widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2012
Z m D w d v Z
« sep   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 3: Kandidaatsacties

Een goede manier om de Mol te vinden, is door te kijken welke kandidaten dingen hebben gedaan die je niet van een Mol zou verwachten. Iedereen doet wel eens iets goeds of iets verkeerds maar deelnemers die vaak iets goed doen, zijn zelden de Mol. Het verschil tussen goede en slechte acties is niet altijd duidelijk. Daarom zijn we streng: alleen acties die zorgen voor meer geld in de pot, tellen mee.

Hier is een overzicht van de kandidaatsacties van de eerste drie afleveringen van 2012:

 • Dropping: bij deze opdracht werd geen geld verdiend. Niemand krijgt een Kandidaatspunt.
 • Gletsjer: bij deze opdracht werd geen geld verdiend. De kandidaten in de tweede groep hadden de mogelijkheid om geld uit de pot te halen door hun koker met min 500 euro te pakken. Alleen Marit deed dat. De andere vier krijgen een punt: Liesbeth, Marion, Tim en William.
 • Brug: bij deze opdracht werd geen geld verdiend. Marit moest ervoor zorgen dat de rest geen 500 euro verdiende maar weigerde het spel te spelen. Zij krijgt een punt.
 • Traplopen: bij deze opdracht werd geen geld verdiend. Niemand krijgt een punt.
 • Schrijven met auto’s: bij deze opdracht werd geen geld verdiend. Niemand krijgt een punt.
 • Rooksignalen: Maarten maakte de juiste keuze waardoor 3000 euro werd verdiend. Dio en Tim verprutsten de taak. De rol van Anne-Marie en Frits is niet helemaal duidelijk. Hadden zij de fout nog kunnen corrigeren? Voor de zekerheid krijgen ze alle vijf een punt.
 • Pim-pam-pet: Anne-Marie, Frits en Maarten gaven goede antwoorden. William herkende de B bij de popgroepen. Liesbeth en Tim hadden een duidelijk bord. Hadewych herkende een moeilijk opgeschreven woord. Zij krijgen allen een punt.
 • Jokerspel: Marit, Tim en William pakten de enveloppe met 1000 euro. Zij krijgen alledrie een punt.
 • Wandelen in Reyjavik: Maarten en Marit losten de telefoonvragen goed op. Anne-Marie en Hadewych hielden de twee tegen die de toren binnen wilden gaan. Deze vier krijgen een punt.

Als je alle punten bij elkaar optelt dan krijg je het volgende resultaat:

 • Marion (1 punt), Dio (1) en Maarten (3) zijn al vertrokken
 • Tim staat al op 4 kandidaatspunten. Hij is waarschijnlijk niet de Mol.
 • Anne-Marie, Marit en William verzamelden al 3 punten. Dat zijn er veel.
 • Frits, Hadewych en Liesbeth staan nu op 2 punten.

In 2011 stond de Mol na aflevering 4 niet onderaan in dit klassement maar wel bij de laatste drie. Maar de verschillen waren toen en nu nog klein. We hebben meer opdrachten nodig voor een duidelijk klassement.

Reacties

Reactie van Avogadro
Datum: 23/01/2012, 00:40

“William herkende de B bij de popgroepen.”

Ik vind dat hij de P herkende.

Reactie van zwft
Datum: 23/01/2012, 01:52

Dit is een methode die totaal voorbij gaat aan de aard van het programma. Rigide, 1-dimensionaal en dom. Het gaat immers om de motieven, intenties, afhankelijkheden van anderen in de groep etc.

Het geld volgen is 1 methode maar dan moet je het niet streng doen, maar zorgvuldig. Voorbeeld: Anne-Marie had 3 letters van Viking goed en op de juiste plek voor 2500 euro en dat wordt in deze methode niet meegerekend.

Ik geloof niet in 1 methode en in simplisme.
Het zijn juist de verschillende methodes bij elkaar, het geheel, alle variabelen die het beeld compleet maken. Zo kijk ik naar het programma en zo maak ik mijn analyses.

Als je alleen het geld wilt volgen dan hoef je het programma helemaal niet te zien maar gewoon te tellen en aan het eind heb je dan wellicht de mol.

Je hersens gebruiken en goed kijken… dan heb je de mol met een beetje mazzel al na 1 opdracht. Ik wel tenminste. Vorig jaar en dit jaar (daarvoor had ik nooit gekeken).

Reactie van erikt
Datum: 23/01/2012, 02:12

@zwft: we moeten er rekening mee houden dat we niet alles te zien krijgen. De Mol kan een opdracht met 10 acties verpesten en daartussen 1 goede actie uitvoeren. Als alleen die goede actie in de uitzending komt, dan zegt hij niks. Daarom telt deze methode geen positieve acties bij mislukte opdrachten maar alleen bij opdrachten waarin geld wordt verdiend.

Deze methode werkt inderdaad niet perfect. Maar hij werkte wel regelmatig beter dan mijn eigen intuitie en hij is ook nog eens leuk om bij te houden.

Reactie van grmpf
Datum: 23/01/2012, 13:45

Dan moet je Marit ook geen punt geven voor haar actie op de brug; daarbij kwam ook geen geld in de pot. Misschien was dit zelfs wel een heel geavanceerde tactiek :p

Als ze echt geld in de pot had gewild was ze wel blijven wachten tot William en Dio klaar waren met zoeken ๐Ÿ˜‰

Het VI…N roepen van Anne-Marie lijkt mij dan veel eerder een punt waard; daarbij zou ze als mol een enorm risico nemen om toch 2500 euro te verdienen. Voor mij is dat iig genoeg om haar voorlopig uit te sluiten.

Reactie van zwft
Datum: 23/01/2012, 14:24

Bijhouden is zeker leuk ja. Ik heb het vorig jaar ook gedaan, maar dan met een hoop variabelen meer en zonder punten. Ik heb het geven van punten wel overwogen maar het is zo vaak moeilijk te zeggen door wie wat gebeurt. Na 3 afleveringen is het wel handig om een lijst te hebben waarin per persoon beschreven staat wat hij/zij gedaan heeft verdeeld in mollig en niet-mollig.

Mijn opmerking in het bericht hierboven ‘Ik wel tenminste’ neem ik terug want die is nogal betweterig en stom.

De wat meer vage aanwijzingen probeer ik op wieisdemol.com te plaatsen.

Reactie van erikt
Datum: 23/01/2012, 15:06

@grmpf: de hele actie van Maritis in beeld geweest. Als ze de Mol is dan nam ze hier een enorm risico. Ze had gemakkelijk uitgeschakeld of voorbijgelopen kunnen worden.

Bij Anne-Marie komt niet alles in beeld. We weten niet wat ze zei nadat ze V zei, volgens de biecht van Maarten zei ze daarna meteen wat anders. Daarnaast was het middenstuk van het woord echt compleet onleesbaar. Volgens mij blijft het moeilijk om het woord te herkennen zelfs als je de V en de N zou weten (maar Maarten wist de twee letters volgens mij niet).

Reactie van zwft
Datum: 23/01/2012, 20:54

Maarten zegt dat de eerste letter een N is.
Anne-Marie vindt dat onzin omdat de N dan omgekeerd zou staan (wat klopt) en zegt dan dat het een V is. Als ze de mol is dan kan ik geen enkele reden te bedenken waarom ze proactief tegen Maarten in zou gaan.
Maarten zegt in de biecht dat Anne-Marie de V en de I noemde. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom hij hier over zou liegen.
Daarna noemt Anne-Marie ook nog eens de N.
Het is dat Maarten er uit ligt, maar eventueel mol-gedrag zou bij die opdracht heel goed aan hem toegeschreven kunnen zijn.

Ze hebben net overnacht in ‘Vik i Myrdal’ dus met een beetje geluk had Anne-Marie het woord zelfs nog kunnen raden. En dan hebben we het nog over een hoog bedrag, 2500 Euro ook.

Als er iemand niet de mol is dan is het Anne-Marie.

Reactie van zwft
Datum: 23/01/2012, 21:47

Ik probeer het nog een keer ๐Ÿ™‚

Wie geeft mij 1 goede reden waarom Marit, als ze geen mol is, uitgebreid en ostentatief verdedigt waarom ze geen jokers pakt, maar 1000 euro? Dat is toch alleen maar mooi en nobel gedrag als ze geen mol is? En het is niet raar want ze moet die jokers toch inleveren.
Waarom legt ze dan verantwoording af voor haar gedrag? Verzin maar iets…

We krijgen de hele scene, met flashback en al als het ware ingepeperd. En waarom? Marit pakt als enige bewust 1000 euro. William was nieuwsgierig en wist niet wat er in de envelop zou zitten. Tim ging voor een derde joker. Alleen Marit koos bewust.

Oh, maar dan is Marit dus niet de mol, want ze pakt 1000 euro en we geven haar op dit forum daarom een punt. En de andere twee ook een punt

Dat de redenen voor alle drie totaal anders waren doet blijkbaar niet ter zake en de hele scene om Marit’s keuze is er blijkbaar zomaar door de regie in gemonteerd, gewoon voor de leuk. Geloof jij het?

Reactie van erikt
Datum: 23/01/2012, 22:02

@zwft: Marits actie is perfect uit te leggen vanuit haar positie als slimme kandidaat. Haar strategie is om nooit gemakkelijk geld te verdienen omdat zij dan minder verdacht wordt door andere kandidaten, zie bijvoorbeeld opdracht pim-pam-pet. Maar bij deze opdracht kan zij niet anders. Zij moet de enveloppe wel pakken omdat ze anders jokers krijgt die ze moet afstaan aan Frits en Tim. Die hebben daardoor een grotere kans om naar de volgende aflevering te gaan en daarmee verkleint Marit haar eigen kans. Haar uitgebreide uitleg voor het pakken van de enveloppe past in haar strategie: zichzelf zo lang mogelijk verdacht houden.

Reactie van erikt
Datum: 23/01/2012, 22:34

@zwft: over Anne-Marie: ik heb stukje bij de jeepopdracht nog eens bekeken en ik kan alleen maar de conclusie trekken dat Anne-Marie daar verdacht bezig is. Ze corrigeert inderdaad Maarten (26:18) maar noemt zowel een V als een K als mogelijke beginletter (26:30). Dan geeft ze het op om de beginletters te herkennen en herkent de N aan het einde (26:43). Daarna laat ze Maarten het foute antwoord geven (27:01). In de bus benadrukt ze dat Maarten het foute antwoord heeft gegeven terwijl zij de V en de I zou hebben herkend (27:52). Waarom zou een kandidaat bij de rest van de deelnemers willen overkomen als betrouwbaar?

Trouwens waarom zou de Mol alles fout moeten doen? De Mol mag doen wat zij wil zolang de opdrachten maar mislukken.

Reactie van zwft
Datum: 23/01/2012, 23:02

Hm… grappig dit. Een mooi voorbeeld van WIDM en hoe je alles anders uit kunt leggen ๐Ÿ™‚
Bij de toren wordt duidelijk dat de groep Marit vertrouwt. Ze is helemaal niet bezig zichzelf verdacht te maken of te houden. Ook in de keuzes bij de tests wordt ze niet verdacht.
Ik zie dus geen enkele aanwijzing voor de strategie die jij haar toedicht.

Jij gaat er vanuit dat een kandidaat als onbetrouwbaar of verdacht gezien wil worden.
Alsof iedereen zit te mollen. Het hele gedoe in de groep na de pim-pam-pet opdracht bewijst het tegendeel. De enige die ik zie klooien is William, een beetje als Art vorig jaar (die overigens bijna net zo weinig geld binnen bracht als Patrick).

Reactie van erikt
Datum: 23/01/2012, 23:18

@zwft: er zijn bij pim-pam-pet veel dingen goed gegaan maar er ging ook veel mis:
Anne-Marie: bord William niet herkend, “eur.steden” pas herkend bij terugvaren
Frits: rare manier opschrijven “Sporters”
Hadewych: moeite met herkennen woorden
Liesbeth: gaf weinig suggesties
Maarten: koos namen met de letter Q
Marit: moeite met herkennen woorden
Tim: woorden slordig opgeschreven, discusseert over een naam waarmee hij zelf kwam
William: stond achter rots, letter B van popgroepen pas bij de terugtocht herkend
Iedereen deed wel wat raars of verkeerds, niet alleen William

Reactie van zwft
Datum: 23/01/2012, 23:32

De dropping:

Ik heb vanavond een poging gedaan om aan de hand van de ligging van het vliegtuig, de zee, de bergen, de beekjes en vooral de stand van de zon en dus de richting van de schaduw van de deelnemers te achterhalen wie waar stond/liep.

Omdat er veel informatie ontbreekt was dit een lastige klus. Het enige wat echt duidelijk werd was dat Tim de goede richting op liep en je het vliegtuig in de verte zelfs kunt zien liggen. Rechts van hem duikt Marit op, die tegen Tim volgens zijn zeggen in de biecht zegt dat hij weg moet van haar. Na hun korte ontmoeting loopt Marit verder richting het Oosten, het vliegtuig rechts laten liggend. Tim loop exact de andere kant op als die hij liep voordat hij Marit ontmoette en precies van het vliegtuig af. Dit kun je zien aan zijn schaduw en aan het landschap.

Ook zegt Marit, terwijl ze de richting van het vliegtuig op wijst dat Tim daar in ieder geval niet heen moet.

Simpel gezegd doorkruist Marit (van rechts komend) het pad van Tim die exact in de richting van het vliegtuig loopt. Marit stuurt hem precies de verkeerde kant op en loopt zelf door, het vliegtuig aan haar rechterkant laten liggend.

De oplettende lezer snapt wel wat voor conclusie ik hier aan verbind ๐Ÿ™‚

Reactie van zwft
Datum: 23/01/2012, 23:35

Ik bedoelde te zeggen dat de deelnemers na het pim-pam-pet spel hun best deden duidelijk te maken dat ze goed bezig waren geweest. Vooral William (en terecht). Dit om aan te geven dat men niet bezig is zichzelf verdacht te maken, maar juist het omgekeerde.

Reactie van Luc
Datum: 24/01/2012, 00:01

Ik sluit Anne-Marie niet uit maar ze gaf wel een aantal goede antwoorden in het pim-pam-pet-spel en wilde duidelijk niet dat iemand in de toren ging.
Marit lijkt mij onwaarschijnlijker als mol met het kiezen van de 1000 euro ipv. de joker. Zij loste de telefoonvragen ook goed op en maakte duidelijk dat niemand de toren mocht betreden.

Reactie van erikt
Datum: 24/01/2012, 00:01

@zwft: over de dropping: het klopt, Tim loopt op basis van de schaduwen inderdaad in een andere richting nadat hij Marit heeft ontmoet. Interessant!

pim-pam-pet: sorry, dan had ik je niet goed begrepen. William probeert daar inderdaad uit te leggen dat hij goed heeft gehandeld. Hm, stof tot nadenken.

Reactie van zwft
Datum: 24/01/2012, 02:12

Het vliegtuig ligt redelijk dicht bij de zee. Alle kandidaten lopen in een waaier verspreid aan de land-kant van het vliegtuig. Het beekje waar William doorheen gaat ligt vanaf de zee gezien rechts.
Ook de positie van de rots/berg die regelmatig in beeld en waar Marit ‘Definitly’ naar toe moet (zo zegt ze) ligt die kant uit.
Marit doorsnijdt dus de lijn tussen het vliegtuig en de andere kandidaten, wat vrij slim is als je de boel in de gaten wilt houden.
Alleen Liesbeth loopt op het strand aan de andere kant van het vliegtuig. Als Liesbeth de mol is dan hoeft ze dus alleen maar op dat strand te blijven, wat ze ook deed. Het enige niet onbelangrijke nadeel hiervan is dat ze niet kan controleren of alle andere kandidaten het vliegtuig bereiken en zij als enige overblijft.
Dit zou haar wel erg verdacht maken als mol.
Dat haar koffer volgens Frits behoorlijk schoon is kan goed te maken hebben met het feit dat ze op het strand liep; een vrij vlakke relatief schone ondergrond.

Geef een reactie