poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 4

Kijkers: 0.89 miljoen. (bron NOS Teletekst).

Het programma blijft je verbazen. In deze aflevering kreeg de kijker de bedoeling van de geheime enveloppen te horen: kandidaten die het telefoonnummer hadden gebeld kregen een vrijstelling als ze een opdracht saboteerden. Als gevolg hiervan was de eerste proef, een puzzelopdracht, tot mislukken gedoemd. Nadat Harry en Ellen in ruil voor enkele miezerige euro's vrolijk wat rugzakken van hun collega's hadden laten verbranden, moesten de kandidaten een diepe ravijn oversteken. Het meest bizarre moest nog komen: in deze uitzending viel er niemand af!

Prelude

We horen dat de kandidaten die hebben gebeld naar het geheime telefoonnummer dat in de enveloppen stond, als reactie een brief hebben gekregen. In deze brief staat dat ze een vrijstelling kunnen verdienen als ze in de komende twee dagen op een onopvallende manier een opdracht saboteren. In de vorige aflevering vertelden Kerstin, Ellen, Harry en Jantien dat ze hadden gebeld. Nu hadden Karen, Ellen, Jantien, Prince en Kerstin het over de brief en een mogelijke vrijstelling. George en John werden niet in beeld gebracht.

Proef 1: omgeving Valdasna

Harry en Ellen geven zich op als mensen die met vuur willen spelen en doen daarom mee aan de tweede proef. De andere zes deelnemers worden in drie groepen verdeeld: George en Kerstin (team 1), Jantien en Prince (team 2) en John en Karen (team 3). De drie teams worden daarna op drie bergtopjes in de buurt van Caramulo gedropt: Cabeco da Neve (team 1), Caramulinho (team 2) en Montanha do Pedro (team 3). De drie teams staan op de hoeken van een driehoek op ongeveer twee kilometer van elkaar. Zij moeten proberen te bepalen wat het centrum van de driehoek is en daar mensen heensturen omdat er iets te halen is. De drie heren George, John en Prince zijn op pad gestuurd terwijl Jantien, Karen en Kerstin op de bergtoppen achterbleven als gidsen met walkie-talkies.

De opdracht is niet gelukt. Het leek wel alsof iedereen aan het saboteren was geslagen. George viel positief op door zijn perfect wiskundig inzicht. Omdat niemand elkaar vertrouwde is het niet gelukt om binnen de beschikbare 40 minuten het doel te bereiken waar een telefoon lag waarmee ze naar Angela moesten bellen. De 10.000 euro die voor het slagen van deze proef beschikbaar was, is dus niet uitgereikt. De pot bleef staan op 29.800 euro.

Proef 2: Steengroeve

Ellen en Harry krijgen stukjes uit de aanmeldingsbrieven van hun medekandidaten te horen. Zij moeten proberen te raden welk stukje bij welke kandidaat hoort. Bij elke vraag moeten zij een aantal rugzakken van hun collega's inzetten en als zij de vraag fout hebben wordt één van de rugzakken verbrand. De drie vragen zijn:

 1. Wie doet er mee aan het programma om de intensiteit van onderlinge contacten en emoties te onderzoeken? De mogelijke antwoorden zijn Kerstin, Karen, Jantien en Prince. Ellen antwoordt Kerstin. Correct was Karen en de rugzak van Jantien wordt verbrand.
 2. Wie wist te vermelden dat hij of zij 's avonds troosteloos op een natte wc-bril zat? De mogelijke antwoorden zijn George, Jantien en John. Opnieuw kiest Ellen: George. Deze keer was Jantien goed (oorspronkelijke keuze van Harry) en de rugzak van Karen wordt als straf verbrand.
 3. Wis schreef dat hij of zij de komende dagen de brievenbus en voice-mail angstvallig in de gaten zou houden? Hier moeten Ellen en Harry kiezen tussen Prince en John. En voor de derde keer kiest Ellen: Prince, en dat is gelukkig goed.

Met één goed antwoord hadden de twee in deze onsympathieke opdracht 3000 euro verdiend. De groepspot steeg daardoor naar 32.800 euro.

Achteraf bleek dat de verbrande rugzakken nep waren.

