poeha.com/demol | Vorige | Home | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Aflevering 9

De derde Vlaamse reeks van het programma De Mol zit er op. In de laatste aflevering zagen we de sabotageacties van Mol Marc. Daarnaast werden verschillende tips die in het programma zaten verborgen, onthuld. De aflevering bevatte ook beelden van diverse grappige momenten die nog niet eerder waren vertoond. Tenslotte keken de kandidaten terug op een succesvolle reeks in hun laatste biecht.

Inleiding

De kandidaten ontmoeten elkaar ergens in Brussel op de dag van de uitzending van de beslissende aflevering. Eerst komen de zes afvallers in beeld: Corry, Walter, Nicole, Bruno, Shadia en Christophe. Daarna voegen de vier finalisten zich bij de groep: Inge, Sandra, Stijn en Marc. Samen met Michiel kijken ze naar de ontknoping. Er wordt gelachen en geapplaudisseerd bij de beelden van Stijn in de kerk. Dan kijkt iedereen met spanning naar de ontknoping. Stijn wint en wordt gefeliciteerd. Maar sommige afvallers zijn ook erg verbaasd. Dan wordt de Mol bekend gemaakt: Marc! Verbijstering alom.

Sabotages

Bij de gps-proef in Venetië heeft Marc zijn zender afgegeven aan een voorbijganger. Sandra is regelmatig bij deze persoon in de buurt geweest maar zij kon hem niet herkennen omdat hij geen grote rugzak zoals de rest van de mensen naar wie ze op zoek waren. Michiel had voorgesteld om drie vrouwen te kiezen voor het gidsen in deze opdracht en Marc koos voor Nicole, Sandra en de dierenarts (Inge).

Bij de puntenproef in Mel werden de punten inderdaad gegeven door Marc. De kandidaten blijken meerdere keren met Michiel te hebben gesproken en de punten werden toegekend in een sessie die nog niet eerder werd vertoond. Het was ook Marc die Sandras koker had gestolen voor aflevering 2. Hij had de opdracht om te proberen aan de bomproef deel te nemen. Hij moest zo dicht mogelijk bij de bom komen en de proef dan saboteren door het cijferraadsel niet op te lossen en ervoor te zorgen dat de som van de leeftijden geen 352 werd.

Bij het vragenparcours kreeg Marc een oortelefoontje mee zodat Michiel hem instructies kon geven over welk antwoord hij moest kiezen. Zo kon hij, afhankelijk van hoeveel tijd er nog over was, in de goede of de verkeerde richting worden gestuurd. Marcs opdracht was om de helikopter niet te bereiken zodat hij het afkopen van de vrijstelling kon beïnvloeden. Hij was toch heel snel bij de helikopter en heeft toen maar zijn paintballpistool leeggeschoten en een bolletje verf op zijn arm gedrukt zodat het leek alsof hij geraakt was.

In aflevering 3 wist Marc vooraf niet dat de aanrijding vooropgezet spel was. Voor de mijnproef had hij instructies gekregen om te treuzelen in de mijn. Maar daar is iets misgegaan want de vier van de kandidaten (Inge, Sandra, Shadia en Walter) hebben dat kunnen zien. Op dat moment werd Marc al verdacht door Inge en Shadia.

Bij de fakkelproef zat Marc samen met Shadia op de duojetski. Shadia verdacht hem toen al dus heeft hij vooral geprobeerd te saboteren door tijd te rekken en ze zo langzaam mogelijk te laten varen. Zijn horloge was echt kapot en dat was niet opzettelijk. Shadia heeft een perfect spel gespeeld in de duelproef. Ze vermoedde dat Marc de Mol was en heeft daarom het eerste duel tegen hem gespeeld zonder geld in te zetten. Daarna heeft ze in de andere duellen met de gewone kandidaten geprobeerd geld te winnen.

Bij de doe-het-zelfproef heeft Marc geprobeerd om het wantrouwen van Inge en Shadia weg te nemen door de juiste schroef te kiezen. De proef mislukte doordat de twee hem niet vertrouwden en voor de schroef van Stijn kozen. Maar Marcs doel was gedeeltelijk bereikt: Shadia stapte over naar Stijn als Mol en werd na de eerstvolgende test naar huis gestuurd. Stijns commentaar daarop: Geen normaal mens zou mij verdenken. Hij had in de dagboekenproef bewust niet voor een kans op een vrijstelling gekozen omdat hij er al twee had gekregen en de anderen ook een kans hierop gunde.

De verborgen tips

In het programma zaten diverse hints verstopt die Marc (Simons) aanwezen als de Mol:

  • Normaal werd bij elke proef de plaatsnaam en de provincie getoond maar alleen bij de eerste proef werd de locatie vermeld: het San Marcoplein.
  • Op Marcs petten stonden altijd teksten die begonnen met een M, een O of een L.
  • Bij elke afvalronde zat Marc in de buurt van de afvaller. Hij probeerde deze altijd na het rode scherm nog even aan te raken met een schouderklopje of zo.
  • Bij de duelproef liep onder Marc de tekst De Mol toen hij naar zijn plek liep.
  • In de aflevering 4, 5 en 6 zat er in de stemronde een beeld dat van een hand naar een computerscherm ging. Op de computer was een code die altijd startte met WVIS PC. Daarna volgde respectievelijk C 1, 36 en M 36. Samen wordt dat MC 1:36-37 en dat verwijst naar een bijbeltekst van het boek Marcus: Simon en zijn metgezellen gingen hem na, en ze vonden hem en zeiden hem: Iedereen zoekt u.
  • Soms verdwenen er letters of cijfers te laat bij de plaatsaanduidingen: 10 (aflevering 4:proef 2), L (5:3), 5 (6:3) en C (7:intro). Opnieuw kun je hiermee een bijbelvers maken: Lucas 5:10 (eerste zin weggelaten): Maar Jezus zei tegen Simon: `Wees niet bang. Voortaan zul je mensen vangen.'
  • Dit bijbelvers zat ook verstopt in de berekeningen voor de kandidaten die de kokers hadden geopend. De antwoorden waren 122, 135 en 10, ofwel 12 21 3 5 10 en als de eerste drie getallen omzet naar letters: L (12de letter van het alfabet) U C 5 10.
  • Ook in het foutieve antwoord van de getallenpuzzel in mijnproef (926) zat een tip verstopt: met de cijfers kan je de naam van de Mol maken: 9+6-2=13 (dertiende letter van het alfabet is M), 9-6-2=1 (A), 9x2=18 (R) en 9-6=3 (C).
    Commentaar: de aanname is dat je per letter elk cijfer maar één keer mag gebruiken. Je kan geen andere namen maken met 926 omdat je de letters S, T, Y en N niet kan maken. Met het goede antwoord 927 kan je ook precies één naam maken: 9 (I), 2x7=14 (N), 7 (G) en 7-2=5 (E). Met deze cijfers zijn de letters C, L, O en S onmogelijk.

Ongetwijfeld zaten er meer hints in de afleveringen verstopt maar je kan moeilijk alles laten zien in de beschikbare tijd. De hint met de petten is erg leuk. Voor zover we weten, is hij door niemand ontdekt.

Overige

In diverse rubrieken zijn onderdelen van het programma nog eens nader belicht. In Nog superkandidaten kwamen de kandidaten in beeld tijdens hun selectietests. Het leek alsof Marc veel slimmer was dan de rest. De kandidaten wisten niet meteen dat zij in de auto ook gefilmd werden zoals bleek uit Op zoek naar de camera. In De mollenjagers vertelden de drie mensen die Marc in het vizier hadden waarom zij hem kozen. Shadia verdacht hem al vanaf aflevering 2 (bomproef) en Stijn was hem opgevallen in aflevering 3 (vragenparcours). Inge was er ook vroeg achter maar onduidelijk is vanaf wanneer precies. Na aflevering 4 (mijnproef) was ze redelijk zeker van haar keuze. Stijn vond in een hotel een briefje met sabotage-instructies van Marc, een foutje van de Mol!

In Screentesten vertelden de kandidaten hoe ze te werk wilden gaan in de reeks. Het onderwerp De "valse mol" liet de deelnemers zien tijdens zangsessies in de auto. In Valse mollen kregen we te horen wie iedereen heeft verdacht: Christophe (verdacht Nicole), Nicole (verdacht Sandra), Bruno (verdacht Inge), Walter (verdacht Corry), Corry (verdacht eerst Nicole en later Stijn), Shadia (verdacht eerst Nicole, toen Marc en later Stijn), Sandra (verdacht eerst Corry) en Stijn (verdacht eerst Nicole).

De moeilijke momenten van de presentator kwamen in beeld tijdens De Mol in Michiel. In De cheques zagen we de kandidaten tijdens een laatste avondmaal met Michiel. Sandra, Corry, Inge en Bruno kregen een cheque voor de 2000 euro persoonlijk geld die ze in het programma hadden verdiend. Opvallend: Mol Marc verdiende ook 2000 euro maar kreeg deze niet. Stijn kreeg zijn prijzen: een cheque voor 33.100 euro en een lp van Mario Lanza. Hij had beloofd zijn eventuele winst te verdelen en schonk daarom iedereen die geen persoonlijk geld had verdiend 2000 euro.

Tenslotte kwamen de kandidaten nog in beeld tijdens een laatste biecht: Christophe, Sandra, Inge, Shadia, Christophe, Walter, Nicole, Corry, Nicole, Stijn, Marc, Bruno, Inge, Stijn en Marc. Nicole zei dat ze Stijns gift niet zou aannemen.

Tenslotte...

Hiermee is een einde gekomen aan de vermoedelijk laatste Vlaamse mollenreeks. We hebben weer genoten van prachtige televisie met leuke kandidaten en dito Mol. Er waren diverse spannende, grappige en ook verrassende momenten. Woestijnvis: bedankt!


poeha.com/demol | Vorige | Home | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: March 17, 2003. erikt(at)xs4all.nl