poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 9

Kijkers: 0.95 miljoen. (bron Stichting KijkOnderzoek).

Deze aflevering bood de kandidaten twee gevarieerde opdrachten. Ze begonnen met een estafette waarin cijfers werden verzameld. Met de nummers konden ze een koffertje openen dat wel eerst door George uit een arena met stier moest worden gehaald. De acties van George daarbij waren zeer amusant. Het drietal Ellen, George en John speelde daarna een nep-afvalronde. Later ondervroeg Jantien ze daarover in een lange nacht met als inzet een vrijstelling als ze de drie zou laten doorslaan. In de echte afvalronde werd Ellen naar huis gestuurd.

Proef 1: Monsaraz

Angela vraagt de kandidaten hoe goed hun geheugen is. De kandidaten rangschikken zichzelf als slechtste geheugen: George, op-één-na slechtste: John, op-één-na beste: Jantien en beste geheugen: Ellen. George hoeft niet mee te doen bij het geheugengedeelte van deze proef. Angela installeert hem op een toren in een fort waar een lunch met rode wijn, olijven, kaas en brood voor hem klaar staat. John daalt via een koord af van de toren en begint aan de eerste etappe van een estafette in een terreinwagen. Bij de terreinwagen staat een bordje met de cijfers 857 en John moet deze onthouden.

Na ongeveer een half uur komt John aan bij Jantien. Hij geeft zijn cijfers door aan haar en Jantien vertelt dat bij haar de cijfers 8726 staan. Zij vertrekt voor het eerste deel van haar etappe in een kano. Na de kanotocht staat er een ezelkar voor haar klaar. Met de ezelkar rijdt zij naar Ellen en geeft haar zeven cijfers correct door. Ellen had zelf 930 als cijfers. Zij vertrekt met ongeveer een uur te gaan op een paard naar het fort.

Als Ellen in het fort aankomt, blijkt dat ze zo'n tien meter naar boven moet klimmen. Dat lukt. Nu begint de taak van George. De drie cijfercodes kunnen worden gebruikt om de sloten van een koffertje op te maken. Het koffertje staat midden in de arena en George moet die pakken. Maar in de arena loopt een stier! Na verscheidene grappige pogingen lukt het George om het koffertje te pakken. Ellen geeft de drie codes correct door en bijna alle sloten van de koffer gaan open. Er blijkt nog één code nodig te zijn. De kandidaten vinden deze na een tip van Angela: het zijn de brandmerken van de stieren die later in de arena zijn losgelaten: 613.

De koffer wordt geopend en de inhoud, 10.000 euro, wordt toegevoegd aan de groepspot. Deze bevat nu 44.300 euro.

Proef 2: Sintra

Angela vraagt om iemand die er in 24 uur een goed verhaal uit kan krijgen. John nomineert Jantien en die biedt zich ook aan. De andere drie rijden naar Sintra. Daar vraagt Angela ze om de test uit de tweede aflevering te maken en te proberen de vragen op dezelfde manier te beantwoorden als Jantien. De drie doen dat en hun resultaten zijn 11 goed (Ellen?), 10 goed (George?) en vijf goed (John). John krijgt 10.000 euro te beheren. Angela legt uit dat ze moeten proberen voor Jantien verborgen te houden wat er zich die dag heeft afgespeeld. Als dat lukt wordt het geld in de groepspot gestopt en anders moeten ze 5000 euro extra inleveren.

Jantien krijgt de mogelijkheid om de andere drie de hele nacht te ondervragen de de gevangenis van Sintra. De ondervragingen beginnen om middernacht en duren tot zeven uur 's morgens. Jantien krijgt instructies van een Nederlandse politierechercheur die via een tv-circuit toekijkt. Ellen, George en John worden hard behandeld. Ze staan ieder apart in een verlichte cel en mogen niet zitten of liggen. Als ze iets lostaten dan kunnen ze een beloning krijgen: een stoel, een bed of een deken.

Tijdens de eerste verhoren vertellen Ellen, George en John niets. George is de eerste die doorslaat. Rond 03:00 uur vertelt hij dat er een test is uitgevoerd. Als beloning krijgt hij een stoel. Jantien confronteert daarna John met het verhaal van George. John zegt dan dat hij een rood scherm heeft gekregen na de test en ook hij verdient een stoel. Ellen blijft weigeren iets los te laten. Tijdens het volgende verhoor vertelt George zoveel dat hij een bed en een deken verdient. George beargumenteert zijn actie door te zeggen dat er genoeg geld in de pot is en een vrijstelling voor Jantien niks uitmaakt want volgens hem is zij de mol.

Ellen zegt nog steeds niks. Jantien gooit het over een andere boeg en vertelt John dat ze denkt dat de test over Harry ging. Misschien dat hij dan vertelt om hoeveel geld deze proef gaat en wie het beheert. John zet Jantien op een dwaalspoor door te zeggen dat het om 2500 euro gaat en dat Ellen het geld heeft. Jantiens tijd is op en ze is niet achter de twee belangrijkste feiten van het verhaal gekomen. Ze verdient geen vrijstelling maar er komt wel 10.000 euro bij in de groepspot. Deze stijgt naar 54.300 euro.

Rijtjes en feitjes

De terugblik op de vorige aflevering bestond voor een groot deel uit beelden die al waren gebruikt bij de vooruitblik op die aflevering: George, Harry, Jantien en John die de circuspiste oplopen, Ellen als publiek, George die onderhandelt met John, Harry en Jantien in het busje, Ellen als bestuurder, Harry als clown, George en John net voordat de boom omvalt, Ellen, Harry en Jantien als toeschouwers bij die laatste scène, Harry die een rood scherm krijgt en de andere vier die afscheid van hem nemen.

De introductiefilmpjes: John, Ellen, George en Jantien. Opnieuw zijn ze wat betreft formaat en volgorde hetzelfde als in de vorige aflevering maar dan zonder dat van Harry. Het lijkt erop dat er dit jaar geen hint zit in deze filmpjes. Het is wel opvallend dat John in het zwart optreedt tussen de schapen (het zwarte schaap?). De andere mogelijke symbolische aanwijzing met Ellen die haar handen in de lucht steekt (winnaar?) klopt in ieder geval niet. Jantien verschijnt in iedere aflevering als laatste in het rijtje van de filmpjes maar dat is maar een kleine aanwijzing.

De nummerplaat van het busje in het eerste shot: 84-93-QE. George heeft een rode F op zijn linkeronderarm. Biechts met naamsvermelding: Ellen, John en George. Jantien ontbreekt. De nummerplaat van de terreinwagen waar John in rijdt: VI-19-98. De cijfers: 857, 8726, 930 en 613 (of andere volgorde). Als je de eerste twee cijfers van elke groep bij elkaar optelt dan krijg je 13, 15, 12 en 7, of in letters MOLG, een mogelijke hint naar George (vondst van Egel). Vreemd dat Jantien twee etappes moest doen. Misschien was deze opdracht eigenlijk voor vijf personen bedoeld. De kandidaten komen nog zonder naam in beeld bij een biecht aan het eind van de proef: Ellen, Jantien, John en George. Dit rijtje staat in alfabetische volgorde als je George vervangt door Mol.

Aan het begin van deze proef komen Jantien en John in beeld bij biechts zonder naam. De rechercheur die Jantien coacht, heet Rob Sijlbing. Ellen, George of John leest in de krant een recensie over een toneelstuk: 'Het verhoor' speurt naar goed en fout. De volgorde in de nep-afvalronde: Ellen, John en George. Zouden de drie echt jantien hebben ingetikt? John wordt als eerste getest en krijgt onmiddellijk een rood scherm. Op Johns celdeur staat aan de binnenkant PAX OAVALI. De ondervraagvolgorde: John, George, Ellen, George, Ellen, John, George (vertelt een beetje), John (vertelt een beetje), Ellen, George (slaat door), Ellen en John (misleidt Jantien).

De stemronde Ellen, George, Jantien en John (alfabetische volgorde). De afvalronde: George, John, Jantien en Ellen (viel af).

Bij de aftiteling werden de volgende kandidaten getoond: John tijdens de ondervraging, Jantien op de ezelkar, George met de stier, Ellen en John in hun cel en Ellen op een tv-schermpje in de gevangenis, Opvallend is dat sinds aflevering zes John altijd voorkomt in het eerste beeld bij de aftiteling. Bij de vooruitblik op de volgende aflevering zagen we George en John die een lont aansteken en daarna Jantien naar boven hijsen, George en John in een parachutespringpak en Jantien op een boot. Het ziet er naar uit dat er enkele spectaculaire opdrachten in de laatste aflevering te zien zullen zijn.

In de vooraankondiging van deze aflevering zagen we George wegrennen voor de stier, Ellen en John wachtend in hun cel, Ellen en Jantien tijdens een verhoor, John in de terreinwagen. De korte versie direct na Blik op de weg vertoonde de beelden van Ellen en John in de cel, en George in de arena. Daarna kwamen Jantien en John nog in beeld als publiek bij het stierengevecht.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

  • George: getipt door John.
  • Jantien: getipt door George.
  • John: getipt door Ellen.

Jantien zei te twijfelen tussen George en John. Volgens George kan John geen mol zijn: John de Mol kan niet. Spreek 't maar eens uit.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor alle drie kandidaten verdachte zaken genoteerd:

  • George: heeft moeite met het openen van de koffer (tijd rekken?). In de cijfercodes en in de biechtvolgorde na de estafetteproef zitten mogelijk hints naar hem. Slaat door tijdens de ondervragingen in de gevangenis. Close-up in beeld vlak na afvaller Ellen in afvalronde. Is nu de enige die nog in het spel is van de vier kandidaten die in beeld kwamen tijdens de aftiteling van aflevering 1.
  • John: verklapt detail tijdens ondervraging. Verandert onverwachts van molkandidaat.
  • Jantien: verandert onverwachts van molkandidaat.

John heeft ook nog Jantien misleid tijdens de ondervraging maar omdat deze actie geld opleverde, is dit gedrag niet verdacht.

Onze keuze

Mol: Jantien. Winnaar: George. Verliezend finalist: John.

Na zeven mislukte pogingen hebben we eindelijk een uitvaller goed voorspeld. Het werd de kijker trouwens niet gemakkelijk gemaakt deze week. Noch John, noch Harry bleek in de eerste vooraankondiging in de arena in beeld te zijn geweest. Het moeten twee Portugese figuranten zijn geweest. Het filmpje van John die via een koord naar beneden gleed, dook onverwachts op in deze aflevering. Maar dat had geen nadelige gevolgen voor hem.

Deze week is de motivatie voor onze voorspellingen eenvoudig. Onze keuzes voor winnaar en mol van de vorige week, George en Jantien, doen nog steeds mee. Wij laten ze daarom op deze posities staan. Logischerwijze betekent dit dat we John verwachten als verliezend finalist.

We kijken met spanning uit naar de finale!


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl