poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Aflevering 5

Kijkers: 1.65 miljoen. (bron: Showbizz-Site)

In een rustige vijfde aflevering kwam er bezoek voor de zes overgebleven kandidaten. Het bezoek moest voorspellen wie van de zes in de eerste proef een bungeesprong zou maken. Daarna werden de zes in twee groepen verdeeld die in een tocht over water en land brandende fakkels naar een afscheidsfeest moesten brengen. In de laatste proef liet Shadia de kandidaten drie duoduels spelen. Corry verloor haar duel en kreeg daardoor een achterstand op enkele anderen in de test. Dat pakte niet goed uit voor haar: zij werd naar huis gestuurd.

Proef 1: Noord-Sardinië

Het bezoek van de kandidaten moet zeggen of hun familielid een bungeesprong durft te maken. De kandidaten moeten proberen te raden wat hun bezoek heeft gezegd. Ze moeten daarna ook doen wat ze kiezen: wel of niet een bungeesprong uitvoeren. Als de zes kandidaten ten minste vier goede beslissingen namen dan is de proef geslaagd en verdienen ze 3000 euro.

We zien de eerste beslissingen van de kandidaten: Sandra: ja (familielid: ja), Inge: nee (nee), Corry: nee (ja), Shadia: nee (ja), Stijn: nee (ja) en Marc: nee (ja). In deze eerste ronde nemen slechts twee kandidaten de juiste beslissing (Inge en Sandra).

De kandidaten overleggen daarna over hun keuzes. Op aanraden van Sandra en Corry besluiten Marc en Stijn van keuze te veranderen en redden daarmee de opdracht. Uiteindelijk springen drie mensen: Stijn, Marc en Sandra. Behalve Corry en Shadia maakte iedereen de goede keuze.

De proef slaagt en er wordt 3000 euro verdiend. De groepspot stijgt naar 17.600 euro.

In deze proef probeer je als Mol, indien je voorkennis hebt, de verkeerde keuze te maken. Corry is uitgevallen dus is zo dan alleen Shadia verdacht. Marc en Stijn wisselden van keuze. Beide wissels kwamen in beeld maar het is onduidelijk of Marc dan wel Stijn als laatste besloot om te veranderen. Diegene van hen die het laatst wisselde, heeft de proef laten slagen.

Proef 2: Alghero, Noord-Sardinië

De kandidaten moeten twee brandende fakkels over een afstand van tien kilometer transpoteren naar het bezoek dat zit te wachten voor een afscheidsfeest. Eén fakkel moet over het water worden verplaatst en de andere over land. De zeeroute bestaat uit een stukje zwemmen, vier kilometer met twee personen in een duojetski, een tocht met een motorboot en een tocht in een tweepersoonskano. De landroute bestaat uit een trap met 600 treden beklimmen, een stuk fietsen op een tandem en paardrijden. Beide routes bevatten tussenstops waar een vuurtje kan worden gemaakt. Als een fakkel uitdooft dan kunnen de kandidaten terugkeren naar de tussenstop om de fakkel weer aan te steken. Als binnen anderhalf uur één van beide fakkels bij het bezoek is dan is de proef geslaagd en verdienen de kandidaten 3000 euro.

De kandidaten verdelen zich in twee groepen: Corry, Inge en Stijn (landroute), en Marc, Sandra en Shadia (zeeroute). Corry, Inge en Stijn klimmen de trap op. Boven vinden ze een tandem. Stijn gaat vooraan zitten en Inge met fakkel achteraan. Corry blijft achter bij het reservevuurtje. Bij de eerste tussenstop steken ze een reservevuurtje aan en fietsen verder.

Even later waait de fakkel uit en moeten Stijn en Inge terugfietsen. De tweede poging over het traject lukt en ze bereiken het paard. Inge had gezegd dat ze paard kon rijden en gaat alleen verder. Stijn blijft achter om het reservevuurtje te bewaken. Met Inge gaat het mis: de fakkel dooft en het paard slaat op hol. Lopend keert ze terug naar Stijn. Ze steken de fakkel aan en Stijn probeert lopend het doel te bereiken. Maar ook bij hem dooft de fakkel. Hij rent terug en dat is de laatste keer dat de landgroep in beeld komt.

Ondertussen zijn Marc (met fakkel), Sandra en Shadia in het water gesprongen. Shadia klimt als eerste op de duojetski en valt om met jetski en al. De tweede poging lukt. De jetski met Shadia als bestuurder en Marc met fakkel achterop vertrekt. Sandra wordt met een ander bootje naar de volgende tussenstop gebracht.

Als de twee anderen bij de motorboot aankomen, verliezen ze veel tijd met het aansteken van het reservevuurtje. Shadia heeft ook grote problemen om de jetski stil naast de boot te leggen. Het lukt iedereen uiteindelijk om in de motorboot te klimmen en de fakkel brandt nog steeds. Ze bereiken de kano. Marc en Sandra stappen er in en Shadia blijft achter. Sandra roeit en Marc bewaakt de fakkel. Even later wisselen ze. Ze bereiken het bezoek met een brandende fakkel maar helaas zijn ze vijf minuten te laat. Marc constateert teleurgesteld dat zijn horloge het begeven heeft.

De proef is mislukt. De groepspot blijft staan op 17.600 euro.

De Mol kon deze proef saboteren door hem te vertragen. Een goede strategie zou zijn om te proberen een fakkel in handen te krijgen en deze dan uit te laten waaien. Inge kan zo'n strategie gevolgd hebben. Bij haar waaide de fakkel maar liefst twee keer uit. Bij Stijn gebeurde dit één keer maar hij heeft nergens in de proef geprobeerd de fakkel in handen te krijgen. Een andere strategie zou zijn om te proberen een voertuig te besturen en dan gekke dingen ermee te doen. Shadia kan dit gedaan hebben. Zij sloeg om met de duojetski en had veel tijd nodig om hem naast de motorboot stil te leggen. Ook Inge kan deze strategie hebben gevolgd. Ze zei dat ze paard kon rijden maar het ritje op het paard is niet goed afgelopen.

Proef 3: Palau, Noord-Sardinië

De zes kandidaten krijgen ieder een briefje met twaalf letters. De eerste die met die letters een woord kan vormen is de uitverkorene die in deze proef een speciale rol zal spelen. Dit zijn de letters:

  R O T E
  R U N K
  E V I E

Shadia vindt als eerste het antwoord: uitverkorene. Zij moet de zes kandidaten verdelen in drie duo's: een duo van mensen die behendig zijn, een duo van mensen met een goede algemene kennis en een duo met mensen die een goed inschattingsvermogen hebben. De twee mensen in een duo komen uit in een duel. Degene die het duel wint krijgt drie pasvragen bij de test over de Mol. Dat zijn drie vragen die hij/zij mag overslaan. Shadia krijgt 1000 euro en zij kan die inzetten op een persoon van wie zij verwacht dat hij een duel wint. Als Shadia een winnaar goed heeft wordt het bedrag dat zij inzette verdubbeld. Michiel vertelt er wel bij dat de Mol kan horen wat Shadia beslist.

Het eerste duel gaat tussen Marc en Shadia (algemene kennis). Het is een kennisquiz. Shadia verwacht dat zijzelf gaat winnen maar zij zet geen geld in. De twee moeten binnen 30 seconden vijf antwoorden geven op een vraag als Noem vijf Vlaamse ministers. Ieder krijgt twee vragen en degene die het minste aantal seconden nodig heeft, wint het duel. Ze kunnen kiezen uit acht onderwerpen: Muziek, Italië, Nobelprijs, De Mol, Aardrijskunde, Geschiedenis, Film en België. Shadia kiest voor Aardrijkskunde en Geschiedenis en Marc kiest Film en België. Dit zijn de vragen:

 • Noem vijf films van Steven Spielberg.
  Marc noemt Jaws, Schindler's List, Amistad en Saving Private Ryan maar dan is zijn tijd op.
 • Noem vijf buurlanden van China.
  Shadia noemt Rusland maar blijft dan steken.
 • Noem vijf Belgische steden of dorpen die beginnen met een K.
  Marc noemt binnen 18 seconden Kuurne, Kwaadmechelen, Kalmthout, Kontich en Kortrijk.
 • Noem vijf Romeinse keizers.
  Opnieuw vindt Shadia maar één antwoord: Nero.

Marc wint dit duel. Shadia had geen geld ingezet en dus heeft ze nog steeds 1000 euro.

Het tweede duel gaat tussen Sandra en Stijn (behendigheid). Ze moeten op elkaar schieten met een paintballpistool. Ze beginnen met de rug tegen elkaar, doen dan tien stappen en keren zich om. Daarna schieten ze om de beurt om elkaar. Zolang ze beide raak schieten of beide missen is er niks aan de hand. Maar als één van het raak schiet en de andere mist, dan heeft de eerste gewonnen. Shadia denkt dat Stijn gaat winnen en zet 1000 euro op hem in. Stijn schiet eerst raak maar ook Sandra raakt hem. Maar het tweede schot van Sandra is mis. Stijn blijft koelbloedig en schiet opnieuw raak. Hij wint het duel en de 1000 euro van Shadia wordt verdubbeld.

Het laatste duel gaat tussen Inge en Corry (inschattingsvermogen). Ze zitten bij een klok en moeten die na 100 seconden stoppen. Ze kunnen de wijzers van de klok niet zien en moeten zelf de tijd bijhouden. Om het moeilijker te maken moeten ze tijdens het wachten elkaar twee vragen stellen en de vragen van de andere beantwoorden. Shadia verwacht dat Corry dit duel wint en zet al het geld op haar in. Inge zet de klok uit na 95 seconden en Corry na 108 seconden. Inge wint dus en al het geld gaat verloren. Corry maakt een cruciale fout die ze later ook toegeeft: om een grotere kans op winst te krijgen, had ze direct na Inge haar klok moeten stoppen.

Bij deze proef is geen geld verdiend. Wel kregen Inge, Marc en Stijn drie pasvragen voor de test. De groepspot blijft staan op 17.600 euro.

Bij deze proef wil de Mol vermoedelijk het liefst de rol van Shadia vervullen. Dat levert de beste kans op voor het beperken van winst. De strategie is om een paar keer alles in te zetten. Het hoeft maar één keer mis te gaan en al het geld is weg. Toen Shadia alles had ingezet in het laatste duel, had ook Inge een sabotagekans. Door goed haar best te doen bij dit duel kon zij, als verwachte verliezer, de inzet doen verdwijnen.

Rijtjes en feitjes

De terugblik op de vorige aflevering begint met de videoboodschap van Stijn die de anderen vraagt om voorzichtig te rijden. We zien beelden van de demolition derby, Corry en Shadia in een auto, Marc aan het stuur, Stijn die belt, Shadia tijdens het balvangen, Inge die belt, Sandra die de balt vangt en ermee naar buiten loopt, Inge die een rekenfout maakt en verbeterd wordt door Marc, Shadia die naast zichzelf door een gang loopt, een koffer die ontploft, Stijn die zijn handen tegen zijn oren houdt, Stijn die belt met Michiel, Michiel die de rest uitlegt dat hij niet komt, Corry, Sandra en Marc op de bank, Walter, Shadia en Inge op de bank, het rode scherm van Walter met Inge op de achtergrond, en Walter die wegrijdt in een auto.

Introductiefilmpjes: Corry, Shadia, Marc, Sandra, Stijn en Inge. Nog steeds staat het rijtje in alfabetische volgorde als je Shadia vervangt door De Mol en Inge door Winnaar. Bij alle kandidaten worden nu drie beelden getoond: Corry (aflevering 4: proef 3, 4:2, 2:1), Shadia (5:3?(nieuw), ?:?, 3:3), Marc (3:1, 5:2(nieuw), ?:?), Sandra (5:3(nieuw), 1:1, ?:?), Stijn (4:3, ?:?, 1:2) en Inge (4:2(nieuw), 1:1, 1:2). Van Marc, Sandra, Shadia en Stijn worden beelden getoond uit proeven die nog niet geweest zijn. Corry is al uit het spel. Volgens deze introductiefilmpjes zou dus Inge de volgende uitvaller moeten zijn.

Introductie familieleden: Sandra, Shadia, Stijn, Corry, Inge en Marc. Dit rijtje staat in alfabetische volgorde als je Corry vervangt door Uitvaller, Inge door Verliezer en Marc door Winnaar. Het rijtje kan toeval zijn want het kan gebaseerd zijn op de auto-indeling: de eerste drie zaten in de rode auto (EQF-859) en de andere drie in de blauwe auto (CTL-631). Bij de eerste keuzes over de bungeesprong zijn de teksten nee en ja op het scherm bij Stijn verwisseld. Reünie met de familie: Corry, Sandra, Stijn, Inge, Shadia en Marc. Interviews: Shadia, Inge, Marc, Stijn, Sandra en Corry. Kan het familielid de Mol zijn?: Inge (ja), Sandra (ja), Shadia (nee), Stijn (ja), Corry (ja) en Marc (ja).

Biechts na het feest: Marc, Corry, Stijn, Shadia, Corry, Sandra en Stijn. Inge ontbreekt. Vergezocht: als je de puzzelwoorden Rote, Runk en Evie opzoekt op Internet krijg je precies één bestand met namen waar van de kandidaten die nog in het spel zitten alleen Sandra in voorkomt (twee keer, Nicole ook één keer). In de cel: Inge, Sandra, Stijn, Corry en Marc.

Prachtige beelden bij de laatste proef: als voor het eerste duel Marc wegloopt van Michiel, loopt recht onder hem keurig de tekst De Mol met hem mee. Stemronde: Sandra, Corry, Shadia (verdenkt Sandra niet), Stijn (verdenkt Sandra), Sandra, Corry, Marc (verdenkt Shadia), Inge (verdenkt Shadia). In beeld bij Corry (ouders Mol): Abdel en Olga, Jos en Irene, Jozef en Helena, Joost en Marie-Paule, en Gerard en Isabel. Interviews: Shadia, Sandra, Stijn, Corry en Marc. Opnieuw ontbreekt Inge. In beeld voor uitslag: Marc, Corry en Stijn. Afvalronde: Marc, Inge, Sandra en Corry (valt af). Close-ups na rood scherm: Sandra, Marc, Shadia en Inge. Interviews: Shadia, Inge en Marc. Het is de eerste keer dat Sandra getest wordt. Stijn is nog nooit getest.

In de vooruitblik op de volgende week zien de de vijf overgebleven kandidaten aan een eettafel. Michiel spreekt ze toe, iets over vertrouwen Inge, Sandra en Shadia bouwen iets van hout in een bos. Marc draait bordjes op stokjes en Stijn zit met zijn hoofd in een viskom. Marc houdt een steen omhoog en Inge en Shadia spreken met elkaar in strandstoelen over sterke karakters. Iemand rent door een stadje, Inge spreekt over oriënteren op een toren, Shadia kijkt met een paintballpistool in haar hand en Marc geeft aanwijzingen vanuit de toren. Een doel met een vier in een rood centrum komt in beeld.

Het doordeweekse promotiefilmpje was hetzelfde als de vooruitblik die in de vorige aflevering werd vertoond.

Verdenkingen

We hebben deze week voor bijna alle kandidaten verdachte zaken kunnen noteren:

 • Inge: zeer verdacht in deze aflevering. Zij liet haar fakkel twee keer uitwaaien. Gaf aan paard te kunnen rijden maar dat ging niet goed. Had goede sabotagemogelijkheden in de derde proef. Ontbreekt in reeksen biechts na feest en interviews na stemronde.
 • Shadia: koos voor het verkeerde antwoord bij het bungeespringen. Maakte fouten bij het besturen van de jetski. Had goede sabotagemogelijkheden in de derde proef. Een volgordehint wijst naar haar.
 • Stijn: liet zijn fakkel uitwaaien. Hints bij de bungeesprongkeuzes, de afvalronde en Michiels introductie wijzen naar hem.
 • Marc: saboteerde hij zijn horloge in de zeeroutegroep? Een hint bij zijn duel in de laatste proef wijst naar hem.

Voor Sandra konden we niks verdacht vinden in deze aflevering.

Onze keuze

Mol: Stijn. Winnaar: Marc. Volgende uitvaller: Inge.

Gelukkig doet Stijn nog altijd mee. We kiezen hem daarom opnieuw als Mol. Als volgende uitvaller kiezen we deze week Inge omdat in de introductiefilmpjes van de andere vier kandidaten beelden worden getoond uit proeven die we nog niet hebben kunnen identificeren. Bij Inge zagen we alleen beelden uit afleveringen 1 en 4. Dat zou er op kunnen wijzen dat zij de volgende uitvaller is. De overige drie kandidaten hebben we al eerder als winnaar gekozen: Marc na aflevering 1, Shadia na aflevering 2 en Sandra na aflevering 4. We kiezen nu maar weer eens voor Marc als winnaar.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: March 16, 2003. erikt(at)xs4all.nl