poeha.com/demol | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Aflevering 1

Kijkers: 1.46 miljoen. (bron: Showbizz-Site)

De langverwachte derde Vlaamse reeks is van start gegaan. Op zondag 19 januari konden de TV1-kijkers genieten van de avonturen van de tien kandidaten Bruno, Christophe, Corry, Inge, Marc, Nicole, Sandra, Shadia, Stijn en Walter. Zij moesten in de eerste aflevering drie opdrachten uitvoeren. Eerst kregen Inge, Nicole en Sandra de opdracht om de zeven anderen op te sporen in Venetië. Daarna voerden de kandidaten in vier groepjes opdrachten uit: puzzels oplossen, tekenen, slapen en een hindernisbaan volbrengen. Tenslotte moesten ze via touwen een diep ravijn oversteken. In de afvalronde werd de sympathieke Christophe naar huis gestuurd. Hij was het eerste slachtoffer van De Mol.

Inleiding

We beginnen op dag 19. Presentator Michiel Devlieger legt het concept van het programma uit. Tien Vlamingen vertrekken op reis om opdrachten uit te voeren. Eén van hen, De Mol, is een saboteur en die probeert op subtiele wijze de opdrachten te laten mislukken. De kandidaten kunnen in het spel alleen overleven als zij achter de identiteit van De Mol kunnen komen.

Even later zien we Michiel een donker hok binnenlopen. Het schijnt dat daar De Mol zit. Michiel geeft hem/haar de opdrachten en vraagt om drie namen, drie personen die de eerste opdracht gaan uitvoeren. Het beeld verandert en we zitten in Venetië op een zomerdag.

De tien kandidaten worden in deze introductie niet bij naam genoemd. Voor de goede orde, dit zijn ze:

 • Bruno, 30 jaar, striptekenaar
 • Christophe, 34 jaar, manager
 • Corry, 39 jaar, bediende
 • Inge, 35 jaar, dierenarts
 • Marc, 45 jaar, verzekeraar
 • Nicole, 41 jaar, bediende
 • Sandra, 30 jaar, gerante
 • Shadia, 25 jaar, IT-specialiste
 • Stijn, 22 jaar, student
 • Walter, 50 jaar, postbode

Laten we beginnen met de eerste proef.

Proef 1: Venetië

Inge, Nicole en Sandra krijgen als opdracht de andere zeven kandidaten op te sporen in Venetië. Zij weten niet hoe de anderen eruit zien. Gelukkig heeft ieder van de zeven een zender bij zich en op een grote kaart in een gebouw kunnen zij zien waar de zeven zich bevinden. Eén van de drie dames moet achterblijven en via een walkie-talkie proberen de andere twee dames bij de andere kandidaten te krijgen. De dames hebben hiervoor vier walkie-talkies, kompassen en kaarten. Ze kunnen 150 euro verdienen voor de eerste kandidaat die ze onderscheppen. Voor iedere volgende kandidaat wordt het bedrag verdubbeld. Maximaal is er bij deze opdracht 9600 euro te verdienen. De tijd gaat pas lopen als de laatste kandidaat is gevonden. Daarna moet iedereen binnen vijftien minuten terug zijn op de basis.

Zowel Sandra als Inge zeggen niet goed kaart te kunnen lezen en Inge suggereert dat Nicole dat goed zou kunnen doen. Nicole stemt twijfelend toe en wordt hierdoor in de positie gemanoeuvreerd die het meest verdenkingen op zich werpt, mocht deze proef mislukken. Een verdachte actie van Inge, dus. Er zijn ook grappige momenten: Sandra heeft problemen met het onthouden van namen en noemt Nicole Nathalie. Dat lijkt besmettelijk want Inge zegt daarna Sandra tegen Nicole. Meteen daarna hebben de dames problemen met noord, oost, zuid en west en Nicole roept: "Of dat plan nu groot of klein is, dat noorden en oosten blijft toch liggen?".

De kaart wordt in twee delen verdeeld. Sandra trekt westwaarts en Inge posteert zich voor de deur van de basis. Sandra neemt twee walkie-talkies mee (waarom?) en blokkeert daarmee de mogelijkheid om de extra walkie-talkie door een ander te laten gebruiken. En dat terwijl zij de persoon is die het verste van de basis zit: wel een zeer onverstandige actie! Inge vergeet haar kompas en vraagt Nicole die te brengen. Nicole wil hem wel naar buiten gooien maar gooit mis en het kompas belandt in het water (lachen!).

Daar duikt de eerste kandidaat op. Het is Christophe en hij zit in de buurt van Sandra. Zij gaat er achteraan maar verdwaalt. De communicatie tussen Sandra en Nicole loopt niet goed en de laatste vraagt op gegeven moment vertwijfeld of Sandra er nog is of dat zij in het kanaal is gesprongen. Nicole stuurt daarom Inge er ook op af. Die stribbelt wat tegen maar vertrekt toch. Helaas verdwijnt Christophe van de kaart voordat Inge bij hem is. Van Sandra is dan al een tijd niks gehoord.

Dan verschijnt de tweede kandidaat op de kaart. Het is Corry en ze zit in een bootje. Inge gaat erop af. Ze komt vlak in de buurt maar ze zoekt naar iemand op een brug terwijl Corry waarschijnlijk onder haar doorvaart. Inmiddels is de derde kandidaat op de kaart verschenen: Marc. Sandra wordt er achteraan gestuurd. Plotseling loopt daar Bruno en Inge krijgt hem te pakken. Het eerste geld is binnen. Inge stelt voor om hem mee te laten zoeken maar de extra walkie-talkie zit bij Sandra. Bruno wordt naar Sandra gestuurd om hem op te halen.

De andere drie kandidaten verschijnen tegelijkertijd op de kaart en het wordt een lastige klus om ze binnen te halen. Bruno vindt Sandra en krijgt de extra walkie-talkie. Nicole gidst hem naar twee kandidaten. Maar Sandra vangt het bericht op en is er sneller bij dan Bruno. Zij vindt Shadia en Walter. De laatste kandidaat, Stijn, zit in een boot. Hij is niet meer te achterhalen.

Nu moet iedereen nog binnen een kwartier in de basis zijn. Inge en Bruno zijn in no-time binnen maar Sandra kost het heel veel moeite om in de basis terug te keren. Net voor tijd lukt het haar Shadia en Walter naar de basis te brengen. De overgebleven vier kandidaten melden zich bij de groep: Corry, Christophe, Marc en Stijn. Bij deze proef zijn drie kandidaten gevonden en is dus 150 keer 2 keer 2 is 600 euro verdiend.

Dit was een leuke proef: mooi in beeld gebracht en met veel grappige momenten!

Intermezzo

Tijdens een intermezzo krijgen de tien kandidaten een notitieboekje en een koker met geheime informatie. Ze mogen de koker niet openmaken anders krijgt de groep 500 euro boete per geopende koker. Shadia doet het de volgende dag toch maar zegt niet wat er in de koker zit.

Proef 2: Mel

De kandidaten kunnen kiezen uit vier opdrachten: raadsels oplossen (1 persoon), tekenen (2), slapen (3), behendigheidsopdracht (3) of niks doen (1). Ze verdelen zich als volgt: Shadia (niks doen), Stijn (raadsels oplossen), Inge en Bruno (tekenen), Sandra, Marc en Corry (behendigheidopdracht), en Walter, Nicole en Christophe (slapen). Daarna mag de mol punten toekennen aan elke kandidaat in een live-gesprek, te volgen door alle andere kandidaten (spectaculair!). De puntenverdeling is als volgt: Corry (10), Nicole (8), Walter (7), Shadia (6), Sandra (5), Marc (4), Inge (3), Stijn (2), Bruno (1) en Christophe (0). De kandidaten mogen daarna nog mensen wisselen en besluiten Christophe, die toch niks kan verdienen, te wisselen met Shadia. Dus Christophe gaat niks doen en Shadia gaat slapen. De punten zullen worden toegekend aan de kandidaten die hun opdracht halen. Ze moeten minstens 26 van de 46 punten halen om 3000 euro te verdienen. Alles hangt af van de slaapopdracht (21 punten waard). De andere drie opdrachten kunnen bij elkaar slechts 25 punten halen dus de slaapopdracht moet lukken.

Stijn begint. Hij moet een bekend raadsel oplossen: er zijn drie schakelaars (A, B en C) die mogelijk een lamp in een andere kamer bedienen. Vind uit welke schakelaar de lamp bedient als je maar 1 keer in de kamer kan gaan kijken. De oplossing is: je moet 1 van de schakelaars (1) op aan zetten, een tijdje wachten en dan een andere schakelaar (2) aanzetten. Als de lamp brandt, is schakelaar 2 goed. Als hij uit is, moet je voelen of hij warm is. Zo ja, dan was het schakelaar 1 en anders schakelaar 3. Het lukt Stijn niet dit raadsel op te lossen en zijn twee punten gaan verloren. Gezien de discussies onder de andere kandidaten was het hen ook niet gelukt.

Daarna moeten Inge en Bruno vijf kandidaten tekenen zonder uiterlijke kenmerken te gebruiken. Bijvoorbeeld bij dierenarts Inge tekenen ze een hond en een spuit. Ze moeten achtereenvolgens Inge, Sandra, Shadia, Corry en Marc tekenen (Christophe en Stijn deden niet mee). Bruno is striptekenaar en Inge helpt goed mee. Deze opdracht lukt dus zonder probleem. Er zijn vier punten verdiend.

De behendigheidsproef van Corry, Marc en Sandra bestaat er uit dat ze over een hindernis moeten klimmen en daarna vijf kleiduiven moeten schieten. Ieder van hen moet tenminste 1 kleiduif raken. Marc en Sandra raken met enige moeite over de hindernis maar Corry (10 punten waard!) geeft het op. De anderen schieten elk twee kleiduiven. Marc trekt daarna Corry over de hindernis. Na veel pogingen raakt zij een kleiduif. De opdracht is volbracht en er zijn 19 punten verdiend.

Ondertussen moeten Nicole, Shadia en Walter binnen uur bij elkaar dertig minuten slapen. Zij krijgen een elektroden op hun hoofd geplakt en daarmee wordt gemeten of zij wel of niet slapen. Probleem is wel dat hun bedden naast de kleiduivenbaan staan. Het is daar dus niet echt stil. Maar het lukt alledrie om eventjes te slapen. Helaas blijkt bij de uitslag dat het totaal te kort is. Shadia heeft 25 minuten geslapen, Nicole 30 seconden en Walter 2 minuten. Bij elkaar 27 en een halve minuut en dat zijn er minder dan 30. De groep heeft in totaal maar 23 punten gehaald van de vereiste 26 en deze proef mislukt dus.

Dit was een zeer interessante opdracht omdat De Mol verschillende strategieën kon volgen. De meest voor-de-hand-liggende is jezelf veel punten geven en de opdracht dan te proberen te laten mislukken, het Corryscenario. Een alternatief is om jezelf weinig punten te geven en dan te slagen en zo krediet van je medespelers te winnen. Bruno of Inge zou zo'n strategie gevolgd kunnen hebben.

Bij de slaapopdracht is iets vreemds gebeurd. Shadia sliep een langere tijd dan ze had verwacht en Walter een veel kortere tijd. Het kan dat Walter geprobeerd heeft iedereen voor de gek te houden maar het kan ook dat iemand de kabels van Shadia en Walter verwisseld heeft. Misschien deed ze het zelf wel? Ze lag strategisch in het bed naast dat van Walter.

Proef 3: Cortina d'Ampezzo

De laatste proef van deze aflevering speelt zich af in Cortina d'Ampezzo. Daar moeten de tien kandidaten binnen anderhalf uur één-voor-één een ravijn oversteken via touwen. Tijdens de overtocht wordt hun hartslag gemeten en zij moeten stoppen als deze stijgt boven 130 slagen per minuut. Als een kandidaat perse door wil gaan met een te hoge hartslag dan gaan er vijftien minuten van de tijd af.

Christophe probeert het als eerste. Als hij midden boven het ravijn staat, wordt zijn hartslag te hoog. Hij wil doorgaan maar Shadia is tegen. Bruno zegt hem dan om door te gaan. Christophe haalt de overkant maar er gaan vijftien minuten verloren. Daarna gaan Stijn, Sandra, Shadia, Walter, Nicole, Corry, Marc en Inge. Elk van hen doet er ongeveer vijf minuten over. Bruno aarzelt het langst. Nadat verschillende kandidaten met hem hebben gesproken, besluit hij het toch te doen. Hij heeft 28 minuten over en laat daar meteen 15 van af halen zodat hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn hartslag. Na ruim zes minuten bereikt hij veilig de overkant.

De proef is geslaagd en er werd 5000 euro verdiend. De groepspot staat daarmee op 5600 euro. Behalve de extra kwartieren van Christophe en Bruno waren er geen duidelijke pogingen om de opdracht te saboteren.

Rijtjes en feitjes

In deze sectie houden we allerlei details uit het programma bij die niet al bij de proefbeschrijvingen zijn genoemd. We kijken in het bijzonder naar opsommingen van kandidaten (rijtjes) omdat deze aanwijzingen kunnen geven over de afvalvolgorde en de identiteit van De Mol. Niet alles wat hier staat hoeft relevant te zijn. Deze sectie is vooral bedoeld voor de fanatieke mollenvanger dus als je alleen voor je plezier naar dit programma kijkt dan kun je het volgende rustig overslaan.

Het is opletten vanaf de eerste seconde in dit programma. De eerste opdracht begint op het San Marcoplein. Aangezien er een kandidaat is die Marc heet, moeten we er rekening mee houden dat dit een hint zou kunnen zijn. De drie gidsdames arriveren op het plein in de volgorde Nicole, Sandra en Inge. In vorige mollenreeksen werd De Mol wel eens als eerste of als derde getoond. Oppassen dus voor Nicole en Inge.

Tijdens de uitleg van Michiel is er op een muur graffiti te zien met de letters W (Walter?) en P. Als je die op de kop leest zou het d en M zijn (de Mol?). Ook hangen er borden met de teksten: "campo s.maria formosa" en "sotoportego de la acque". Op Sandra's shirt staat "nice girls don't play ???wife".

Voorstelling andere kandidaten: Bruno, Walter, Shadia, Christophe, Corry, Stijn en Marc. Kleuren behorende bij deze kandidaten naar volgorde van verschijnen op de zoekkaart: groen (Christophe), paars (Corry), oranje (Marc), blauw (Bruno) rood (Shadia), bruin (Stijn) en geel (Walter). De volgorde van de laatste drie, die bijna tegelijkertijd vertrokken, is gebaseerd op de camerabeelden van de kaart. Als de volgorde klopt, dan zit er een prachtige hint in verstopt: de namen staan in alfabetische volgorde als je Bruno vervangt door Mol: Christophe, Corry, Marc, Mol (=Bruno), Shadia, Stijn en Walter. Tijdens de uitleg van de proef verschijnen drie kleuren in beeld: groen (Christophe), blauw (Bruno) en oranje (Marc).

De groepsfoto: staand van links naar rechts: Nicole, Inge, Christophe, Bruno en Corry. Knielend van links naar rechts: Sandra, Marc, Stijn, Shadia en Walter. De eerste vijf die een koker krijgen zijn Corry (niet in beeld), Stijn, Christophe, Inge en Walter. De uitreiking van de andere vijf kokers komt niet in beeld.

Tijdens het raadseloplossen drukt Stijn op de knoppen 1 en 3. Dat maakt 13 en de dertiende letter van het alfabet is M van Mol. Het bordje links van Michiels hoofd is moeilijk leesbaar maar er staat waarschijlijk Verboden te roken in het Italiaans. In Mel spreken de kandidaten met Michiel in de volgorde Stijn, Shadia, Sandra, Bruno, Christophe, Inge, Corry, Nicole, Marc en Walter. Opvallend: dit rijtje is gesorteerd naar leeftijd (vondst van Open deur).

Bij de slapers komen vier boeken(?) in beeld: Tik Tak 10, Samen onder zeil van Paul Jambers en Pascale Naessens, En nu lekker slapen, en Breekbare passie (Candlelightreeks). In het intermezzo na dag twee worden vijf kandidaten als verdacht bestempeld: Nicole (door Inge, Bruno en Corry), Stijn (Marc), Sandra (Nicole), Christophe (Stijn) en Corry (Sandra). Shadia, Walter en uitvaller Christophe noemen geen verdachte. Zijn Shadia en Walter de volgende uitvallers? Marc, Walter, Bruno, Inge en Shadia worden niet als verdachte genoemd.

De kandidaten komen als volgt in beeld tijdens een biecht: Nicole, Stijn, Christophe, Corry, Walter en Shadia. Tijdens het stemmen zien we achtereenvolgens Corry, Walter, Nicole, Marc (verdenkt Inge, Sandra, Walter en Stijn), Christophe (vijf verdachten, speelt op twee), Bruno (kiest nu Walter), Walter (kiest Christophe), Nicole (kiest nu Stijn), Stijn (kiest nu Sandra), Inge, Shadia, Sandra, Christophe en Corry. Opvallend is dat de drie mensen die zowel eerder als nu een mol kozen (Bruno, Nicole en Stijn) alledrie van mol wisselen. Tijdens de stemronde komt een lijst met namen in beeld bij de vraag Wie is De Mol?: Corry, Bruno, Marc, Shadia, Christophe. De kandidaten worden als volgt getest: Nicole, Walter, Corry, Inge en Christophe (valt af). De auto die Christophe wegbrengt heeft nummerplaat KVE-654.

In de vooruitblik op de volgende week zien we alle kandidaten behalve Sandra en Walter in een soort kerker. Shadia, Bruno en Stijn openen een deksel en activeren een bom. Stijn slaat een spiegel stuk, en Marc en Inge staan voor een muur. Sandra loopt langs de foto's van Walter, Marc en Stijn met een videoband. Corry verschijnt lachend op een tv en Walter staat te gebaren bij een rij foto's van de kandidaten. Iemand loopt op een loopband en Stijn speelt met laserlicht. Inge zit in het donker. Shadia roept ja, nu, vlug, en iemand in een blauwe overall valt op een grasveld. Het is nogal verwarrend maar in de volgende aflevering zal het wel duidelijker worden.

In de week voor de uitzending van deze aflevering werden twee promotiefilmpjes vertoond. De beelden in het eerste filmpje volgen elkaar razendsnel op en de kandidaten zijn lastig te herkennen. We doen toch een poging: in het lege huis bij het touw zijn Corry, Inge en Stijn te zien. Na de trap zien we Bruno, Inge en Stijn. Meteen daarna loopt Christophe met een rugzak. Corry schiet met een geweer, Stijn slaat een spiegel stuk en richt daarna een laser. Nicole staat versteend op een touw boven een ravijn, twee mensen varen op een jetski (Marc en Shadia) en iemand valt (Stijn). De vrouw met de helm die daartussen te zien is zou Shadia kunnen zijn. We zien Inge en Sandra tijdens de allereerste opdracht terwijl Christophe wegloopt. Daarna kijkt iemand met een muts op over het water (Stijn). De persoon bij Michiel op het laatste beeld is Nicole.

In het tweede promotiefilmpje zijn de kandidaten achter elkaar te zien. Na de tekst "De volgende 30 seconden # zal u hem # of haar # te zien krijgen", zagen we Corry, Nicole in Mel, Shadia die iets dronk, Walter op het touw, Bruno in Mel, Marc eveneens in Mel, Christophe met rugzak in Venetië, Sandra bij een computer, Stijn tijdens de puzzelopdracht en Inge tijdens de eerste opdracht in Venetië.

Verdenkingen

We hebben voor alle kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • Bruno: De meest verdachte persoon uit deze aflevering. Hij verloor veel tijd bij de ravijnproef en bracht maar weinig punten binnen in de gecombineerde opdracht. Een volgordehint in de eerste proef wijst erop dat hij wel eens De Mol zou kunnen zijn.
 • Nicole: de eerste kandidaat in beeld in deze reeks. Had als gids goede sabotagemogelijkheden in de eerste proef. Deed het ook niet zo goed in het slaapdeel van de gecombineerde proef.
 • Corry: werd niet gevonden in de eerste proef en had grote moeite met het volbrengen van het behendigheidsdeel van de gecombineerde proef waarin ze het hoogste aantal punten had.
 • Inge: de derde kandidaat in beeld. Gedroeg zich verdacht tijdens de eerste proef in Venetië en verdiende weinig punten in de gecombineerde proef. Getest voor uitvaller Christophe.
 • Stijn: werd niet gevonden in de eerste proef en loste zijn puzzel in de gecombineerde proef niet op. Ontmoedigde Bruno bij de laatste proef.
 • Shadia: opende haar geheime koker terwijl dit niet mocht. Deed het veel beter dan verwacht bij het slapen: zijn er resultaten verwisseld?
 • Marc: Een hint aan het begin van de aflevering wijst naar hem. Werd niet gevonden in de eerste proef.
 • Sandra: gedroeg zich verdacht tijdens de eerste proef in Venetië.
 • Walter: sliep veel minder dan verwacht in de slaapproef.

Er is maar 1 Mol en toch is iedereen is verdacht. Het is zowel Woestijnvis als de kandidaten weer gelukt om het de kijker moeilijk te maken.

Onze keuze

Mol: Stijn. Winnaar: Marc. Volgende uitvaller: Shadia.

Het is diep in de nacht van vrijdag op zaterdag, vijf dagen na de uitzending van de eerste aflevering. Het programma laat je niet los. Maandag kozen we Inge als Mol en dinsdag vervingen haar door Marc. Maar de knagende twijfel die zo bekend is bij de meeste mollenvangers bleef aanwezig. Het was tijd voor een videosessie.

Nauwkeurig hebben we gedurende de hele aflevering het gedrag van de overgebleven negen kandidaten bestudeerd. En we kwamen tot een verbijsterende conclusie. Nog steeds zijn alle kandidaten verdacht maar als onze analyse klopt dan is niet Inge de meest waarschijnlijke Mol en ook Marc niet. De meest waarschijnlijke Mol zou dan de persoon zijn waarvan al vooraf werd gezegd dat hij het vanwege zijn leeftijd niet kan zijn.

Stijn dus. Hij werd niet gevonden in de eerste proef, loste zijn raadsel niet op en ontmoedigde Bruno in de derde proef. Het kan natuurlijk dat hij dit alles deed om zichzelf verdacht te maken. Maar toch kiezen we hem nu als Mol. Hopelijk kunnen lang op hem blijven stemmen. Marc heeft hem mogelijk al in zijn vizier en dus kiezen we hem opnieuw als winnaar. Shadia zien we nog steeds als de volgende uitvaller in verband met het rijtje namen dat werd getoond tijdens de stemronde.

Laat de tweede aflevering maar komen. We zijn er klaar voor.


poeha.com/demol | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: March 16, 2003. erikt(at)xs4all.nl