poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 10

Kijkers: 1.22 miljoen. (bron Stichting KijkOnderzoek).

De laatste reguliere aflevering bracht zoals verwacht twee spannende proeven. De drie finalisten werden eerst opgesloten in onderaardse kerkers waar ze zich op een slimme manier uit moesten bevrijden. Daarna zochten zij vanuit een bootje naar schatten die op of bij een eiland waren verborgen. Tenslotte was er de langverwachte ontknoping van het programma. George, Jantien en John sprongen met een parachute uit een vliegtuig en hun landingsplek zou aangeven wie de winnaar, de verliezer en de mol was. Op de grond keek Angela vol belangstelling naar boven. En toen...

Proef 1: Peniche

De drie kandidaten worden opgesloten in kerkers in het fort van Peniche. George zit in kamer 1 en Jantien in kamer 5. John staat boven kamer 1. Bijna elke kamer heeft drie uitgangen: één voor, één achter en één boven. De kandidaten mogen maximaal twee van de uitgangen gebruiken, één als uitgang en de andere als ingang. Ze moeten zich van kamer 1, via de kamers 2, 3, 4 (uitgang boven), 6 (ingang boven) en 7 naar kamer 8 begeven en daar via de bovenkant ontsnappen. Onderweg moet Jantien nog uit kamer 5 worden bevrijd. In de kamers vinden ze hulpmiddelen om verder te komen. John krijgt aan het begin van de opdracht ballonnetjes, een kaars, en een aantal lucifers. Als de drie binnen twee uur ontsnappen, dan krijgen ze 10.000 euro maar als het mislukt dan moeten ze 5000 euro inleveren.

George vindt een fles met gas en John gooit de ballonnen naar beneden. Met de opgeblazen ballonnen kan George het touw dat in zijn cel ligt naar boven krijgen en John daalt langs het touw naar beneden. De twee verplaatsen zich zonder problemen naar kamer 2 en van daaruit naar kamer 3 maar dan zitten ze vast. Normaal gezien had achter een groene deur in die kamer een doorgang naar kamer 4 moeten zitten maar dat klopt niet. De twee zien een dun touwtje in de kamer er steken het in brand. Het touwtje rolt op en er valt een walkie-talkie in Jantiens kamer. Nu kunnen de mannen met Jantien communiceren.

George begint fanatiek te hakken in de opening achter de groene deur. Jantien en John stellen voor om de rest van de muur te onderzoeken. Na wat klopwerk ontdekt George een piepschuimwand John had dit stuk van de muur verstopt door er de groene deur voor te zetten. De twee hakken onmiddellijk een gat in de wand en kruipen hierdoor naar kamer 4. Daar hangt een touw en daarmee hijsen ze Jantien uit haar kamer. Jantien laat een touwladder neer in kamer 4 en daarmee klimmen George en John uit de kamer.

De drie dalen nu af in kamer 6 maar het touw is te kort. Ze moeten zich in het donker naar beneden laten vallen. Gelukkig liggen er matrassen op de bodem. Ze lopen naar kamer 7 waar ze een kruisboog en pijlen vinden. Daarmee gaan ze naar kamer 8. John schiet daar ballonnen stuk met de pijlen en daardoor komen er balken naar beneden waarmee een trap kan worden gemaakt. De balken moeten meerdere keren gebruikt worden. Dit blijkt heel erg moeilijk. De balken passen maar op één manier en het lukt de drie niet om de trap op de juiste manier te maken. John raakt nog wel uit de kamer maar George en Jantien geven het op.

De proef is mislukt. De groepspot daalt naar 49.300 euro. Opnieuw is er discussie over de inhoud van de pot. Deze zou volgens de kandidaten slechts 34.300 euro bevatten.

Proef 2: Ilha da Berlenga

De drie finalisten gaan op zoek naar drie schatten die bij een eiland zijn verstopt. Zij krijgen een schatkaart met drie tekstaanwijzingen:

  • De slapende walvis ontwaakt. Door het ritme van de golven. Gestoord door het rumoer bij zijn staart. Waar de schat onder stenen is bedolven.
  • De schenners, drie in getal, op succes gebrand. En niet door scrupules beperkt. Vinden hun weg naar de reuzenolifant. Waar meer goud in de grond is verwerkt.
  • Maar let op, gij sterveling die dit leest, U zoekt dan wel dapper en onvervaard. Uw lot wacht, dus wees bevreesd, in de gapende bek van 't hongerige nijlpaard.

De schatten, bij elkaar 12.000 euro, zitten verstopt in flessen bij rotsformaties die worden beschreven door de tekstjes. De kandidaten moeten er wel rekening mee houden dat het geld dat door de mol bij deze proef wordt verdiend, later weer van de pot zal worden afgehaald.

John pakt de eerste fles met 5000 euro bij de staart van de walvis. Jantien en George gaan allebeide achter de fles in de bek van het nijlpaard. George is er het eerst bij (4000 euro). Tenslotte bemachtigt Jantien de derde fles op de kop van de reuzenolifant (3000 euro).

De proef is geslaagd. De groepspot stijgt met 9000, 8000 of 7000 euro naar 58.300, 57.300 of 56.300 euro, afhankelijk van wie de mol is.

Intermezzo

Aan het kampvuur bespreken de drie finalisten samen met Angela de acht deelnemers die al naar huis zijn: Erik (commentaar: John), Paméla (John en Jantien), Dick (George), Kerstin (George), Karen (John), Prince (John), Harry (Angela leest brief voor) en Ellen (John en Jantien).

De afvalronde is bijzonder: de drie finalisten springen per parachute in een duosprong uit een vliegtuig. Ieder van hen zal op een zeil landen en het zeil zal aangegeven wat hun resultaat in het programma is: winnaar (groen zeil), verliezer (rood zeil) of mol (groen-wit zeil). Maar op het moment dat de finalisten zouden moeten landen komt in beeld: Wordt vervolgd. Nog een weekje geduld dus.

Rijtjes en feitjes

Bij de terugblik op de vorige aflevering zagen we John afdalen van het fort, John in de terreinwagen, George tijdens zijn lunch op de toren, Jantien op de ezelkar, George in de arena, Jantien op een terras als spion, Jantien en Ellen tijdens een ondervraging, Ellen en John in hun cel, Jantien en George tijdens een ondervraging, de rechercheur als souffleur, opnieuw Jantien en George in de ondervragingsruimte (twee keer), Angela bij de afvalronde, Ellen die afviel en Ellen die afscheid neemt van Angela.

De volgorde in de introductiefilmpjes: John, George en Jantien. Dezelfde volgorde en dezelfde filmpjes als de vorige week maar dan zonder het filmpje van Ellen.

Biechts met naamsvermelding tijdens de eerste proef: Jantien, John en George. Het fort heet Fortalesa de Peniche. In kamer 4 klimt eerst George eruit en daarna John. De drie gaan kamer 6 binnen in de volgorde John, George en Jantien. Biechts zonder naamsvermelding: John, George, George en George.

Tekst op boten die leesbaar was voor de tweede proef: ENHOR dos MARES, PE 2143 AC, PE 2300 AC en XOTAVENTO. John en Jantien komen close-up in beeld op de motorboot aan het begin van deze proef, George niet. Ze springen van de motorboot in de volgorde George, John en Jantien. Op hun volgende bootje staat: MAROTA en PE-2138-L. Het voorlezen van de schatkaart: Jantien, John en George. Pakken van flessen: John (5000 euro), George (4000 euro) en Jantien (3000 euro). Biechts bij deze proef: Jantien, John, John, John, George, George, Jantien, Jantien, John, George en George.

Het kamernummer van Harry was 434. Laatste biechts zonder sprekende kandidaat in beeld: George, John en Jantien. Opschrift op boten: Castelinho, Vinhos, Vins, Wines, Duoro en Porto, en daarna P 133 AL Sâo Telmo. De stemronde: Jantien, George en John. Opvallend was dat de namen bij de vraag Wie is de Mol? niet in alfabetische volgorde staan: Jantien, John en George. Moeten we misschien George vervangen door Mol? Bij de vraag over de geldwagenproef is George de enige van de drie kandidaten die niet samen met de woorden De Mol in beeld komt.

Op het vliegveld zegt Angela winnaar, verliezer en mol terwijl in beeld komen John (winnaar?), George (verliezer?) en Jantien (mol?). Opschrift op het vliegtuig: D-IDHB (eerst gespiegeld). Close-ups in het vliegtuig: Jantien, George, John en George. Het lijkt erop dat de sprongvolgorde is John, George en Jantien.

Bij de aftiteling komen in beeld: John in de kerkers, George in het vliegtuig, George en Jantien in de kerkers, de drie op het strand met de schatkaart en Jantien tijdens het parachutespringen. Tijdens de vooruitblik op de volgende aflevering (reünie) zien we Karen, Dick, Kerstin, Harry, Ellen, Prince, Erik, Paméla, en de drie finalisten samen.

Aan het einde van de vooraankondiging komen de drie finalisten één voor één in beeld. Alle drie noemen zij een molskandidaat: Jantien (John), George (Jantien) en John (George). Angela noemt daarvoor het rijtje winnaar, verliezer en mol. Hier kun je alle kanten mee op. Het kan slaan op de volgorde van de kandidaten in het filmpje (Jantien wint, George verliest, John mol), op de volgorde van de molskandidaten (John wint, Jantien verliest en George mol) of het kan zijn dat beide vorige rijtjes helemaal fout zijn (George wint, John verliest en Jantien mol). Opvallend is dat Jantien later in de stemronde op iemand anders stemt dan ze zegt in dit filmpje. De korte versie van de vooraankondiging direct na Blik op de weg bevatte de laatste 20 seconden van dit filmpje.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

  • George: getipt door Jantien en John (2).
  • Jantien: getipt door George.

George zagen we voor het eerst zijn naam intikken bij een test.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor alle kandidaten verdachte zaken genoteerd:

  • George: hakte fanatiek op de verkeerde plek in de muur en verloor daardoor tijd. In de laatste kamer maakte John of hij een fout met de balken. Durfde in de laatste kamer niet naar boven te klimmen. Er zit mogelijk een hint over hem in de stemronde.
  • Jantien: Durfde in de laatste kamer niet naar boven te klimmen. Herkende verkeerde rotsformatie als walvis. Stemt op iemand anders dan ze zei in de vooraankondiging.
  • John: blokkeerde de piepschuimwand met een groene deur en zei daarna dat George dat gedaan had. In de laatste kamer maakte George of hij een fout met de balken.

Voor de tweede proef van deze aflevering is het lastig om het wel of niet pakken van geld als verdacht of positief te classificeren zonder dat je weet wie wel of niet de mol is.

Onze keuze

Mol: Jantien. Winnaar: George. Verliezend finalist: John.

Verrassend, die uitgestelde uitslag. Er zullen vast veel kijkers door teleurgesteld zijn. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo'n gek idee om de uitslag van de finale te bewaren tot de allerlaatste uitzending. Enfin, voor onze keuzes maakt het niks uit. We laten onze mol, winnaar en verliezend finalist van vorige week op dezelfde posities staan.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl