poeha.com/demol | NL: 2001 2002 2003 | Home | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Dossier finalisten

Over enkele dagen is de ontknoping van de derde Vlaamse reeks van het programma De Mol. Op zondag 9 maart 2003 zullen we te weten komen wie van de vier finalisten Inge, Marc, Sandra en Stijn de afgelopen weken de rol van Mol heeft gespeeld. Dit dossier is een samenvatting van onze verdenkingen tegen deze vier finalisten, verzameld in de voorafgaande zeven uitzendingen. We kijken hierbij naar verdachte acties (-), positieve acties (+) en hints (H).

We kunnen niet bewijzen wie van de finalisten de Mol is. Zowel Inge, Marc, Sandra als Stijn heeft zich meerdere keren verdacht gedragen. Verder zijn voor alle finalisten hints in het programma verstopt. Dit document is daarom niet meer dan een ondersteuning bij de speurtocht naar de Mol. De aandachtige lezer zal zelf moeten beslissen wie de Mol is.

Aflevering 1

In het eerste promotiefilmpje voor deze aflevering komt van de finalisten Stijn (H) het vaakst in beeld (6 keer). Voor de andere twee is dit Inge (2), Marc (1) en Sandra (1). Inge (H) heeft een bijzondere plek in het tweede promotiefilmpje: zij komt als laatste in beeld.

De eerste proef in Venetië begint op het San Marcoplein en dat zou een hint kunnen zijn voor Marc (H). Het lukt Inge (-) niet om Christophe en Corry te vinden. Sandra (-) loopt weg met twee walkie-talkies en blokkeert het gebruik van de tweede. Ook Sandra (-) loopt ook mensen mis: Christophe en Marc. Er is gelukkig ook goed nieuws: Inge (+) ontdekt Bruno, en Sandra (+) vindt Shadia en Walter. Zo wordt er toch wat geld verdiend. Marc (-) en Stijn (-) dragen daar niet aan bij want zij worden niet gevonden. De stippen die bij de zeven doelpersonen horen hebben een primaire of een secundaire kleur behalve de bruine stip van Stijn (H).

Daarna volgt de tweede proef met onder andere een raadsel en een hindernisbaan met schietoefening. Stijn (-) lukt het niet om zijn raadsel op te lossen. Het woord Mol begint met de dertiende letter van het alfabet en Stijn (H) drukt bij zijn raadsel op de knoppen 1 en 3. Marc (+) spant zich extra in door Corry over de hindernis te trekken. Er waren geen bijzondere acties van Inge en Sandra bij deze proef. In de derde proef met de overtocht op het touw valt alleen Stijn (-) op als hij probeert Bruno ervan te overtuigen om niet over te steken. De naam van Stijn (H) wordt niet afgeroepen tijdens de testronde en dit blijft zo tot het einde van de reeks. In de aftiteling van deze aflevering wordt precies één persoonsnaam genoemd: Marc (H) Willemen.

Aflevering 2

Bij een controle zijn Inge (-) en Sandra (-) hun koker kwijt en dit kost de groep geld. Marc (-) is dan al wakker. Heeft hij de kokers ontvreemd? De Mol heeft vermoedelijk hard toegeslagen in de bomproef. Uit de beelden komt Marc (-) als meest verdacht naar voren door zijn vergissing over Walters leeftijd. Maar Inge (-) en Stijn (-) waren dicht in de buurt en kunnen ook een subtiele mollenactie hebben uitgevoerd. De superkandidaatproef is geslaagd en vermoedelijk had Sandra (+) hier een positieve inbreng.

In de helikopterproef halen Sandra (+) en Stijn (+) de helikopter. Hier hadden ze geld mee kunnen verdienen als de groep met Inge (-) en Marc (-) dat niet hadden gebruikt om Walters vrijstelling af te kopen. De naam van Marc (H) staat opnieuw in de aftiteling als onderdeel van Taxi Marcel.

Aflevering 3

In de palenproef doet Marc (-) een proefpoging en valt spectaculair van de paal. Probeerde hij de rest schrik aan te jagen? Sandra (+) en Stijn (+) laten zich niet imponeren en volbrengen de proef feilloos. In de proef op het politiebureau blijkt Stijn (-) zijn koker te hebben opengemaakt en even later lukt het hem niet om zijn sommen op te lossen.

Aan het begin van de wandelproef staat Inge (H) in een regenjas die een andere kleur heeft dan die van de rest. Een aantal vragen en antwoorden zouden hints kunnen bevatten voor Stijn (H): de 22ste november kan verwijzen naar zijn leeftijd (22) en het beeld naar hem (hij wordt gezien als denker). Marc (-) kiest voor de verkeerde wijn maar de rest van de foute antwoorden lijkt te zijn gegeven door kandidaten die het programma al hebben verlaten. Inge (-) valt op met haar antwoord Quebec als antwoord op een vraag naar de hoofdstad van Australië.

Aflevering 4

In de demolition derby rijden Inge (-) en Sandra (-) hun wagen total-loss. Daardoor kunnen zij in het laatste niet helpen bij het verdedigen de centrale wagen. Hints in deze proef zouden kunnen verwijzen naar Stijn (H), bijvoorbeeld de tekst Whiteboy die op één van de auto's staat. 's Nachts doet Sandra (+) het goed bij de balvangproef: zij vangt de bal.

In de mijnproef rekent Marc (-) een verkeerd getal uit. Stijn (-) had in deze proef prima sabotagemogelijkheden. Hij zou de opdrachten foutief voor hebben kunnen lezen en met de volgorde kunnen hebben geknoeid. Overigens deed Stijn (-) doet officieel niet mee aan deze aflevering en onmiddellijk wordt er een recordbedrag verdiend (7000 euro). Michiels introductie eindigt altijd met de woorden De Mol behalve bij deze aflevering waarin Stijn (H) ontbrak.

