English | Español | Nederlands

Paling en Ko

Deze stripverhaalreeks bevat de onwaarschijnlijke avonturen van de twee Spaanse geheim-agenten Paling en Ko. Paling is de figuur met twee haren. Hij is de chef van het duo. Ko is de in het zwart geklede, brildragende kale die opvalt door zijn krankzinnige vermommingen. Bij hun jacht op de misdaad veroorzaken Paling en Ko een reeks van rampen waar zij over het algemeen zelf het slachtoffer van worden. Ook de baas van de geheime dienst, de superintendant, deelt regelmatig de tragische lotgevallen van zijn ondergeschikten. Een speciale rol is weggelegd voor de uitvinder dokter Bakterius. Het is iedereen aan te raden om zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van de levensgevaarlijke uitvindingen van deze man te blijven.

De schrijver van Paling en Ko heet Fransisco Ibáñez (foto). Hij komt uit Spanje en is geboren in 1936. Ibáñez begon in 1958 met de Paling-en-Ko-serie die in het Spaans overigens Mortadelo y Filemón heet. De twee namen zijn in de titels verwisseld: Paling heet in het Spaans Filemón en Ko heet Mortadelo. Fransisco Ibáñez heeft behalve Paling en Ko ook nog andere strips getekend, onder andere Bos & Bolle, Dolgedraaid, Het Edele Drietal en Tom Tiger. De Paling-en-Ko-reeks is echter zijn grootste succes. Fransisco Ibáñez overleed op 15 juli 2023 in Barcelona op 87-jarige leeftijd.

Paling en Ko zijn behalve in Spanje ook erg populair in Latijns Amerika. Daarnaast zijn ze een groot succes in Duitsland. De twee helden heten daar Clever & Smart. Hier is een incomplete lijst met talen waarin Paling en Ko is vertaald: Catalaans (Mortadel.lo i Filemó), Deens (Flip & Flop), Fins (Älli ja Tälli), Frans (Mortadel et Filémon;, ook Futt et Fil), Grieks (Antirix kai Symphonix), Italiaans (Fortune & Fortuni, ook Mortadella e Filemone), Noors (Clever & Smart), Portugees (Mortadelo e Salaminho/Salamão e Mortadela), Serbo-Croatisch (Zriki Svargla & Sule Globus), Tsjechisch (Clever & Smart) en Zweeds (Flink och Fummel). Tussen haakjes achter elke taal vind je de naam van het stripverhaal in die taal.

Van Paling en Ko zijn zover bekend 77 albums in het Nederlands verschenen verdeeld over vier reeksen. De standaardreeks telt 51 albums. Een plaatje van album 24 in deze reeks vind je linksboven op deze pagina. Deze Spaanse pagina bevat een lijst van alle albums in deze reeks. Een van de andere reeksen is de Olereeks. Er zijn zes albums verschenen in deze reeks. De albums zijn iets kleiner dan die van de standaardreeks. De albums van de andere twee reeksen zijn ongeveer half zo groot als die van de standaardreeks. De strip-paperbackreeks telt 16 albums en de strip-superpaperbackreeks bevat vier albums.

Links

Hier is een lijst van links naar informatie over Paling en Ko. Bijna alles is in het Spaans. Als je op zoek bent naar plaatjes uit deze reeks, breng dan een bezoek aan de pagina's van José Javier Pomares. Hij heeft plaatjes uit verschillende Spaanse albums op zijn website.

Een speelfilm is verschenen in 2003. Hij heet La gran aventura de Mortadelo y Filemön (Het grote avontuur van Paling en Ko). Er is een officiële site (Spaans) en informatie op de IMDB (Engels).

Informatie over andere stripverhalen kan je vinden op European Comics on the Web (Engels).


Last update: July 25, 2023. erikt(at)xs4all.nl