widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2012
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 7: Abseilen

20120216b De vijf kandidaten moeten 1 voor 1 abseilen van een hoge brug en daarna weer omhoog klimmen langs een touw. Art heeft vooraf gesproken met de Mol en die heeft voorspeld wat ze gaan doen. Ze kunnen elk 500 euro winnen als ze niet doen wat de Mol heeft voorspeld. Dit maakt het voor de kandidaten erg lastig om te bepalen wat te doen. Moet een durfal nu juist niet abseilen en iemand met hoogtevrees wel? Ze besluiten in ieder geval om allemaal te gaan: eerst Hadewych, dan Liesbeth, William, Anne-Marie en als laatste Tim.

De Mol blijkt voor twee kandidaten te hebben voorspeld dat ze niet zouden gaan: Hadewych en William. Zij winnen 500 euro voor de pot. Voor de andere drie had de Mol correct voorspeld dat ze de uitdaging zouden aannemen. Voor Anne-Marie, Liesbeth en Tim gaat dus 500 euro uit de pot.

Resultaat: bij deze opdracht is 1000 euro gewonnen en 1500 euro verloren. Er gaat 500 euro uit de pot en die daalt naar 8100 euro.

Analyse: de Mol heeft natuurlijk zelf niet wel gedaan wat hij voorspeld had. Hadewych en William deden wel niet wat de Mol voorspelde en zijn dus niet de Mol. Tim probeerde William ervan te overtuigen om niet te gaan. Daarna sprak hij samen met Hadewych Anne-Marie moed in. Dit maakt Tim wel verdacht.

Reacties

Reactie van Tumtum
Datum: 17/02/2012, 20:43

Hoi Erik. In je analyse spreek je jezelf tegen. De Mol zou – zo zou je althans verwachten – wél doen wat hij zelf voorspelde. Daarboven schrijf je het wel goed, dus ik dek dat ’t een slordigheidsfoutje is 🙂

Hierboven schrijf ik dat je zou verwachten dat de Mol zichzelf goed voorspelt. Maar heel erg zeker weet ik dit niet. Het maakt de Mol namelijk meteen heel verdacht. Stel je voor dat de Mol zichzelf goed zou voorspellen, maar er bij de andere kandidaten naast zou zitten. Dan zou hij/zij zichzelf daar wel heel erg mee verraden. Een gevaarlijk risico, wat de productie niet zou willen lopen. De tactiek van de Mol kan dus best zijn dat ie – om iedereen te misleiden – zijn eigen actie verkeerd voorspelt maar probeert de anderen verkeerd in te schatten. Hij/zij verdient dan zelf wel 500 euro, maar speelt met de andere voorspellingen mogelijk 2000 euro weg (in werkelijkheid was het nu 1000 euro, dus in totaal een verlies van 500 euro).

Dit alles is natuurlijk wel geschreven door iemand die Hadewych erg verdenkt en probeert te bedenken waarom Hadewych, als ze de Mol is, het zo gespeeld zou hebben. De 500 euro die ze zelf verdient heeft had ze bovendien vlak daarvoor al uitgegeven aan een joker.

Maar een belangrijke kanttekening is, is dta eigenlijk niemand kan controleren wat de Mol daadwerkelijk gezegd heeft. Het kan zo maar zijn dat als de mol inderdaad 4 verkeerde voorspellingen had gedaan, dat Art vervolgens zou vertellen dat ie er maar drie verkeerd had. Niemand kan het checken.

Bovendien moet ik helemaal toegeven dat wat Tim zegt in het gesprekje met Art, heel goed wél zou kunnen zijn wat het lijkt (nl. antwoord op de vraag wie er volgens hem naar beneden gaan) .. én dat het heel opvallend is dat ie William probeert te overtuigen niet te gaan, en Anne-Marie om wél te gaan … precies zoals de Mol (Tim?) voorspeld had.

Reactie van erikt
Datum: 17/02/2012, 21:00

@tumtum: de Mol kan het risico van alleen zichzelf goed voorspellen eenvoudig voorkomen door als laatste te gaan. Mocht iedereen iets anders doen dan de Mol had voorspeld dan doet hij dat zelf ook.

Reactie van Luc
Datum: 17/02/2012, 21:10

William zou zeker abseilen, door te voorspellen dat hij dat niet zo doen heeft de mol de anderen om de tuin geleid. Tim komt hier inderdaad als verdachtste over door als laatste te abseilen.

Reactie van Tumtum
Datum: 17/02/2012, 22:14

Erik: de Mol is dan wel afhankelijk van de andere kandidaten. Wat nu als een kandidaat treuzelt en zegt niet te gaan, en uiteindelijk als de Mol al gegaan is, toch besluit te gaan. De Mol moet het maar wel mooi voor elkaar krijgen dat de anderen hem/haar las laatste laten gaan, dus die tactiek is niet waterdicht.

Reactie van j-200
Datum: 18/02/2012, 23:35

Art vroeg aan Tim hoe hij de kansen inschatte

Geef een reactie