Proef 3: Gandaro do Monte

Tenslotte moesten Ellen, George, Harry, Jantien, Karen en Kerstin over een soort minimale touwbrug een ravijn oversteken. Angela noemde dit parallellen. Ze kregen een uur de tijd. Als extra handicap werden ze verbonden aan een hartslagmeter. Als tijdens de oversteek hun hartslag 10 of meer slagen per minuut hoger was dan aan het begin dan moesten ze stoppen. De persoon op het touw mocht pas weer verder als de hartslag weer onder dat maximum was gezakt.

Karen pakte deze proef het slimst aan door voor ze begon eerst wat kniebuigingen te doen. Hierdoor was haar starthartslag hoger en was de kans dat haar hart te snel klopte kleiner. Net als Harry en Ellen liep zij in één keer naar de overkant. George en Jantien moesten allemaal een paar keer stoppen en Kerstin moest zelfs terugkeren. Uiteindelijk is wel iedereen binnen de tijd aan de overkant geraakt.

Voor de proef waren John en Prince afgezonderd. Zij moesten proberen te raden hoeveel mensen binnen de tijd naar de overkant zouden raken. John gokte op vijf en Prince op zes. Ze kozen daarna samen voor vijf.

De zes overstekers hebben ieder 1000 euro verdiend. John en Prince zaten er naast met hun voorspelling en liepen daarom 4000 euro mis. De groepspot steeg wel naar 38.800 euro.

Rijtjes en feitjes

De aflevering startte met een terugblik op de vorige week. We zagen John om geld vragen in een winkelcentrum tijdens de geldwagenproef, Dick en Jantien terwijl ze George aanvuurden, John terwijl hij fietste met Jantien en Harry in een volgwagen, Kerstin tijdens het vangen van de bal samen met Jantien en Ellen, Kerstin voor het bellen en het rode scherm van Dick. Afwezig in dit overzicht waren Karen en Prince.

Het introductiefilmpje: John, Prince, Harry, Ellen, Kerstin, George, Karen en Jantien. Het filmpje is hetzelfde als dat van vorige week maar dan zonder Dick. We hebben geen veranderingen in de filmpjes waargenomen.

Voorlezen tweede brief en commentaar: Karen, Ellen, Jantien, Ellen, Prince, Kerstin en Karen. Prince is de enige man in dit rijtje. Naar buiten lopen in de ochtend: Harry, John, Jantien, Ellen en George.

Voor de eerste opdracht rijden vier van de zes kandidaten in twee witte terreinwagens met opschrift Serra Aventura. John en Karen worden vervoerd in een grijze pickup met nummerplaat 92-69-LJ. Het telefoonnummer dat ze moesten bellen lijkt op 91835159 (te lezen op Johns hand als hij water drinkt na de opdracht, we zijn niet zeker over de laatste twee cijfers). Op de brandweerauto staat iets als bvkb campo de besteiros. Ze overnachten na deze proef op de Monte Carvalhal.

Biechts met naamsvermelding: Jantien, Karen, Kerstin, John, George, Ellen, Harry en Prince. De volgorde bij het oversteken van het ravijn: Karen, Kerstin (moet terugkeren), George Harry, Ellen, Kerstin en Jantien. De kandidaten keerden na de oversteek terug naar het startpunt maar hoe ze dat deden wordt niet in beeld gebracht.

De volgorde in de stemronde: Prince, John, Ellen, Jantien, Harry, George, Kerstin en Karen. En in de afvalronde: Harry, Karen, Ellen, George, Kerstin, Jantien, Prince en John. Vreemd genoeg zit John aan het begin van de afvalronde voor en later ineens achter. Hij moet van stoel hebben gewisseld met Ellen.

Bij de aftiteling was Jantien te zien op een bergtop, George tijdens een afdaling en Ellen en Harry bij de rugzakverbrandingsproef. Daarna kwam Kerstin in beeld bij het parallellen en John en Prince bij de puzzelproef. Iedereen komt precies één keer in beeld behalve Karen die ontbreekt. In de vooruitblik van de volgende aflevering kwamen een zangproef (1), een paintballproef (2) en inbraakproef (3) in beeld. De herkenbare kandidaten waren George en Jantien (1), Prince (2), en Ellen, Kerstin, Harry, Prince en John (1) en tenslotte John en Prince (3?). Opnieuw blijft Karen buiten beeld.

In de vooraankondiging zagen we John en even later Prince tijdens de puzzelproef, daarna John en Harry tijdens het uitleggen van de proef waarin rugzakken werden verbrand, vervolgens George in de puzzelproef en als laatsten John en Prince in de parallellenproef. Vermeldenswaard zijn nog Angelas teksten De mol is onder hen (close-up van John) en Degene die het antwoord weet op de vraag (close-up van George) Wie is de mol?

Deze week zijn de drie reeksen groene lettertjes die we noemden in aflevering 2 opnieuw te zien als je het verschijnen van teksten linksonder op het scherm beeldje voor beeldje bekijkt. Het lijkt er steeds meer op dat dit een afleidingsmanoeuvre is om de oplettende tvkijkers bezig te houden. Toch kun je er leuke dingen uithalen. Bijvoorbeeld bij het introductiefilmpje van George is te lezen: George isdfjhgdeh oftewel George is de. Jammer genoeg valt het laatste stukje van deze tekst, sgmol, net buiten het zichtbare gedeelte. En voor de naam de bergtop Montanha do Pedro verschijnt wiejfisdfjhgdeh (wie is de) terwijl op de plek waar mol had moeten staan het linkerbeen van John te zien is.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

 • Karen: getipt door John, Harry en Kerstin (3).
 • Jantien: getipt door Karen
 • Ellen: getipt door Prince en Jantien.
 • John: getipt door Ellen.

Jantien zegt dat ze niet denkt dat Harry of Karen de mol is. Harry noemt ook nog Ellen en George als mogelijke kandidaten. Hij zegt dat hij van Kerstin geen hoogte kan krijgen en dat hij het knap zou vinden als Jantien de mol was. George verdenkt Jantien en Prince maar niet John. Karen noemt ook John, Ellen en Kerstin.

Het zou erg interessant zijn om te weten welke kandidaat er dankzij de vrijstelling is ingebleven. De kijker krijgt dit niet te zien en het lijkt erop dat de kandidaten dit ook niet weten. Dat zou betekenen dat misschien de volgende week meerdere kandidaten die zich onzeker voelen over hun molkeuze, overstappen op een andere molkandidaat. Dat zou een spannende ontwikkeling zijn.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor de meeste kandidaten verdachte zaken waargenomen:

 • John: leek verkeerde instructies te geven bij de puzzelproef. Koos voor het verkeerde aantal kandidaten bij het parallellen. Komt vaak in beeld bij de aankondiging van deze aflevering en staat apart op de foto aan het begin van de aflevering.
 • Karen: gebruikte de walkie-talkie bij de puzzelproef weinig. Zei daarna dat zij de mol is! Ontbreekt als enige bij de aftiteling en bij de vooruitblik op de volgende aflevering.
 • Kerstin: sprak veel door de walkie-talkie tijdens de puzzelproef. Faalde bij haar eerste poging bij het parallellen.
 • George: ontbreekt bij het ontbijt. Zocht op de verkeerde plaats bij de puzzelproef.
 • Harry: staat apart op de foto aan het begin van de aflevering.
 • Prince: luisterde bij de puzzelproef niet naar gids Jantien.
 • Jantien: kreeg geen contact met Prince in de puzzelproef.

Ellen heeft zich niet verdacht gemaakt.

Onze keuze

Mol: Kerstin. Winnaar: Karen. Volgende uitvaller: Jantien.

We laten onze keuzes van de vorige week voor mol en winnaar, Kerstin en Karen, op die plekken staan. Het liefst zouden we hetzelfde doen voor onze vorige uitvallerstip Ellen maar als we ons huiswerk met betrekking tot de aankondigingen goed hebben gedaan dan kan Ellen de volgende week niet uitvallen omdat zij in haar introductiefilmpje te zien is in een proef die na de volgende week zou moeten worden gehouden. De enigen die zouden kunnen uitvallen zijn Jantien en Prince. Iedereen verwacht al weken dat Prince er uit zal gaan en van Jantien verwacht niemand dat. Omdat in dit programma altijd lijkt te gebeuren wat je niet verwacht, kiezen we nu voor Jantien als de volgende uitvaller.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl