poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 8

Kijkers: 0.89 miljoen. (bron Stichting KijkOnderzoek).

Opnieuw lagen er drie opdrachten klaar voor de kandidaten. Twee ervan hadden een herkansing. Ten eerste moesten George, Harry, Jantien en John onderhandelen over koffertjes met aanwijzingen over de Mol. Ellen probeerde te raden wat zij zouden kiezen en in een toegift speelde Harry voor clown in een circus. Een dag later reden Ellen, Harry en Jantien in een geblindeerd busje naar een boom die door George en John moest worden omgehakt. Ook deze week moest er iemand naar huis. Harry bleek de test het slechtst te hebben gemaakt en vertrok.

Proef 1: Evora

Op een circuspiste krijgen George, Harry, Jantien en John vier koffertjes te zien. Elk openen zij er één. De koffers bevatten een kans op vijf belminuten met de Mol (John), vijf antwoorden op vragen in de test (George), een vrijstelling (Harry) en niks (Jantien). De vier moeten met elkaar onderhandelen. Als elke koffer door precies één persoon wordt gekozen dan verdient de groep 5000 euro. Ondertussen kijkt Ellen toe. Als zij kan raden wat de vier kiezen, dan verdient zij een vrijstelling.

George en Harry beginnen met de duo-onderhandelingen. Ze willen beide de vrijstelling. George zegt dat hij als tweede keuze het bellen heeft. Harry zegt in een biecht dat de vijf antwoorden zijn tweede keuze waren. Jantien en John zijn het tweede paar. Jantien wil alleen maar de vrijstelling. John wil de vijf antwoorden. De tweede ronde start met George en John. George vertelt John exact wat de voorkeuren zijn van hem en Harry. John zegt George dat hij wil bellen en dat Jantien de antwoorden wil, en dat klopt geen van beide. George zegt tenslotte dat hij het bellen zal kiezen. Tenslotte spreekt Harry met Jantien. Harry legt uit dat hij de vijf vragen wil. Jantien zegt de vrijstelling te willen.

Uiteindelijk nemen John (vijf antwoorden) en George (bellen) de koffers die ze hadden afgesproken. Harry kiest verrassend voor het lege koffertje en Jantien voor de vijf antwoorden. Daarna moet Ellen nog zeggen wat zij dacht dat iedereen zou kiezen en dat werd: Jantien (vrijstelling), George (vrijstelling), Harry (bellen) en John (antwoorden). Zij heeft maar één antwoord goed en verdient geen vrijstelling.

Harry krijgt nog een herkansing: als hij een clownsact uitvoert voor een circuspubliek dan verdient de groep alsnog 5000 euro. Harry doet dit. Er komt 5000 euro bij in de groepspot en deze stijgt daardoor naar 29.300 euro. Leuke opdracht!

Proef 2: Montemor-O-Novo

John en George moeten een boom omhakken. Rondom de boom zijn vier vakken gemaakt. De hoeveelheid geld die ze kunnen winnen is afhankelijk van het vak dat ze kiezen: met de klok mee vanaf de weg gezien: -5000 euro (rechtsachter), -10.000 euro (rechtsvoor), 5000 euro (linksvoor) en 10.000 euro (linksachter). John kiest ervoor om niet op het 10.000eurovak te mikken maar op dat van 5000 euro. Het lukt de twee om de boom perfect in dit vak te laten vallen. Er komt dus 5000 euro bij in de pot die nu 34.300 euro bevat.

Proef 3: Montemor-O-Novo

Ellen, Harry en Jantien moeten met een busje een parcours afleggen dat eindigt bij de boom die George en John moeten omhakken. Het busje is geblindeerd en de bestuurder kan dus niet zien waar hij heenrijdt. De twee bijrijders kunnen via camera's de omgeving van de bus zien en zij moeten de bestuurder aanwijzingen geven. Angela beweert dat de beelden van de camera's gekruist zijn (rechts is links en links is rechts) maar daar is niks van te merken. Waarschijnlijk wordt bedoeld dat het beeld van de linkercamera op het rechterscherm staat en dat van de rechtercamera op het linkerscherm.

Ellen start als bestuurder en Harry en Jantien geven haar aanwijzingen. Met ongeveer 24 minuten te gaan wordt Ellen misselijk en stapt uit. Harry neemt het stuur over en is nu helemaal afhankelijk van Jantien als gids. Jantien raakt de bordjes kwijt maar het busje arriveert op miraculeuze wijze vlakbij de boom. Maar het busje komt vast te zitten en met nog enkele minuten te gaan, geven de twee het op.

Angela geeft de twee een herkansing. Ze mogen proberen het busje zo te parkeren dat de boom erop valt. Het lukt Harry en Jantien om het busje in het juiste vak te plaatsen maar de boom valt er net naast. In deze opdracht is geen 5000 euro verdiend en dus blijft de pot staan op 34.300 euro.

George was grappig aan het einde van deze proef. Hakken?, vroeg hij toen het busje met Harry en Jantien net in het boomvak stond. John antwoordde: Nee, wacht even tot ze eruit zijn.

Rijtjes en feitjes

De terugblik op de vorige aflevering startte met Prince bij de ontmoeting met zijn vriendin, gevolgd door John bij de schaapjes (twee keer), John en Jantien bij de schaapjes (twee keer), Harry op het terras, George als spion met Ellen, Prince en Angela, George alleen als spion, John met zijn vrouw, Harry met zijn vrouw, Ellen, George en Jantien met hun familielid/kennis, Prince bij zijn rode scherm, de andere vijf met kennissen bij het uitzwaaien en Prince die terugzwaait.

De introductiefilmpjes: John, Harry, Ellen, George en Jantien. Opnieuw zijn de filmpjes en de volgorde hetzelfde als de vorige week maar dan zonder afvaller Prince. Biechts met naamsvermelding: Jantien, John, Harry, Jantien, John, George en Ellen.

Het circus heet Circo Atlas. In de piste worden de koffers geopend in de volgorde John, George, Harry en Jantien. Dit rijtje staat in alfabetische volgorde als je John vervangt door De Mol. We zien de kandidaten hun kofferkeuze noemen in de volgorde George, Harry, John en Jantien. Maar het lijkt erop dat de volgorde moet zijn Jantien, George, Harry en John. De laatste reageert teleurgesteld als hij zijn keuze noemt, alsof hij al weet wat Jantien heeft gekozen, en het mannetje in het wit links naast de sprekende Jantien past bij haar close-up direct voor Georges keuze.

De groep overnacht in Sao Manços. George brengt de vier anderen naar hun kamer in de volgorde Jantien, Ellen, John en Harry. Als hij de deur uitloopt zijn vier tegeltjes te zien met de letters AJRM. Dit zou kunnen duiden op een mogelijke mollenrol (MR) van Jantien (JA) of John (J). De volgende ochtend hebben vier kandidaten het in een biecht over dit gesprek: Ellen, Jantien, George en Harry. John ontbreekt.

De kandidaten rijden weer in de auto met nummerplaat 09-HG-HJ. Volgens Angela staat de boom op het landgoed van Alfredo. Is dat de boer uit de vorige aflevering? Het busje heeft een Nederlandse nummerplaat: BS-86-49. Het opschrift op Angelas t-shirt: Buddhist Punk. Te zien in een biecht zonder naamsvermelding bij de laatste twee proeven: George, John, Jantien, John, Harry, Jantien, John, John, George en Harry. Ellen ontbreekt.

De stemronde: Ellen, George, Harry, John en Jantien. De afvalronde: John, Ellen en Harry (viel af). Na de afvalronde komen George en Jantien in op-zichzelf-staande close-ups in beeld.

Bij de aftiteling zien we Jantien en John in de circuspiste, Ellen als bestuurder van het busje, Harry als clown, George en John bij de boom en Harry en Jantien als gidsen. De vooruitblik op de volgende aflevering laat John zien bij een computer, Jantien op een terras, opnieuw John, Jantien op een paardewagen, John in een terreinwagen, Ellen met een paard, Ellen en Jantien die elkaar interviewen, en George in een arena met Jantien en John op de tribune.

De vooraankondiging van deze aflevering begon met een beeld van Harry en Jantien achterin het geblindeerde busje. Even later zagen we Ellen als bestuurder van het busje, daarna George en John bij het omhakken van de boom, George, Harry, Jantien en John terwijl ze samen met Angela de circuspiste oplopen, en tenslotte Ellen als aandachtig publiek. De korte versie van deze aankondiging direct na Blik op de weg toont de laatste twee beelden gevolgd door een onderhandeling van George en John. Opvallend is dat vlak voordat de vier kandidaten op de piste en Ellen alleen worden getoond, Angela nadrukkelijk zegt: Er zijn nog 4 kandidaten en 1 mol.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

  • Jantien: getipt door George en John (2).
  • Ellen: getipt door Harry en Jantien (2).
  • John: getipt door Ellen.

Harry verdacht ook Jantien. John heeft George, Harry en Ellen afgeschreven als mol. Jantien zegt in John ook een mogelijke mol te zien.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor drie kandidaten verdachte zaken gezien:

  • John: loog tegen George in de circuspiste. Er zaten mogelijk hints over hem bij het openen van de koffers en in het intermezzo. Ontbreekt bij de biechts over het bellen naar de Mol. Koos bij het omhakken van de boom voor het vak 5000 euro in plaats van 10.000 euro.
  • Jantien: kon het koffertje met de vrijstelling kiezen maar deed dat niet. Er zat mogelijk een hint over haar in het intermezzo. Raakte de bordjes kwijt als busjesgids. Staat nu geïsoleerd van de anderen op de afvalfoto.
  • Ellen: gaf het op als bestuurder van het busje. Er zit mogelijk een hint over haar in de korte versie van de vooraankondiging.

George heeft zich niet verdacht gemaakt in deze aflevering.

Onze keuze

Mol: Jantien. Winnaar: George. Volgende uitvaller: Ellen.

Opnieuw zagen we onze mol naar huis vertrekken. Het is nu erg lastig om een nieuwe mol te kiezen. Ellen, George en John kunnen het gezien hun onmolse gedrag bij bepaalde proeven volgens ons niet meer zijn (respectievelijk vliegopdracht, regatta en herkennen Karen/Kerstin). Voor Ellen geldt bovendien nog dat Erik en Harry op haar stemden toen zij naar huis werden gestuurd. Jantien heeft nog nooit extra geld binnengehaald voor de groep maar we nemen aan dat Karen op haar heeft gestemd toen ze afviel. Van dit laatste zijn we echter niet zeker en daarom kiezen nu opnieuw voor Jantien als mol. George stemt het langst op haar en dus verwachten we hem als winnaar

De afvaller was deze keer een verrassing. Het leek er toch echt op dat het John en Harry waren die bij de stierenopdracht in beeld kwamen. Echter volgens de vooruitblik op de volgende aflevering komen de kandidaten één voor één in de arena. De persoon die voor John rent, is waarschijnlijk niet één van de kandidaten. Van ons lijstje in aflevering 2 kunnen we alleen nog afleiden dat John niet af zal vallen (abseilopdracht). Deze week kiezen we opnieuw voor Ellen als volgende afvaller. Dit klopt met onze aanname van Jantien als mol terwijl George en John op Jantien stemmen, en Ellen op John.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl