widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2012
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 7: Kandidaatsacties

20120218a Na een Molswitch is het belangrijk om nog eens nauwkeurig de kandidaatsacties bij te houden. Staat Tim wel onderaan?

 • De stier: meteen aan het begin van de opdracht was er een kans om met voorkennis 500 euro uit de pot te spelen. Anne-Marie, Liesbeth, Tim en William grepen die kans niet. Zij krijgen daarvoor een punt. Daarna is er 1000 euro verdiend. Daarbij deed iedereen goed mee met sjouwen, schrijven en het goede aantal kiezen. Iedereen krijgt hiervoor een punt.
 • Abseilen: Hadewych en William verdienden geld voor de pot en krijgen een punt.
 • Kunst in Sevilla: hier is geen geld verdiend dus niemand krijgt een punt.

We tellen deze punten op bij de kandidaatspunten van na aflevering 6:

 • Marion (1 punt), Dio (1), Maarten (3) , Marit (6) en Frits (5) en William (11!) zijn al naar huis
 • Tim heeft inmiddels 9 kandidaatspunten verzameld
 • Anne-Marie staat op 8 punten
 • Liesbeth staat bijna onderaan met 7
 • Hadewych is nog altijd hekkensluiter met 6 kandidaatspunten

Tim leidt het puntenklassement. Is dit een fout van dit systeem? Het zou de eerste keer zijn dat de kandidaatspunten er compleet naast zitten. Of is Tim dan toch niet de Mol? Laten we eens kijken naar de opdrachten waar hij punten verdiende en iemand van de andere drie niet:

Op de gletsjer kregen Liesbeth en Tim een kandidaatspunt omdat zij een kans hadden om 500 euro uit de pot te spelen (verkeerde koker pakken) maar dit niet deden. Voor de Mol zou je dit kunnen verklaren door het volgen van een voorzichtige strategie. Het toekennen van punten aan kandidaten die nalaten om geld te verliezen is iets nieuws wat we hebben geïntroduceerd in dit seizoen. Misschien was dit toch geen goed idee. De Mol hoeft natuurlijk niet altijd de meest negatieve potstrategie te volgen.

Bij de rooksignalen kregen Anne-Marie en Tim een punt voor hun betrokkenheid van het slagen van de opdracht. Maar beiden zaten in een duo en hadden geen complete controle over het resultaat. Als 1 van hen de Mol is dan is dat mogelijk de reden waarom deze opdracht toch slaagde.

Tim kreeg ook nog een punt bij het jokerspel omdat hij als enige van de overblijvers 1000 euro in de pot speelde. Maar zoals Lo goed observeerde: Frits had tegen hem (Tim) gezegd dat hij (Frits) de enveloppe zou pakken als Tim dat niet deed. En anders zou Frits de jokers pakken (afl. 3, 22:18). Dus wat Tim hier ook had gedaan, de 1000 euro voor de enveloppe zou toch in de pot zijn gekomen.

Bij de vliegtuigvragen kreeg Tim een punt omdat hij, weliswaar met hulp van anderen, het goede antwoord gaf op zijn vraag. Als je gaat kijken wat dit goede antwoord uiteindelijk heeft opgeleverd dan blijkt het 50 euro te zijn. Geen bedrag waar een Mol wakker over hoeft te liggen.

Tim haalde ook een punt bij de luciferpuzzel door meteen met een goede oplossing voor de tweede puzzel te komen. Dit is niet anders uit te leggen dan een positieve actie waarbij 1000 euro is verdiend.

Tenslotte kreeg Tim ook een punt voor het niet aannemen van de pot waarna de potbeheerder voor 500 euro een joker kon kopen. Net als bij de gletsjeropdracht is dit een kandidaatspunt nieuwe stijl dat werd toegekend omdat iemand een kans laat liggen om geld uit de pot te spelen. Toch geen goed idee, zo’n punt?

Voor de meeste van de extra punten die Tim kreeg, is een goede verklaring te geven. Als we al het extra geld dat is verdiend mede dankzij zijn overige positieve acties dan komen we uit op totaal van 1050 euro extra in de pot. Eens kijken wat we voor de anderen krijgen:

 • Anne-Marie: rooksignalen laten slagen maar weinig Molkansen daar (vervallen); Tim gestopt bij de toren (+2000 euro); raak geschoten bij boogschieten (+2500); luciferpuzzel opgelost (+1000); geen potbeheerder (vervallen); totaal: +5500 euro
 • Hadewych: 1 keer William gestopt bij de toren maar later niet meer (vervallen); munitiedepot laten slagen maar weinig Molkansen daar (vervallen); geld bij abseilen verdiend (+500 euro); totaal: +500 euro
 • Liesbeth: snel op de goede plek bij het munitiedepot (+2500); vliegtuigvraag goed beantwoord (+50); geen potbeheerder (vervallen); totaal: +2550 euro

Op basis van dit lijstje is Anne-Marie grootverdiener. We kunnen nog twisten over de 2500 euro toegekend aan Liesbeth bij de groepsopdracht op het munitiedepot. Maar zelfs als die niet wordt toegewezen dan is het verschil tussen Hadewych, Liesbeth en Tim klein. Drie sterke Molkandidaten dus. Dat zou een mooie finale zijn.

Reacties

Reactie van Talpa
Datum: 18/02/2012, 12:33

Het is altijd goed om kritisch naar het systeem te blijven kijken. Maar als je het hele systeem zó ingrijpend moet aanpassen om maar bij Tim als mol uit te komen… dan zou ik me toch afvragen of de molkeuze wel de juiste is.

De argumenten om de kandidaatspunten bij Tim weg te strepen vind ik ook niet zo sterk. Bij de gletsjeropdracht kon hij anoniem -500 pakken, want de koker was niet (makkelijk) te koppelen aan de kandidaat die hem gepakt heeft.

En bij het jokerspel sprak Tim nota bene af dat HIJ de jokers zou pakken en Frits het geld. De uitkomst mag nu dan wel hetzelfde zijn, maar als mol zou ik nooit zelf het geld willen pakken.

Reactie van Tess
Datum: 18/02/2012, 12:48

Tja, ’t blijft lastig, hè. Hoe verdacht Liesbeth en Tim ook overkomen, van Anne-Marie en Hadewych kan ik toch niet serieus denken dat ze de Mol zijn. Hadewych komt echt als een kandidaat over met haar ‘impulsieve’ acties, al kan dat ook een tactiek zijn…
Liesbeth wordt inderdaad wel heel erg verdacht gemaakt, maar verdient nauwelijks geld en reageert niet altijd zoals een kandidaat zou doen. Tim doet zowel dingen goed als dingen fout, en hij kreeg wel een heel rood, paniekerig hoofd toen William zei dat hij de Mol wel eens zou kunnen zijn.
Ben erg benieuwd wie het is, al stap ik nu ook niet meer van Liesbeth af als Mol. Maar Tim zou mij inderdaad niks verbazen…

Reactie van Luc
Datum: 18/02/2012, 13:02

Bij de gletsjer zou ik niemand een punt hebben toegekend. De mol kan ook een voorzichtige strategie hebben gevolgd om geen koker op te halen. Dan gaat er weliswaar niets uit de pot maar zeker niets IN de pot. Ik vraag wij af wat er met het spel op de brug zou zijn geworden als de vrijstellingen niet werden gevonden. Daarom denk ik dat de mol betrokken moet zijn met het vinden van de vrijstellingen.

Reactie van Luc
Datum: 18/02/2012, 17:51

Waarom ken je overigens enkel 2500 toe aan Liesbeth in het munitiedepot, ErikT? De andere kandidaten hadden meer bijgedragen tot het slagen van de opdracht. Enkel Marit gedroeg zich daar verdacht door een andere richting in te slaan waardoor ze tijd verloren maar dat was omdat ze Anne-Marie niet geloofde.

Reactie van erikt
Datum: 18/02/2012, 18:42

@Luc: ik baseer het geld op de eerdere puntentoekenning bij het munitiedepot. Tim en Anne-Marie hadden daar geen bijzondere positieve acties. Hadewych rondde de opdracht af maar had verder weinig keus. Liesbeth fietste meteen naar haar bunker, erg onwaarschijnlijk voor een Mol.

Reactie van invmat
Datum: 19/02/2012, 16:07

Zou ik iedereen er nog even op kunnen wijzen dat molletje Inge Ipenburg in de aflevering waarin de pot leeg ging van tevoren een opdracht zeer goed uitvoerde?

Dat maakt de actie van geld pakken van Tim (is weliswaar aflevering ervoor) hem niet meer een kandidaat dan mol. Hetzelfde geldt voor Liesbeth dus al helemaal met haar actie op het munitiedepot, ze kan daar bijna een 1:1-kopie zijn van Inge Ipenburg.

Leg de focus nu toch eens allemaal op de opdracht waarin de pot leeg ging, en de opdrachten daarna. Alle opdrachten daarvoor zeggen heel erg weinig. Vergeet de gletsjer, de trap, het jokerspel, het snorkelen en kijk vooral naar het boogschieten, de wild west opdracht en de lichten.

Reactie van zwft
Datum: 19/02/2012, 20:08

@invmat: Waarom zouden we alle vorige opdrachten moeten vergeten? Ik vind het wel waardevol om alles steeds te herinterpreteren met de kennis van nu.
btw: heb je de zenuwtic van Liesbeth die ik noemde nog teruggekeken?

Geef een reactie