widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2012
Z m D w d v Z
« sep   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 3: Pim-pam-pet

20120120a Nadat Art is komen aanvaren in een snelle speedboat, vraagt hij om twee personen die goed zijn in ontcijferen. Marit en Hadewych bieden zich aan. De andere zes verdelen zich in twee groepen van drie personen. 1 groep neemt plaats in de boot en de tweede geeft ze een opdracht om woorden te vormen die met een bepaalde letter beginnen, zoals in het spel pim-pam-pet. De drie in de boot moeten de opdrachten van de andere drie lezen en de woorden opschrijven voordat de boot stopt. Marit en Hadewych moeten dan zo veel mogelijk van de opgeschreven woorden herkennen.

Anne-Marie, Maarten en Tim nemen plaats in de boot. Tim schrijft, Maarten houdt het schrijfbord vast en Anne-Marie onthoudt de letters en categorieën. Ze kijken naar de volgende borden met opdrachten:

  • Sporters met M (van Frits, voor 50 euro per letter). Ze schrijven of roepen de volgende namen: Maradona (van Maarten), Maarten (van Anne-Marie), Mario Been (van Anne-Marie), Michael Jordan, Michael Phelps, Marcel Platje, Maarten van Stekelenburg (van Maarten) en Marciano Vink (van Tim). Hadewych en Marit herkennen de eerste vier (+200 euro).
  • Europese steden met M (van Liesbeth, 50 euro). Ze schrijven of roepen de volgende namen: Madrid (van Anne-Marie), Milaan, Moskou (van Maarten) en Middelburg (van Anne-Marie). Hadewych en Marit herkennen de eerste twee (+100 euro).
  • Acteurs met C (van William, 100 euro). Gemist door Anne-Marie. Ze zag wel de categorie maar niet de letter C.

Daarna stappen Frits, Liesbeth en William in de boot. De andere drie laten ze de volgende borden met opdrachten zien:

  • Dieren met B (van Anne-Marie, 50 euro). Ze schrijven op: beren, bever en badeend. Hadewych en Marit kunnen alles goed lezen maar badeend wordt niet goed gerekend (+100 euro)
  • Schrijvers met Q (van Maarten, 200 euro). Ze schrijven op: Quintus (van Frits) en Quas. Hadewych en Marit kunnen beide goed lezen maar alleen Quintus wordt goed gerekend (+200 euro).
  • Popgroepen met B (van Tim, 50 euro). Ze schrijven of roepen de volgende namen: Backstreet Boys (van Frits), Beach Boys, Bee Gees (van Frits), Boney M (van Frits) en BZN. Opnieuw kunnen Hadewych en Marit alles goed lezen (+200 euro; Backstreet Boys was niet opgeschreven).

Resultaat: de opdracht is geslaagd. Er wordt
200+100+0+100+200+200 = 800 euro verdiend. De pot stijgt naar 3300 euro.

Analyse: bij deze opdracht werd geld verdiend maar altijd in een keten waarbij tenminste drie personen waren betrokken: de aangevers op de wal, de mensen in de boot en de lezers Hadewych en Marit. De laatste twee konden alleen iets verkeerd doen als de namen niet goed leesbaar waren. Namen niet goed herkennen deed vooral Marit. Hadewych leek goed mee te werken. Zij herkende bijvoorbeeld de lastige BZN.

Bij de aangevers viel Maarten op met zijn keuze voor de Q. Ook Williams keuze voor C was vreemd net als de rare manier van Frits om sporters op te schrijven. Het bord van William werd overigens gemist door Anne-Marie. Frits, Liesbeth en Tim hadden een duidelijk bord.

In de boot werden de namen slordig opgeschreven door het duo Maarten-Tim. Frits viel op door, volgens hemzelf, vier goede muziekbands te noemen. Ook Anne-Marie gaf veel goede antwoorden in de boot. Maar zij miste wel Williams opdracht. Frits, Liesbeth en William schreven erg duidelijk in de boot.

Lastig om uit deze opdracht een Mol te halen. Marit en Maarten zagen er verdacht uit. Hadewych en Liesbeth deden het juist goed. Anne-Marie, Frits, Tim en William zijn twijfelgevallen: de ene keer goed bezig, de andere keer niet.

Interessant is nog het frame met verfkwast getoond op 05:03. Een kijker suggereerde dat dit soort kort vertoonde frames worden getoond vanuit het oogpunt van de Mol. Als dat zo is dan zijn Hadewych en Marit niet de Mol. Zij hebben geen woord op karton hoeven te schilderen in deze opdracht.

Reacties

Reactie van zwft
Datum: 21/01/2012, 01:15

Dank voor de keurige uiteenzetting!

Graag wil ik nog wat toevoegen:

– De keuze van William voor de letter C vond ik eerder slim dan vreemd. In de uitzending wordt het nergens genoemd, maar de C was 100 Euro waard en William weet zo een paar acteurs met een C te noemen. Het is dat ze zijn bord mistten terwijl het duidelijk geschreven was.

– Het is niet slim om 1 persoon een schrijfbord te laten vasthouden terwijl een ander er op moet schrijven in een speedboat.
Frits hield zelf het bord vast en schreef ook zelf. Het resultaat was dan ook veel beter.

– De letter W, eerder moeilijker dan makkelijker dan gemiddeld, werd gewaardeerd met 30 punten. Raar dus. Iets minder raar maar wel opvallend was de waardering van de letter O met 70 punten. Of dit gedaan werd om de kijker te verwarren, of dat er een betekenis aan gehecht moet worden weet ik ook niet.

Oke dan; ver gezocht: De afstanden tussen de letters met een andere waardering dan 50 zijn: A,B,C (3) D t/m I (6) J t/m O (6) P,Q (2) R t/m U (4) V,W (2) W (1) X (1) Y (1).
3,6,2,4,1 bekende reeks…

Dat de frames uit het oogpunt van de mol gezien worden lijkt me onjuist. Het bord van Frits wordt in snelle frames vertoond, maar ook de ruggengraat-botten die Liesbeth bij de dropping zag kwamen weer voorbij.

Reactie van Cyn
Datum: 24/01/2012, 19:31

Wat denk je, zou de mol niet altijd kiezen voor de letter ‘M’ bij het schrijven op het bordje? Liesbeth of evt Frits

Geef een reactie