ifarm.nl/demol | Home

 

Wie is De Mol?: Gelijkekansentheorie

Wat is dit? De gelijkekansentheorie probeert te voorspellen wie de Mol is op basis van de groepsindelingen tijdens de opdrachten. De theorie gaat ervan uit dat de Mol alle kandidaten evenveel kans geeft om hem aan het werk te zien. Zo heeft iedere kandidaat evenveel kans om de Mol te ontmaskeren. Als deze aanname klopt dan zal de Mol proberen om ongeveer even vaak bij elke andere kandidaat in een groepje te zitten. Deze theorie houdt bij hoe vaak iedereen bij elkaar in hetzelfde groepje zit. De kandidaat met de meest gelijkmatige verdeling is volgens deze theorie de Mol.

Geschiedenis: De gelijkekansentheorie is in 2002 bedacht door de Vlaming RegiRobert alias Gotcha. De theorie is getest op verschillende molreeksen. Zij voorspelde de Mol correct in 2002 maar zat er naast in 2005 net als in de derde Vlaamse reeks. In de Nederlandse reeks van 2003 wees de theorie in de finale twee personen aan waarvan er 1 de Mol bleek te zijn. Forumtopics op wieisdemol.com: Nederland: 2002, 2003 en 2005. Vlaanderen: 2003. In 2003 won deze theorie de HarryPotterprijs voor het beste en meest vasthoudende recherchewerk.

Omstreden: De gelijkekansentheorie is omstreden. Er zijn veel mensen die vinden dat het veel te veel moeite kost om in het programma iedereen even vaak met de Mol in een groepje te laten zitten. Interviews met mollen bevestigen dit: de Mol vindt het belangrijker om de juiste positie in een opdracht in te nemen (sabotagekansen) dan met wie hij op deze plek terecht komt.

Spelregels: bepalen wie met wie in een groep zit is minder eenvoudig dan het lijkt. Daarom is het goed om een paar spelregels af te spreken:

 • Alleen onderdelen van opdrachten waarin geld kan worden gewonnen, tellen mee
 • Alleen de groepsindeling aan het begin van zulke opdrachten telt
 • Opeenvolgende opdrachten met dezelfde groepsindeling worden als 1 opdracht gerekend
 • (Nieuw in 2007): als een kandidaat een complete opdracht buiten beeld is, dan wordt hij doorgestreept en kan de theorie hem niet meer voorspellen als Mol

Links:

 • Bovenstaande spelregels achteraf toegepast op de series:
  NL 2001 (Mol goed in afleveringen 2 en 3, en vanaf aflevering 7)
  NL 2002 (Mol goed vanaf aflevering 6)
  VL 2003 (altijd de verkeerde Mol voorspeld)
  NL 2003 (Mol goed in afleveringen 2-6 en 9, niet in finale)
  NL 2005 (Mol goed vanaf aflevering 6)
 • Series waarin de theorie werd getest voordat de Mol bekend was:
  NL 2006 (altijd de verkeerde Mol voorspeld)
  NL 2007 (Mol goed in afleveringen 2-5 maar fout in de finale)
  NL 2008 (altijd de verkeerde Mol voorspeld)


ifarm.nl/demol | Home
Last update: January 11, 2009. erikt(at)xs4all.nl