widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2011
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Puzzelen in een steengroeve

20110211

De kandidaten moeten in een verlaten steengroeve een puzzel oplossen. In het blokkenschema dat hierboven staat, moeten ze zich verplaatsen van de start (S) naar de finish (F). Ze mogen alleen op de blokken staan en moeten zich via een plank verplaatsen van 1 blok naar een andere. Ze hebben 2 planken: een korte en een lange. Ze mogen de korte alleen gebruiken voor korte afstanden, bijvoorbeeld S-1, en de lange alleen voor lange afstanden, bijvoorbeeld 2-3. Ze mogen niet met een plank over een andere plank lopen. Er mogen maximaal 4 personen op een groot blok staan en maximaal 1 op een kleine. Deze opdracht is een variant van het spel River Crossing.

Om deze puzzel op te lossen, moet de korte plank op de stukken S-1, 1-2, 3-4, 4-5 en 6-F worden geplaatst en de lange op 2-3 en 5-6. De twee planken moeten tussentijds verplaatst worden via de omwegroutes 2-K-K-4 (kort), 3-L-L-L-5 (lang) en 5-M-M-M-6 (kort).

Pepijn gaat meteen de lange plank ophalen. Dat lijkt slim maar ondertussen pakt hij de kleine plank mee zodat de anderen niks kunnen doen (fout). Als hij weer terug komt met de kleine plank is inmiddels 1:18 minuut weg (tijdrekken). Inmiddels zegt Soundos dat ze oplossing heeft gevonden.

Soundos stuurt Anna, Karin, Pepijn en Patrick samen naar blok 2 (goed). Maar ze stuurt ook Art naar het eerste en het tweede L-blok, (fout). Daarna stuurt ze Patrick naar blok 4 (fout). Pepijn stuurt dan Art naar blok 4 (fout). Dan stuurt Soundos Art via het derde L-blok naar blok 5 (fout).

Patrick probeert uit te leggen hoe de groep van blok 2 naar blok 3 kan komen maar niemand luistert naar hem. Pepijn vraagt Art om met de grote plank naar hen toe te komen maar dat lukt Art niet omdat hij de verkeerde kant oploopt (fout). Dan vertelt Patrick aan Art hoe hij wel moet lopen (goed!). Soundos roept Patrick weer terug naar de groep (goed!).

De groep arriveert op blok 3. Pepijn verplaatst de korte plank via de K-route naar blok 4 en de groep steekt over naar dit blok. Ze gaan meteen door naar blok 5. Art pakt de lange plank en gaat via de L-route richting blok 5. De voorpost gaat naar blok 6 over de lange plank. Anna neemt de korte plank mee via route M naar blok 6. Soundos gaat terug naar blok 4 (waarom?). Het pad naar de finish ligt open. De groep haalt de finish met nog 3 seconden op de klok!

Resultaat: de opdracht is geslaagd en er wordt 2500 euro voor de pot verdiend. De pot stijgt daardoor naar 15.890 euro.

Analyse: dit was een mooie puzzelopdracht. Soundos claimde na afloop dat zij een belangrijk aandeel had in het oplossen van de puzzel maar in beeld stuurde ze de kandidaten vaker in de verkeerde richting dan in de goede (3-2). Pepijn leek erg behulpzaam bij deze opdracht maar bij hem pakte alles verkeerd uit (3-0). Patrick was juist goed bezig met het uitleggen van de oversteek van blok 2 naar blok 3 (0-1). Als de Mol in deze opdracht actief is geweest dan is Pepijn of Soundos de Mol.

Reacties

Reactie van Kevin
Datum: 14/02/2011, 22:29

Belangrijk om ook te vermelden is dat Karin, bij 7:57 op de klok, zegt dat Soundos niet langs de kant moet blijven staan en ook mee moet lopen van plateau naar plateau. Pattrick reageert daar fel op en vindt dat Soundos langs de kant moet blijven staan om eerst de puzzel op te lossen. Pepijn en Anna lijken het eens te zijn met Karin. Natuurlijk moet Soundos meelopen om verder te komen in de puzzel. Doet ze dat niet, gaat er toch weer tijd verloren. In mijn ogen dus een molactie van Pattrick, en anti-molactie van Karin, Pepijn en Anna.

Geef een reactie