poeha.com/demol | Vorige | Home | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 11

Kijkers: 1.09 miljoen. (bron Stichting KijkOnderzoek).

In deze laatste aflevering kwamen de kandidaten ergens in Amsterdam bijeen. Erik, Paméla, Dick, Kerstin, Karen, Prince, Harry en Ellen vertelden wie zij dachten dat de mol was. Daarna kwamen George, Jantien en John bij de groep en kregen we eindelijk de ontknoping van het programma te zien. John pakt het geld en George is de mol!

De sabotageacties van de mol

In de abseilproef van de eerste aflevering was een groot deel van de hoogtevrees van George gespeeld. De opdrachten met de portvaten was rommelig waardoor mol George weinig hoefde te doen. Daarna, in denkers-doeners-dromersproef, probeerde hij Jantien tijdens de treinreis af te leiden en zocht hij bewust het laatste gedicht niet op op de computer. Tijdens de regatta legde hij een grote afstand af op waterski's zodat het voor Dick moeilijker werd om terug te zwemmen. George had vooraf op waterskiën getraind.

George gaf in de geldwagenopdracht bewust verkeerde informatie over zijn positie door. Hij haalde geld op, gooide vervolgens een deel weg en rende daarna als een kip zonder kop rond. Dat waren grappige beelden! In de fietsopdracht schakelde hij met opzet de fiets niet over in een lagere versnelling. Ook bij het vinden van het middelpunt in de driehoeksopdracht treuzelde hij. George had zich goed voorbereid op het parallellen: hij had geleerd hoe hij zijn hartslag kon verhogen.

Tijdens de ontvoering van Kerstin hield George zich op de achtergrond en vertelde hij de andere kandidaten niet hoe ze het best bij Kerstin konden komen. Hij zag in de uitsprakenproef Ellen en Jantien de verkeerde uitspraak kiezen en zei daar natuurlijk niets over. Bij het herkennen van de foto's voelde George zich niet lekker in zijn vel en hoopte hij er maar op dat het gipsbeen van Harry op de foto voor voldoende afleiding zou zorgen. Hij wist wat de antwoorden waren van Harry in de proef na de rondleiding maar mocht alleen antwoorden geven die hij gehoord kon hebben.

George vond dat zijn enige kans voor sabotage bij de estafetteproef lag bij het knoeien met de sloten van het koffertje. Dat heeft hij ook geprobeerd maar de andere kandidaten zaten er te dicht op om dat ongemerkt te doen. De ondervraging vond hij erg zwaar en hij vond het jammer dat Jantien het laatste beetje informatie niet had losgekregen. Tijdens de koffertjesopdracht koos hij bewust voor de telefoon omdat hij niet wilde dat één van de andere kandidaten hem te spreken zou krijgen.

In de proef in de kerkers weigerde George het laatste stukje naar boven te klimmen hoewel hij dat wel had gekund. Hij nam bewust initiatief om de tweede fles te pakken in de schattenzoekersproef omdat hij bang was van de anderen anders geen kans meer te krijgen. Na de zangproef strooide hij met geld en stal 5000 euro en tijdens de estafetteproef pakte hij nog eens 10.000 euro uit de groepspot. Het gestolen geld is achteraf ingehouden voor de winnaar John, die uiteindelijk maar 42.300 euro kreeg.

Geheime aanwijzingen

Voor de geheime aanwijzingen moesten we dit seizoen naar de officiële website: http://www.wieisdemol.nl/. Er werden drie aanwijzingen onthuld:

  1. De identiteit van de drie finalisten zat verstopt in de introductiefilmpjes: alle drie waren zij te zien in een duo-opdracht samen met een andere kandidaat: George met John (boomhakopdracht), Jantien met George (zangopdracht) en John met Jantien (schapenhoeden).
  2. De eerste letter van de voornaam van de mol, G, kwam twee keer prominent in beeld en werd één keer weggelaten. De eerste keer was bij de spelfout over de schilder in aflevering 2 (Colaço -> Golaço) en de tweede keer in de boomhakopdracht waar een G in de boom was gekerfd. De letter werd juist weggelaten tijdens het stuntvliegen waar de G van het woord WAAGHALS nooit in beeld is gebracht.
  3. Een kleine aanwijzing zat verstopt in de fietsopdracht: daar stonden als aanmoediging de namen van alle deelnemende vrouwen op de weg. Er stond ook HUP MOL, dus de mol was een man.

Er zaten waarschijnlijk nog meer aanwijzingen verstopt in de verschillende afleveringen, zowel voor George als voor andere kandidaten. Deze aanwijzingen zijn echter niet bekendgemaakt.

Rijtjes en feitjes

De reünie is gehouden in Amsterdam, in april 2002. In haar introductie noemt Angela de drie finalisten in de volgorde George, John en Jantien.

De introductiefilmpjes: Dick, Paméla, John, Prince, Harry, Ellen, Erik, Kerstin, George, Karen en Jantien. Alle kandidaten kwamen weer voor in deze filmpjes, zelfs de in aflevering 1 afgevallen Erik die nog niet eerder in zo'n filmpje te zien was geweest. De filmpjes lijken ongewijzigd ten opzichte van de eerdere uitzendingen. De volgorde is hetzelfde als in aflevering 2 met uitzondering van Erik die tussen Ellen en Kerstin is geplaatst. In de volgorde lijken geen aanwijzingen te zijn verstopt of het moest zijn dat verliezend finalist Jantien altijd als laatste werd vertoond en winnaar John vanaf aflevering 4 altijd als eerste.

De acht afvallers komen bij Angela in de volgorde waarin ze zijn afgevallen: Erik, Paméla, Dick, Karen, Kerstin, Prince, Harry en Ellen. Bij Erik in beeld komt een tram 7 langsrijden. De drie finalisten komen de kamer binnenlopen in de volgorde George, Jantien en John. Angela vraagt ze of ze de mol zijn in de volgorde George, John en Jantien. De drie finalisten landden niet op de zeilen maar zeven kilometer verder door een navigatiefout van de piloot. Opvallend bij de parachutepakken is dat George als enige een zwart tuigje aanheeft (dat van de anderen is rood). Het resultaat wordt bekend gemaakt in de volgorde winnaar (John), mol (George) en verliezend finalist (Jantien).

De terugblikken worden getoond in de volgende volgorde: dag 1 (abseilen), dag 2 (portvaten), dag 3 (treinreis), dag 4 (regatta), dag 5 (geldwagen), dag 6 (fietsen), dag 7 (het midden), dag 7 (kamperen), dag 8 (parallellen), dag 10 (kidnap), dag 14 (partnerspel), dag 12 (fotokerk), dag 11 (rondleiding), dag 17 (estafette), dag 18 (ondervraging), dag 15 (vier koffertjes), dag 19 (kamers), dag 19 (dierengordel) en dag 17 (estafette).

Biechts met naamsvermelding in de terugblikken: De Mol, Karen, De Mol, Kerstin, Harry, De Mol, De Mol, Jantien, John, Ellen, Prince, Karen, Jantien, Ellen, Jantien en John. De waterskitraining van George vond plaats in Loosdecht, in september 2001. De hartslagtraining in Utrecht, in dezelfde maand. Na de champagne zien we de kandidaten in een allerlaatste biecht in de volgorde: Prince, Dick, Paméla, Erik, Kerstin, Karen, Harry, Ellen, Jantien, John en George.

Bij de aftiteling kwamen in beeld: de drie finalisten toen George zich bekend maakte als mol, George bij het fietsen, George bij het waterskiën, George bij het bellen naar de mol en George bij de instructies bij proef met vragen over de rondleiding. Deze week was er geen vooruitblik op een volgende aflevering.

In de vooraankondiging zagen we de drie kandidaten in het vliegtuig: Jantien, George, John, George en daarna George en Jantien samen. Vervolgens kwam er een beeld van Jantien die uit het vliegtuig sprong. De korte versie van deze aankondiging direct na Blik op de weg begon met John die het vliegtuig uitsprong, daarna George en Jantien samen en tenslotte George die sprong. Daarna kwam de wachtende Angela in beeld.

Stemronde

In deze aflevering stemden de acht afgevallen kandidaten als volgt op de overgebleven drie kandidaten:

  • Jantien: getipt door Paméla, Dick en Harry (3)
  • John: getipt door Erik, Karen en Ellen (3)
  • George: getipt door Kerstin en Prince (2)

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor slechts 1 kandidaat verdachte zaken genoteerd:

  • George: gaf in diverse biechts zonder blikken of blozen toe de mol te zijn. Vertelde hoe hij in verschillende opdrachten sabotageacties had uitgevoerd!

Jantien en John hebben zich in deze aflevering niet verdacht gemaakt.

De ontknoping

Mol: George. Winnaar: John. Verliezend finalist: Jantien.

Dit was weer een uiterst mager jaar voor ons: één keer de afvaller goed voorspeld en de mol en de winnaar zelfs nul keer goed. Toch hebben we genoten van deze reeks. Volgend jaar proberen we het gewoon opnieuw.

Gelukkig hebben de bezoekers van deze site het aanmerkelijk beter gedaan. In de week voor aflevering 11 stemden van de 126 stemmende bezoekers 52 op George als mol (41%). Daarvan stemden er ook 31 op John als winnaar (25%). George werd na aflevering 8 het vaakst gekozen als mol door de bezoekers van deze website. De eerste persoon die op George als mol en John als winnaar stemde was een gebruiker van Telenet uit Gent in België, op 9 februari, een dag na de eerste aflevering van deze reeks. Allemaal gefeliciteerd!

Dit was een mooie reeks met een leuke mol. Hopelijk wordt het programma volgend jaar even goed. Tot dan!


poeha.com/demol | Vorige | Home | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl