poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 2

Kijkers: 1.07 miljoen. (bron NOS Teletekst).

Paméla, de favoriete deelnemer in vele Nederlandse huiskamers, in de tweede aflevering al naar huis! Wie had dat verwacht? In ieder geval niet de bezoekers van deze site want van de 42 stemmen die hier deze week werden uitgebracht op de volgende uitvaller was er geen enkele voor haar. In de tweede aflevering van Wie is ... De Mol? moesten de kandidaten drie opdrachten uitvoeren. Eerst verdeeld in drie groepen een puzzeltocht volbrengen, daarna een zo groot mogelijke afstand afleggen over water en tenslotte twee collega's herkennen die op een wijnboerderij hadden gewerkt.

Proef 1: Porto en omgeving

De tien kandidaten worden verdeeld in drie groepen: doeners (John, Prince en Harry), denkers (Jantien, Karen en George) en dromers (Dick, Paméla, Kerstin en Ellen), De denkers moeten drie vragen beantwoorden. Iedere vraag leidt naar een website waarop de locatie van de volgende vraag staat vermeld. Daarnaast staat er op de website een puzzel die leidt naar een object wat de doeners moeten te pakken zien te krijgen.

De eerste vraag luidt: Vindt de Rembrandt van Porto. Het goede antwoord is Jorge Colaço een Portugese tegeltjesschilder die leefde van 1868 tot 1942. George vindt het antwoord Jorge Golaco (vreemde spelfout) en belandt op de website http://www.go.to/jorge.golaco (leuk dat die websites nog online staan). Ze zien in het rechterplaatje een tafel, bellen dit door naar de doeners en pakken de trein naar het oosten, naar Regua.

Jantien ziet het bouwwerk op de foto en ze stappen uit op het volgende station. George keek op hetzelfde moment naar buiten maar zag het niet. Jantien lost het muziekraadsel op (Koffie, koffie, lekker bakkie koffie) en de drie gaan op weg naar het plaatselijke koffiehuis. Daar maakt Karen kennis met de eigenaar Jose Pinto de Sousa en zo komt ze terecht op de website http://www.go.to/jose.pinto.de.sousa . Harry is er inmiddels bijgekomen en hij herkent Joop Zoetemelk in de foto. De doeners gaan een fiets zoeken en de denkers pakken de trein naar het oosten.

George herkent de volgende halte. De volgende website is http://www.go.to/casa.da.crianca maar er wordt niet uitgelegd hoe ze daaraan komen. In het gedicht van Ali Albazzaz aan de rechterkant missen twee woorden, gitaar en snaren. Deze kun je met Google vinden maar de drie komen niet op dat idee. George suggereert dat het gezochte item een koptelefoon is en dat bellen ze door naar de doeners. Karen herkent in de trein de muziek als de Mattheus Passion en George ontdekt op de kaart Solar de Matteus, het einddoel van deze opdracht.

De dromers waren eerder naar deze plek gereden (Matteuspaleis) Daar moesten ze tien uur slapen terwijl zij naar slaapverwekkende videobeelden keken. Tussen de beelden zaten plaatjes van de objecten die de doeners moesten verzamelen en het was de bedoeling dat ze zich die na hun slaapperiode herinnerden. Dick herinnerde zich de akoestische gitaar, en Ellen de tafel en de fiets.

De zes speurders arriveren keurig op tijd bij de dromers maar helaas hebben ze slechts twee van de gevraagde objecten bij zich (een tafel en een fietswiel). De gitaar hebben ze niet omdat ze volgens George de missende woorden niet konden vinden. Angela beweert dat ze op http://www.go.to/ali.albazzaz het gedicht hadden kunnen vinden maar deze site bestaat nu in ieder geval niet. De opdracht is mislukt en de groepspot daalt daardoor met 5000 euro naar 19.000 euro.

Intermezzo: Villa Matteus

Tussen de eerste en tweede opdracht zien we de kandidaten zwemmen en discussieren over de identiteit van de mol. Ze komen tot de conclusie dat de mol in de groep van de denkers moet hebben gezeten (George, Jantien en Karen). Vooral Karen is daar stellig in. Jantien beweert even later dat Kerstin die discussie zou zijn begonnen maar de beelden wijzen erop dat dit Karen was.

Even later zitten de kandidaten rond de tafel. Ze besluiten daar op initiatief van Jantien hun enveloppen open te maken. Ze vermoeden dat deze bijna allemaal leeg zijn. Ze willen weten wat de inhoud is van dikste enveloppe, die van Jantien. Als Jantien die dag uit zou vallen dan zouden ze dat nooit te weten komen. Inderdaad: alle enveloppen zijn leeg en Jantiens enveloppe bevat voor elke kandidaat een briefje. Een vreemde zaak, de enveloppe had verloren kunnen zijn gegaan als Jantien in de eerste aflevering was afgevallen. Dus of ze is de mol of er was bekend dat ze in die aflevering op de mol zou stemmen.

Proef 2: Regua aan de Douro

De tien kandidaten worden opnieuw in drie groepen verdeeld. Karen en Kerstin worden afgezonderd, evenals Dick. De andere zeven kandidaten houden een regatta, een race waarbij ze met verschillende voertuigjes zo ver mogelijk proberen te komen. Voor elke meter die ze verder komen krijgen ze 1 euro. Harry begint in een roeiboot (25 meter). Daarna leggen John en Ellen 250 meter af op een waterfiets. Hierna volgt Paméla op een jetski en die legt 2100 meter af. Daarna probeert Jantien het in een zeilbootje maar zij is niet in staat vooruit te komen en verliest zelfs 50 meter. Prince raakt vervolgens in een kano 375? meter ver. Zijn afstand wordt vreemd genoeg niet bekend gemaakt. George probeert het op waterski's en legt 1400 meter af.

Hierna wordt Dick er weer bijgehaald. Hij moet de afstand weer terug afleggen op een surfboard. Het is wel stroomopwaarts maar Dick doet er toch meer dan 24 minuten over. Voor elke minuut gaat er 25 euro af en dat houdt in dat deze proef 3500 euro heeft opgebracht. Totaal zit er nu 22.500 euro in de pot.

Proef 3: Quinta da Pancheca

Karen en Kerstin moeten zich voordoen als druivenplukkers. Als hun collega's hen niet kunnen herkennen dan verdienen zij een vrijstelling van de afvalronde. Zij moeten, als ze beide slagen, wel zelf beslissen wie van hen de vrijstelling krijgt. Voor iedere persoon die geraden wordt, krijgt de groep 2500 euro. De eerste vier kandidaten, Jantien, John, Paméla en Harry, moeten Karen of Kerstin proberen te herkennen tussen druivenstampers. Ze moeten op afstand staan en kunnen op een monitor alleen de benen van de dames zien. John neemt de leiding in de groep. Jantien is de laatste persoon die zich laat overtuigen om de tweede persoon van rechts (vooraanzicht) te kiezen. De keuze blijkt correct: het is Karen.

Prince, George, Ellen en Dick moeten proberen om Karen of Kerstin te herkennen tussen de druivenplukkers. Ook zij moeten op afstand blijven staan en zij kunnen via een monitor alleen de handen zien. Zij herkennen snel een collega in de groep maar de keuze tussen Karen en Kerstin kost wat moeite. George is de laatste die zich laat ompraten om Kerstin te kiezen en dat blijkt correct.

Er zijn in deze opdracht 5000 euro verdiend en dat brengt de pot op 27.500 euro.

Rijtjes en feitjes

De volgorde in het intrdocutiefilmpje: Dick, Paméla, John, Prince, Harry, Ellen, Kerstin, George, Karen en Jantien. Opvallend is dat Karen haar naam noemt en die van John en Kerstin. Bij de introductie van Jantien komen ook Harry (links) en Kerstin (rechts) op de voorgrond in beeld. Dick en Karen zijn de enige twee voor wie maar één shot is gebruikt en Harry is de enige die niet zichtbaar is in zijn eerste shot. Prince staat heel apart op de groepsfoto die daarna in beeld komt.

De dromers reden in een auto met nummerplaat 09-HG-HJ en de doeners in eentje met plaat 20-GS-FZ. HG zijn de initialen van Harry. Zijn de auto's weer net als vorig jaar Volvos? Ergens in deze aflevering kwam ook een reclamebord met Volvo erop langs. Wat betekende die vreemde knipoog van George aan het begin van de eerste proef tijdens de uitleg van Angela?

In deze aflevering kwamen de kandidaten heel vaak voor tijdens biechten met naam linksonder op het scherm: Prince, Jantien, George, Karen, Harry, Prince, John, Jantien, Karen, Harry, Karen, Harry, John, Karen, Kerstin (eerste keer deze reeks), Ellen, John, Jantien, John, George en Paméla. Karen en John komen het vaakst voor (elk vier keer). Opvallend is dat we tijdens de regattaproef en na het afvallen ook de stem horen van de enige kandidaat die in deze reeks nog niet in een biecht is verschenen: Dick. We horen hem wel maar zien hem niet.

De volgorde die bij het openmaken van de enveloppen in beeld wordt gebracht is John, Dick, Ellen, Kerstin, Prince, Harry, George en Jantien. Opvallend is dat we afvaller Paméla en Karen hun enveloppe niet zien openmaken.

De volgorde in de stemronde: Prince, John, Harry, George, Karen, Jantien, Paméla, Dick, Ellen en Kerstin. Opvallend is dat bij Prince een lijst kandidaten wordt getoond die niet in alfabetische volgorde staat: Prince, Harry, Jantien, Karen, Paméla, George, John, Ellen, Kerstin en Dick. In de stemronde: John, Karen, Prince, George, Jantien en Paméla (viel af).

Ook deze week zaten er verborgen boodschapjes in de groene letterbrij die te zien is voor tekstjes met witte letters en die leesbaar is als je het programma beeldje voor beeldje bekijkt. De drie tekstjes van aflevering 1 komen weer terug. Wel zagen we nu een complete versie van een van de tekstjes: raymondrules (extra s). We hebben niet alles bekeken maar opvallend was wel dat de woorden wie, is en de voorkwamen bij Dick en Jantien in het introductiefilmpje. Deze woordjes komen voor samen met hsgmol en gecombineerd vormen ze wie is de mol met wat willekeurige extra letters tussen de woorden.

De vooraankondiging van deze aflevering begon met George, Dick, Ellen en Prince in het veld bij het herkennen van Kerstin. Daarna zagen we Karen tijdens een biecht met een griezelig deuntje op de achtergrond. Vervolgens kwamen George, Dick en John in beeld tijdens het openmaken van de enveloppen. Tenslotte zagen we Paméla op de jetski met Jantien, Ellen en Prince als toeschouwers. Alle beelden van de kandidaten werden in zwart-wit getoond en dit gaf een mooi effect.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de tweede stemronde:

 • Karen: getipt door Harry, John en Kerstin (3).
 • Ellen: getipt door Jantien

Prince spreekt over George maar zegt niet of hij op hem stemt. George twijfelt tussen Karen en Ellen. Karen heeft het over George en Jantien, en over de laatste zegt ze dat ze denkt dat ze een goede mol zou kunnen zijn. Dick twijfelt tussen George en Karen. Ellen heeft het over John maar zegt niet of ze op hem stemt. Paméla zegt helemaal niet op wie ze stemt.

