poeha.com/demol | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 1

Kijkers: 0.95 miljoen. Waardering: 7.7. (bron NOS Teletekst).

De eerste uitzending van de derde Nederlandse reeks van Wie is ... De Mol? zit er op. De kandidaten moesten eerst abseilen van een hoge dam en daarna in een rommelig gebrachte onbegrijpelijke opdracht wijnmerken raden. De aflevering werd gered door de altijd spannende stemronde (het Eurosongfestivaleffect). Erik de tuinman moest als eerste naar huis.

Inleiding

Aan het begin van de eerste aflevering legt Angela het concept van het programma uit. Er zijn elf deelnemers die spelen om een pot van meer dan 250.000 euro. Maar 1 van hen is een saboteur, de mol. De andere tien deelnemers moeten proberen te raden wie van hen de mol is. In iedere aflevering zal de kandidaat die het minste weet over de mol naar huis worden gestuurd. Diegene die aan het einde over is, wint de pot.

Hierna worden de elf deelnemers geïntroduceerd:

 • Erik, 47 jaar, tuinman
 • Karen, 33 jaar, ass. cardioloog
 • George, 30 jaar, kunstenaar/kok
 • Jantien, 35 jaar, journalist
 • Prince, 26 jaar, onderwijzer
 • John, 27 jaar, ondernemer
 • Paméla, 26 jaar, actrice
 • Dick, 50 jaar, interim-manager
 • Kerstin, 36 jaar, copywriter
 • Ellen, 37 jaar, directeur
 • Harry, 39 jaar, tekstschrijver

De introductie bevat een paar opvallende zaken. Ten eerste wordt afvaller Erik als eerste genoemd. Ten tweede zegt Ellen als enige van de elf haar naam niet zelf. De introductie van de kandidaten in hun vertrouwde omgeving met familie was een leuke aanpassing van het programma.

Proef 1: Varosastuwdam

In de eerste proef moeten de elf kandidaten binnen twee uur via een touw afdalen van de 76 meter hoge Varosastuwdam. Voor elke deelnemer die dat lukt, is 1000 euro beschikbaar. Daarnaast is er nog een bonus van 1000 euro beschikbaar voor elke kandidaat die met het hoofd naar beneden afdaalt, de Australische manier. Bovendien wordt het totaalbedrag verdubbeld als alle kandidaten de afdaling volbrengen.

De opdracht is gelukt. Prince kwam als laatste beneden na 1 uur, 57 minuten en 18 seconden. Van de elf gingen er zes via de Australische methode naar beneden (Harry, John, Paméla, Kerstin, Ellen en Prince). George aarzelde het langst.

Er zit nu al 34.000 euro in de pot, evenveel geld als de winnaar vorig jaar kreeg.

Proef 2: Porto

In de tweede proef moeten de kandidaten drie vaten met port binnen een uur naar het juiste porthuis brengen. Twee kandidaten, Karen en Kerstin, worden afgezonderd. Zij kunnen door het beantwoorden van vragen hints krijgen over de namen van de drie porthuizen. Die kunnen zij dan doorbellen naar de drie teams van drie personen met de portvaten. Team 1 bestaat uit Ellen, George en Jantien. Team 2 bestaat uit Paméla, John en Dick. Team 3 bestaat uit Harry, Erik en Prince. De zes vragen zijn:

 1. De tweede letter van de kandidaat die houdt van Harry Potter. Gegeven antwoord: L van Ellen (door Karen). Correct: R van Prince.
 2. De vijfde letter van de persoon die graag op Texel wil wonen. Gegeven antwoord: Y van Harry (Jantien via telefoon) en dat was correct.
 3. De tweede letter van de kandidaat die graag in de Verenigde Staten wil wonen. Gegeven antwoord: de E van George (George via telefoon), ook correct.
 4. De 3e letter van de kandidaat die van zeedistels en Jan Wolkers houdt. Gegeven antwoord: de C van Dick (door Kerstin), eveneens correct.
 5. De derde letter van de kandidaat die drums speelt. Gegeven antwoord: H van John (Karen). Correct was M van Paméla.
 6. De 1e letter van de kandidaat die kippen houdt: daarvan 1 letter er voor in het alfabet. Gegeven antwoord: voor Jantien de letter A (huh?!). De correcte naam was Erik maar de goede letter is niet genoemd. Zowel D als E zijn mogelijk.

De twee gidsen bellen twee keer naar de groep voor extra informatie (naar Jantien en George). Daardoor gaan er twee keer vijf minuten van de tijd af. Op basis van de de eerste twee antwoorden worden wijnhuizen Taylor's en Offley doorgebeld naar team 1. Het vijfde en het zesde antwoord worden gebruikt om Rainha Santa, Calem en Delaforce naar team 3 door te bellen. De antwoorden die de teams gaven bij de drie vaten waren: Sandeman (correct was Calem, 13 jaar oud), Calem (correct was Taylor's, 10 jaar oud) en Taylor's (correct was Sandeman, 20 jaar oud).

Bij deze proef had de mol ook in de portproefteams prima sabotagemogelijkheden. Door snel twee glazen te verwisselen, kun je de andere twee deelnemers twee keer dezelfde port laten proeven waardoor ze ten onrechte het idee krijgen in het juiste porthuis te zijn. Volgens Ellen maakte Jantien een fout met glazen bij het porthuis Sandeman. George klaagt later dat een etiket is verdwenen in hetzelfde porthuis. Volgens de beelden is echter alleen team 1 in Sandeman geweest en het etiket zou dan moeten zijn meegenomen door Ellen, Jantien of George zelf. Paméla zei dat de port van team 2 veel zoeter en scherper is dan die in porthuis Taylor's, terwijl de twee ports hetzelfde zouden moeten zijn. De deelnemers moesten waarschijnlijk ook het jaar van de wijn raden. Zowel John als Ellen noemen bij het proeven het getal 20.

Als deze proef was gelukt dan was er 10.000 euro toegevoegd aan de pot. Nu gaat er 10.000 euro af en blijft er 24.000 euro over.

Rijtjes en feitjes

In deze sectie houden we allerlei details uit het programma bij die niet al bij de proefbeschrijvingen zijn genoemd. We kijken in het bijzonder naar opsommingen van kandidaten (rijtjes) omdat deze aanwijzingen kunnen geven over de afvalvolgorde en de identiteit van de mol. Niet alles wat hier staat hoeft relevant te zijn. Deze sectie is vooral bedoeld voor de fanatieke mollenvanger dus als je alleen voor je plezier naar dit programma kijkt dan kun je het volgende rustig overslaan.

De groepsfoto: er zijn mensen die denken hieruit de mol te kunnen halen. Inmiddels hebben we er twee Nederlandse reeksen op zitten en dus we hebben wat vergelijkingsmatriaal. Als we naar de oudere groepsfoto's kijken, dan vallen drie dingen op: de mol staat rechts, ingesloten door veel mensen en er is maar een klein stukje van zijn/haar lichaam te zien. Er zijn twee mensen die aan deze beschijving voldoen: Dick en John. Harry staat ingesloten in het midden maar van hem is ook weinig lichaamsoppervlak te zien. Een ander criterium dat we kunnen gebruiken is dat de mol op gegeven moment als eerste los staat van de rest (Nico in aflevering 7 en Deborah al in aflevering 4). Hiermee kunnen we pas mensen verdacht maken als er meer kandidaten zijn afgevallen.

De volgorde van de kandidaten bij de introductie: Erik, Karen, George, Jantien, Prince, John, Paméla, Dick, Kerstin, Ellen en Harry. Tussen Prince en John was kwam een grote 2 in beeld. Wordt één van hen tweede? Paméla spreekt als enige over de mogelijkheid dat zij de mol is. Heet Dicks hond Harry? Ellen noemt Portugal maar haar interview is waarschijnlijk opgenomen op de boot in Portugal toen zij de bestemming al wist.

Het bord met vertrektijden waar Erik op Schiphol naar kijkt:

  0:10 Stockholm   KL 1109 10,11 Business Class 12/13
  0:10 Milan Malp.  KL 1623 10,11 Delayed      10:20?
  0:10 Budapest    MA 0661 10,11 Business Class 12/13
  0:15 Atlanta    DL 039    Cancelled
  0:15 Bristol    KL 1049 10,11 Business Class 12/13
  0:15 Copenhagen   KL 1127 10,11 Business Class 12/13
  0:15 Luxembourg   KL 1739 10,11 Business Class 12/13
  0:15 Wie is de mol?        Unknown
  0:20 Manchester   BA 1625  1
  0:20 Bergen     BU 0634 10,11 Business Class 12/13
  0:20 Stavanger   BU 0662 10,11 Business Class 12/13
  0:20 Cork      EI 0841 16

Het missende cijfer voor elke regel is een 1. De vertrekgegevens van de kandidaten zijn: 10:15 Lisbon KL 1687 (zie de site van Schiphol). We hebben alle vluchtgegevens vergeleken met die van 12, 13 en 14 februari 2002. De eerste drie vluchten hebben nu afwijkende vertrektijden (respectievelijk 10:00, 10:05 en 10:00). Ook de vlucht naar Portugal heeft nu een andere vertrektijd (10:20) en het grootste verschil is er voor de vlucht naar Luxembourg (08:15). Aangezien er afgezien van de Wie-is-de-mol?vlucht 11 vluchten op deze lijst staan, evenveel als het aantal kandidaten, ligt het voor de hand dat er een hint in dit overzicht zit verstopt. We hebben hem echter nog niet kunnen vinden.

De groepsfoto: de volgorde van de neuzen van links naar rechts: Karen, Kerstin, Prince, Paméla, Harry, Jantien, Erik, Dick, George, John en Ellen.

De autorit naar de stuwdam: drie kandidaten komen in beeld: Jantien (bijrijder), Harry (achter bestuurder) en Prince (bestuurder).

De meeste kandidaten komen met hun naam erbij in beeld tijdens een biecht. Dit is de volgorde: Erik, Harry, John, Karen, Prince, George, Ellen, Jantien, Paméla, Paméla, Prince, Karen, Paméla en Karen. Opvallend is dat Jantien de enige is die niet sprekend in beeld komt tijdens de biecht. Paméla komt het vaakst in beeld tijdens een biecht (drie keer). Dick en Kerstin het minst (nul keer).

De afdaling van de dam: Erik, Dick, Harry, Jantien, George, John, Paméla, Kerstin, Ellen, Karen en Prince. Dick daalt als enige af zonder helm. De auto die de tassen brengt heeft als nummerplaat 7961 BBS.

De naam van de boot waarmee ze de reis naar Porto maken is Douro-Abaixo en de boot heeft ook nog een nummer: P-127-AL. In de beelden tijdens het voorlezen van Ellen zit een hint verstopt. We zien achter elkaar close-ups van de vijf deelnemende vrouwen: Ellen, Karen, Kerstin, Jantien en Paméla. Dit rijtje staat in alfabetische volgorde behalve voor de positie van Jantien. Het klopt wel als je Jantiens naam door Mol vervangt.

De volgende ochtend krijgt iedereen op de boot een verzegelde enveloppe die ze niet mogen openmaken en volgens Paméla is de enveloppe van Jantien het dikst. Van de porthuizen komen de namen als volgt in beeld: Sandeman, Ramos Pinto, Calem, Delaforce, Croft en Taylor's. De namen van de leden in de teams zijn: Ellen, George en Jantien (alfabetische volgorde), Paméla, John en Dick (omgekeerd alfabetisch), en Harry, Erik en Prince (?). De namen van het derde team kunnen in alfabetische volgorde worden geplaatst of in omgekeerd alfabetische volgorde door respectievelijk Harry of Prince door De Mol te vervangen.

De teams bezoeken de porthuizen in de volgorde Sandeman (team 1), Taylor's (2), Taylor's (1), Taylor's (3), Calem (2), Sandeman (1 met vat 1), Calem (2 met vat 2) en Taylor's (3 met vat 3). De naam van de portproever is Pedro Sá. Met wat fantasie kan je uit de leeftijden van de ports een hint halen: 13, 10 en 20 jaar: De dertiende letter in het alfabet is M (van mol), de tiende J (van Jantien of John) en de twintigste T (eerste letter van de tweede lettergreep van Jantien).

Stemronde: John, Kerstin, Harry, Prince, Karen, Erik, Dick, Jantien, Ellen, George en Paméla. In de afvalronde zitten de kandidaten als volgt: voor van links naar rechts: Karen, Kerstin, George, Jantien, Paméla en Prince, en achter: John, Ellen, Harry, Erik en Dick. De neuzen van links naar rechts: Karen, John, Kerstin, Ellen, George, Harry, Jantien, Erik, Paméla, Dick en Prince. Ze worden als volgt afgeroepen: Ellen, Dick, Paméla, Harry, George, Erik (valt af). Erik wordt weggebracht in auto met de nummerplaat 20-GS-FZ. En in de aftiteling zien we eerst Harry afdalen, dan George naar beneden kijken, Prince terwijl hij afdaalt, Harry en Ellen met een ton, en tenslotte alle kandidaten bij het bekendmaken van de resultaten van de portproef. Opvallend is dat het duo Harry en Ellen ook de laatste twee waren in het introductiefilmpje.

In de vooraankondiging komen drie kandidaten in beeld, achtereenvolgens Kerstin, Harry en Karen. Van Karen is ook de stem te horen. Harrys naam wordt één keer in het filmpje genoemd.

Verschillende mensen melden dat er een hint over Harry zit verstopt in de warboel van groene letters die vlak voor plaatsnamen te zien is. Deze hint zou je kunnen zien als je bijvoorbeeld de naam van Angela Groothuizen, de aankondiging van Schiphol of de tekst Crestuma aan de Doure beeldje voor beeldje afspeelt. We hebben dit gedaan en we hebben in alle drie gevallen drie herkenbare tekstjes gevonden: raymondrule, robertisok en hgdehsgmol. Er is geen Raymond en ook geen Robert bij de kandidaten maar de twee heren van Idtv, de makers van deze reeks, die verantwoordelijk zijn voor de online montage, hebben toevallig wel deze voornamen (zie aftiteling). Wel een leuke grap. De tekst hgdehsgmol zou inderdaad kunnen wijzen naar Harry want zijn achternaam begint met een G. Helaas zit er nog een vervelende onplaatsbare S in het stukje tekst. We houden er het nu op dat de eerste vier letters ruis zijn. Dan hou je over hsgmol wat zou kunnen slaan op Harry iS Geen MOL.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de eerste stemronde:

 • Karen: getipt door John, Kerstin, Harry en Prince (4)
 • Ellen: getipt door Erik, Dick en Jantien (3)
 • John: getipt door Ellen en George (2)

Karen spreekt over Erik maar op wie zij stemt wordt niet bekend gemaakt. Paméla zegt dat ze twijfelt tussen John en Prince en zegt vervolgens vrolijk dat ze best iedere dag op een ander zou kunnen stemmen. Maakt het soms niet uit op wie zij stemt? Harry zegt ook iets vreemds: dat Karen tijdens de abseilproef zijn rugzak heeft opengedaan en zijn toilettas heeft gemist. Maar dat kan hij niet zelf hebben gezien want hij zat toen al beneden.

Verdenkingen

We hebben voor de meeste kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • George: de meest verdachte persoon uit deze aflevering. Hij wilde eerst niet abseilen, hij komt alleen in beeld tijdens de aftiteling en is ook in de rest van de aflevering veel te zien in zogenaamde dode momenten. Daarnaast is hij de persoon die close-up in beeld komt in de afvalronde vlak voor afvaller Erik.
 • Harry: maakt een verdachte opmerking tijdens de stemronde over iets wat hij niet gezien kan hebben. Staat ook verdacht op de groepsfoto en is te zien in de aftiteling en de vooraankondiging. Werd in de laatste als enige bij naam genoemd en er is ook nog een verwijzing naar zijn naam bij het voorlezen en de portvragen (Harry Potter).
 • Jantien: krijgt de dikste geheime enveloppe, gedraagt zich verdacht tijdens de portproef en komt tijdens de afvalronde meerdere keren close-up in beeld direct nadat Erik is afgevallen. We horen wel een biecht van haar maar vreemd genoeg zien we haar niet spreken tijdens die biecht. Twee hints wijzen naar haar.
 • Kerstin: had als gids een goede sabotagepositie in de mislukte portproef. Is niet te zien tijdens een biecht in deze aflevering. Was wel te zien in de vooraankondiging.
 • Paméla: maakt een vreemde opmerking tijdens de stemronde en gedroeg zich verdacht tijdens de portproef. Zij kwam wel heel vaak in beeld tijdens biechten.
 • Karen: had als gids een goede sabotagepositie in de mislukte portproef. Te zien en te horen in de vooraankondiging.
 • Dick: staat verdacht op de groepsfoto. Is niet te zien tijdens een biecht in deze aflevering.
 • John: staat verdacht op de groepsfoto.

Voor Prince hebben we niks verdachts kunnen vinden. Ellen kan de mol al niet meer zijn want één van de personen die op haar stemde is afgevallen.

Onze keuze

Mol: Kerstin. Winnaar: Paméla. Volgende uitvaller: Jantien.

Ook dit seizoen gaan wij elke aflevering proberen de mol, de winnaar en de volgende afvaller te voorspellen. Op dit moment lijkt de winnaarspositie het gemakkelijkst. Paméla komt op ons over als een slimme, opmerkzame vrouw. Haar beroep, actrice, houdt vermoedelijk ook in dat zij een goed geheugen heeft en snel kan zien wanneer mensen toneelspelen. Dit zijn allemaal prima eigenschappen voor het vinden van de mol en daarom kiezen wij nu Paméla als winnaar.

Het kiezen van een mol is een stuk lastiger. Zowel George, Harry als Jantien lijken prima keuzes maar wij gaan nu toch voor Kerstin omdat wij vermoeden dat zij op een slimme manier de portproef heeft gesaboteerd. Voor het kiezen van de volgende afvaller hebben we weinig houvast. We gokken maar op Jantien omdat ze nu op dezelfde persoon stemde als afvaller Erik.

Vorig jaar hadden we in zeven keer stemmen nul keer de mol goed. Net als vorig jaar vrezen we weer het ergste voor het verdere verloop van het seizoen. Maar we blijven met veel plezier kijken!


poeha.com/demol | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl