poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Aflevering 3

Kijkers: 1.74 miljoen. (bron: Showbizz-Site)

Hoewel de derde aflevering geen spectaculaire opdrachten bevatte, was hij zeer boeiend en spannend. Het begon allemaal op een stuk landbouwgrond waar Sandra, Stijn en Walter elk een paal beklommen waar ze rechtop moesten staan. Daarna volgde een psychologische proef waarbij de kokers een hoofdrol speelden. Shadia, Stijn en Walter bleken hun koker te hebben opengemaakt. Zij gingen daarvoor de cel in en mochten er pas uit als ze drie rekensommen op hadden gelost. De anderen kregen een persoonlijke premie waarmee ze de drie mochten vrijkopen. In de laatste proef moesten de acht een puzzeltocht afleggen. Bruno wist het minst over de Mol en werd naar huis gestuurd. Stijn kreeg een dubbele vrijstelling. Hem zien we pas terug in de vijfde aflevering.

Proef 1: Umbrië

De kandidaten moeten drie palen beklimmen en daar tegelijkertijd tenminste vijftien seconden op blijven staan. De palen zijn ongeveer acht meter hoog en dertig centimeter dik. In de palen zijn pinnen geslagen die als steun voor handen en voeten kunnen worden gebruikt en de kandidaten zijn verbonden aan een koord zodat ze niet naar beneden kunnen vallen. Sandra, Stijn en Walter melden zich aan. Marc doet een proefpoging. Hij raakt boven maar als hij op de paal klimt, valt hij er af. Daarna klimmen Sandra, Stijn en Walter naar boven. Het is voor hen geen probleem om op de palen te klimmen en er vijftien seconden te staan. De proef is gelukt en er is 3000 euro verdiend. De groepspot staat nu op 9600 euro.

Het is erg moeilijk om deze proef op een subtiele manier te saboteren. De Mol wil de groepspot klein houden en blijft daarom waarschijnlijk beneden. Er zijn weinig verrassingen voor wat betreft de kandidaten die klommen. Corry is geblesseerd en Bruno, Inge en Shadia vertoonden enige hoogtevrees tijdens de touwproef in de eerste aflevering. Je verwacht dus dat Marc, Sandra, Stijn of Walter gaat klimmen. Dat Marc niet klom is nog te begrijpen maar zijn mislukte proefpoging is wel vreemd. Wilde hij de klimmers ontmoedigen?

Proef 2: Umbrië

Aan deze opdracht gaat een lange inleiding vooraf met prachtige televisie. Maar de kern ervan is het volgende: Shadia, Stijn en Walter worden opgesloten in een cel. Ze mogen er uit als ze (uit het hoofd) drie sommen hebben opgelost:

  A = 1 , B = 2 , C = 3 , enz. ||
                ||
  B              ||  2
  Q + ( G * K )        || 17 + ( 7 * 11 )
  --------------        || ---------------- = 122
     C           ||    3
                ||
  wortel(I) + ( F x V )    || wortel(9) + ( 6 x 22) = 135
                ||
         B       ||         2
  ( P x D ) - ( H - J )    || ( 16 x 4 ) - ( 8 - 10 ) = 10

De opgaven staan links en de uitwerkingen en antwoorden rechts. De kandidaten moesten dus letters vervangen door hun positie in het alfabet (Q is de zeventiende letter, B de tweede, enzovoorts). Hun antwoorden waren: Walter: 24, 146 en 77; Stijn: 111, 108 en 26; Shadia: 51, 75 en 10. Shadia heeft één antwoord goed en de rest niks. Ze gaan terug naar hun cel en er gaat voor elk van hen 2000 euro uit de groepspot. Deze staat nu op 3600 euro.

Ondertussen genieten Bruno, Corry, Inge, Marc en Sandra van een diner met Michiel. Elk krijgt een cheque van 2000 euro als persoonlijke beloning voor het feit dat ze de koker niet hebben opengemaakt. Ze mogen deze prijs gebruiken om de opgesloten kandidaten vrij te kopen. Maar op dat moment weten ze nog niet hoe de drie het hebben gedaan en dus besluiten ze allemaal het geld zelf te houden.

Leuke proef. Als Mol probeer je waarschijnlijk bij de drie opgeslotenen te zitten en dan te falen in de sommen. Niemand had veel hoop op Walter maar dat zowel Shadia en Stijn faalden was onverwacht. Aangezien er maar één Mol in het spel zit betekent het waarschijnlijk dat één of mogelijk beiden zich hier verdacht probeert maken.

Proef 3: Umbrië

De groep maakt een puzzeltocht. Ze komen vijf splitsingen tegen. Bij elke splitsing moeten ze een vraag beantwoorden. Het goede antwoord leidt naar het juiste pad en het foute naar een doodlopende weg. Als de groep het einde van een doodlopend pad bereikt, dan moet er één persoon achterblijven. De tocht is acht kilometer lang. De doodlopende paden zijn elk een kilometer lang. Het doel is om tenminste drie personen binnen drie uur aan het einde van de toch te krijgen. Dit zijn de vijf vragen:

 • Op welke dag in november 1963 werd John F. Kennedy vermoord: de 21ste op de 22ste?
  Niemand weet het. Corry blijft achter. Inge, Marc en Shadia gaan links (21ste, fout) en Bruno, Sandra, Stijn en Walter gaan rechts (22ste, goed). Is dit een hint naar Stijn (leeftijd)? Inge blijft achter.
 • Hoeveel kandidaten werden er bij de laatste selectie als Mol verdacht: drie of 6?
  Ze kunnen er achter komen door elkaar te vertellen op wie ze hebben gestemd. Maar omdat de Mol bij het groepje kan zijn, weigeren de kandidaten dit. Bruno gokt op drie en hij, Stijn en Walter gaan naar links (fout). Sandra blijft achter om de rest op te vangen. De encyclopedie bij de vragenpost wordt niet gebruikt. Walter blijft achter bij het koffertje met de tekst FOUT.
 • Zit het beroemde beeld De denker van Rodin met zijn hand onder zijn kin of onder zijn voorhoofd?
  Bruno (en later ook Corry) denkt te weten dat hij met zijn hand onder zijn voorhoofd zit en hij, Sandra en Stijn vertrekken naar links (fout). Een man met een fles wijn en een glas zat bij de vragenpost. Sandra blijft achter bij het koffertje met FOUT. Verwijst De denker naar Stijn?
 • Welke van deze twee wijnen dronken jullie gisteren?
  Inmiddels zijn Corry, Marc en Shadia bij Bruno en Stijn gekomen. Bruno, Corry en Marc proeven en kiezen alle drie de wijn die hoort bij het linkerpad. De vijf gaan links (fout). Corry blijft achter aan het einde van het doodlopende pad.
 • Wat heeft de eerste achterblijver Inge beantwoordt op de vraag: Is Quebec of Sydney de hoofdstad van Australië?
  De drie overgebleven mannen kiezen unaniem voor Sydney en hollen naar rechts (fout). Marc wordt achtergelaten bij het koffertje.

Bij de posten bij vragen drie en vier stond een fiets waarmee de kandidaten terug konden rijden naar de vorige post om tips over de vragen te verzamelen. Ze hebben deze niet gebruikt. Het had waarschijnlijk wel tijd en energie gespaard maar als de Mol terug was gereden dan had het weinig opgelost.

Het lukt Bruno, Shadia en Stijn om net voordat de tijd verstrijkt bij Michiel aan te komen. Er is 4000 euro verdiend en de groepspot staat nu op 7600 euro.

In deze proef zal de strategie van de Mol waarschijnlijk zijn om zolang mogelijk mee te doen. Elke keer als de Mol met een groepje bij een vragenpost aankomt, kan hij proberen ze de verkeerde kant op te laten gaan. Na de eerste post werd de groep gesplitst. Het zou voor de Mol het slimste zijn om in de goede richting uit te lopen (Bruno, Sandra, Stijn en Walter). Na de tweede vraag lopen ze weer verkeerd. De Mol loopt dan het best niet mee omdat hij anders achter gelaten zou kunnen worden bij de koffer met FOUT (Sandra bleef wachten op de rest). Bij de koffertjes met FOUT is het nuttig om later dan de rest te arriveren omdat die dan mogelijk al iemand anders hebben achtergelaten. Voor de Mol is er na de laatste vraag geen reden om nog mee te lopen naar Michiel omdat er toch weinig meer te saboteren valt (Marc bleef achter bij het laatste koffertje). Het achterblijven van Inge bij het eerste koffertje is interessant voor de laatste vraag maar op de overblijvende drie antwoorden heeft zij geen invloed kunnen uitoefenen.

Intermezzo

Michiel biedt voor een tweede keer een ticket naar de vijfde aflevering aan. In eerste instantie waren Shadia en Walter geïnteresseerd en mogelijk ook Bruno, Inge en Marc. Nu zijn de geïnteresseerden: Stijn, Shadia, Bruno, Walter en Inge (volgorde van Michiel). Corry, Marc en Sandra hebben geen interesse. Er wordt geloot en Stijn krijgt het ticket.

Dit is een nieuw element in het programma, een dubbele vrijstelling en een kandidaat die een aflevering buiten het programma blijft. De vraag is of je er als kijker iets uit kunt afleiden. Wat zou een Mol doen met dit aanbod? Een aflevering naast de kant staan, is niet aantrekkelijk omdat er dan niet meer gesaboteerd kan worden. Aan de andere kant haalt het wel de verdenking van je af want er wordt waarschijnlijk niet van een Mol verwacht dat hij zoiets zal doen. Uit de vooruitblik van de volgende aflevering blijkt dat Stijn op de achtergrond toch nog enigszins betrokken is bij de opdrachten (tekst Rij voorzichtig) dus misschien valt er ook voor de man langs de kant iets fout te doen. We houden het er voorlopig op dat uit de keuzes van de kandidaten (wel/niet gaan voor het ticket) en de keuze voor Stijn (is het eerlijk gegaan?) niets valt af te leiden over de identiteit van de Mol.

Rijtjes en feitjes

De terugblik op de vorige aflevering begint met de kokertjes. We zien Michiel op deuren kloppen en (aflevering 1) uitleggen dat iedereen de koker altijd bij zich moet hebben. Inges handen (herkenbaar aan horloge) met koker worden getoond. De groep komt 's morgens vroeg in beeld en Inge zegt dat ze de koker niet heeft. De fabriek komt in beeld en de deur valt dicht achter Inge, Nicole, Bruno, Shadia, Corry, Marc en Stijn. Stijn slaat de spiegel stuk, speelt met laserlicht en zit bij de bom te puzzelen met de teller op 11:32. De bom ontploft en Corry, Inge en Marc rennen weg. Bruno, Shadia en Stijn schrikken. Marc wordt uitgekozen tot superkandidaat en de rest applaudisseert. Marc schiet een jager neer, Shadia wordt geraakt, Walter rent en Corry valt. Nicole krijgt een rood scherm en Inge grijpt naar haar hoofd.

De volgorde in de introductiefilmpjes: Bruno, Corry, Shadia, Marc, Sandra, Stijn, Walter en Inge. Het zijn dezelfde filmjes en dezelfde volgorde als in de vorige aflevering met uitzondering van de uitgevallen Nicole. Nog steeds staat het rijtje alfabetisch als je Shadia vervangt door De Mol en Inge door Winnaar. Shadia is daarmee de eerste kandidaat voor wie we een volgordehint vinden in twee verschillende afleveringen. De andere kandidaat voor wie een volgordehint vonden, Bruno, is inmiddels naar huis. Inge heeft in de tweede aflevering gezegd dat Shadia niet meer tot haar verdachten behoort. Dat alles pleit niet voor de betrouwbaarheid van deze hint maar bij dit programma weet je het nooit zeker.

Autonummerplaten: EQF-859 (rood) en CTL-631 (blauw). De blauwe werd aangereden door eentje met plaat TR-229750 Die plaat kun je opschrijven als T R 22 9 7 5 0 ofwel t r v (22e letter) i g e o, een anagram van vertigo (Hitchcockfilm, vondst van Jens Van Yperzeele): heeft de Mol hoogtevrees? Op het moment van de aanrijding zaten in de blauwe: Marc (bestuurder), Inge (voor), Stijn (achter Inge) en Corry. In de rode auto zaten toen Shadia, Sandra, Walter en Bruno. Even komt nog een groene auto uit België in beeld: BWD-066.

De kandidaten worden op het bureau ondervraagd in de volgorde: Corry, Inge, Walter (weigert koker af te geven), Sandra, Stijn, Shadia, Marc en Bruno. Shadia wordt als enige gefouilleerd. De laatsten zien we door elkaar in de verhoorruimte in de volgorde: Shadia, Stijn, Sandra, Bruno, Marc, Shadia, Marc, Shadia, Marc, Bruno, Stijn, Shadia, Sandra, Marc Sandra, Stijn, Bruno, Shadia en Marc.

De eerste koker die in beeld komt in de donkere kamer is van Walter en het eerste papiertje daar van Corry. Ondervraging kandidaten door Michiel: Marc, Walter (bekent), Inge, Shadia (bekent), Bruno, Sandra, Corry en Stijn (bekent). Er vallen twee zaken op. Ten eerste wordt iedere kandidaat bij zijn/haar volledige naam genoemd door Michiel behalve Bruno (uitvaller), Shadia en Inge (alleen voornaam). Ten tweede wordt bij iedere kandidaat het briefje met de naam getoond behalve bij Shadia. Dit zijn nog maar weer eens twee aanwijzingen voor een mogelijke speciale rol van Inge en Shadia in deze reeks.

De sommen zijn prachtig om hints in te verstoppen. De letters die gebruikt worden zijn BBCDFGHIJKPQV. Hier is geen kandidaatnaam uit te halen. De missende letters zijn AELMNORSTUWXYZ. Hieruit kun je zowel WALTER als MOL halen. Dan moet je wel de L twee keer gebruiken en met de overblijvende letters NSUXYZ is weinig te doen. Uit de missende letters kun je ook STYN WARE MOL halen maar dan blijf je weer zitten met de letters UXZ. Andere kandidaatnamen zitten er niet in verstopt. Omzetting van de correcte antwoorden of die van de kandidaten tot letters heeft ook niks opgeleverd.

Wie wordt verdacht door wie na de gevangenisproef: Stijn (wordt verdacht door Bruno), Shadia (door Marc), Sandra (door Inge), Marc (door Bruno) en Inge (door Bruno). Eerste reacties op het ticket naar de vijfde aflevering: Sandra (nee), Marc (misschien), Inge (misschien), Shadia (ja), Walter (ja), Stijn (nee), Corry (nee) en Bruno (misschien).

In beeld tijdens stemronde (ook wel selectieronde genoemd): Inge, Walter (verdenkt Corry), Corry (Shadia), Shadia (Marc), Marc (Inge), Bruno (kiest elke aflevering iemand anders), Sandra (vindt Marc, Stijn en Corry verdacht). Interviews: Marc, Bruno en Inge. Afvalronde: Shadia, Corry, Bruno (valt af). Close-up in beeld daarna: Shadia, Sandra en Walter. Interviews: Sandra en Marc. Auto met Bruno: RVE-654.

In de vooruitblik op de volgende aflevering zien we Marc en Walter bij rugzakken, een foto van Stijn, een botsautowedstrijd met echte auto's, twee kandidaten bij een balvangopdracht, Inge, Marc, Walter en Shadia bij een rekenopdracht, Shadia die naast zichzelf rent in een donkere gang, een ontploffende koffer en nog maar eens de botsauto's met Walter aan het stuur en Shadia (bestuurder) en Corry in een andere auto.

Het promotiefilmpje van deze week was exact gelijk aan de aankondiging gegeven in de vorige aflevering. Bij het vorige promotiefilmpje zaten er extra beelden in vergelijking met de eerdere aankondiging. Deze extra beelden betroffen de kandidaten Bruno, Stijn en Walter. Dit zijn alle op dat moment overgebleven mannen behalve Marc.

Verdenkingen

We hebben voor bijna alle kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • Shadia: loste de sommen in haar cel niet op. Close-up in beeld na uitvallen Bruno. Een volgordehint in de introductiefilmpjes en twee hints in de kokerinterviews verwijzen naar haar.
 • Inge: gaf een verkeerd antwoord bij de puzzeltocht (Quebec). Droeg bij deze proef een regenpak in een andere kleur dan de rest.
 • Stijn: loste de sommen in zijn cel niet op. In de puzzeltochtvragen zitten mogelijk twee hints naar hem.
 • Corry: koos de verkeerde wijn en houding beeld in de puzzelproef.
 • Marc: viel van de palen in de eerste proef. Koos de verkeerde wijn in de puzzelproef.
 • Walter: loste de sommen in zijn cel niet op.

Voor Sandra vonden we geen verdachte zaken in deze aflevering.

Onze keuze

Mol: Stijn. Winnaar: Inge. Volgende uitvaller: Marc.

Afgezien van de sommen in de cel is alles gelukt in deze aflevering. Er zijn niet zoveel nieuwe aanknopingspunten over de identiteit van de Mol bijgekomen. We hebben nu drie afleveringen gehad en het is goed om even een overzicht van de kandidaten te maken:

 • Corry: verdacht in beeld tijdens vier proeven (aflevering 1: proef 1, 1:2, 2:1 en 3:3). Maar komt niet stabiel over en komt niet voor in hints. Geen goede kandidaat voor Mol volgens ons.
 • Inge: verdacht in beeld in vier proeven (1:1, 1:2, 2:1 en 3:3), verloor haar koker en komt voor in diverse hints. Prima kandidaat voor Mol al moet wel worden toegegeven dat ze door de makers wel erg verdacht wordt neergezet.
 • Marc: verdacht in beeld in zes proeven (1:1, 1:2, 2:1, 2:3, 3:1 en 3:3) en komt voor in enkele hints. Uitstekende kandidaat voor Mol maar plaatst zichzelf in de laatste twee afleveringen wel veel op de voorgrond.
 • Sandra: verdacht in beeld in slechts één proef (1:1). Tot nu toe niet gezien in hints. Desondanks prima kandidaat voor de rol van de Mol.
 • Shadia: verdacht in beeld in vier proeven (1:2, 2:1, 2:3 en 3:2) en komt voor in diverse hints. Excellente kandidaat voor de rol van de Mol.
 • Stijn: verdacht in beeld in vier proeven (1:1, 1:2, 1:3 en 3:2) en komt voor in enkele hints. Prima kandidaat voor Mol.
 • Walter: verdacht in beeld in drie proeven (1:2, 2:1, 3:2) maar kwam tot nu toe niet voor in hints. Wordt door iedereen onderschat maar is vermoedelijk toch geen goede keuze als Mol.

De kandidaten hebben inmiddels ook enkele keren hun verdenkingen uitgesproken tegenover de rest. Deze verdenkingen moeten wel met een korreltje zout genomen worden want zij zijn zeer manipuleerbaar. Toch staat hier een overzicht:

    1  1  2  3     3
  Co Ni -  Ni -     Sh
  In Ni -  -  Sa    -
  Ma St -  -  Sh    In
  Sa Co -  -  -     Ma/St/Co
  Sh -  -  Ma -     Ma
  St Ch Sa Ni -
  Wa -  Ch -  -     Co
  Br Ni Wa Sh St/Ma/In -
  Ni Sa St -
  Ch -  -

Bij de afvallers hebben er twee ooit Stijn gekozen dus dat lijkt niet erg verstandig of misschien toch wel? Bij de achterblijvers heeft alleen Shadia consequent gestemd (op Marc). Corry, Shadia en Walter waren zeer duidelijk in hun keuze in deze derde aflevering dus vermoedelijk blijven ze nog wel even meedoen. De volgende uitvaller zou dan uit het groepje Inge, Marc en Sandra moeten komen.

Op basis van deze aflevering en de bovenstaande twee overzichten zien we geen reden om te veranderen van onze eerder Molkeuze. We blijven dus bij Stijn met de garantie dat we hem zeker tot de vijfde aflevering vast kunnen houden. De volgorde in de introductiefilmpjes lijkt erop te wijzen dat Inge en Shadia de finale zullen halen. Vorige week kozen we Shadia als winnaar en nu maar eens Inge voor de verandering. Als volgende uitvaller kiezen we de meest verdachte van het duo Marc en Sandra, en dat is volgens ons Marc.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: March 16, 2003. erikt(at)xs4all.nl