Verdenkingen

We hebben voor de meeste kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • George: maakte zich zeer verdacht in deze aflevering. Hij zat bij de denkersgroep, miste het eerste bouwwerk en leek daar bij de verkeerde beslissing een ledinggevende rol te vervullen. De spelfout in de naam van de schilder (C->G) zou wel eens naar George kunnen verwijzen. Bij het herkennen van Kerstin als druivenplukker is hij de laatste die overstapt op van een keuze van Karen op Kerstin.
 • Jantien: was eveneens zeer verdacht in deze aflevering. Ze zat in de puzzelopdracht ook bij de denkers waar vermoedelijk de beslissende fout is gemaakt. Ze bracht de anderen ertoe om hun geheime enveloppen open te maken en bij de regattaproef legde ze als enige een negatieve afstand af. Daarnaast wilde ze bij de herkenningsproef de verkeerde persoon kiezen.
 • Karen: zat bij de denkersgroep in de puzzelopdracht en beschuldigde andere mensen in deze groep (Jantien?) ervan de beslissende fout te hebben gemaakt. Blijkt een woordje Portugees te spreken. Kwam als enige close-up in beeld tijdens de vooraankondiging.
 • Prince: roeide hard tijdens de regattaproef maar zijn afgelegde afstand werd niet bekend gemaakt. Hij staat op een vreemde manier op de groepsfoto die bij deze aflevering hoort.
 • Harry: zei tegen John dat hij, Harry, de mol is! Hij legde slechts een kleine afstand af bij de regattaproef. Zijn initialen zitten in een van de autonummerplaten.
 • Dick: is nog steeds niet te zien geweest in een biecht. Bij het introductiefilmpje is de groene letterbrij bij hem anders dan bij andere kandidaten.
 • Kerstin: droomt op een laag bed (mollen leven laag).
 • Ellen: droomt op een laag bed (mollen leven laag).

John heeft zich keurig gedragen.

Onze keuze

Mol: Kerstin. Winnaar: Karen. Volgende uitvaller: Prince.

Na 1 aflevering raden al onze gedoodverfde winnaar Paméla naar huis. We worden weer goed bij de neus genomen. Als vervanger kiezen we voor Karen omdat die het meest zeker van haar molkeuze lijkt. Maar dit biedt helaas geen garantie voor succes.

Ook met onze molkeuze van vorige week, Kerstin, waren er problemen in deze aflevering. Aan het einde van de aflevering leek Kerstin nogal overstuur en het lijkt ons onwaarschijnlijk dat de mol in snikken uit zal barsten. Daarnaast was ze in geen enkele proef in deze aflevering in een positie waarin gesaboteerd kon worden, niet erg handig voor een mol. Maar omdat wij nog steeds denken dat Kerstin een goede mol zou kunnen spelen, blijven wij voorlopig op haar stemmen.

We proberen de keuze voor de volgende afvaller weer te beperken aan de hand van de proeven waarin kandidaten te zien zijn geweest bij de introductie aan het begin van deze aflevering en eerdere aankondigingen:

 • Dick: te zien in een fietsopdracht (vermoedelijk aflevering 3).
 • Ellen: te zien in een stuntvliegersopdracht (onbekende aflevering).
 • George: te zien in een houthakopdracht (onbekende aflevering).
 • Harry: te zien in een safariopdracht (onbekende aflevering) en een zangopdracht (onbekende aflevering). Zijn naam wordt genoemd bij een stuntvliegersopdracht (onbekende aflevering) en hij is mogelijk de persoon linksboven in beeld bij de stierenvechtersopdracht (onbekende aflevering). Hij was ook te zien in een intermezzo (aflevering 2).
 • Jantien: te zien in een zangopdracht (onbekende aflevering).
 • John: te zien in een schaapherdersopdracht (onbekende aflevering) en genoemd in Karens intro bij een puzzelopdracht (onbekende aflevering). Hij was daarnaast nog te zien in een abseilopdracht (onbekende aflevering) en is mogelijk de persoon rechtsboven in beeld bij de stierenvechtersopdracht (onbekende aflevering).
 • Karen: te zien in een puzzelopdracht (onbekende aflevering). Het lijkt erop dat haar stem te horen is bij een stuntvliegersopdracht (onbekende aflevering) en ze was ook nog te zien in een intermezzo (aflevering 2).
 • Kerstin: te zien in een gevangenisopdracht (onbekende aflevering) en een zangopdracht (onbekende aflevering), en genoemd in Karens intro bij een puzzelopdracht (onbekende aflevering). Daarnaast was ze te zien in een intermezzo (aflevering 2).
 • Prince: te zien in de regattaproef (aflevering 2).

Op basis van deze lijst zou je zeggen dat Dick of Prince in de volgende aflevering gaat uitvallen. We hebben verder geen aanknopingspunten over de volgende afvaller en kiezen nu maar voor Prince.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl