widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2012
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 8: Kandidaatsacties

20120224a Na aflevering 7 hebben we getwijfeld over het systeem van het bijhouden van de kandidaatsacties. Tim was de Mol maar hij had in de eerste zeven afleveringen wel de meeste kandidaatspunten verzameld. Een fout in het systeem? Nee, Tim is naar huis en is dus niet de Mol. We zijn benieuwd wat we uit de kandidaatsacties van aflevering 8 kunnen halen:

  • Plaza de España: op het plein werd geen geld verdiend maar Hadewych haalde wel 500 euro binnen met de troostvraag. Zij krijgt een kandidaatspunt.
  • Doolhof: Tim en Hadewych verdienden hier geld voor de pot. Zij krijgen allebeide een kandidaatspunt.
  • Kwartetten: bij deze opdracht stond geen geld op het spel. Niemand krijgt hier een punt.

We tellen deze punten op bij de kandidaatspunten van na aflevering 7:

  • Marion (1 punt), Dio (1), Maarten (3) , Marit (6) en Frits (5), William (11) en Tim (10) zijn al naar huis
  • Anne-Marie en Hadewych hebben 8 kandidaatspunten verzameld
  • Liesbeth heeft er 1 minder: 7 punten

Dat is nou jammer. De kandidaatspunten zijn na aflevering 8 vrijwel gelijk verdeeld. Liesbeth staat een puntje voor maar dat is te weinig om haar met enige zekerheid als Mol aan te wijzen.

En hoe zit het met het geldlijstje dat we maakte na aflevering 7?

  • Anne-Marie: rooksignalen laten slagen maar weinig Molkansen daar (vervallen); Tim gestopt bij de toren (+2000 euro); raak geschoten bij boogschieten (+2500); luciferpuzzel opgelost (+1000); geen potbeheerder (vervallen); totaal: +5500 euro
  • Hadewych: 1 keer William gestopt bij de toren maar later niet meer (vervallen); munitiedepot laten slagen maar weinig Molkansen daar (vervallen); geld bij abseilen verdiend (+500 euro); pleinvraag correct beantwoord (+500 euro); geld gepakt in het doolhof (+500 euro); totaal: +1500 euro
  • Liesbeth: snel op de goede plek bij het munitiedepot (+2500); vliegtuigvraag goed beantwoord (+50); geen potbeheerder (vervallen); totaal: +2550 euro

Ondanks haar goldrush van aflevering 8 heeft Hadewych met de onderscheidende kandidaatsacties toch het minste geld in de pot gebracht. Maar het verschil met nummer twee Liesbeth is niet groot. Bovendien kan je twisten over de toegekende geldbedragen.

Noch de kandidaatspunten, noch het bijbehorende geldoverzicht wijst een hoofdverdachte aan. De hoofdvraag blijft dus onbeantwoord. Wie is dan toch de Mol?

Reacties

Reactie van Rat
Datum: 25/02/2012, 02:32

Opmerkinkje vanuit de Anne-Marie tunnel: Vergeet niet dat bij twee van de opdrachten waarmee Anne-Marie geld verdiend er een groepsdynamiek was waarin de meerderheid van de kandidaten zichtbare kandidatenacties tonen.
Bij de toren (+€2000) waren alle dames op een zeker ogenblik bezig om Tim & William niet naar binnen te laten gaan.
Bij de vispuzzel (+€1000 of +€2000) had iedereen een goede oplossing voor ogen. Liesbeth roept direct dat Tim het bij het juiste eind heeft en Hadewych wijst goed de voorkant aan.

Dat geldt niet voor de acties van de twee andere finalisten. Het abseilen en de pleinvraag zijn puur individuele acties. Het doolhof semi-individueel, in elk geval niet in groepsverband.
Bij het munitiedepot vormde Liesbeth een duo en kiest ze persoonlijk voor haar eigen loods.
Alleen bij de vliegtuigvragen is ook te spreken over een groepsdynamiek.

Dan blijft het boogschieten over, maar zoals jullie vast weten hebben we daar in de Anne-Marie tunnel genoeg excuses voor.

Reactie van invmat
Datum: 25/02/2012, 09:17

Ehhhhm, waarom worden de bedragen niet wat eerlijker verdeeld op bijvoorbeeld deze manier: Als 3 mensen samen verantwoordelijk zijn voor €2500,- , dan schrijf je elk van hen €833,- toe.

Hadewych is voor de €1500,- die bij haar staat compleet zelf verantwoordelijk, daar kun je niet over discussieren. Anne-Marie alleen echt voor €2500,- bij het boogschieten, daar valt ook geen speld tussen te krijgen. Liesbeth heeft individueel slechts voor €50,- gezorgd.

De enige manier waarop je Liesbeth dan niet onderaan kan krijgen, is als je zoals nu minimaal 1450 toekent aan haar munitiedepot-prestaties. Stel, je zegt: Liesbeth was voor de helft aansprakelijk voor het slagen van die opdracht en je kent er 1250 aan toe dan zit ze hoe dan ook onder Hadewych en Anne-Marie met haar geldprestaties.

Vergeet ook niet de manier waarop Liesbeth snel naar de juiste plek fietst: het is Frits die zegt: “Oké, dan doen we nu deze”. Als Liesbeth de mol is dan is het gevaarlijk om daartegenin te gaan, want als Frits later alsnog bij palindroom aankomt, weet hij dat Liesbeth met opzet dat bord wilde ontwijken.

De kandidaatspunten geven nu Liesbeth aan, het geldlijstje naar mijn mening ook, en Liesbeth is hoofdverdachte voor het leeggooien van de pot bij de onderhandelingsopdracht.

Reactie van maud
Datum: 25/02/2012, 09:45

anne marie knikte wel opvallend ja bij de vraag ben jij de mol in aflevering 8 terwijl ze nee zei……

Reactie van erikt
Datum: 25/02/2012, 10:33

@Rat: dat zijn goede opmerkingen. De opdrachten waarbij iedereen bijdroeg aan succes zijn weggelaten uit het lijstje. Maar zoals je het hier uitlegt, hadden ook de torenopdracht en de visopdracht eruit gelaten kunnen worden.

@invmat: de bedragen zijn bewust niet gedeeld. Als de Mol een groepsopdracht laat slagen dan moet zij gestraft worden voor het volledige bedrag, vind ik. Als meerdere van de overgebleven kandidaten hebben bijgedragen aan het slagen van dezelfde opdracht dan krijgen zij allemaal het volledige bedrag op hun rekening. Zou blijft de vergelijking toch eerlijk.

Reactie van Jordyep
Datum: 25/02/2012, 10:49

Maud dat heeft liesbeth ook gedaan in aflevering 6 volgens mij.

Reactie van Luc
Datum: 25/02/2012, 11:58

Bij de torenopdracht was Hadewych de eerste die Tim tegenhield bij de toren. De vispuzzel werd door Tim opgelost, hij kwam als eerste met de oplossing. De €2500 van Anne-Marie bij het boogschieten is wel onbetwistbaar.
Het slagen van de opdracht in het munitiedepot was dankzij de ganse groep en niet Liesbeth alleen (al stond ze snel op de goede plaats).

Reactie van Tumtum
Datum: 25/02/2012, 13:55

Zo’n beetje alle bovenstaande reacties illustreren voor mij waarom zo’n geld- en/of kandidaatspuntenvergelijking niet zo veel zin heeft. Het is niet te nuanceren en vaak moeten er keuzes gemaakt worden waarbij je – zo vermoed ik – snel beïnvloed wordt door een eventuele tunnelvisie. Vandaar dat ook bijna iedereen anders denkt over hoe het geld en de kandidaatspunten bij veel opdrachten verdeeld moeten worden.

Reactie van Joost
Datum: 25/02/2012, 21:52

Goed dat jullie het bijhouden maar vergeet niet dat 500 euro met de vraag had verdient net nadat ze een opdracht verprutste. En de mol weet bij het doolhof hoeveel geld er in de enveloppen zit ze pakt dus expres de envelop met de laagste prijs om minder verdacht over te komen

Reactie van Joost
Datum: 25/02/2012, 21:54

P.S. William zat niet op hydawich en ging eruit en de vorige aflevering zat Tim niet op hydawich en ging er ook uit

Reactie van Kaatje
Datum: 28/02/2012, 14:39

Ik begrijp niet dat je Liesbeth de volle 2500 geet voor het munitiedepot, terwijl de andere toch net zo goed op de goed plek kwamen? Ik vond niet dat ze hier hee lvbeel bijdroeg aan het totale slagen van de opdracht. Als je deze weglaat heb je al een heel ander beeld. Ter vergelijking mijn overzicht staat hier http://zoekdemol.wordpress.com/2012/02/16/geldschema/.

Voor het toekennen van kandidaatpunten ( http://t.co/ztnQhaQd ) ga ik ook iets anders, spaarzamer, te werk; die krijgt iemand alleen als je op die basis iemand uit kan sluiten als mol. Als aanvulling daarop krijgen de kandidaten ook molpunten ( http://t.co/ooeF8IfU ): acties die in het voordeel werken van de mol.

Ik had echt geen enkele voorkeur toen ik deze lijstjes opstelde, sterker nog, mijn mollen zijn er al uit, maar de uitkomst wijst toch wel heel sterk naar Liesbeth, die geen enkele kandidaatpunt scoort.

Reactie van erikt
Datum: 28/02/2012, 17:05

@Kaatje: Liesbeth reed meteen naar haar plek in de munitieopdracht. Anne-Marie is nog flink omgereden en Hadewych kon weinig doen in deze opdracht. Daarom heeft Liesbeth het geld gekregen. Als 1 van de andere twee daar positieve acties hadden dan hadden zij ook al het hele bedrag toegewezen gekregen.

Het zijn mooie en duidelijke lijstjes op jouw website!

Reactie van Joris
Datum: 01/03/2012, 15:46

als ik zo trg kijk merk ik dat degene die zijn afgevallen meer gemold hebben dan de kandidaten die er nu nog zijn.

Wat tot mijn conclusie leid : Dit seizoen is echt een slecht en saai wie is de mol seizoen.
Ik heb niet meer het idee dat uberhaupt mogelijik is om de mol te raden. Het is allemaal gewoon niet logisch.

Reactie van Jordy
Datum: 01/03/2012, 16:13

Nee nee nee niet het seizoen de schuld gaan geven omdat William niet de mol is. Ik zal je een stukje op weg helpen:

Hadewych:
– 500 euro bij de brugabseilen
– Slechte positie bij de onderhandelingsopdracht
– 500 euro bij het doolhof
– 500 euro bij het Plaza Espagna (ookal verklootte ze die 1500, ze haalt alsnog 500 bezig, ookal staat de pot laag is het alsnog onmols)

Anne-Marie:
– Matige positie bij de onderhandelingsopdracht
– 2500 euro bij de boogschietopdracht
– Is op gestemd door: Marit, Tim en ?William?
– Hield William en Tim tegen bij de rondleiding en speelde zo 2000 euro in de pot
– Kwam als eerste aan bij het vliegtuig

Liesbeth:
– Goede positie bij de onderhandelingsopdracht
– Op gestemd door Marion, Frits en een beetje door Tim (echter, Marion had de snelste test ooit en Frits had ook zijn test verkloot)
– Help me even als het niet zo is, maar ze heeft nergens geld verdiend.

Het klopt, Liesbeth wordt verdacht neergezet. Maar ook Anne-Marie wordt verdacht neergezet. Herinner je nog de opmerking van Liesbeth toen ze zei dat AnneMarie en Frits de 2 hoofdverdachten waren).
Alleen Hadewych wordt niet verdacht neergezet.
Toch hebben Hadewych en Anne-Marie te weinig molpotentie om de mol te zijn. Hadewych ruim 1500 euro in de pot gebracht en Anne-Marie 4500 (waardoor 2000 indirect).

Dan nog even over het feit dat Frits geld in de pot heeft gebracht door de WildWestern Opdracht, ook dat klopt, maar het kan toch zo zijn dat ze gewoon simpelweg geen paaltjes tegenkwam om Frits weg te drukken?

Reactie van zwft
Datum: 01/03/2012, 16:23

@Joris: ik ben het met je eens en heb dit ook al eerder verwoord op dit forum. Ik kan nauwelijks ergens logica in ontdekken terwijl ik veel onderzoek. Ook op de andere fora zie ik geen overtuigende theorieën of aanwijzingen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de 10e aflevering en de uitleg van de hints en de uitleg van de molacties.
Anne-Marie als mol vind ik zelf niet overtuigend en toch kies ik haar omdat toch alles mogelijk lijkt te zijn. De titels van de afleveringen wijzen wel naar haar en wie weet klopt mijn beurtentheorie dan nog.

Geef een reactie