poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 3

Kijkers: 0.55 miljoen. (bron NOS Teletekst).*

Wie is ... De Mol? bracht deze week weer mooie televisie. De negen overgebleven kandidaten moesten drie opdrachten uitvoeren. Eerst was het doel om geld op te halen bij winkels voordat een geldwagen dat deed. Daarna moesten zij met twee teams een berg opfietsen. De laatste opdracht was het bewaken van een bal en die opdracht kon ook invloed hebben op de afvalronde. Dat was leuk bedacht. Dick was tot deze aflevering weinig in beeld geweest en daarom voor velen een sterke molkandidaat. Helaas moest hij vandaag naar huis.

* Het aantal kijkers valt deze week tegen omdat het programma samenviel met de finale van de 10km schaatsen op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Nederland won daar zilver (Romme) en goud met wereldrecord (Jochem Uytdehaage).

Proef 1: Villa Real

Dit was weer eens een lastige opdracht die slecht werd uitgelegd. Het is frusterend als je als kijker moet raden wat het doel van een opdracht is en het wordt er niet beter op als je ziet dat de kandidaten hetzelfde probleem hebben. Gelukkig bestaat er zoiets als video.

In het stadje Villa Real rijdt een geldwagen die bij zeven winkels geld moet ophalen. Zeven van de negen kandidaten moeten proberen eerder dan de geldwagen bij de winkels te zijn. Dit is haalbaar omdat voordat de bestuurder naar de winkel gaat, de geldwagen altijd eerst twee minuten stil blijft staan in de straat van de winkel. Dick en Jantien kunnen op een computer zien waar de geldwagen zich bevindt en zij moeten via de telefoon de zeven anderen er achteraan sturen. Deze zeven zijn op verschillende plaatsen in de stad gedropt.

De samenwerking tussen Dick en Jantien verliep nogal chaotisch. Karen onderschepte 250 euro. Het leek alsof de chauffeur van de geldwagen al in de winkel stond maar het geld niet had proberen te innen(?!). Harry pakte op een slimme manier 1000 euro. Ellen verzamelde 50 euro. George bemachtigde 1000 euro. Prince en John misten het geld op een haar en Kerstin was tijdens deze proef alleen te zien terwijl ze op een begraafplaats wandelde(?!).

Het grappigste moment in deze proef: John die alle winkels in een winkelcentrum afrent, vragend om geld.

Bij deze proef kon 10.000 euro worden verdiend maar dat werden er uiteindelijk 2300. De pot steeg naar 29.800 euro.

Proef 2: Modim de Basto

De kandidaten moeten fietsend een berg oprijden. Ze zijn verdeeld in twee teams: 1: John, Jantien, Ellen, Harry en Dick; en 2: Prince, Kerstin, Karen en George. Ze moeten binnen een uur boven raken. Ze mogen wisselen van fietser maar elke keer dat zij dat doen komt er een minuut bij hun tijd.

Karen en George hadden problemen met de versnellingen. Bij Ellen liep de ketting er af. Beide groepen komen binnen een uur boven maar omdat ze vaak van fietser wisselden kregen ze zoveel strafminuten dat ze boven het uur uitkwamen. De groep van Prince verbruikte vier minuten teveel en die van John vijftien minuten. De proef mislukte dus. Er ging 5000 euro van de pot af en die staat nu op 24.800 euro.

Proef 3: Mondim de Basto

In de laatste proef van deze aflevering moesten de kandidaten proberen een metalen bal te vangen. Deze hing aan een elektromagneet in een kerkje op de top van de berg. De magneet werd aangedreven door accu's die tijdens de fietsproef waren opgeladen. Als de accu's leeg waren gelopen dan zou de bal naar beneden vallen. Wie hem dan ving, kreeg een vrijstelling en daarnaast zou er bij een vangst ook nog geld in de groepspot komen.

De groep heeft 's nachts om de beurt wacht gehouden. Kerstin ving de bal om kwart voor vier 's morgens. Er kwamen 5000 euro bij in de pot en deze staat nu weer op 29.800 euro.

Rijtjes en feitjes

De volgorde in het introductiefilmpje: Dick, John, Prince, Harry, Ellen, Kerstin, George, Karen en Jantien. Dit is dezelfde volgorde als in de vorige week maar dan zonder Paméla. Het lijkt er niet op dat in één van de filmpjes iets is veranderd. Dit was dé hint van vorig jaar. Het blijft iets om in de gaten te houden. Vooral de filmpjes van John, Prince en George lenen zich voor subtiele veranderingen.

Het nummer onderaan Johns identiteitskaart: 221198112205. Als je dit verdeelt in getallen en die omzet naar letters dan krijg je 22 21 19 8 1 12 20 5: bushalte (vondst van heike). De nummerplaat van de geldwagen: 34 44 PL en op de geldwagen staat: Transporte de Valores PORTUGAL. De kandidaten stappen uit de droppingsauto in de volgorde Karen, George, Ellen, Prince, John, Harry en Kerstin. Jantien belt ze in de volgorde Karen, John, Ellen, George, Harry, Prince, Karen, Prince, Harry, John, Ellen, John en George.

De geldwagen haalt eerst 5000 euro op (vermoedelijk in de buurt van Kerstin). Daarna zien we Karen (250 euro), Prince (komt net te laat), Harry (1000 euro), John (komt net te laat), Ellen (50 euro) en George (1000 euro). Van Prince en John is niet bekend hoeveel geld ze misten. Bij elkaar moet dat 2700 euro zijn, een vreemd bedrag. De kans is groot dat een van de deelnemers geld heeft weggegooid. In bijna alle gevallen werd er één biljet door de winkeliers weggegeven, alleen bij Ellen en bij George zijn mogelijk meerdere biljetten te zien. Een van hen zou geld weggegooid kunnen hebben en vooral de 50 euro die Ellen binnenhaalde is verdacht weinig geld. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat een van de deelnemers eerder bij het tankstation was langsgeweest, een groot bedrag had opgehaald en met achterlating van 50 euro voor Ellen.

De nummerplaat van de auto die de groep van Prince volgt bij het fietsen: 37 14 QZ. Bij de groep van John: 01 88 QZ.

Het bordje boven Karens hoofd in de laatste proef: Peregrino (schijnt Pelgrim te betekenen). De volgorde bij het bellen naar Nederland: George, Jantien, John, Harry, John, George, Harry, George, Jantien, George, John en Harry. Biechts tijdens deze opdracht zonder naamsvermelding: John, Dick, Harry, Prince, Harry, Prince, Harry en Prince. Het wakker worden: Dick, John, Harry, George, Jantien en Kerstin.

Biechts met naamvermelding: Jantien, Dick, Prince, Harry, John, George, Kerstin, John, Kerstin, Ellen, Harry, Jantien, Harry, Karen, Kerstin en Ellen. Harry en Kerstin komen het vaakst in beeld (drie keer).

De volgorde in de stemronde: Dick, John, Kerstin, Harry, Karen, George, Jantien, Prince en Ellen. De volgorde in de afvalronde: Kerstin (voor de eerste keer getest maar had een vrijstelling) en Dick (viel af).

Bij de aftiteling zien we eerst Dick samen met Jantien (geldwagenproef), daarna John die Jantien duwt op een fiets, vervolgens Harry die Ellen helpt met de afgelopen ketting terwijl Jantien toekijkt, daarna Ellen met Karen na het fietsen, en tenslotte Kerstin en George tijdens het balvangen.

In de vooraankondiging van deze aflevering zagen we Prince fietsen, Harry en George wacht houden en tenslotte John nog eens fietsen. Het valt op dat alle vier close-ups van mannen zijn. Er was 1 man die wel meedeed in deze aflevering maar die in dit filmpje niet voorkwam. Dat was afvaller Dick en dit kan nauwelijks toeval zijn. Wat bij de volgorde van de vier in dit filmpje nog opvalt is dat ze bijna in omgekeerd-alfabetische volgorde staan. Alleen John staat fout maar het klopt wel als je zijn naam vervangt door De Mol.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de derde stemronde:

 • Karen: getipt door John, Kerstin, Harry en George (4).
 • Jantien: getipt door Karen
 • Ellen: getipt door Jantien.
 • John: getipt door Ellen.

Dick zei dat hij dacht dat de mol een vrouw was. George noemde ook nog Jantien als mogelijke kandidaat. Prince zei te twijfelen over Ellen.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor alle kandidaten verdachte zaken kunnen noteren:

 • Jantien: verantwoordelijk voor de communicatie tijdens de geldwagenproef en dat liep stroef. Zat bij de groep van John die met vijf man het langst over de fietsklim deed. Haar naam stond in witte letters op het asfalt bij deze proef (0:27:22). Ze komt veel in beeld bij de aftiteling.
 • Ellen: verzamelde maar een klein bedrag bij de geldwagenproef. Zat bij de groep van John die met vijf man het langst over de fietsklim deed. Haar naam stond in rode letters op het asfalt bij de fietsproef (bij fietsende George). Bij haar liep de ketting eraf.
 • Harry: zat bij de vijfmansgroep die het langst over de fietsklim deed. Gedroeg zich verdacht tijdens de balvangproef en zei dat hij de vrijstelling niet genomen zou hebben(?!). Close-up in beeld vlak voor afvaller Dick in de afvalronde.
 • John: verzamelde geen geld tijdens de geldwagenproef. Zat bij de vijfmansgroep die het langst over de fietsklim deed. Close-up in beeld vlak na afvaller Dick in de afvalronde en er zat een hint over hem in de vooraankondiging.
 • Kerstin: onzichtbaar tijdens de geldwagenproef waar ze evenmin geld haalde. Fietste minder dan was verwacht. Close-up in beeld toen Angela het op het terras over de mol had.
 • Karen: had problemen met de versnellingen tijdens het fietsen. Ook haar naam stond met witte letters op het asfalt bij de fietsproef (tijdens uitleg Angela).
 • George: gedroeg zich verdacht tijdens de ontvangst van het geld in de geldwagenproef en had problemen met de versnellingen tijdens het fietsen.
 • Prince: haalde geen geld tijdens de geldwagenproef.

Onze keuze

Mol: Kerstin. Winnaar: Karen. Volgende uitvaller: Ellen.

Als je de drie afleveringen combineert en kijkt welke kandidaat het er tijdens proeven het slechtst vanaf brengt dan ligt er één kandidaat een straatlengte voor op de rest: Jantien. Tijdens de abseilproef daalde ze Amerikaans af, bij de portproef zat ze in de groep van het verdwenen label, bij de puzzelproef zat ze bij de denkers waar waarschijnlijk de beslissende fout is gemaakt, bij de regatta legde ze een negatieve afstand af, bij de herkenningsproef was ze degene die ervan moest worden overtuigd om de juiste persoon te kiezen, bij de geldwagenproef moest ze gidsen en dat ging niet goed, en tenslotte zat ze bij de fietsproef bij de groep die er het langst over deed. Jantien komt ook regelmatig voor in verborgen aanwijzingen: twee keer in aflevering 1 en nu nog een keer in deze aflevering. Toch zijn er weinig mensen die haar verdenken, zij is vrij onopvallend.

Op basis van al deze gegevens zou je als verstandig mollenvanger op Jantien moeten stemmen. Wij zien daar tegen beter weten van af omdat wij nog altijd hopen de mol in de eerste aflevering herkend te hebben. Daarom blijven we bij onze keuze van het eerste uur, Kerstin. Wij zullen in de rest van het programma op haar blijven stemmen zolang ze maar niet uitvalt. We handhaven nu ook onze winnaarskeuze van vorige week, Karen, omdat we geen nieuwe aanknopingspunten hebben gekregen over wie deze reeks zou kunnen winnen.

In onze analyse van de vorige week kwamen we tot twee mogelijke afvallers: Prince en Dick. We kozen voor Prince en geheel volgens de logica van dit programma is gebleken dat Dick de juiste keuze was. Deze week is het veel lastiger om een analyse over de volgende uitvaller te maken op basis van de komende proeven omdat de vooruitblik van de volgende week weinig weggaf over wat gaat komen. Harry, John, Karen en Kerstin zijn in de introductiefilmpjes te zien in meerdere proeven. Het is onwaarschijnlijk dat al die proeven in de volgende aflevering zitten dus gokken we er op dat deze vier nog wel een weekje meedoen. Over blijven Ellen, George, Jantien en Prince. George en Jantien zijn zeer verdachte kandidaten van wie het jammer zou zijn als ze uitvielen. Op Prince hebben we al eens gestemd dus kiezen we nu voor Ellen als de volgende die naar huis moet.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl