poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Aflevering 4

Kijkers: 1.65 miljoen. (bron: Showbizz-Site)

De vierde aflevering werd met zes in plaats van zeven deelnemers gespeeld omdat Stijn een aflevering oversloeg. In de eerste proef moesten de zes in een stock-carrace een auto beschermen die door twee buitenstaanders werd aangevallen. Daarna moesten ze individueel een bal opvangen die ergens in de nacht zou vallen. Tenslotte losten de zes raadsels op waarmee geld verdiend kon worden. In de afvalronde bleek Walter het minst te weten over de Mol. Hij moest naar huis.

Proef 1: Viterbo

Deze proef wordt gespeeld op een soort van botsautocircuit met echte auto's. Er doen in totaal zeven auto's mee:

 • de centrale wagen: vijf kleuren: voor rood, rechts groen, achter zwart, links blauw en boven geel
 • vier verdedigers: oranje, geel, rood en blauw
 • twee hooligans: groen

De hooligans proberen tegen de centrale wagen aan te rijden. Elk kleurdeel van de auto dat ongeschonden door deze proef komt (twee keer 10 minuten) levert de kandidaten 1000 euro op. Om het wat moeilijker te maken, moet de centrale wagen over vijf vlakken op het parcours rijden. Ze hebben de kleuren rood, blauw, zwart, groen en geel. Elke kleur activeert een deel van de auto en alleen geactiveerde kleuren kunnen geld opbrengen.

Shadia en Corry gaan in de centrale wagen. De anderen verdelen zich over de verdedigers: Sandra (rood), Marc (geel), Walter (blauw) en Inge (oranje). De centrale wagen rijdt zonder probleem over de vijf vakken: groen, geel, zwart, rood en blauw. Maar kort daarna wordt de blauwe kant van de wagen door één van de hooligans geraakt. Even later nemen de twee hooligans de wagen in de tang: de groene en de zwarte kant worden geraakt.

In de tweede reeks van 10 minuten besluiten de kandidaten om de onbeschadigde voorkant te verdedigen. Walter wil voor de auto rijden maar hij is al snel uit beeld. Inge en Sandra rijden hun auto total-loss. Marcs wagen rijdt ook niet best meer maar hij slaagt er met Walter in om de laatste hooligan klem te rijden. Het eindsignaal klinkt. De centrale wagen heeft twee onbeschadigde vlakken en de kandidaten verdienen 2000 euro. De groepspot stijgt naar 9600 euro.

Als de Mol in deze proef zat en heeft geprobeerd om hem te laten mislukken dan zou hij waarschijnlijk proberen achter het stuur van de centrale wagen te kruipen. Dat maakt Shadia verdacht. De bijrijder van die auto kan niet zoveel invloed uitoefenen en de anderen kunnen alleen saboteren door de hooliganauto's door te laten (valt erg op).

Proef 2: Nebida, Sardinië

De tweede proef speelt zich af in de verlaten mijnen van Nebida op het eiland Sardinië. De kandidaten moeten een bal vangen die aan een magneet is opgehangen. De magneet is aan batterijen gekoppeld en als die leeg zijn, valt de bal. Niemand weet echter wanneer. De kandidaten houden om de beurt de wacht en ergens na twee uur 's nachts vangt Sandra de bal. Ze verdienen daarmee 3000 euro en de groepspot stijgt naar 12.600 euro.

De Mol heeft weinig sabotagekansen in deze proef. Het beste is om iemand anders de bal te laten vangen en dus zo weinig mogelijk de wacht te houden. In de beelden herkenden we zeven keer Shadia, zes keer Sandra en de overigen vijf keer onder de bal. Wel ontbrak Shadia bij de felicitaties. Misschien was ze al gaan slapen. De Mol zou ook kunnen proberen onder de bal te staan en die te missen maar dat is niet gebeurd (het zou erg opvallen).

Proef 3: Nebida, Sardinië

De zes kandidaten moeten vijf raadsels oplossen. Als ze het antwoord hebben gevonden dan moet één van hen het intikken op een computer die aan het einde van een mijnschacht staat. Dat wil zeggen dat ze het eerste raadsel met zes personen oplossen, het tweede met vijf (eentje is weg) en zo voorts. Bij elk raadsel hoort een koffertje. Twee van de koffertjes zijn leeg, de anderen bevatten respectievelijk 1000, 2000 en 3000 euro. Voor elk raadsel krijgen ze 20 minuten oplostijd. De raadsels worden voorgelezen door Stijn. Dit zijn ze:

 1. (raadsel 2): Tracht met de volgende cijfers zo dicht mogelijk het getal 927 te benaderen. 10, 10, 1, 2, 6 en 8 Er mag opgeteld, afgetrokken, gedeeld en vermenigvuldigd worden.
  De kandidaten geven als antwoord 921. Michiel zegt 926. Iedereen zit mis: (10*10+(6/2))*(1+8) = 927. Inge maakt in beeld een rekenfout (9*10=900). Marc komt uit op 921 en stuurt Walter weg om het antwoord in te tikken.
 2. (raadsel 5) Rangschik de postcodes van de 7 overgebleven spelers van oud naar jong. Tik de cijfercombinatie in op de computer.
  Normaal gesproken een eenvoudige vraag maar door de afwezigheid van Walter kennen ze slechts zes van de zeven postcodes. Inge gaat weg met het antwoord maar het is fout.
 3. (raadsel 3) Welk woord van 7 letters wordt met deze cryptische omschrijving bedoeld? Twee vogels laten je er in trappen
  Corry vindt het goede antwoord: valkuil. Sandra vertrekt naar de computer en het is goed.
 4. (raadsel 4) In welk rijtje hoort België thuis: 1. Cyprus, Japan, Indië en Verenigd Koninkrijk; 2. Gibraltar, Argentinië Verenigde Staten en Denemarken Vul dit rijtje in op de computer.
  Er staan vier landen waar het verkeer links rijdt en vier waar het rechts rijdt. Dus het tweede rijtje is goed. Je moet er maar op komen. Walter wist het(!) maar hij was al weg. De kandidaten gokken op 1. Shadia vertrekt met dit antwoord. Zelfs als was het goed geweest dan was dit nog mislukt want ze tikt het getal in en ze had vier landennamen in moeten tikken.
 5. (raadsel 1) Rangschik de postcodes van de 7 overgebleven spelers van jong naar oud. Tik die cijfercombinatie in op de computer.
  Dit gaat door het ontbreken van Walters postcode opnieuw mis. Marc was de persoon die naar de computer ging voor deze vraag.

De waarde van de koffers volgens dit rijtje is: 3000, 0, 2000, 0, 1000 euro. Alleen het derde antwoord was goed. Ze winnen 2000 euro. Dit bedrag kan worden verhoogd naar 6000 euro als Stijn zijn vrijstelling opgeeft maar hij doet dit niet. De groepspot komt dus op 14.600 euro.

De Mol had prima sabotagemogelijkheden in deze proef. Door lang mee te doen aan de raasels kon hij de groep de verkeerde kant opsturen: Marc, Shadia en Corry. Een aantal kandidaten maken fouten: Inge en Marc bij het rekenen (3000 euro waard!). Zelfs Stijn had invloed op deze proef: door niet te beginnen met één van de postcodevragen (1000 euro waard) en door mogelijk de cruciale laatste regel bij de rijzijdevraag weg te laten (maar die was toch niks waard). La Canta geeft nog een interessant scenario op www.wieisdemol.com: Stijn kan de koffers achteraf verwisseld hebben zodat het lijkt alsof de raadsels waarbij hij mogelijk gesaboteerd heeft weinig geld waard waren.

Ongetwijfeld waren hier zes raadsels gepland (er waren zes vakjes voor floppy's) maar Corry kon door haar blessure niet naar de computer lopen. Prima actie van de programmamakers om dan het aantal raadsels tot vijf te beperken.

Rijtjes en feitjes

De aflevering begon met een terugblik op de vorige week. We zien Sandra, Stijn en Walter op de palen, Inge Stijn, Corry en Marc tijdens de aanrijding, Marc met de politie, de acht in de wachtkamer voor het verhoor terwijl later Shadia tevergeefs probeert de deur te openen, Corry tijdens het verhoor, Bruno, Sandra, Corry, Inge, Marc en Michiel bij de uitreiking van het premiegeld, Marc die zegt dat ze de koker maar dicht hadden moeten laten, Stijn en Walter tijdens het rekenen (Shadia ontbreekt), Marc die Corry duwt tijdens de wandeltocht, Bruno die rent, een koffer met FOUT bij Stijn en Marc, Michiel die de dubbele vrijstelling aanbiedt, Sandra die Stijns naam trekt en Bruno die een rood scherm krijgt en vertrekt.

De introductiefilmpjes bevatten nieuwe beelden: Corry (aflevering 4:3, ?:?, 2:1), Shadia (?:?, ?:?, 3:3), Marc (3:1, 1:2, ?:?) Sandra (1:1, ?:?), Stijn (4:3, ?:?, 2:1), Walter (2:0, 4:1) en Inge (1:1, 1:2). Nog steeds is de volgorde zodanig dat het alfabetisch wordt als je Shadia vervangt door De Mol en Inge door Winnaar. Bij de eerste vier staat de naam links in beeld en bij de laatste drie rechts (bij Inge duidelijk hoger). Opvallend is dat bij Walter een beeld was vervangen. Tot nu toe zijn alle uitgevallen kandidaten in de introfilmpjes in beeld geweest in de aflevering waarin zij uitvielen. Op basis hiervan zou je zeggen dat Inge de volgende keer blijft. Voor de rest is het niet zeker.

De videobrief van Stijn aan de kandidaten is geaddresseerd aan Sandra, Walter, Shadia, Marc, Inge, Corry en Bruno. Teksten op de stock-cars: Mr Cardan, Whiteboy, Navitec Marine Service, Mr Jungle, Team Ral 6005, White 89, Stuk-cars Verholen en Ralkwal 48 (dank aan Putchar voor een correctie).

Auto Corry en Sandra: EQF-859 (rood). Telefoongesprekken naar huis: Stijn, Marc, Shadia, Sandra, Corry, Inge, Walter, Corry, Sandra, Marc, Corry, Sandra, Walter, Inge, Sandra, Corry, Shadia en Walter. Bij de bal: Sandra, Inge, Marc, Corry, Shadia, Inge, Inge, Shadia, Marc (met walkie-talkie in de hand, waarom?), Walter, Sandra, Corry, Walter, Sandra, Shadia, Inge, Marc, Walter, Marc, Corry, Walter, Sandra, Corry, Shadia, Inge, Walter, Shadia, Sandra, Shadia, Corry, Marc, ?, Shadia en Sandra (vangt de bal).

Ontwaken: Walter, Corry, Sandra, Marc en Shadia. Inge ontbreekt. Michiel maakt de deelnemers verdacht: Inge, Sandra, Marc, Shadia, Corry, Walter en Stijn. Walter wordt ervan beschuldigd de koker van Inge te hebben weggepakt. Op de ingang van de mijn Staat Porto Flavia. Teksten op de zaklantaarns: Mr Sua 1.5, Henry 1.2, Mr Sua 0.2 en 1.8 Hs.

In beeld in de stemronde: Sandra, Walter (noemt Inge en Corry), Corry (verdenkt Shadia), Shadia (noemt Inge), Inge (noemt Marc) en Marc. Postcodes in beeld bij Walter: 2800 (Stijn), 2140 (Shadia), 2630 (Bruno), 9968 (Sandra), 2270 (Herenthout?), 3740 (Inge), 8020 (Walter), 8520 (Corry), 1850 (Grimbergen?), 2520 (Marc). Namen van kinderen in beeld na Marc: Geen kinderen; Ward, Nele en Jozefien; Wannes en Ella; Patrick en Marijke; Sebastian; Jef; Victor en Judith; Pol. Interviews na stemronde: Marc, Walter, Sandra en Inge. Corry en Shadia ontbreken. In beeld voor de uitslag: Marc, Sandra, Corry en Walter. Afvalronde: Corry en Walter (valt af). Sandra en Stijn zijn nog nooit getest. Interviews na de afvalronde: Corry, Sandra, Inge (met beeld).

De vooruitblik op de volgende week laat Stijn zien als hij bij de groep terug komt. Hij zegt blij te zijn er weer bij te zijn. De familie komt op bezoek. Stijn is te zien op een tv-tje. Een auto rijdt snel, een paard loopt in het bos en de kandidaten springen het water in. Twee mensen fietsen weg. Mensen met een fakkel (Sandra en Shadia?) vallen van een jetski. Corry, Marc, Inge en Stijn lopen door een poort. Inge, Stijn Corry, Marc en Sandra zitten achter tralies met een hoofdtelefoon op. Iemand zegt dat ze niet kan paardrijden en iemand anders roept Help mij!. Inge en Corry zeggen Oooh.

Het doordeweekse promotiefilmpje voor deze aflevering was hetzelfde als de vooruitblik van de vorige aflevering.

Verdenkingen

We hebben voor bijna alle kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • Shadia: Had goede sabotagemogelijkheden in de stock-carproef en de raadselproef. Ontbrak bij felicitaties balvangproef. Een volgordehint wijst naar haar.
 • Stijn: had goede sabotagemogelijkheden in de raadselproef. Bij zijn afwezigheid werd een recordbedrag verdiend.
 • Marc: rekende een verkeerd getal uit bij de raadselproef en stuurde Walter weg.
 • Corry: had goede sabotagemogelijkheden in de raadselproef.
 • Inge: maakte een rekenfout tijdens de raadselproef.

Voor Sandra vonden we geen verdachte zaken in deze aflevering.

Onze keuze

Mol: Stijn. Winnaar: Sandra. Volgende uitvaller: Shadia.

Er breken bange dagen aan voor de personen die aannemen dat Stijn de Mol is. Volgens een bepaalde interpretatie van Vlamings theorie van uitvallers die circuleert op www.wieisdemol.com gaat Stijn in aflevering 5 het spel verlaten. In dat geval zou Shadia de Mol zijn. Wij blijven toch nog even vasthouden aan Stijn als Mol. Voor de volgende uitvaller maken we een gedurfde keuze: Shadia. Of die keuze verstandig is, weten we de volgende week. Als winnaar kiezen we na deze aflevering voor de verandering eens voor Sandra. Zij bracht deze week een flinke hoeveelheid geld in de pot (proeven 2 en 3).


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: March 16, 2003. erikt(at)xs4all.nl