widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2012
Z m D w d v Z
« sep   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 4: Onderhandelen

20120126c Nadat duidelijk is dat William of Marit een rood scherm zal krijgen, mogen de andere vijf onderhandelen over hun lot. Ze doen dit in het gebouw Höfði, waar in 1986 de presidenten Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov onderhandelden over het einde van de Koude Oorlog. Ze moeten in paren overleggen over wat ze gaan doen. Daarna mogen ze een individuele stem uitbrengen: rood of groen. Als de meerderheid groen stemt dan mogen zowel Marit als William blijven. Stemt de meerderheid rood dan wordt een van de twee naar huis gestuurd.

De keuze van de groep heeft ook consequenties voor de pot. Als iedereen groen stemt dan levert dit 3000 euro op. Stemt iedereen rood dan kost dat de post 3000 euro. Als de meeste rood stemmen maar niet allemaal dan is er winst noch verlies. Stemt de meerderheid groen maar niet allemaal dan gaat de pot naar 0.

Dit zijn de onderhandelingen die we in het programma zien:

  • Liesbeth – Hadewych: gaan voor een unanieme groenstem
  • Anne-Marie – Tim: gaan ook voor een unanieme groenstem
  • Frits – Liesbeth: gaan voor nietunanieme roodstem; wat ze afspreken om zelf te stemmen, is niet duidelijk
  • Anne-Marie – Hadewych: gaan voor een unanieme groenstem
  • Frits – Tim: gaan voor nietunanieme roodstem: Frits legt de strategie van de Mol uit: rood stemmen als de rest groen stemt. Tim komt met de suggestie dat ze allebeide rood moeten stemmen omdat dan de uitslag 3 rood – 2 groen wordt. Dan moet er iemand naar huis maar verdwijnt er maar 3000 euro uit de pot

De vijf stemmen zo te zien in de volgorde Hadewych, Tim, Liesbeth, Frits en Anne-Marie. Art trekt de kaartjes groen, groen, rood, rood en groen. De meerderheid heeft groen gekozen dus Marit en William blijven in het spel. Maar de beslissing is niet unaniem dus gaat de pot naar nul.

Resultaat: de onderhandelingen hebben niet het beste resultaat opgeleverd. De groepspot daalt van 10.800 euro naar nul euro. De groep is nog wel compleet: er hoeft niemand naar huis.

Analyse: een prachtige opdracht! Iedereen spreekt maar twee personen en dat maakt het moeilijk om overeenstemming te bereiken. Anne-Marie en Hadewych spraken af om groen te stemmen en Frits en Tim gingen rood stemmen. Jammer genoeg hoorden we niet wat Liesbeth met Frits heeft afgesproken. Dat moet haast wel beide rood stemmen zijn want anders was hun doel, nietunaniem rood, niet haalbaar. Dan heeft een van de roodstemmers zich niet aan de afspraak gehouden: Frits, Tim of Liesbeth zelf. Een van deze drie is dus de Mol.

Frits en Tim hadden de beste Molpositie in deze opdracht. Doordat zij de laatste waren, waren zij de enige van de vijf onderhandelaars die een compleet beeld konden hebben van wat de rest ging stemmen. Liesbeth wist niet wat Anne-Marie ging doen, en Anne-Marie en Hadewych wisten niet wat Frits ging doen.

Aanvulling: er klopt iets niet bij de onderhandelingen van Frits: heeft hij zijn partners wel doorgegeven wat de rest ging stemmen? Als hij met Tim spreekt dan lijkt het alsof ze denken dat de rest heeft afgesproken groen te stemmen. Maar Liesbeth zegt dat ze met Frits heeft afgesproken rood te stemmen. Dus Frits sprak niet de waarheid tegen Tim.Maar misschien is de volgorde in de uitzending omgedraaid en heeft Frits eerst met Tim gesproken. Maar dan heeft Frits, als hij geen Mol is, geen reden meer om Liesbeth ervan te overtuigen dat ze op rood moet stemmen. Hij zou juist Liesbeth moeten overtuigen om groen te stemmen zodat Tims plan werkt (3 rood en 2 groen). We horen alleen van Liesbeth wat het resultaat is van de onderhandeling Frits-Liesbeth. Dus Liesbeth spreekt daar niet de waarheid of Frits spreekt niet de waarheid tegen Tim. Daarmee wordt Tim minder verdacht in deze opdracht. Het was of Liesbeth of Frits die niet eerlijk was bij deze opdracht.

Reacties

Reactie van zwft
Datum: 27/01/2012, 04:03

Hoezo, Frits, Tim of Liesbeth zijn DUS de mol. Ik lees hier heel veel definitieve uitsluitingen die gebaseerd zijn op simplistische aannames.

