widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2012
Z m D w d v Z
« sep   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Geswitcht!

20120125a Na lang wikken en wegen zijn we toch overgestapt van Anne-Marie naar Frits als Mol. Na aflevering 3 hadden we met vier doorstreepregels alle kandidaten uitgesloten als Mol. Maar misschien was er bij de toren extra geld te verdienen als de kandidaten naar binnen waren gegaan. Maar dit is tijdens de uitzending niet gezegd. Dus daar mag de kijker niet van uitgaan. De kandidaten die niet wilden dat de groep de toren inging, zijn dus toch niet de Mol: Anne-Marie, Hadewych en Marit.

Het doorstrepen van de kandidaten die 1000 euro pakten bij het jokerspel, lijkt ons nog steeds terecht: exit Tim, William en opnieuw Marit. De afgevallen kandidaten zijn natuurlijk evenmin de Mol. Dan blijft er maar 1 doorstreepregel over die fout kan zijn: de keuzes van Marion bij de eerste test. Dat zou bijzonder zijn want meestal zijn de keuzes van de eerste afvaller bij de test wel bruikbaar om kandidaten uit te sluiten als Mol. Alleen in 2006 (Geert) en in 2009 (Vera) werd de naam van de Mol door de eerste afvaller genoemd tijdens de test.

We gebruikten Marions stem om Liesbeth en Frits uit te sluiten als Mol maar dat was kennelijk niet terecht. Wie van hen is dan de Mol? Beiden haalden geld binnen in de opdracht met de speedboat en Frits was ook medeverantwoordelijk voor de winst in de rookopdracht. Maar Frits vond de vrijstellingen op de gletsjer (voorkennis?), was de enige die raak schoot op de brug (geoefend?) en maakte waarschijnlijk de cruciale fout bij de jeepopdracht (te vroeg schuin rechtsaf geslagen, zie groene lijn op de kaart van Rat). Hij schrijft weinig in zijn Mollenboekje (Youtube) en geeft na de jokeropdracht zonder blikken of blozen zijn jokers weg (die heeft een Mol toch niet nodig).

Dit is allemaal erg verdacht. We gaan daarom nu voor Frits als Mol.

Reacties

Reactie van Tumtum
Datum: 25/01/2012, 20:10

Dit is wel een record hè Erik? Vier keer geswitcht in drie aflveringen 🙂 Volgens mij ben je de weg naar de Mol een beetje kwijt…

Ik vind ook dat je een beetje te snel mensen doorsteept. Een mol doet heus wel eens wat goeds, anders wordt het te opvallend.

Mijn keuze blijft Anne-Marie. Vooral omdat ze soms subtiele acties onderneemt, die erop wijzen dat ze dingen al vantevoren wist. En eigenhandig heeft ze nog amper een cent verdiend.

Reactie van zwft
Datum: 25/01/2012, 22:12

Als je de gedrag analyses en de, op het eerste gezicht, onverklaarbare zaken (en dat zijn er nogal wat) eruit laat dan is Frits in ieder geval een betere keuze dan Anne-Marie. Als je puur naar de acties kijkt dan zou je volgens mij alleen het noemen van ‘Quintus’ (200 euro) van Frits niet des mol’s kunnen noemen. Dat hij snel bij het vliegtuig was vond ik ook niet echt voor hem pleiten overigens.

Even over de Roodshow: K-otic (chaotisch) zou op Tim kunnen slaan, maar veel vernuftiger en subtieler zou de aanwezigheid van het streepje zijn. Het streepje dat ook in Anne-Marie voorkomt.

Ik houd vast aan mijn analyses en aan Marit als mol.

Reactie van zwft
Datum: 25/01/2012, 22:49

De komende aflevering:
Zou het een opdracht zijn om te kijken bij wie de tekst op het bord hoort… immers degene die ‘Gaat het weer een beetje?’ bij G.J. Droge uitsprak werd gespeeld door Marit.

Reactie van Luc
Datum: 26/01/2012, 00:03

Het weggeven van een joker vind ik ook verdacht van Frits. Maar waarom noemde hij dan een schrijver met een Q?
IK hou het voorlopig bij Liesbeth als hoofdverdachte.

Reactie van erikt
Datum: 26/01/2012, 01:12

@Tumtum: het is inderdaad lastig dit jaar. Maar hopelijk kom ik met elke switch dichter bij de Mol

@zwft: leuke aanwijzing met dat streepje, die had ik nog niet gezien

@Luc: wat Tumtum schrijft: een Mol doet ook wel iets goed. Dat zou de “Quintus” van Frits kunnen zijn of het niet meenemen van de min500koker van Liesbeth op de gletsjer

Reactie van invmat
Datum: 26/01/2012, 11:31

Wat ik niet goed snap: Marit wordt voornamelijk afgeschreven als mol vanwege het pakken van 1000 euro bij enveloppen. Echter, als ze dit niet had gedaan dan had ze zich giga-verdacht gemaakt bij Tim en Frits omdat ze jokers toch moest afstaan. Of ze nu mol of kandidaat was, het is in beide gevallen de verstandigste keuze vanuit haar perspectief om geld te pakken, toch?

Reactie van jordy
Datum: 26/01/2012, 11:50

@invmat, wat wil je liever als mol? 2 verdenkingen of +1000 in de pot? Juist, dat eerste

Reactie van zwft
Datum: 26/01/2012, 13:55

@invmat

Dat heb ik ook geprobeerd uit te leggen, dat het in beide gevallen helemaal niet onlogisch is dat Marit die 1.000 euro pakt. Er wordt nogal vaak te simplistisch gedacht naar mijn idee.

Reactie van erikt
Datum: 26/01/2012, 14:07

@zwft: zie Occam’s Razor: hoe eenvoudiger een verklaring, hoe waarschijnlijker het is dat hij correct is: http://nl.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_Scheermes

Reactie van zwft
Datum: 26/01/2012, 15:35

@ erikt
Ik heb de link bekeken. Wat ik al zei: simplisme.

Een mol, de montage maar ook bijvoorbeeld een illusionist/goochelaar doet moeite ons juist iets anders dan de waarheid te laten zien. Als jij dat voor waar aanneemt dan volg je wat men je wil doen laten geloven.

Ik kijk naar wat er niet klopt, i.p.v. naar wat er wel klopt. Ik kijk naar contradicties, naar inconsistenties. De hele scene op de toren klopt niet, maar de meesten laten dit voor wat het is omdat men er geen verklaring voor kan vinden. Ik ga bij alle niet-kloppende zaken na wat mogelijke verklaringen zouden kunnen zijn en kijk naar een mogelijk patroon of verband.

Ik combineer verschillende invalshoeken en methodes en daarbij hoort ook lichaamstaal en gesproken tekst, en dan vooral tekst en lichaamstaal die niet klopt met de context.

Onverklaarbaar gedrag bestaat niet.
Kijk naar wat er niet klopt i.p.v. naar wat er wel klopt, en je ziet de mol.

Veel plezier vanavond 🙂

Reactie van Tess
Datum: 26/01/2012, 16:03

Ik hoop zo niet dat hij het is, Frits lijkt mij te veel op Patrick (en ietsjes op Jon). Alleen daarom al is hij geen Molverdachte voor mij.
Ik denk nog steeds Liesbeth, maar ’t kan voor mij nog meerdere kanten op…
Ik vind ook niet dat je door één ding iemand kan uitsluiten als Mol, wat je hier vaak doet. Het klinkt hier elke keer alsof je iemand wel heel snel wegstreept. Bovendien is het wel vaker gebleken dat het stemmen in de eerste afl niet klopt (Vera die ‘zogenaamd?’ op Jon en Dennis stemde in afl. 1 – 2009).

Reactie van jordy
Datum: 26/01/2012, 22:46

Zwft, voor de mol moet je ook simplistisch denken.

Reactie van Joost
Datum: 27/01/2012, 13:14

Erik, bij de ‘auto van de mol’ concludeer je dit:

Frits (02:43): stapt uit een andere auto en is dus niet de Mol

En nu lees ik hier dat je geswitcht bent van mol en nu Frits als mol aanhoudt. Gevalletje: je spreekt jezelf tegen? Verder is de keuze lastig te maken dit jaar. Want voor meerdere kandidaten is wel wat te zeggen. En toch ben ik niet geneigd snel een streep door anderen te zetten op basis van een bepaald iets. Daarvoor heb je meerdere dingen nodig, waardoor je kunt concluderen: nee, die kan de mol niet zijn.

Dus hoe je een poosje geleden zo eenvoudig een streep zette door een aantal kandidaten, louter omdat Marion op hen gestemd zou hebben, vind ik te kort door de bocht. Ja, Marion is bij de Roodshow geweest, heeft een aantal namen laten vallen. Maar dan nog: zoals gezegd, Geert Hoes had Milouska ook in het vizier. Toch viel ie af wegens het niet inzetten van zijn ruime aantal jokers.

Als je die observatie doortrekt had je in retrospect moeten zeggen dat Milouska in 2008 niet de mol had kunnen zijn. Enfin..

Reactie van erikt
Datum: 27/01/2012, 17:27

@Joost: klopt, ik heb de auto-aanwijzing niet gebruikt omdat ik aanneem dat hij niet klopt, net zoals de aanwijzing met de landschapkaarten die alleen maar nog kan kloppen als William de Mol is (maar bij hem klopt de auto-aanwijzing ook niet)

Geef een reactie