Aflevering 5

De bungeesprongproef slaagt en alle finalisten maakten de juiste beslissing. Maar Marc (-) en Stijn (-) stribbelden wel tegen. De beslissingen van de kandidaat (links) en het familielid (rechts) worden bij iedereen op dezelfde manier getoond behalve bij Stijn (H). De proef met de fakkels loopt daarentegen mis. Zowel Stijn (-) als Inge (-) laat een fakkel uitwaaien en de laatste maakt zich met haar paardrit wel erg verdacht. Als Marc (-) te laat op het strand arriveert, is zijn horloge gestopt. Heeft hij daar misschien zelf voor gezorgd?

Als de kandidaten biechten na het strandfeest, komt Inge (H) als enige niet in beeld. Dat gebeurt ook niet in de interviews voor de afvalronde. Bij de proef met de uitverkorene lopen de woorden De Mol mee onder Marc (H) als hij van Michiel naar zijn antwoordplek loopt. De vragen en antwoorden lijken opnieuw hints naar Stijn (H) te bevatten, bijvoorbeeld de vraag over China (Stijn studeert Chinees).

Aflevering 6

Bij de denker/doenerproef maakt Stijn (-) zich erg verdacht. Hij lost geen enkel raadsel op en gooit meteen de enveloppe met de schroef weg die later veel geld waard blijkt te zijn. Ook Marc (-) maakt zich verdacht. Hij laat alle bordjes stukvallen. Waarom liet hij Stijn, die zwak in raadsels lijkt te zijn, aan de raadsels werken? Het woord Mol begint met de dertiende letter van het alfabet en Marc (H) haalt bij het pijl-en-boogschieten 13 punten.

Na de doe-het-zelfproef kiezen Inge (-) en Stijn (-) de verkeerde schroef. Ook in de dagboekenproef gedraagt Stijn (-) zich verdacht door regelmatig zijn positie op de toren te verlaten. Sandra (-) had vooraf gezegd voor het geld te zullen gaan maar in deze proef koos zij toch voor een persoonlijke vrijstelling waardoor er niks bijkwam in de groepspot.

Aflevering 7

De introductiefilmpjes van de kandidaten hebben een nieuw eerste beeld behalve dat van Sandra (H) dat een nieuw tweede beeld heeft. In de proef met het stuntvliegtuig kiezen Inge (-), Stijn (-) en Sandra (-) de verkeerde stunt. Marc (-) stichtte op de grond verwarring over de namen van de stunts. De stunt van Stijn (H) heet Bloody Mary en die naam bevat de letters van het woord Mol. Drie van de namen bevatten de reeks mar aan het begin van een woord en dit zijn de beginletters van Marc (H). Inge (H) kwam als enige niet goed in beeld tijdens het stuntvliegen.

Inge (-) gedroeg zich verdacht tijdens de onderhandelingsproef. Sandra (-) probeerde tijd te rekken tijdens de autoproef door van bestuurder te wisselen. Het promotiefilmpje voor deze aflevering bevat een beeld uit de verkeerde aflevering en onmiddellijk daarna is Marc (H) te zien. op een beeld uit de verkeerde aflevering in Op een extra promotiefilmpje is Stijn (H) veel te zien en Sandra (H) helemaal niet.

Conclusies

We hebben drie soorten aanwijzingen verzameld:

  • Verdachte acties (-)
    De Mol moet saboteren en zal daardoor af en toe verdacht in beeld komen. In dit klassement is er weinig verschil tussen drie van de vier kandidaten: Stijn (13 verdachte acties), Marc (11) en Inge (10). Sandra (7) heeft wel een stuk minder verdachte acties op haar naam.
  • Hints (H)
    In het programma zitten hints over de Mol verstopt om de oplettende kijker te helpen bij zijn speurtocht naar de Mol. Maar er zitten ook dwaalsporen in die leiden naar de verkeerde persoon. We vonden meer hints voor de mannen dan voor de vrouwen: Stijn (11 hints), Marc (7), Inge (4) en Sandra (2).
  • Positieve acties (+)
    De Mol probeert het bedrag in de groepspot te beperken en zal daardoor zelden of nooit zelf actief zijn met het verdienen van geld. In dit klassement doet Sandra (5 positieve acties) het een stuk beter dan Stijn (2), Marc (1) en Inge (1).

Volgens dit overzicht gedraagt Sandra zich van de vier finalisten het minst als Mol. Ze heeft veel positieve acties op haar naam staan en we vonden weinig hints voor haar. In de vorige Nederlandse reeks bleek juist het aantal hints de beste aanwijzing naar de Mol. Op basis daarvan zou je zeggen dat Stijn en Marc de beste kansen maken om de volgende week als Mol te worden ontmaskerd. Voor beide vonden we een behoorlijk aantal hints. Daarnaast noteerden we voor hen veel verdachte acties en weinig positieve acties, en dat past perfect in het profiel van een Mol. Inge hangt een beetje in tussen het duo Marc/Stijn en Sandra. We noteerden voor haar een behoorlijk aantal verdachte acties en een klein aantal positieve acties maar het aantal hints dat we voor haar vonden was kleiner dan voor de twee mannen.

Wie is de Mol? Wordt het Stijn? Marc? Of worden we verrast met Inge of Sandra als Mol?

We wensen iedereen veel succes toe met het maken van een keuze. Veel plezier met de volgende aflevering!


poeha.com/demol | NL: 2001 2002 2003 | Home | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: May 11, 2003. erikt(at)xs4all.nl