Reactie van erikt
Datum: 27/01/2012, 04:26

@zwft: volgens wat we hebben gezien waren de stemafspraken: groen: Anne-Marie en Hadewych; rood: Frits, Liesbeth en Tim. Maar de uitslag was 3 groen en 2 rood. De eenvoudigste verklaring hiervoor is dat 1 van de roodstemmers groen heeft gestemd. Daardoor is 10.800 euro verloren gegaan, wat een fantastische Mollenstreek zou zijn. Dus 1 van de drie roodstemmers is de Mol: Frits, Liesbeth of Tim.

Reactie van Alek
Datum: 27/01/2012, 09:25

Ja, niet bepaald een simplistische aanname. Waarom zou je als kandidaat opeens toch veranderen als je dan zeker weet dat heel de pot leeg gaat?

@erik: Mooie analyse! Ik zou daar nog aan willen toevoegen dat het voor Liesbeth als mol slimmer zou zijn om de onderhandelingen op groen te houden en dan zelf rood te stemmen, aangezien nu (voor ons toch) Liesbeth, Tim en Frits verdacht waren, terwijl als iedereen groen stemde en Liesbeth rood iedereen rood zou kunnen gestemd hebben. Je zou kunnen zeggen dat Liesbeth dan te veel risico nam, omdat Tim en Frits ook opeens konden besluiten om rood te stemmen, maar ja, Liesbeth zat dan ook niet op de ideale onderhandelingsplaats zoals je al hebt opgemerkt. Dus Tim of Frits is inderdaad volgens mij de mol.

Reactie van rsk
Datum: 27/01/2012, 10:10

En als de mol nu eens niet betrokken is geweest bij de onderhandelingen omdat het Marit was? Ze leek me ook heel laconiek bij de uitslag alsof ze al wist dat ze toch wel door zou gaan.

Zou de trui van Liesbeth nog een hint zijn?

Reactie van molroy
Datum: 27/01/2012, 11:41

@erik ik wil je er even op wijzen dat er 2 foutjes in staan die voor wat verwarring kunnen zorgen:
1. Stemt iedereen rood dan gaat er 3000 uit de pot (is er winst noch verlies). Als de meeste rood stemmen maar niet allemaal dan kost dat de pot niks (3000 euro.)
2. Liesbeth wist niet wat anne-maria (Hadewych) ging doen.

dit zijn de verbeteringen en tussen haakjes wat er fout stond;)
maar verder zeer goede analyse;)

Reactie van erikt
Datum: 27/01/2012, 12:13

@molroy: bedankt, ik heb het verbeterd

Reactie van jordy
Datum: 27/01/2012, 12:15

Ik vond deze opdracht echt geniaal 🙂
En de conclusie die jij trekt is volledig juist Erik

Reactie van zwft
Datum: 27/01/2012, 12:17

@ erikt…
Nogmaals, Tim is gewisseld van rood naar groen. De reden daarvoor heb ik al uitgebreid uit de doeken gedaan. Je concludeert meteen dat dit een mollenstreek moet zijn en je gaat helemaal voorbij aan de speltheorie. De onderhandelingen verliepen precies zoals te verwachten was. Lees iets over speltheorie..

Oja, Marit die niet van water houdt… en heel per ongeluk toevallig kiest voor de enige beste sleutelpositie voor een mol terwijl ze niet het water in hoeft.

Hoe duidelijk wil je het krijgen?

Reactie van grmpf
Datum: 27/01/2012, 13:51

Qua speltheorie is het niet zo moeilijk: unanimiteit op groen lukt nooit, en leidt tot een lege pot, dus ze moeten voor een meerderheid tegen gaan.

Het veiligst is dan om allemaal met een grote kans (zeg 80 %) rood te stemmen, dan is er een goede kans dat ze die meerderheid inderdaad krijgen. Ze kunnen ook een persoon aanwijzen die tegen gaat stemmen, maar dan moeten ze niet de mol aanwijzen, en bovendien kan de mol dan de communicatie frustreren.

Als iedereen speltheorie zou snappen zou een van die twee scenario’s de uitkomst zijn. Ze snappen dat alleen niet, en Frits, Tim en Liesbeth besluiten rood te stemmen, waarvan een toch groen stemt.

Het is lastig voor te stellen dat iemand dat als kandidaat zou doen, omdat ze allemaal al kunnen beredeneren dat unanimiteit op groen niet haalbaar is. De mol heeft namelijk maar 3 groen-stemmen nodig om rood te gaan stemmen, dus die ene gebroken afspraak met de mol maakt het verschil nooit.

Het is natuurlijk wel de vraag of ze dit allemaal begrijpen, en niet blind een soort Marit-logica (mijn mol zegt rechts, dus ik ga links) volgen, maar het lijkt logisch dat Frits, Tim of Liesbeth de mol moet zijn.

Ik vind het trouwens wel raar dat een kandidaat die niet zou afvallen gewoon niet mee mag doen aan deze opdracht…

Reactie van erikt
Datum: 27/01/2012, 14:33

@zwft: als Tim zelf van rood naar groen is gewisseld dan is hij zelf de Mol. Er is geen reden om aan te nemen dat Tim als kandidaat zou wisselen van rood naar groen. Tim weet dat Hadewych groen gaat stemmen. In zijn tweede gesprek lijkt hij te verwachten dat de Mol rood gaat stemmen om de groene meerderheid te voorkomen. Zijn enige kans om te zorgen dat de pot niet leeg raakt, is zo veel mogelijk mensen rood te laten stemmen zodat er een meerderheid rood stemt. Hij komt zelf met het voorstel dat zowel Frits en als hij rood stemmen, dit past perfect bij deze strategie. Kennelijk vertrouwt hij Frits, anders had het geen zin om de afspraak met Frits te maken.

Reactie van jordy
Datum: 27/01/2012, 16:43

De mol heeft idd anders gestemd dan was afgesproken (Tim, Frits, Liesbeth). Tim gaf rood, simpelweg omdat hij de vorige aflevering 1000 euro binnen bracht. De twijfel ligt dus inderdaad tussen Frits en Liesbeth.

Stel dat William een rood scherm had gehad, dan kunnen we Frits gelijk afschrijven als mol.

Maar ik denk dat Marit een rood scherm had gekregen (zie blogpost). En ik denk dat ze er volgende aflevering ook uitgaat (en anders Hadewych of Anne-Marie). Jammer genoeg noemde zij geen verdachte (in aflevering 2 nog Tim), dus het zou goed kunnen kloppen dat zij volgende aflevering eruit gaat, tenzij ze van mol wisselt.

Maargoed we zullen wel zien volgende week in een nieuw land. Waarschijnlijk zijn we dan een kandidaat armer en zwft een tunnelvisie rijker.

Reactie van invmat
Datum: 27/01/2012, 17:18

Wat mij nog steeds dwarszit is de aanname van iedereen dat de mol bij de stemmers zit! Dit hoeft toch helemaal niet zo te zijn? De regie heeft van tevoren de volgorde van de schermen bepaald, dus ook wie wel en niet mag stemmen.

Reactie van jordy
Datum: 27/01/2012, 17:30

Nou nee hoor het is wel degelijk bepaald want Art liet eerst 5 groene schermen komen dus de volgorde was allang bepaald.

Reactie van zwft
Datum: 27/01/2012, 17:47

@invmat Niet iedereen. Ik niet.

Het is allemaal uitermate logisch. De kans dat er een lege pot komt is het grootst.

De groep is hecht en de meesten willen het niet op hun geweten hebben William of Marit naar huis te sturen (we zagen ook al 3 verschillende vrouwen huilen bij afscheid). Bovendien speelt er nog wat anders mee waar ik niemand over hoor; de optie voor geen executie is aantrekkelijk gemaakt door de mogelijkheid van 3000+ in de pot. Dit is niet voor niets gedaan! Unanimiteit is volgens de speltheorie zo goed als nihil (men verdenkt elkaar). Dus je komt uit bij een lege pot.

Niemand lijkt zich hier af te vragen waarom er 3000+ zat bij geen executie. Stel nu dat de bedragen waren omgedraaid. Dan had je waarschijnlijk wel een executie gehad met William eruit (of Marit voor degenen die nog steeds denken dat Marit niet de mol is).

Er is door de regie een keuze gemaakt voor die 3000 + op die plek. De hele boel is opgezet en verliep volgens de wetten der logica.

Speltheorie is een wetenschap en de mogelijke uitkomsten met kansberekening en sociale situaties etc. zijn al lang onderzocht.

Amen.

Reactie van Luc
Datum: 27/01/2012, 17:54

Unanimiteit is inderdaad vrijwel onmogelijk als de mol bij de stemmers zit (en dat is zeker het geval). Anne-Marie en Hadewych zijn voor groen gegaan. De drie anderen spraken tenslotte af om voor rood te gaan maar één is – tegen de afspraak in – toch voor groen gegaan waardoor er niets meer in de pot zat: de mol.

Reactie van invmat
Datum: 27/01/2012, 17:59

@zwft: juist ja!

