poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht

 

De Mol: Jaargang 3, Aflevering 8

Kijkers: 1.86 miljoen. (bron: Showbizz-Site)

In de achtste aflevering was slechts één proef gepland die uit drie delen bestond. Eerst moesten de kandidaten raden welke uitspraak van hun collega's op hen sloeg. Met goede antwoorden konden ze informatie winnen die leidde naar twee plaatsen waar geldkoffers waren verstopt. Voor de kijker was het nog even wachten op de ontknoping. Michiel maakte met een fakkel de uitslag bekend: Stijn pakt het geld en Marc is de Mol!

Proef 1: Foligno, Umbrië

Dit is een gecombineerde proef. In het eerste gedeelte moeten de kandidaten uit 24 kaartjes kaartjes kiezen met uitspraken die op hunzelf slaan. Ieder mag er om de beurt een kiezen. Wie fout kiest, is af. Het spel stopt als alle kaartjes zijn gekozen of als iedereen af is. Het gaat als volgt: Stijn (goed), Sandra (goed), Marc (goed), Inge (goed), Stijn (goed), Sandra (goed), Marc (fout), Inge (fout), Stijn (fout) en Sandra (fout).

Nu begint het tweede gedeelte van de proef. Achterop de gekozen kaartjes staan tips die een gebeurtenis in het programma verbinden aan een Italiaanse plaats. Bijvoorbeeld: De Mol gaf punten in Mel. In dit tweede gedeelte moeten de kandidaten tien paren van Italiaanse steden verbinden met een lijn. De steden worden aangegeven met gebeurtenissen in het programma en hier komen de tips dus van pas. Op de twee plaatsen waar de meeste lijnen elkaar kruisen, zijn geldkoffers met 3000 euro verborgen. De kandidaten vinden Orvieto en Orte.

Nu volgt het derde gedeelte van de proef. Inge en Stijn gaan op pad naar Orte en Marc en Sandra rijden naar Orvieto. Ze weten dat hun proef begint bij een kerk: Chiesa di San Giovanni of Chiesa di San Francesco. Maar ze weten niet zeker of ze in de goede plaats zitten. Inge en Stijn lopen eerst de verkeerde kerk binnen. Een vriendelijke politieagent leidt ze naar de San Francescokerk. Maar één van hen mag naar binnen: de meest spirituele. Stijn wandelt naar binnen en wordt door de kerkgemeente onthaald met applaus. Het blijkt dat de parochianen verwachten dat Stijn de 3000 euro aan hen zal schenken om de kerk te herstellen.

Michiel stelt voor om om het geld te spelen. Stijn zal vier spelletjes spelen tegen de parochianen en wie de meeste spelen wint, krijgt het geld. Stijn wint achter elkaar een spelletje vier-op-een-rij tegen een kleuter, een partijtje armworstelen tegen een bejaarde man en een spelletje dammen tegen een mevrouw. Maar hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om de parochianen het geld te onthouden en geeft de cheque toch maar aan de pastoor. Gelukkig heeft Michiel een beloning voor deze actie: de inzet voor Marc en Sandra wordt nu verdrievoudigd: ze spelen niet voor 3000 maar voor 9000 euro.

Ondertussen hebben Marc en Sandra een stapeltje foto's van gebouwen en andere objecten gevonden. Op elke foto staat een tijd die aangeeft hoever de plaats van de koffer is. Elke minuut op de foto staat voor een centimeter op een kaart. Ze krijgen een passer en kunnen daarmee cirkels maken om aan te geven waar de koffer zou kunnen zijn. Als zij drie plaatsen kunnen vinden dan kunnen zij drie cirkels maken en dan zou de koffer op het snijpunt van de cirkels moeten liggen. Zij krijgen 20 minuten om de koffer te vinden. Als het niet binnen de tijd lukt dan wordt de koffer door iemand anders meegenomen. Marc en Sandra gaan op pad en vinden snel twee herkenningspunten. Marc gedraagt zich wel verdacht: hij raakt hun meetlat kwijt en stuurt Sandra weg als hij de cirkels op de kaart tekent. Gelukkig vinden ze de koffer net op tijd mede dankzij een derde herkenningspunt.

De proef is gelukt en er wordt 9000 euro verdiend. De groepspot stijgt daarmee naar 33.100 euro.

Intermezzo

Michiel heeft een diner met de vier finalisten. Hij stelt ze verschillende vragen waaronder: Ben jij de Mol? Marc, Inge, Stijn en Sandra antwoorden op deze vraag allen ontkennend. We zullen dus nog even moeten wachten op de ontknoping.

De volgende ochtend hebben de kandidaten ontbijt op bed in Aguillara Sabazia. Daarna bellen ze met het thuisfront vanaf het strand. 's Avonds roeien ze naar het kasteel in het Braccianomeer waar de finale plaats zal vinden. Daar zitten ze ieder op de hoek van een vierkant en maken de test op een laptop. De lichten gaan uit en Michiel steekt met een fakkel een vuurtje aan dat naar de winnaar zal wijzen. Dat blijkt Stijn te zijn. Even later komt de Mol aangewandeld en dat is Marc.

Rijtjes en feitjes

De terugblik op de vorige week start met het stuntvliegen. We zien Inge en Sandra op de grond, Marc in het vliegtuig, Sandra in het vliegtuig, Marc en Stijn op de grond op het moment dat Sandra de verkeerde stunt kiest, Inge op de grond, de kaart met 2500 euro die Stijn koos bij het onderhandelen, Stijn, Inge en Marc bij het onderhandelen, Sandra en Inge bij het bekendmaken van de keuzes, Marc die gefeliciteerd wordt door Michiel met zijn finaleplaats, de parkeerplaats met de auto's terwijl Inge gidst, Marc en Stijn op de parkeerplaats, Inge die een trap afloopt, Sandra en Inge in de geblindeerde auto, Marc en Stijn in dezelfde auto, Michiel die iedereen feliciteert met hun finaleplaats en een ontroerde Sandra tijdens een biecht.

De introductiefilmpjes zijn niet veranderd ten opzichte van de vorige aflevering. De volgorde is: Marc (aflevering 6:proef 2, 6:2, 3:1, 5:2, ?:?), Sandra (6:1, 6:3, 5:3, 1:1, ?:?), Stijn (6:2, 5:3, 4:3, ?:?, 1:2) en Inge (6:3, 7:1, 4:2, 1:1, 1:2).

Stijn begint met de kaartkeuzes en kiest (1) Mocht de wereld vergaan, hij zou het als laatste doorhebben (goed). Sandra kiest (2) Zij is absoluut de koelste kikker van de groep (goed). Marc: (3) Hij probeert het meest de sfeer in de groep te houden (goed). Inge: (4) Zij is een luxepaardje (goed). Stijn: (5) Hij is nog volop aan het zoeken naar zijn imago (goed). Sandra: (6) Zij is altijd zichzelf (goed). Marc: (7) Mocht ik problemen hebben en ik zou een schouder nodig hebben dan zou ik naar hem gaan (fout). Inge: (8) Zij zou mijn type geweest kunnen zijn (fout). Stijn: (9) Mocht er zich een kernramp voordoen dan zou ik hem het liefst aan mijn zijde hebben (fout). Sandra: (10) Zij zal haar leven altijd boeiend maken (fout).

Dit zijn de tips die hoorden bij de eerste negen kaartjes: (1) De Mol gaf punten in Mel, (2) De ferry naar Sardinië vertrok vanuit Civitavecchia, (3) De rijschoolwagen reed in Viterbo, (4) Shadia viel af in Ferentillo, (5) De hangbrug bevond zich in Cortina d'Ampezzo, (6) De eerste ferry kwam aan in Cagliari, (7) Christophe viel af in Ferrara, (8) Het stuntvliegen gebeurde boven Foligno en (9) Het vragenparcours eindigde aan Lago di Vico. Wat er onder het tiende kaartje stond, kwam niet in beeld.

Bordje bij hangbrug: parco naturale delle dolomiti d'ampezzo. Commentaar tijdens stemmen: Marc, Stijn, Sandra, Inge, Marc, Stijn, Inge, Stijn, Inge, Marc, Sandra, Stijn..

In de vooruitblik op de volgende aflevering zien we de kandidaten net voordat deze aflevering wordt uitgezonden. Eerst de afvallers: Walter, Corry, Nicole, Bruno, Shadia en Christophe. Daarna de finalisten: Sandra, Inge, Stijn en Marc.

Verdenkingen

Inge en Sandra zijn afgevallen. We hebben voor de twee overgebleven kandidaten nog wat verdachte zaken kunnen noteren:

  • Stijn: gaf 3000 euro weg aan de parochianen van de San Francescokerk.
  • Marc: gedroeg zich verdacht bij het zoeken naar de geldkoffer.

De ontknoping

Mol: Marc. Winnaar: Stijn.

Marc is de Mol en Woestijnvis heeft ons weer eens goed bij de neus genomen. Al vroeg in de reeks waren er redenen om Marc af te schrijven als Mol. Immers voor de reeks begon circuleerden in de pers de namen van de kandidaten: in alfabetische volgorde met uitzondering van Marc die laatste stond (gedurfd!). Dan was er Marcs positie bij de puntenproef in aflevering 1: in de slechtst mogelijke groep, namelijk bij het behendigheidsdeel. Als Stijns raadsel gelukt was (kans 1 op 3) dan was de behendigheidsopdracht niet meer nodig geweest en had de Mol buitenspel gestaan. Tenslotte was er Marcs optreden bij de touwoversteek: hij nam het initiatief om mensen te mobiliseren om Bruno over het touw te krijgen. Allemaal zaken die je niet van een Mol verwacht.

Enfin, Michiel had al gezegd dat de kijker iedere aflevering het beste met een schone lei kon beginnen. Een flink aantal van de bezoekers van deze site had het in ieder geval bij het juiste eind want in de week voorafgaande aan deze aflevering stemde 27% van de bezoekers op Marc. Sommigen zaten al vroeg op het juiste spoor. Al direct na de eerste aflevering stemden twee bezoekers (één van de KU Leuven) op Marc als Mol en Stijn als winnaar. Allemaal gefeliciteerd! Marc was nog het meest verdacht na aflevering 5. Na zijn defecte horloge en de Marc-hint bij de duellen stemde ook 27% van de bezoekers van deze site op hem maar toen waren er meer deelnemers in het spel (5). Marc heeft nooit eerste gestaan bij de polls op deze site. Hij heeft zijn Mollenrol dus prima verborgen.

Volgende week worden Marcs Mollenacties getoond in de laatste aflevering van deze reeks. Dat is weer iets om naar uit te kijken.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies favoriet | Stemmenoverzicht
Last update: March 16, 2003. erikt(at)xs4all.nl