widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2012
Z m D w d v Z
« sep   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 2: Traplopen

20120112a De negen overgebleven kandidaten komen aan bij een lange trap, volgens Anne-Marie ongeveer 350 treden, naast een waterval (Skógafoss). Presentator Art staat bovenaan de trap. Ze moeten met de groep steeds binnen 1 minuut een rekensom oplossen en het aantal treden van het antwoord naar boven lopen. Na elk antwoord moeten ze 1 persoon achterlaten. Als de laatste persoon exact bij Art boven uitkomt dan winnen ze 2000 euro. Doen ze langer dan 1 minuut over een antwoord dan gaat er 100 euro af van hun mogelijke winst.

Liesbeth communiceert via een portofoon met Art. Het spel verloopt als volgt:

  1. Letters in de naam van Frits min piercings van Anne-Marie: Godfried Philip Huffnagel (23) min 3 is 20. Dio wordt achtergelaten.
  2. Lengte van Maarten in cm gedeeld door aantal zwemdiploma’s van William: 204 gedeeld door 4 is 51. Tim blijft staan.
  3. Aantal mensen in Monica da Silva Trio (Tim) maal letters in Dios naam: 2 maal Diorno Dylyano Braaf (18) is 36. Marit blijft achter. William schreeuwde hier 9 en Anne-Marie dacht dat het “min” was in plaats van “maal”.
  4. Aantal middelbareschooldiploma’s van Frits plus huisnummer van Liesbeth: ? plus ?? is 33. Ze gaan verder zonder Frits.
  5. Huisnummer van Hadewych plus aantal Rammen in groep plus hoogste notering van nummer Tijdmachine van Dio: 22 plus 2 plus 12 is 36. Maarten mag niet mee verder.
  6. (vraag en antwoord onbekend) Anne-Marie blijft op positie 6 staan.
  7. Huisdieren van Liesbeth min aantal kreeften in groep plus schoenmaat van Hadewych: 1 min 2 plus 39 = 38 maar ze antwoorden 40, een fout van William. Hij moet ook achterblijven.
  8. Schoenmaat van Tim maal brilsterkte Anne-Marie plus cijfer achter komma Olympische tijd van Maarten: 42 maal 0,5 plus 5 is 26. Maarten geeft hier een verkeerd antwoord (moest 6 zijn). Ze verliezen 100 euro van de mogelijke winst omdat ze het antwoord te laat geven. Hadewych blijft achter.

Resultaat: Liesbeth komt 28 treden onder Art uit. De opdracht is daarmee mislukt. Er wordt geen geld verdiend. De groepspot blijft staan op min 500 euro.

Analyse: zowel William (+2) als Maarten (-1) maakten in beeld fouten in deze opdracht. Maar er moeten meer fouten zijn gemaakt want de totale afwijking was -28. Liesbeth en Hadewych liepen de hele tijd vooraan. Dat is verdacht. Zou 1 van hen een telfout hebben gemaakt? Deze opdracht had weinig kans van slagen. De Mol hoefde weinig te doen. We zijn benieuwd wat er was gebeurd als de kandidaten al bij de eerste vraag 300 hadden geantwoord. Daarna hadden ze het aantal treden tot Art kunnen tellen en alleen gewenste antwoorden kunnen geven.

1 van de vragen is niet in beeld gekomen. Maar we verwachten niet dat daarbij de cruciale fout is gemaakt. Dat is nogal lastig om uit te leggen aan de kijker: een Mol die actief is in de groep in stukken die niet worden uitgezonden.

Aanvulling: vreemd, er waren 3 vragen over Anne-Marie, Frits, Maarten en Tim, 2 over Dio, Hadewych en Liesbeth, maar 1 over William en geen over Marit.

Reacties

Reactie van René
Datum: 12/01/2012, 23:06

Dat was inderdaad mijn tactiek geweest, snel dicht bij Art komen en vervolgens stappen uittellen.
Het is flauw om het zo te doen, maar ze hadden het toch ook niet echt fout kunnen rekenen, want ze corrigeerden nu ook al voor eerder gemaakte fouten.

Reactie van zwft
Datum: 13/01/2012, 08:43

Er heeft een niet-mol zitten klooien want een mol hoeft maar 1 fout te zitten en geen 28. Welk antwoord kan een groot verschil maken? Dat van William. 1 diploma minder scheelt 17 treden. De vraag erna stopt Marit… zou de buit al binnen zijn geweest?

Weer vreemd: het heel even kijken van Marit IN de camera (10:28).