Ik heb in vorige post bij samenvatting van afl. 4 al aangetoond dat kans normaal met mol bij stemmers 68,75% is dat pot leeg gaat.

Als je daarbij neemt dat sociale aspect een rol speelt en mensen van nature neigen naar groen stemmen, wordt deze kans alleen maar groter. Om pot leeg te krijgen waren de minimale vereisten namelijk 3 groene stemmen en 1 rode. Groene stemmen zijn dus belangrijker daarvoor, dus als kandidaten van nature, zonder statistiek, al naar groen neigen… tja…

Kortom: Dat de kans zeer groot was dat de pot naar 0 zou gaan is hier weer bewezen.

Dit resteert ons 2 opties:
1. De AVRO moet op de centen letten en heeft daarom lekker commercieel ervoor gekozen om deze opdracht in deze opzet erin te gooien. +3000 was een illusie die, doordat de mol bij de stemmers zit, nooit haalbaar was.
2. De AVRO was zich bewust van kans dat pot leeg zou gaan zeer groot was, en heeft om het eerlijk en haalbaar te maken om dat niet te laten gebeuren de mol samen met de eigenlijke afvaller bij de niet-stemmers gestopt… Zo was +3000 toch nog een haalbaar scenario.

Reactie van jordy
Datum: 27/01/2012, 18:11

Kijk, daar spreek je jezelf al tegen. “Doordat de mol bij de stemmers zat” Dus wie strepen we hier weg? 😉

Reactie van invmat
Datum: 27/01/2012, 18:45

@jordy: Ehhm, volgens mij snap jij niet helemaal welk statement ik wil maken. Ik ben in die post aan het beschouwen wat de gevolgen zijn als de mol bij stemmers zat. En in het eind kom ik met 2 opties: 1 waarbij dit inderdaad klopt en 1 waarbij die aanname niet klopt. Ik ben daar puur en alleen mogelijke scenario’s aan het analyseren.

Reactie van jordy
Datum: 27/01/2012, 19:13

Oh nee ik dacht dat je wat anders bedoelde sorry 😛

Reactie van jordy
Datum: 27/01/2012, 22:57

Trouwens is het niet Gorbatsjov i.p.v Gorbachov

Reactie van erikt
Datum: 27/01/2012, 23:37

@jordy: ok, ik heb het veranderd in de spelling die ook op Wikipedia wordt gebruikt

Reactie van zwft
Datum: 28/01/2012, 00:58

@Erikt

Ik herhaal mezelf met deze uitleg, maar oke.

Je zegt dat Tim de mol is als hij van rood naar groen wisselt. Hoezo? Jij gaat er bij je redenaties volgens mij steeds vanuit dat de mol bij de vijf zat die moesten onderhandelen.

Je zegt ook dat Tim geen reden had om groen te stemmen en ook dat hij Frits blijkbaar vertrouwt.

Ik weet niet wat jij voor beelden gezien hebt maar (en dat heb ik ook al eerder geschreven) Tim geeft aan dat hij Frits verdenkt als mol op het moment dat ze samen aan tafel zitten.
(45:02)

Tim bedenkt dat Frits dus (door te wisselen van kleur) er voor kan zorgen dat de pot op nul komt ipv de deal dat de pot gelijk blijft (meerderheid rode stemmen). Tim verwacht dus dat Frits gaat wisselen van rood naar groen zodat de pot op nul komt.

Dat wil Tim niet dus wisselt hij zelf van rood naar groen om er voor te zorgen dat er unanimiteit komt i.p.v. dat de pot naar nul gaat.

Tim’s blik na afloop spreekt ook nog eens boekdelen.

Als je dit allemaal niet snapt dan houdt het echt op.

Marit is de mol. Dit weet ik 100% zeker, niet door een of andere tunnelvisie of hardnekkigheid van mij, maar door dat ik logische redenaties loslaat op wat ik zie en op wat er allemaal niet klopt.

Echt, wacht maar af… het ontvouwt zich allemaal vanzelf op tv.

Reactie van erikt
Datum: 28/01/2012, 01:41

@zwft: ik heb het opgezocht en Frits is inderdaad een hoofdverdachte van Tim. Dus het kan dat hij Frits voor de gek probeert te houden. Hij spreekt met Frits af om rood te stemmen en suggereert dat een van de dames, als Mol, rood gaat stemmen. Hij denkt dat Frits als Mol zich niet aan de afspraak houdt, en dat alle dames toch groen stemmen. Dan zijn er vier groenstemmen. Dus als Tim zelf ook groen stemt dan hebben ze unaniem groen, het best mogelijke resultaat. Dus Tim switcht van rood naar groen.

Maar dit scenario klopt niet. Waarom denkt Tim dat de drie dames groen stemmen? Hij sprak met Anne-Marie maar de informatie over Liesbeth en Hadewych kan hij alleen van Frits hebben gekregen. Maar Liesbeth gaat helemaal geen groen stemmen, zei ze in een biecht. Dus Liesbeth sprak niet de waarheid in de biecht of Frits sprak niet de waarheid tegen Tim. Dus Frits of Liesbeth is de Mol. De Mol zit dus wel degelijk bij de onderhandelaars.

Reactie van zwft
Datum: 28/01/2012, 13:12

@Erikt
Als Tim Frits verdenkt als mol dan gaat hij er vanuit dat de Frits hem rood wil doen laten stemmen en zelf van kleur verandert. Dus kiest hij groen. Veel verder heeft hij vast niet nagedacht want voor de kandidaten zelf is het bijna niet te doen om de hele boel met alle keuzemogelijkheden te overzien.

Wij kunnen dit lekker gaan analyseren, maar de kandidaten werden ineens voor een moeilijke speltheoretische situatie geplaatst.
Tim heeft alleen geprobeerd de door hem vermoedde molactie van Frits ongedaan te maken door zelf te switchen.

Zoals je weet worden niet alle opdracht besproken aan het eind van WIDM. Ik vermoed dat deze wel besproken wordt omdat het nogal wat consequenties had. Ik denk echter niet dat we dan te horen krijgen wie wat gestemd heeft.

We kunnen wel concluderen dat het programma bestaansrecht heeft. Dat zou anders zijn als we het allemaal met elkaar eens waren.

Reactie van joel
Datum: 28/01/2012, 14:29

@ zwft en erikt: Jullie redenaties zijn logisch maar je kunt niet uitsluiten dat tim de mol is in dit spel.

Stel hij is de mol, dan zijn er een paar opties:
1. Frits verteld (en liegt) dat alle meiden groen stemmen, frits stemt rood. Tim gelooft frits niet (tim heeft mischien gehoord van de crew dat liesbeth ook rood stemt, hoeft niet) en stemt voor de zekerheid groen, maar als er dan maar 1 rood was geweest was tim soieso de duidelijke mol voor Frits. Maar in dit geval zijn er dus 2 rood (liesbeth en frits).
2. Frits verteld (de waarheid) dat liesbeth en hij rood stemmen en de rest stemt groen. Tim (als mol) stemt groen, maar zegt dat hij rood stemt.

om even verder te gaan, stel dat frits de mol was: Frits weet dat alle meiden op groen stemmen, en onderhandelt met liesbeth dat ze rood stemmen. Frits verteld aan tim dat alle meiden groen stemmen, en dat de mol rood zal stemmen. Tim en liesbeth stemmen rood. Frits stemt groen. Tim zou verbaast zijn (klopt trouwens ook, zie beelden aflevering).
Wat zo geniaal zou zijn aan dit (als frits idd mol is) is het feit dat frits zegt dat hij liesbeth verdenkt. Door samen met liesbeth en tim rood te stemmen, lijkt het alsof frits een slimme kandidaat is, maar aangezien liesbeth of tim groen stemt, zou frits verbaasd zijn, want zijn plan lukte niet en zijn verdachte is de mol, of zijn vriend is de mol 🙁 😛 (klopt ook met beelden, hij lijkt verbaasd)..

*goed geacteerd door frits/tim??

Of liesbeth is mol, en weet dat frits en tim op rood stemmen, stemt zelf groen 😛

Reactie van erikt
Datum: 28/01/2012, 17:35

@joel: als Tim de Mol is er geen reden voor Liesbeth om de waarheid te verdraaien in haar biecht. Dan heeft ze dus afgesproken met Frits om rood te stemmen. Maar Frits heeft dit niet verteld tegen Tim. Als Frits niet de Mol is, waarom zou hij dat dan doen?

De enige verklaring zou kunnen zijn dat Frits denkt dat Tim de Mol is. Maar dan moet hij Tim juist ervan overtuigen dat iedereen groen stemt. Dan gaat Tim als Mol rood stemmen om 1 rood – 4 groen te krijgen. Maar Frits en Liesbeth stemmen dan stiekem ook rood zodat het 3 rood 2 groen wordt.

Als Tim de Mol is dan moet je aannemen dat Frits niet de waarheid vertelt tegen Tim (raar) en dat Frits het spel niet snapt (ook raar).

