poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 6

Kijkers: 0.91 miljoen. (bron NOS Teletekst).

Deze aflevering begon met een rustige proef waarin George en Harry werden ondervraagd over een stadswandeling die de andere vijf kandidaten hadden gemaakt. Een dag later moesten Karen en George foto's herkennen in een kerk terwijl de anderen vastgebonden op een vliegtuig naar letters zochten. De aflevering eindigde op een spectaculaire manier: Harry, John en Prince zagen hun molkeuze Karen naar huis vertrekken.

Proef 1: Evora

Direct na de afvalronde wordt aan de zeven overgebleven kandidaten gevraagd om zich op te splitsen in twee groepen, eentje van twee personen en eentje van vijf. Harry en George melden zich spontaan aan voor het kleine groepje. De volgende dag vertrekken de andere vijf in één auto van Coimbra naar Evora. Daar ontmoeten ze een gids die met hen een wandeling langs interessante plekken in de stad maakt. Ellen, Jantien, John, Karen en Prince moeten tijdens deze wandeling goed opletten want na de wandeling worden George en Harry over deze wandeling ondervraagd en die twee kunnen alleen afgaan op wat hen door de wandelaars is verteld. Volgens Karen is de taakverdeling tijdens de wandeling als volgt: Karen en Jantien maken notities, Ellen onthoudt de details en John en Prince observeren.

Na de wandeling gaan de vijf naar het hotel waar zij George en Harry vertellen over wat ze hebben gezien. Daaropvolgend legt Angela uit dat ze de twee vijf vragen zal stellen en dat de andere vijf moeten proberen te raden wie van de twee de meeste vragen goed zal beantwoorden. De groep kiest voor Harry. De vijf vragen zijn:

 • Van welk product is Portugal de grootste producent? Antwoord: kurk (twee keer goed).
 • Wat is de diameter van het Romeinse badhuis dat op dat moment wordt opgegraven? Antwoord: negen meter (Harry zei twaalf meter en George zes, dus twee keer fout).
 • Hoeveel schedels in het beenderenhuis hebben een onderkaak? Antwoord: vier (twee keer goed).
 • Waarvoor werd de Romeinse tempel in de veertiende eeuw gebruikt? Antwoord: als slachthuis (twee keer goed).
 • Hoe heette de gids die de kandidaten heeft rondgeleid? Antwoord: Libânio Muteira Reis (Harry gokte Pedro en George paste: twee keer fout).

Omdat George en Harry evenveel vragen goed hadden wordt er niks verdiend in deze opdracht. Er kon hier 5000 euro worden gewonnen of verloren maar nu blijft de pot staan op 28.800 euro.

Proef 2: Vliegveld Evora

Ellen, Harry, Jantien, John en Prince rijden naar het vliegveld van Evora waar ze met piloot Mike Dentith en zijn vliegtuig Utterly Butterly één voor één een tochtje gaan maken. Tijdens de korte vlucht zitten ze vastgebonden op de bovenste vleugel van de dubbeldekker. Hun taak is om op de grond naar letters te zoeken. Met die letters kunnen ze een woord maken.

Ellen gaat eerst en vindt 2 letters: H en G. John volgt en vindt 1 letter: A. Vervolgens vinden Jantien (S), Harry (A en L) en Prince (A) elk 1 of 2 letters. Voordat Prince vertrekt raadt Ellen het woord al: waaghals. Tijdens de vlucht van Prince is ook de missende W in beeld gebracht.

In deze proef wordt eindelijk weer eens geld verdiend: 10.000 euro. Daardoor stijgt de pot naar 38.800 euro.

Proef 3: Sra. de Aires

George en Karen bezoeken een kerk waarin wordt gebeden voor zieke dierbaren. Hiervoor worden de foto's van de zieken in de kerk opgehangen. Er zijn inmiddels duizenden foto's te zien. Daarnaast worden wassen beeldjes van de zieke lichaamsdelen op het altaar gelegd. De opdracht van George en Karen is om tussen de foto's de jeugdfoto's van de andere vijf kandidaten te vinden. Daarnaast moeten ze bij elke foto een wassen beeldje zetten dat aangeeft welke ziekte de betreffende kandidaat in zijn jeugd heeft gehad.

George vindt de foto's van Prince en Harry, en Karen die van Jantien, John en Ellen. Sommige van deze foto's zijn een vervanging voor een eerdere keuze maar het wordt niet in beeld gebracht wie van de twee de foute foto's koos. Het is wel opvallend dat toen er twee foutieve keuzes waren gemaakt, Karen zei dat ze twijfelde over de foto's terwijl George zei zeker te weten dat de foto's goed waren. Bij elke foto wordt een beeldje geplaatst. Achtereenvolgens controleren Ellen, Jantien, Prince, John en Harry de foto's en de beeldjes en alles blijkt goed.

Deze opdracht was op het randje met al die discussies over het medisch verleden van de kandidaten. Maar het leek hen niet te deren. In ieder geval werd er opnieuw geld verdiend: 7.500 euro. De pot zou moeten stijgen naar 46.300 euro. Maar er blijkt 5000 euro uit de pot verdwenen in de bar na het zingen van de liedjes. Dus hebben de kandidaten nu 41.300 euro.

George was weer op dreef in deze opdracht. Over een mogelijk gebrek van Harry zei hij, wijzend op een beeldje van een hoofd: loco in de coco.

Rijtjes en feitjes

In de terugblik op de vorige aflevering zagen we George en Jantien bij de zangopdracht, Prince en John bij het paintballen, Ellen, Kerstin, Harry en Prince bij het raden van de liedjes, Kerstin, John en Prince bij de ontvoeringsopdracht, en tenslotte Karen en Kerstin, en later iedereen, bij de afvalronde

De introductiefilmpjes staan nu in de volgorde John, Prince, Harry, Ellen, George, Karen en Jantien. Het zijn dezelfde filmpjes in dezelfde volgorde als in de vorige aflevering met weglating van het filmpje van Kerstin.

Biechts met naamsvermelding aan het begin van de aflevering: Ellen, Harry, John en George. Tekst bij het beenderenhuis: Nos ossos qve aqvi estamos pelos vossos esperamos en dit wordt vertaald als Wij botten liggen hier te wachten op jullie botten. Vlak hiervoor was Jantien te zien in een biecht met naam. Biechts direct na de eerste proef: Karen, Harry (zonder naam) en Jantien (zonder naam). Prince is de enige die in deze aflevering niet met naam te zien is in een biecht. Tijdens het intermezzo de volgende dag horen we commentaar van Jantien, Prince en John.

Biechts zonder naam tijdens de tweede dag: Jantien, Jantien, Harry, Karen, Prince en George. Stemronde: John, Harry, Ellen, Prince, Jantien, George en Karen. Afvalronde: Prince, Jantien, George, John, Harry en Karen (viel af). Voor de tweede keer wordt Harrys naam niet hoorbaar ingetikt. Biechts na de afvalronde: Harry, John, George en Prince. Dit rijtje staat in alfabetische volgorde als je George vervangt door Mol.

Bij de aftiteling komen in beeld: Karen, Ellen, John, Prince en Jantien tijdens de stadswandeling, Karen en George bij de foto's, Jantien op het vliegtuig, Jantien, Harry, Prince en John op de grond, en Prince en John na de afvalronde. In het filmpje over de volgende aflevering was John te zien bij een schapenopdracht, George bij een zoekopdracht, Prince en Ellen binnen, alle kandidaten samen bij foto's(?), Harry rennend, John bij de schaapjes, Ellen, George, Jantien en Harry op het terras Jantien tijdens een biecht, en John en Jantien bij de schaapjes. Opvallend is dat de biecht van Jantien op dezelfde plek (kleedruimte?) is opgenomen als de laatste biechts van de vier heren. Als je deze erbij zet dan krijg je het rijtje Harry, John, George, Prince en Jantien, en dit staat op alfabetische volgorde als je George vervangt door Mol en Jantien door Winnaar. Ellen is de enige die in dit rijtje ontbreekt. Is zij de volgende uitvaller?

In de vooraankondiging van deze week kwam eerst Karen in beeld bij het beenderenmuseum, daarna George en Karen in de kerk, Prince en John bij de beenderen en Jantien op het vliegtuig terwijl George naar haar zwaait. Ellen en Harry zijn in dit filmpje niet te zien.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

 • Karen: getipt door John, Harry en Prince (3).
 • Ellen: getipt door Jantien.

Ellen verdenkt John en Karen. Prince noemt ook Ellen als mogelijke mol. Karen zegt niet op wie ze stemt. George noemt Ellen en Jantien als mogelijke mol.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor de meeste kandidaten verdachte zaken gezien:

 • Prince: vond maar 1 letter bij de vliegopdracht en bij hem werd de ontbrekende letter in beeld gebracht. Komt als enige niet met naam in beeld tijdens biecht. In de afvalronde close-up te zien na afvaller Karen.
 • George: had Ellens jeugdfoto bekeken maar niet herkend. Was snel overtuigd van foto's die later fout bleken te zijn. Er was een hint over hem na de afvalronde.
 • Harry: zijn initialen waren de eerste twee letters gevonden bij de vliegopdracht. Beheert de pot terwijl er geld verdwijnt.
 • Jantien: vond maar 1 letter bij de vliegopdracht. Hield mogelijk informatie achter bij de proef van de stadswandeling.
 • John: vond maar 1 letter bij de vliegopdracht.

Ellen heeft zich niet verdacht gemaakt in deze aflevering.

Onze keuze

Mol: Harry. Winnaar: Jantien. Volgende uitvaller: Ellen.

In deze aflevering helaas geen miraculeuze terugkeer van onze molkeuze van het eerste uur Kerstin. Ook voor onze reservemol Jantien zijn er problemen want de vrouw die al weken op haar stemt, Karen, is uitgevallen. Wij nemen aan dat Karen ook deze week op Jantien heeft gestemd. Het goede nieuws voor Jantien is dat Karens keuze niet in beeld is gebracht. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat Jantien ver gaat komen in deze reeks.

Jantien doet het volgens ons in bijna alle proeven het slechtst maar vanwege het uitvallen van Karen moeten we toch afscheid van haar nemen als serieuze molkandidaat. Het is lastig om een nieuwe mol te kiezen. Ellen kan het al niet meer zijn omdat Erik op haar stemde toen hij afviel. Overblijven de vier mannen. Allemaal zijn zij wel eens positief in beeld gekomen bij het slagen van een proef. Dit geldt nog het meest voor John en Prince, en in iets mindere mate voor George en Harry. Omdat we tot nu toe meer verborgen aanwijzingen hebben gevonden voor Harry, kiezen we nu hem als mol.

Als nieuwe winnaar schuiven we nu maar Jantien naar voren omdat we vermoeden dat ze de finale gaat halen. Voor de afvallers kunnen we kiezen uit Prince, Jantien en Ellen. George, Harry en John kunnen niet de volgende week afvallen omdat er van hen beelden zijn getoond in proeven die na de volgende week aan bod komen (zie aflevering 2). Prince kan al sinds aflevering 2 afvallen maar houdt stand. Jantien kozen we al als winnaar en dus noteren we opnieuw Ellen als mogelijke volgende uitvaller.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl