poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 7

Kijkers: 0.89 miljoen. (bron NOS Teletekst).

Dit was de aflevering van het schaapjestellen, een opdracht voor Jantien en John. De andere kandidaten moesten proberen te voorspellen hoe een van hen op ongewone situaties op een terras zou reageren. In de laatste proef plaatsten de zes uitspraken van kennissen bij hun eigen foto's. Elk correct antwoord werd beloond met een hereniging van de bewuste kandidaat met de bijbehorende kennis. Ook in deze aflevering moest er iemand vertrekken en dat was de spontane Prince.

Proef 1: Montemor-O-Novo

Angela vraagt om twee mensen die nog niet samen als duo een opdracht hebben gedaan en Jantien en John bieden zich aan. Zij moeten proberen van een groep van 100 schapen er precies 50 ongeveer een kilometer te verplaatsen naar een andere weide. Zij krijgen daarbij hulp van een hond die ze moeten uitkiezen uit drie honden. Als ze precies 50 schapen binnen het andere hek krijgen dan kunnen ze 10.000 euro verdienen. Als dat niet lukt dan wordt er 10.000 euro uit de groepspot gehaald.

Jantien kiest de goede hond. John spant zich erg in door 50 schapen over het eerste hek te tillen. Vervolgens drijven ze met de hond de schapen naar de bestemming. De meesten komen aan maar de twee schapendrijvers verliezen er een paar onderweg. Daardoor lukt het niet om binnen de tijd precies 50 schapen op de bestemming te krijgen. De opdracht mislukt. Er wordt 10.000 euro uit de pot gehaald. Deze staat nu op 36.300 euro. De 5000 euro die in de vorige aflevering kwijt leek te zijn geraakt, is op mysterieuze wijze weer in de pot beland.

Proef 2: Praça do Giraldo

Ellen, George, Harry en Prince worden één voor één alleen op een terras achtergelaten. Eén van hun collega's moet voorspellen hoe ze op een bepaalde situatie zullen reageren:

 • Ellen wordt aangesproken door een man die een sigaret wil uit het pakje dat iemand van de regie heeft achtergelaten. Prince voorspelt dat ze dat zal doen en dat blijkt correct te zijn.
 • Bij George komt een oude man vragen of hij tegen een kleine vergoeding een gedicht voor hem mag maken. De vraag staat op een papiertje en is in het Portugees. Ellen denkt dat George dat wel doet maar dat blijkt fout te zijn.
 • Als Harry op het terras zit dan komt er een jongedame langs die hem vraagt om haar taxi voor haar te betalen. George verwacht dat Harry dat zal doen maar dat blijkt niet te kloppen.
 • Prince heeft de anderen al op het terras gezien en daarom is bij hem een afleidingsmanoeuvre gepland. Een trommelaar komt bij hem geld halen maar tegelijkertijd komt een mooi Portugees meisje langs. De vraag is of Prince zal omkijken naar het meisje. Harry denkt van wel maar Prince geeft geen krimp.

Ellen verdiende in deze proef 1000 euro maar omdat Harry alles of niets speelde (4000 euro of niks) werd bij deze proef niks verdiend. De pot blijft staan op 36.300 euro.

Proef 3: Evoramonte

De zes kandidaten moesten uit zes uitspraken eentje uitkiezen die over hen was gedaan door een kennis of familielid. Een ieder die de juiste uitspraak koos, werd herenigd met de persoon die de uitspraak had gedaan. Dit waren de zes uitspraken:

 • Zegt waar het op staat en verwacht dat ook van anderen. Gekozen door John en dat is correct.
 • Wordt stil en prikkelbaar, wanneer vermoeidheid toeslaat. Prince koos deze uitspraak en hij was inderdaad voor hem.
 • Is erg lief, maar kan ook hard en duidelijk zijn. Die is voor mij, dacht Ellen maar hij was voor George.
 • Vroeger onzeker maar nu volkomen zichzelf. Harry koos deze uitspraak die eigenlijk op Jantien sloeg.
 • Kan soms luchthartig over dingen heen stappen. George dacht het op hem sloeg maar de uitspraak was over Harry.
 • Is vraagbaak voor anderen. Gekozen door Jantien maar het moest Ellen zijn.

Om te slagen, moesten alle antwoorden goed zijn. Er werd dus geen 5000 euro verdiend. De kandidaten die hun kennis misliepen mochten gelukkig wel herenigd worden maar dan ging er per persoon wel 3000 euro uit de pot. Alle vier kozen hiervoor. De groepspot daalde dus met 12.000 euro tot 24.300 euro Als er bij allereerste proef op de stuwdam geen 34.000 euro was verdiend dan zou de groepspot nu negatief zijn geweest.

Aardige proef maar wel jammer dat Angela de goede antwoorden verklapte waardoor het wachtperiode bij sommige latere kandidaten minder spannend werd. Een grappig beeld bij deze proef: Angela spreekt de kandidaten na afloop toe en de vier zonder familie blijken onder een waslijn met witte onderbroekjes te zitten.

Rijtjes en feitjes

De terugblik op de vorige aflevering liet Karen en George zien bij de fotoproef, Prince en John bij de wandeling, Karen en George zwaaiend naar Jantien op een vliegtuig, Karen, Prince, John en George in de afvalronde, John in een biecht en George, Jantien, Harry en Karen bij het vertrek van de laatste.

De introductiefilmpjes: John, Prince, Harry, Ellen, George en Jantien. Het zijn dezelfde filmpjes in dezelfde volgorde als bij de vorige aflevering maar dan zonder het filmpje van Karen.

Biechts met naam voor de eerste proef: Ellen, Harry, John en Jantien. Tussen John en Jantien komt George in beeld en met die erbij krijg je het rijtje Ellen, Harry, John, George en Jantien, net als in de vorige aflevering een rijtje dat in alfabetische volgorde staat als je George door Mol vervangt en Jantien door winnaar. Maar er zijn ook andere vervangingen mogelijk (met Verliezer).

De eigenaar van de schapen heet Alfredo Sendim en dit is een anagram van Andre F. is de Mol. De schaapshond heet Pinto. De jongedame die samen met de kandidaten op het terras zit wordt door Angela Renéetje genoemd (regie-assistente). Tijdens de terrasproef komt George met naam in beeld tijdens een biecht. Prince komt in deze aflevering niet alleen in beeld tijdens een biecht. Later zijn achtereenvolgens John, Jantien, Harry, Harry, Jantien, John, Harry en Jantien te zien in een biecht zonder naam. Deze drie komen straks ook nog opvallend terug in de koppelbiechten.

Bij de uitsprakenproef staan de foto's van de kandidaten in het rijtje Ellen, John, George, Harry, Jantien en Prince. Door de positie van John staat niet in alfabetische volgorde maar het is niet duidelijk waardoor zijn naam zou moeten worden vervangen om het kloppend te krijgen. De kandidaten testen hun uitspraken in de volgorde Ellen, Harry, Prince, Jantien, George en John. Hun uitspraken kwamen bij de introductie van de proef in beeld in de volgorde John, Prince, Harry, Jantien en Ellen, of als je kijkt naar wie de uitspraak koos: John, Prince, George, Harry en Jantien. Het eerste rijtje staat in omgekeerd alfabetische volgorde als je Harry vervangt door Mol en John door Winaar of Verliezer. Opvallend is dat de uitspraak van George (gekozen door Ellen) niet in beeld kwam bij deze introductie. Deze uitspraak had ook als enige een achtergrond met bloemetjesmotief. Tijdens deze proef zagen we Jantien en Harry tijdens een biecht.

In de koppelbiechten zagen we achtereenvolgens Harry, John, Ellen, Jantien, George en Prince over een mogelijke mollenrol spreken. Daarna kwamen John, Jantien, Harry en Prince in beeld bij speculaties over een mogelijke winst. Prince viel uit. Zijn de andere drie de finalisten?

