poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Aflevering 2

Kijkers: 1.46 miljoen. (bron: Showbizz-Site)

De tweede aflevering zit er op. Deze avond moesten de negen overgebleven kandidaten een bom onschadelijk maken en een superkandidaat vinden. In de laatste proef werden zij achternagezeten door door mannen met paintballgeweren en volgde in een kasteel een verrassende ontknoping. Corry raakte bij de achtervolging geblesseerd. Zij zal de rest van de reeks op krukken moeten volbrengen Deze week wist Nicole het minst over de Mol en zij werd daarom naar huis gestuurd.

Intermezzo 1: Terni, Umbrië

We zien Marc zwemmen om half zeven 's morgens. Iedereen wordt op dat tijdstip naar buiten geroepen om de koker te tonen. Michiel vraagt de kandidaten om zijn of haar koker te tonen. Sandra is hem kwijt. Zij krijgt de koker van Michiel die zegt dat hij hem van de Mol heeft gekregen. Inge is haar koker ook kwijt en die blijft spoorloos. De groep was twee kokers kwijt en dat kost hun dus twee keer 500 euro is 1000 euro. Er zit nu 4600 euro in de pot.

Grappig moment tijdens dit intermezzo: Corrys Waarvan komt die? als ze de kletsnatte Marc om half zeven 's morgens het hotel in ziet wandelen.

Op het eerste gezicht zou je denken dat Inge hier het verdachtst overkomt omdat haar koker permanent weg is. Maar Sandra lijkt hier nog meer verdacht. Zij raakte haar koker kwijt (kost 500 euro) en krijgt hem dan terug van Michiel zodat zij hem nog eens kwijt kan raken en nog meer geld kan verspelen.

Proef 1: Terni, Umbrië

De groep wordt in tweeëen gesplitst. Sandra en Walter doen proef 2 (zie hieronder). Bruno, Corry, Inge, Marc, Nicole, Shadia en Stijn moeten in een gebouw naar een bom zoeken en die ontmantelen. Ze hebben twee uur de tijd en kunnen 4000 euro verdienen.

Het is een echte puzzeltocht. Het eerste probleem wat ze moeten oplossen is hoe langs een spiegeldeur raken. Op de deur staan kegels geschilderd. Inge vindt een bowlingbal en Corry een baseballbat. Inge gooit de bal door de deur en Stijn slaat hem verder stuk met de baseballbat.

Daarna moeten ze langs een touw naar boven. Stijn klimt onmiddellijk naar boven. Daarna volgen Marc, Corry, Inge en Shadia. Nicole en Bruno raakt niet omhoog. Wie was er zo slim om knopen in het touw te leggen? De volgende deur moet worden geopend door een laserlicht via spiegels gedurende 15 seconden op een knop te richten. Door goed samen te werken lukt het de groep om de deur open te krijgen. Corry wilde iets anders doen, wat is niet precies duidelijk. Bruno heeft zich inmiddels bij de groep gevoegd.

De volgende deur kan worden geopend door met drie personen op een weegschaal te gaan staan. Er is meer dan 200 kilo nodig. Corry biedt zich aan als vrijwilliger. De anderen trekken lootjes die door Shadia gemaakt worden. Marc en Inge gaan ook op de weegschaal staan. De deur naar de kamer met de bom gaat open. Bruno, Shadia en Stijn gaan naar binnen.

De bom zit in een koffer. Ze moeten twee raadsels op lossen om hem onschadelijk te maken. Het eerste raadsel is: vind de cijfers van een blanco klavier. Gegeven is dat de cijfers 1 tot en met 9 zijn, dat linksboven een 2 staat en middenonder geen 3. Stijn vindt de oplossing:

  +---+---+---+   +---+---+---+
  | 2 |  |  |   | 2 | 9 | 4 |
  +---+---+---+   +---+---+---+
  |  |  |  | --> | 7 | 5 | 3 |
  +---+---+---+   +---+---+---+
  |  |*3*|  |   | 6 | 1 | 8 |
  +---+---+---+   +---+---+---+

Deze oplossing is correct. Het is de enige mogelijke oplossing waarbij alle rijen, kolommen en diagonalen opgeteld 15 opleveren. Daarna moeten de kandidaten hun leeftijden bij elkaar optellen. Probleem is wel dat de leeftijden worden gevraagd op de eerste lentedag in 2003 (21 maart). Dus hun huidige leeftijden zijn onvoldoende, zij moeten ook de geboortedata ongeveer weten. Bruno, Shadia en Stijn kunnen overleggen met Corry, Inge en Marc. Maar de leeftijden van Nicole (achtergebleven), Walter en Sandra (doen andere proef) en Christophe (afgevallen) moeten ze raden. Dat gaat niet goed. Corry schat Christophe's leeftijd verkeerd in (35) en Shadia corrigeert haar (34). Marc vraagt zich af of Walter 50 jaar is of dat hij in 1950 geboren is. Bruno denkt te weten dat Walter van 1950 is. Zowel Stijn als Shadia tellen op en vinden 353 maar dat blijkt niet correct. Als ze het intikken gaat er een lampje branden bij een draadje. Als ze dat doorknippen gaat de bom af en worden Corry, Inge en Marc besproeid met rode verf.

De proef is mislukt en er wordt geen geld verdiend. De groepspot blijft staan op 4600 euro.

Als de Mol deze opdracht heeft gedaan dan kon hij op verschillende manieren saboteren. Ten eerste door tijd te rekken zodat de bom niet binnen de twee uur gevonden werd (Bruno). Ten tweede door bij de bom een fout te maken met de puzzel (ging goed) of de leeftijden (ging verkeerd). Je eigen geboortedatum verkeerd opgeven in beeld zou te veel opvallen voor de kennissen thuis (Marc en Stijn). Shadia had de leiding over het verzamelen van de leeftijden en kan gemakkelijk een fout hebben gemaakt. Bruno, Corry en Marc vergisten zich in leeftijden van anderen. Het lijkt er op dat de cruciale fout is gemaakt met de leeftijd van Walter (Bruno en Marc). Maar ieder van de zes vlakbij de bom (Bruno, Corry, Inge, Marc, Shadia en Stijn) kan een verkeerde datum genoemd hebben.

Proef 2: Terni

Walter en Sandra gaan naar een bibliotheek in het centrum van Terni. Daar moeten ze proberen uit te vinden welke van de overgebleven kandidaten gemiddeld het best heeft gescoord op de testen die de kandidaten voor het begin van de reeks moesten doen aan de Universiteit Leuven. Zij moesten drie testen uitvoeren: een fysieke test, een test die hun emotionele stabiliteit meet en een IQ-test. Walter en Sandra moeten de kandidaat zoeken die op deze drie testen gemiddeld het best heeft gescoord. Als hulpmiddel krijgen ze videobanden van de testen, en schoolrapporten en oude foto's van de kandidaten. Ze kunnen 2000 euro verdienen.

Sandra en Walter mogen drie keer proberen de top-3 van elke test te raden. Michiel beoordeelt elke poging als een Mastermindzet: met witte fiches (goede kandidaat bij top-3) en zwarte (kandidaat op juiste plaats in top-3. We krijgen alleen de voorstellen voor de fysieke test te zien: Walter, Marc en Stijn (2 wit, 1 zwart), Marc, Walter en Stijn (3 wit) en Stijn, Walter en Marc (3 zwart). Opvallend is dat Walter Sandra de verkeerde kant probeert op te sturen door te zeggen dat ouderen extra punten verdienen op fysieke tests omdat ze ouder zijn en dus hoger op de lijst moeten worden geplaatst (vandaar het eerste rijtje met Walter bovenaan).

Bij de uitslag komen nog twee andere fotorijtjes in beeld maar het is niet duidelijk of zij correct zijn: Marc, Stijn en Nicole (IQ?) en Marc, Sandra en Walter (EQ?). Opvallend is dat Marc veruit het beste scoort (1 keer tweede en twee keer eerste). Hij is dan ook de favoriet van Sandra en Walter. En Marc blijkt inderdaad de superkandidaat te zijn. De groep verdient 2000 euro en de groepspot staat nu op 6600 euro.

Proef 3: Narni, Umbrië

De kandidaten moeten een afstand van twee kilometer overbruggen naar een helikopter. Ondertussen worden ze achterna gezeten door vijf met paintballgeweren bewapende mannen op motorfietsen. Zij proberen de kandidaten te raken. Er mag worden geschuild in de nabije korenvelden. Daar mogen de achtervolgers niet komen. Als er drie of vier kandidaten in de helikopter zitten dan vertrekt hij. Het aantal seconden dat de proef duurt tot de helikopter vertrekt, wordt afgetrokken van 5000 en het getal dat overblijft geeft aan hoeveel euros de kandidaten hebben gewonnen.

De deelnemers verdelen zich in twee groepen. Onduidelijk is wie precies in welke groep zat maar het lijkt er op dat Shadia bij Nicole en Bruno zat en Sandra bij Marc. Marc had een paintballgeweer en Walter een paintballpistool. Inge, Nicole, Shadia en Marc worden geraakt. Corry valt, verzwikt haar enkel en moet naar het ziekenhuis. Stijn, Bruno, Walter en iets later Sandra bereiken de helikopter en vertrekken. Er zijn 41 minuten en 13 seconden verstreken en de groep verdient 2527 euro. De groepspot staat op 9127 euro.

Maar de proef is nog niet afgelopen. De vier die de helikopter haalden, mogen een vrijstelling verdelen. Zij moeten stemmen en als één van hen een meerderheid haalt, krijgt die de vrijstelling. Als de stemmen staken dan gaat de vrijstelling naar één van de andere vijf. De vier besluiten te loten en Walter krijgt de vrijstelling.

En nog is de proef niet afgelopen. De vier die geraakt werden, krijgen de mogelijkheid om de vrijstelling af te kopen. Dat houdt in dat ze, als ze het geld opgeven dat bij deze proef is verdiend, de vrijstelling van Walter ongedaan kunnen maken. Het groepje besluit unaniem van deze mogelijkheid gebruik te maken. Marc legt het uit aan Walter en de anderen: "We zijn hier eigenlijk niet voor het geld maar om zo veel en zo lang mogelijk te genieten van het spel". De groepspot valt terug naar 6600 euro.

In deze proef vallen vanzelfsprekend Inge, Marc, Nicole en Shadia verdacht op omdat ze worden geraakt en omdat ze daarna geld in de groepspot weggeven. Ook Sandra is verdacht omdat ze als vierde aankwam bij de helikopter en deze daardoor nog een paar seconden ophield waardoor er geld verloren ging.

Rijtjes en feitjes

De aflevering begon met een terugblik op de vorige week. We zien Inge kennis maken met Nicole en Sandra, Michiel met de drie dames op het San Marcoplein, Inge en Sandra die jacht maken op Bruno (blauwe stip), Nicole in de commandopost en even later Inge die Bruno vindt. Daarna gaat het over de kokers. Inge houdt haar koker vast, Michiel vertelt erover, Shadia komt in beeld en vraagt daarna op de boot of ze haar koker open zal doen. Stijn spreekt met Michiel, de anderen wachten, Michiel ontvangt Inge en Corry valt van de hindernis met Sandra er op en Marc onderaan. Walter drinkt een whisky voor het slapen gaan, Sandra schiet en Corry wordt over de hindernis getrokken. We zien eerst Walter en daarna Bruno en Christophe op het touw. Christophe valt af

Tijdens de wekronde vroeg op de eerste dag worden de kandidaten geïntroduceerd in de volgorde: Stijn, Bruno, Shadia, Marc, Corry, Inge, Nicole, Sandra en Walter. De introductiefilmpjes kunnen van belang zijn omdat zij de kandidaten kunnen tonen in opdrachten die nog niet geweest zijn. In dit geval zal het vermoedelijk nog even duren voordat de kandidaat uit het spel verdwijnt. De volgorde: Bruno (aflevering 2 : opdracht 3? en 1:2), Corry (?:? en 2:1), Shadia (?:?) Marc (1:2 en ?:?), Sandra (1:1 en ?:?), Stijn (?:? = zelfde als Marc, en 1:2) Nicole (1:2), Walter (?:? en ?:?, vermoedelijk beide aflevering 3) en Inge (1:1 en 1:2). Het rijtje staat in alfabetische volgorde als je Shadia vervangt door De Mol, Nicole door Uitvaller en Inge door Winnaar.

Opvallend aan de introductiefilmpjes is dat vijf kandidaten tijdens de tweede proef van de eerste aflevering worden getoond: Bruno, Marc, Stijn, Nicole en Inge. Nicole viel uit. Zijn de andere vier de vier volgende? Corry, Shadia, Marc, Sandra, Stijn en Walter worden in proeven getoond die nog niet zijn uitgevoerd. Vermoedelijk doen ze nog wel even mee. Voor alle kandidaten zijn twee beelden getoond met uitzondering van Shadia en uitvaller Nicole. Dit maakt Shadia erg verdacht.

Nummerplaat auto Walter en Sandra: EQF-859. Close-up foto's in de bibliotheek: Nicole, Bruno, Walter, Sandra, Inge en Stijn. Nicole viel uit. Is Bruno de volgende uitvaller? Tijdens de tests op de universiteit in beeld: Corry, Shadia, Marc, Shadia, Corry, Nicole, Walter, Nicole, Corry, Bruno, Stijn, Stijn, Shadia (zwart-wit) en Nicole. Vraag: "Zou je zelf de Mol kunnen spelen?": Inge (ja), Marc (ja), Shadia (nee), Nicole (?), Corry (?), Bruno (ja) en Stijn (ja).

Kenteken helikopter: I-ELBR. Kandidaten met naam op helm in beeld: Inge, Walter, Corry, Stijn, Shadia, Walter, Stijn, Inge, Inge, Inge (geraakt), Marc, Marc (raakt aanvaller), Sandra, Marc, Sandra, Marc, Marc, Nicole, Nicole (geraakt), Shadia, Shadia, Walter, Walter, Shadia, Shadia (geraakt), Marc, Corry, Corry, Corry, Bruno, Corry (valt), Walter, Bruno (bereikt helikopter), Marc (geraakt) en Walter.

In beeld in de stemronde: Walter, Nicole, Inge, Corry (kiest Nicole), Inge (verdenkt Marc, Corry en Shadia niet meer), Sandra (niet Walter), Stijn (heeft ook Nicole als verdachte), Bruno (Shadia) en Shadia (Marc). Marc ontbreekt in dit rijtje. In beeld na Inges keus: Steenbok (Marc), Ram (-), Vis (Walter) en Kreeft (Shadia en Stijn). In beeld bij Shadia: Corry, Bruno en Marc. Biechts met naam: Marc, Corry, Inge, Walter, Inge, Nicole en Bruno. Shadia en Stijn ontbreken. Afvalronde: Marc, Inge, Bruno, Walter en Nicole (valt af). De kandidaten van wie de voornaam begint met een S worden ook deze keer niet getest. In beeld na Nicoles vertrek: Shadia, Corry, Inge, Corry (interview), Stijn (interview) en Bruno (interview).

In de vooruitblik van de volgende aflevering zien we Stijn en een Sandra een paal op klimmen. Michiel spreekt met Sandra over haar koker. Walter schenkt een glas vol wijn. Michiel spreekt met Shadia, Inge, Bruno, Corry en Marc. Shadia wordt opgesloten in een gevangenis. Stijn, Sandra en Walter staan buiten. Shadia, Marc en Corry in rolstoel maken een wandeling. Bruno en Stijn lopen mee. Ze doen iets open maar het is fout. Shadia vuurt Bruno aan. Marc springt van een paal.

Het promotiefilmpje van de afgelopen week was vrijwel identiek aan de vooruitblik die in de vorige aflevering werd vertoond. We zien alle kandidaten behalve Sandra en Walter in de fabriek van de bomproef. Shadia, Bruno en Stijn openen een deksel en activeren een bom. Stijn slaat een spiegel stuk, en Marc en Inge staan voor een muur. Sandra loopt langs de foto's van Walter, Marc en Stijn met een videoband. Corry verschijnt lachend op een tv en Walter staat te gebaren bij een rij foto's van de kandidaten. Marc loopt op een loopband en Stijn speelt met laserlicht. Inge zit in het donker en Shadia spreekt tegen haar. Bruno opent de deur van zijn kamer vroeg 's morgens en de kandidaten staan buiten op een grasveld. De camera zoomt in op Walter met zijn koker. De kandidaten staan klaar voor de helikopterproef, de achtervolgers op motor komen in beeld en Stijn met zijn helm. Shadia roept ja, nu, vlug, en iemand in een blauwe overall (Walter) valt op een grasveld.

Verdenkingen

We hebben voor bijna alle kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • Shadia: zeer verdacht in deze aflevering. Had de leiding bij het mislukte leeftijdonderdeel in de bomproef en werd geraakt bij de helikopterproef. Gaf daarna geld weg uit de groepspot. Een volgordehint in het introductiefilmpje verwijst naar haar. Is in de introductiefilmpjes maar in één beeld te zien.
 • Marc: maakt een mogelijk cruciale fout over Walters leeftijd bij de bomproef. Geraakt bij de helikopterproef. Gaf daarna geld weg uit de groepspot.
 • Sandra: kwam laat aan bij helikopter en verspeelde enkele euros. Verloor koker en daardoor geld. Kreeg koker terug.
 • Inge: geraakt bij de helikopterproef. Gaf daarna geld weg uit de groepspot. Verloor koker en daardoor geld.
 • Walter: gedroeg zich verdacht tijdens de superkandidaatproef.
 • Corry: vergist zich in Christophes leeftijd bij de bomproef.
 • Bruno: vergist zich in Walters leeftijd bij de bomproef.

Voor Stijn vonden we geen verdachte zaken in deze aflevering.

Onze keuze

Mol: Stijn. Winnaar: Shadia. Volgende uitvaller: Corry.

Shadia is met stip gestegen op het mollenlijstje en ook Inge en Marc blijven verdacht. Toch houden we voorlopig vast aan Stijn als Mol. Geen van de kandidaten stemt op hem. We kiezen daarom nu vrij willekeurig Shadia als winnaar. Corry stemde altijd op de uitgevallen Nicole. We kiezen haar als volgende uitvaller.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: March 16, 2003. erikt(at)xs4all.nl