Reactie van lo
Datum: 13/01/2012, 12:26

‘mol hoeft maar 1 fout te zitten en geen 28’

Daar ben ik het niet mee eens. Als je vlakbij Art staat en er is nog maar 1 vraag dan kan je zelf wel zien hoeveel treden je nog moet en wat dus altijd het ‘goede’ antwoord op de vraag is, al is die nog zo fout. Je moet als mol dus zorgen dat je ver genoeg van Art af bent bij stellen van de laatste vraag.

Reactie van zwft
Datum: 13/01/2012, 12:37

Hoi lo,
Wat je zegt klopt inderdaad, maar ik vraag me nog steeds af of ze ook niet het goede antwoord moesten geven. Dit werd niet gezegd door Art, maar het lijkt me raar als dit niet zo is, want dan hadden ze inderdaad zo naar boven kunnen lopen met allemaal foute antwoorden. Maar wie weet was dit juist de truc in de opdracht.

Reactie van zwft
Datum: 13/01/2012, 13:13

Bij de analyse hierboven wordt ervan uitgegaan dat het antwoord op vraag 4 correct was. Het zou mij niet verbazen als we in een flashback het antwoord nog eens te zien krijgen in de komende afleveringen.

Ik krijg het niet voor elkaar om die 28 treden te verklaren:
Vraag1: moet goed zijn (controleerbaar).
Vraag2: als William 1 diploma gelogen heeft verschilt dit 17 treden.
Vraag3: moet goed zijn (controleerbaar)
Vraag4: moet 30 zijn (kom ik op terug)
Vraag5: kan nooit veel verschil opleveren, behalve als Liesbeth gelogen heeft over haar huisnummer.
Vraag6: als vraag 5, maar dan zou Hadewych over haar huisnummer gelogen hebben (kom ik op terug). Het nummer 12 van Tijdmachine klopt.
Vraag7: neem aan dat dit klopt.
Vraag8: klopt ook (controleerbaar)

Alles bij elkaar opgeteld levert 242 op.
300 treden – 28 = 272, dus het antwoord op vraag 4 moet 30 geweest zijn.

Als het antwoord op vraag 4 correct is dan is er dus waarschijnlijk over de huisnummers gelogen. Liesbeth en Hadewych dus.
Ik weet niet in hoeverre dit controleerbaar is.

Overigens kunnen ook de nummers van de huisjes gegeven zijn waarin ze dan op IJsland verblijven.

Mijn conclusie is dat Hadewych weer wat meer verdacht is (met haar uitdrukkingsloze gezicht).

Reactie van erikt
Datum: 14/01/2012, 18:54

@zwft: het huisnummer van Liesbeth klopt volgens het telefoonboek van Amsterdam. Hierover liegen als Mol is erg onverstandig omdat het opvalt voor de mensen die je kennen. Wie zegt dat er 300 traptreden waren? En iedereen zoekt naar fouten in de sommen maar er kan ook verkeerd zijn geteld bij het naar boven lopen.

Reactie van zwft
Datum: 15/01/2012, 12:06

Je hebt gelijk Erikt… ik weet ook niet hoe ik bij die 300 kom. Ik ga eens kijken of uit de televisiebeelden op te maken is hoeveel treden het waren en op welke trede iedereen staat.

Reactie van erikt
Datum: 15/01/2012, 12:48

@zwft: goed idee om de trapposities na te gaan. Ik ben er al mee bezig geweest maar kwam er niet helemaal uit. Het meest interessante dat ik ontdekte was dat er op sommige plekken links op de tredes plankjes liggen. Positiemarkeringspunten voor de Mol?

Reactie van zwft
Datum: 15/01/2012, 20:23

Ik kan alleen zien dat t/m Marit er exact goed geteld is. Daarna klopt het redelijk. Over het totaal aantal treden verschillen de gegevens op internet, maar het zal inderdaad rond de 350 liggen. Het eerste plankje ligt overigens op de 30e trede.

Wat mij ergert zijn de laatste shots. Tussen Liesbeth en Hadewych moeten 26 treden zitten, maar in werkelijkheid zijn het er een stuk of 90. Ik snap niet waarom het zo gefilmd is maar op deze manier is er voor de analytische kijker echt geen touw meer aan vast te knopen.

Reactie van erikt
Datum: 15/01/2012, 20:34

@zwft: je hebt gelijk! Liesbeth passeert 4 bordessen en stopt op de vijfde. Tussen de bordessen zitten ongeveer 15 treden dus dan heeft ze er een stuk of 60 opzitten (misschien zelfs meer). Dit is raar!

Geef een reactie