Reactie van Tumtum
Datum: 28/01/2012, 21:30

Ik vind het niet heel gek dat Frits, Liesbeth en Tim hier het meest vrdacht worden gezien, maar ik zou Anne-Marie en Hadewych niet per se uit willen sluiten. Aangezien ik in een Anne-Marietunneltje zit spreek ik hieronder over hoe Anne-Marie hier had kunnen Mollen, maar je mag evengoed Hadewych invullen:

Anne-Marie pusht iedereen vooral groen te stemmen. Dit is best verdacht, want is ze echt zo dom dat ze niet ziet dat dat met een Mol in het midden helemaal niet kan? Nee, dat is ze niet, en dat blijkt ook wel uit haar wedervraag aan Tim. Maar toch hamert ze erop dat iedereen voor groen moet gaan.

Omdat ze zelf weet dat haar medekandidaten eveneens niet dom zijn, weet ze dat tenminste één of twee rood zullen stemmen. Dus stemt ze zelf groen. om de kans op een groene meerderheid te vergroten. Ze is daarbij ook meteen helemaal niet verdacht, want ze heeft groen gestemd, precies zoals ze beloofde.

Enige risico zou hier zijn dat er niet één of twee, maar drie voor rood zouden gaan. Maar ik denk dat ze, door te pushen voor groen, heeft geprobeerd dat te voorkomen.

Tenslotte: dat Tim als kandidaat nooit zal switchen van rood naar groen vind ik ook niet 100% een zekerheid. Hij verdenkt Frits en kan denken dat hij door zijn Mol te laten denken dat hij rood stemt, maar vervolgens groen te stemmen, het plannetje van de Mol dwarsboomt.

Vanuit de mogelijke gedachten van Tim, die Frits als Mol ziet: Frits wil een meerderheid voor groen, maar geen unanimiteit. Hij zal zelf groen stemmen (omdat hij misschie niet zeker is van de dames) en wil nu dat ik rood stem, zodat ie de schuld op mij kan afschuiven. Maar ik denk dat de drie dames, die niet de Mol zijn, ook groen zullen stemmen. Dus als ik nu ook groen stem is het unaniem groen!

Reactie van Luc
Datum: 29/01/2012, 23:40

Tim verdenkt ook Anne-Marie, dat liet hij duidelijk merken in de onderhandeling. Overigens suggereert Frits aan Tim dat één van de dames de mol kan zijn en zal switchen van groen naar rood (nochtans had Liesbeth met hem afgesproken om voor rood te stemmen) en Tim was dadelijk akkoord om ook voor rood te stemmen.

De mol weet niet wie wat gestemd heeft maar kan wel te weten komen wat de resultaten zijn van de onderhandelingen. De mol zal aansturen op meerderheid voor groen (pot gaat leeg) of 3 voor rood waaronder de mol (die hoeft enkel maar groen te stemmen en de pot gaat ook leeg) en dat laatste is het geval.

Anne-Marie en Hadewych zitten in de slechtste positie omdat ze geen invloed hebben op Frits en hadden beiden groen afgesproken en ook gestemd. Liesbeth is verdacht omdat ze Hadewych aanstuurde op groen te stemmen maar met Frits overeen kwam om op rood te stemmen. Maar Frits kan ook gelogen hebben (ik ben het volledig eens met de analyse van erikt).

Reactie van Tumtum
Datum: 30/01/2012, 00:20

Hoe meer ik erover nadenk des te meer ik ervan overtuigd ben dat de Mol groen gestemd heeft. Als enige rood stemmen zou te voordehandliggend zijn. De Mol maakt er dankbaar gebruik van dat de rest verwacht dat de Mol rood zal stemmen, en dat er dus maar twee roodstemmen bij hoeven voor een rode meerderheid. Dus stemt de Mol groen: 3-2 voor groen, pot leeg.

Reactie van Hans van Dijk
Datum: 30/01/2012, 15:48

Art noemde in aflevering 4 terloops dat Marit en William de test als slechtste hebben gemaakt. Weet iemand of de Mol de test maakt en dus alles goed heeft? Als dat ze is betekent dit dat Marit en William nooit de Mol kunnen zijn omdat ze de test slecht hebben gemaakt. Of kan dit een leugentje zijn van de makers en doen ze net als of de Mol ook de test slecht kan maken?

Reactie van Luc
Datum: 30/01/2012, 17:50

De mol weet natuurlijk als beste de antwoorden, dus zal hij de test niet als één van de slechtste hebben gemaakt. Maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de mol buitenspel staat in een opdracht waar hij op subtiele wijze alles uit de pot kan halen.

Reactie van Tumtum
Datum: 30/01/2012, 21:29

@Hans van Dijk: Art heeft dat niet gemeld. Het was Anne-Marie die dat zei in een biecht, maar waarschijnlijk was dat haar eigen ongegronde conclusie. En ja, de Mol maakt de test, maar de resultaten doen er niet toe.

Reactie van zwft
Datum: 30/01/2012, 22:17

Wat Tumtum zegt klopt en was is een foutieve conclusie van Anne-Marie. Het grappige is dat niet alleen de kandidaten maar ook de volgers hier er steeds van uitgaan dat William en Marit dus niet de mol kunnen zijn omdat ze niet bij de onderhandelaars zaten. Grappig… iedereen trapt er in.

Niemand op dit forum heeft nog een verklaring kunnen geven voor het feit dat Marit Tim radicaal de verkeerde kant op wees en daarna zelf ook een andere verkeerde kant op liep bij de dropping. De verklaring is dat Marit de mol is.
In de eerste opdracht van de eerste aflevering
is het al duidelijk.

Reactie van Luc
Datum: 30/01/2012, 23:31

Art heeft inderdaad niet gezegd dat Marit en William de test het slechtste hebben gemaakt (wel één van de twee). Logisch, dan zouden zij weten dat degene waarop ze gestemd hebben niet de mol is en worden zijn bevoordeeld tegenover de andere kandidaten.

Marit verdacht ik ook eerst vanwege de dropping maar vanaf aflevering 3 had zij teveel positieve acties zoals het kiezen voor de €1000 ipv. de jokers, tijdens de rondleiding telefoonnummer vinden en duidelijk maken dat de toren niet mag worden betreden dat het weinig waarschijnlijk is dat ze de mol is. En de mol heeft nooit buitenspel gestaan in een opdracht waar op subtiele wijze veel uit de pot gehaald kan worden.

Reactie van Kaatje
Datum: 01/02/2012, 18:42

@zwft Ik ga er niet van uit dat de mol bij het spel zat, maar het lijkt me wel waarschijnlijk, aangezien in geen logische verklaring kan vinden waarom iemand van rood naar groen is geswitcht.

als Tim als kandidaat van keuze is veranderd is dat heel dom geweest. Als hij Frits verdenkt, dan kan hij er inderdaad van uitgaan dat de drie dames op groen gaan stemmen. Frits verzwijgt immers zijn afspraak met Liesbeth. Maar waarom zou Frits, in Tims ogen, dan van kleur veranderen? de uitkomst is al prima voor de mol: 2 rood, 3 groen. De switch van Tim maakt in dat geval niks uit. En het risico als Frits het niet is, is heel groot.

@erikt Waarom Frits de afspraak met Liesbeth voor Tim achterhoud is me niet duidelijk. Het hoeft niet te betekenen dat hij de mol is. Hij kan dit doen omdat hij zoveel mogelijk informatie bij zichzelf wil houden, nog gefrustreerd als hij is over de afspraak in de bus. De uitkomst van de stemming heeft Frits nu bijvoorbeeld meer informatie gebracht dan Tim. Frits weet nu dat Liesbeth of Tim zich niet aan hun afspraak heeft gehouden, terwijl Tim nu kan denken dat er helemaal geen mol in het spel was.

Reactie van Luc
Datum: 01/02/2012, 20:35

Het lijkt mij ook zeer onwaarschijnlijk dat Tim als gewone kandidaat terug naar groen is geswitcht (of hij moet dan wel erg dom zijn geweest), het was duidelijk dat hij Anne-Marie verdenkt en bovendien zouden er dan 4 groene stemmen zijn geweest. Tim kreeg enkel van Frits te horen dat de dames groen hadden afgesproken maar Frits suggereerde ook dat één van hen als mol zich niet aan de afspraak ging houden en rood zal stemmen (Tim denkt wellicht aan Anne-Marie).

Dat Frits de afspraak met Liesbeth voor Tim achterhoudt kan twee redenen hebben.

1. Frits is de mol. Dan weet hij dat hij door Tim wordt verdacht. Daarom suggereert Frits dat één van de dames de mol is en rood zal stemmen ipv. groen en spoort Tim aan om ook voor rood te stemmen (maar hijzelf stemt groen waardoor de pot leeg gaat).

2. Frits is niet de mol. Frits verdenkt Liesbeth (of weet dat zij de mol is) en wil beletten dat iemand anders haar op het spoor komt. Hij verzwijgt daarom de afspraak met Liesbeth. Als er dan toch 3x groen is gestemd zou Tim ook kunnen beseffen dat Liesbeth van rood naar groen is geswitcht en dus de mol is.

Reactie van erikt
Datum: 02/02/2012, 00:06

@Luc: je suggereert dat als Frits niet de Mol is hij liever heeft dat de pot leeg gaat dan dat Tim ontdekt dat Liesbeth de Mol is? Dat vind ik raar.

Als Frits denkt dat Liesbeth de Mol is dan moet hij ervan overtuigen rood te stemmen en vertellen dat hij in het volgende gesprek zal aansturen op 2 groen en 3 rood. Dan zal Liesbeth als Mol groen stemmen om dat te voorkomen. Frits moet dan met Tim juist afspreken om samen groen te stemmen. Mol Liesbeth maakt er dan vijf groen van (mits ze niet hoort wat de rest gestemd heeft).

Maar Frits doet dat niet: hij gaat met Tim afspreken om rood te stemmen. Dat wil zeggen dat hij zowel Liesbeth als Tim vertrouwt. Of misschien wil hij ze gewoon testen. Als Frits rood heeft gestemd dan weet hij nu vrij zeker dat Liesbeth of Tim de Mol is.

Reactie van Luc
Datum: 02/02/2012, 09:37

Frits verdenkt ook Anne-Marie, ik denkt dat Frits er rekening mee hield dat ze naar rood zou switchen. In ieder geval ging Frits er vanuit dat de Mol rood zou stemmen (als wij zijn biecht mogen geloven).

Reactie van Kaatje
Datum: 02/02/2012, 17:18

@erikt dat Frits dan Tim zou moeten overhalen voor groen als hij Liesbeth niet vertrouwt, klinkt logisch, maar Frits zit nog helemaal niet op één mol. Hij vertrouwt wellicht alledrie niet helemaal en zal met de uitkomst het zijne willen doen.

Reactie van Luc
Datum: 02/02/2012, 18:04

Frits verdenkt inderdaad Anne-Marie en wellicht meer dan Liesbeth, die het vertrouwen van Frits leek gewonnen te hebben gezien de onderhandeling.
Ofwel heeft Liesbeth Frits bedrogen, ofwel heeft Frits Tim bedrogen.

Reactie van Jediron
Datum: 14/03/2012, 13:17

Zelf was ik ook tot de conclusie gekomen dat de kandidaten op 1 na rood moesten stemmen. Toen ik de laatste uitzending zag waar tot mijn stomme verbazing doodleuk werd uitgelegt dat Anne-Marie, alle gesprekken, dus ook die waar ze zelf niet bij zat; gewoon heeft kunnen horen en zien. We zijn keihard bedrogen en de kandidaten ook door de programmamakers! Dat vind ik ervan. Zowiezo was het al een lastige opgave, om met 1 op 1 gesprekken, met Molletje ertussen, iedereen ervan te overtuigen op rood te stemmen -1. Wie moest die -1 dan zijn ? En dan ook nog een Mol, die alle gesprekken heeft gezien/gehoord zonder dat wij en de kandidaten daarvan op de hoogte waren.
In 2007 afl. vier in Thailand gebeurt min of meer hetzelfde, met de veiling. Je kon op je klompen aanvoelen, dat de pot leeggetrokken zou worden, en dan zegt de Graaf achteraf dat “de Mol er prima in geslaagd is dat de jokers niet op 1 hoop kwamen”. Vreemde uitspraak, daar niemand sprak en niemand elkaar kon zien. De Mol stond er ook tussen, dus die moet op 1 of andere manier info hebben gekregen over de handgebaren van de rest!
Wederom bedrog. De kandidaten en wij worden zwaar om de tuin geleid, door de, in mijn ogen oneerlijke streken van het produktie-team. Dat een Mol de opdrachten kent en vooraf ze plannetjes bedenken om te mollen, ala. Maar hier krijgt de Mol gewoon realtime”(of net na) info, in gebaar, beeld en geluid; van het produktie-team.

Tja, en zo word het wel een circus attractie in mijn ogen. Als een Mol een beetje verdacht overkomt, kan die niet goed acteren ? Misschien is dat juist wel taktiek, van bijv. Kim. Iedere Mol speelt het weer anders. Om dan te zeggen dat de 1 beter acteert dan ander, vind ik onzin. Wel kan een bepaald type mol je meer aanspreken, zo vond ik Dennis erg goed…Dennis, nee…dat kan toch niet! .

Reactie van Tritorus
Datum: 17/03/2012, 01:54

@Jediron je geeft precies aan waarom de mol zo lastig is te vangen, (voor)kennis die door molvangers als bedrog wordt ervaren omdat ze er geen rekening mee hebben gehouden. lees TumTums analyse op 28 jan. Voor de rest sluit ik me aan bij de afsluitenden conclusie van de Kraaai!

Geef een reactie