De stemronde: John, Harry, Jantien, Prince, George en Ellen. Opvallend was dat Jantien haar naam in hoofdletters intikte. De afvalronde: Jantien, Ellen, John, George, Harry en Prince (viel af). Voor de uitslag kwamen de kandidaten als volgt close-up in beeld: George, Prince, Ellen, Harry en Jantien. John komt pas close-up in beeld als Prince vertrokken is.

Bij de aftiteling zijn te zien: John bij de schaapjes, Prince en Ellen bij de terrasproef, Ellen, Jantien en George bij de uitsprakenproef, Harry bij dezelfde opdracht en George op het terras. In de vooruitblik op de volgende aflevering zagen we John, George en Harry in een circuspiste, Ellen als publiek, George en John samen, Harry en Jantien in een voertuig, Ellen als bestuurder, en John en George bij het omhakken van een boom.

In de vooraankondiging van deze aflevering zagen we eerst de zes kandidaten bij de uitsprakenproef, daarna de wachtende George bij dezelfde proef vlak nadat Angela zei En de mol lijkt onzichtbaar, gevolgd door John bij de schaapjes, opnieuw de wachtende George, Ellen en Prince bij de spionageproef, Harry rennend naar zijn vrouw, en Ellen, George, Jantien en Harry op het terras. Voor het reclameblok direct voor de aflevering was een kortere versie van dit filmpje te zien met opnieuw de zes bij de uitsprakenproef maar met daarvoor een uitgebreider beeld van John bij de schaapjes.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

 • Jantien: getipt door John en George (2).
 • Ellen: getipt door Jantien.

Harry zei dat de mol waarschijnlijk een vrouw was maar hij zei niet welke van de twee overgebleven vrouwen hij verdacht. Prince en Ellen zeiden niet op wie ze stemden.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor alle kandidaten verdachte zaken gezien:

 • George: verdiende bij de terrasproef geen geld, noch op het terras noch als spion. Koos de verkeerde uitspraak bij de uitsprakenproef. Zijn uitspraak komt als enige niet in beeld bij de introductie van de proef en zit op een achtergrond met bloemetjesmotief. Close-up in beeld direct voor Prince in de afvalronde.
 • Harry: verdiende bij de terrasproef geen geld, noch op het terras noch als spion. Verloor daar bovendien het verdiende geld door alles of niets te spelen. Koos de verkeerde uitspraak bij de uitsprakenproef. De vader van Ellen blijkt Harrie te heten.
 • Jantien: Leek zich weinig in te spannen bij de schaapjesproef. Koos de verkeerde uitspraak bij de uitsprakenproef. Tikte haar naam in in hoofdletters tijdens de stemronde.
 • Ellen: verdiende als spion geen geld bij de terrasproef. Nam de leiding bij de uitsprakenproef en koos voor zichzelf en anderen de verkeerde uitspraak.
 • John: close-up in beeld nadat Prince was afgevallen. Zijn foto was de enige die niet paste in de alfabetische volgorde bij de uitsprakenproef.

Enkele kandidaten verbruikten ook 3000 euro uit de pot om hun familieleden te zien. Dat tellen we niet als verdacht, dat zou onmenselijk zijn.

Onze keuze

Mol: Harry. Winnaar: Jantien. Volgende uitvaller: Ellen.

Dit was gelukkig weer eens een aflevering waarin onze keuzes voor winnaar en mol de afvalronde goed doorkwamen. We laten Jantien en Harry dan ook staan op deze posities. Met het voorspellen van de volgende uitvaller wil het dit seizoen echt niet lukken. Volgens ons schema van aflevering 2 zullen Harry en John ook na de volgende aflevering mee blijven doen. Voor Ellen, George en Jantien is dat onzeker. We hebben nu al twee afleveringen op Ellen als volgende uitvaller gestemd. We gaan daar maar mee door. Ooit moet het lukken om de volgende uitvaller correct te voorspellen.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl