widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2010
Z m D w d v Z
« sep   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 4: Herexamen

20100128 De zeven overgebleven kandidaten krijgen de opdracht om zich in drie groepen te verdelen: 2 groepen van twee personen en 1 van drie met daarin de personen met de slechtste schoolcijfers. In de Mogi High School kunnen ze in verschillende klaslokalen vragen vinden die ze moeten beantwoorden. Telkens als er een vraag verkeerd wordt beantwoord, moet er een persoon van de groep in het lokaal achterblijven. Ze mogen maar 5 minuten per vraag gebruiken en hebben 20 minuten voor de hele opdracht.

Arjen en Kim vinden de eerste vraag: een dictee waarvan ze de 16e, 53e en 103e letter moeten vinden (vak Nederlands). De tekst luidt: een consciëntieuZe mol plant de karakteristieke malicieuze Sabotageacties doorgaans minutieus. nochtans wordt het moLlige werk in deze hectische dagen (en meer). Zij geven door MEH maar het is fout (muis hier voor correct antwoord). Het is niet duidelijk hoe Pieter Jan aan zijn antwoord komt. Arjen blijft achter in het lokaal.

Barbara, Erik en Sanne gaan op zoek naar de hoofdstad van een land met een merenlandschap, een rotslandschap, vijf kastelen, een oud oriënt, een desert highway en een zee ter hoogte van Shanghai (Aardrijkskunde). Ze gokken op Rabat de hoofdstad van Marokko (keuze van Barbara) maar dat is niet goed (correct). Sanne blijft achter in het lokaal.

Frits en Hind krijgen een vraag over het Duits. Ze moeten uitvinden welk woord niet in het rijtje hoort: bei, mitt, entgegen, nach, durch, zu en seit. Ze kiezen voor seit (keuze van Frits) maar dat is fout (correct). Hind blijft achter.

In het volgende lokaal krijgt Frits een klassiek probleem met emmers en water (Scheikunde). Hij moet ervoor zorgen dat er precies 4 liter in een grijze emmer komt. In de emmer staan een aantal streepjes met namen en Frits moet de naam bij het waterniveau dan doorgeven als antwoord. Maar hij heeft alleen maar een emmer waar drie liter inpast dus dit probleem lijkt onoplosbaar. Hij komt er dan ook niet uit. Heeft hij een derde emmer over het hoofd gezien? Hij antwoordt De Mol maar dat is fout (correct).

Barbara en Erik arriveren in een lokaal met daarin vier schilderijen en vijf schildersnamen: Jan Steen, Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals (Kunstgeschiedenis). Zij koppelen de schilderijen aan de schilders en denken dat er van Vermeer geen schilderij hangt. Dit blijkt correct te zijn.

Kim moet een multiple-choice-vraag beantwoorden: Wat deden de samoerai niet? Schoonschrijven, bloemschikken of papiervouwkunst? (Geschiedenis). Ze heeft geen idee en het lukt haar ook niet om het op te zoeken in de boeken die in het lokaal liggen want die zijn in het Japans. Ze gokt op papiervouwkunst en dat blijkt correct.

Barbara en Erik zijn inmiddels in een lokaal waar ze een Engelse zin in elkaar moeten zetten. Het is de zin It is no use crying over spild/spilled/spilt milk. De vraag is wat het zesde woord moet zijn. Erik besluit Barbara te testen. Hij geeft een verkeerd antwoord (spilled) en zij gaat mee. Het antwoord wordt fout gerekend (correct). Erik blijft achter in het lokaal.

Barbara beslist om nog een vraag te beantwoorden. Ze had ook kunnen stoppen en het geld van Vermeer kunnen incasseren. In het volgende lokaal vindt ze Peter=viool, eend=hobo, kat=klarinet en grootvader=? (Muziek). Ze herkent het muziekstuk waar dit over gaat niet en antwoordt drums. Dat is fout (correct) en daarmee is deze groep af.

Kim is als enige over en gaat een som oplossen (Wiskunde). Maar ze is de stelling van Pythagoras vergeten en kan niet uitrekenen hoe lang de derde zijde van de rechthoekige driehoek (rechte zijde 6 en schuine zijde 10). Ze raakt buiten tijd voordat ze het antwoord vindt. Daarmee is iedereen af.

Resultaat: Er was 250 euro per correct antwoord te verdienen. De kandidaten vonden er 2 van 9 maar verzuimden zich daarna bij Pieter Jan te melden. Er is daarom bij deze opdracht niets verdiend. De groepspot blijft staan op 5500 euro.

Analyse: een aantal van de vragen zijn eenvoudig maar andere lijken echt onmogelijk, zoals Nederlands en Scheikunde. De redenatie achter het Duitse en het Nederlandse antwoord is ons niet duidelijk. De Mol kan hier proberen zo veel mogelijk verkeerde antwoorden te geven maar ook goede antwoorden geven en vervolgens falen is een prima strategie.

Barbara heeft de meeste fouten gemaakt maar zij kan de Mol al niet meer zijn. Kim was erg verdacht bij Wiskunde en Erik was dat bij het Engels. Erik probeerde wel Barbara naar buiten te krijgen met het geld. Frits had twee foute antwoorden maar die waren wel bij lastige vragen. Arjen had ook een fout antwoord bij een lastige vraag. Hind en Sanne waren wat passief in deze opdracht. Kim en Frits komen het meest verdacht naar voren uit deze opdracht.

Aanvulling (zaterdag 30 januari): het lijkt erop dat je bij het Nederlands het woord Mol moet vervangen door een woord van negen letters. Alleen dan krijg je de juiste antwoordletters, bijvoorbeeld: een consciëntieuZe schrijver plant de karakteristieke maliCieuze sabotageacties doorgaans minutieus. nochtans wordT het mollige werk in deze hectische dagen. Keuze te over voor welk woord hiervoor gebruikt kan worden. Gewone kandidaten hadden geen schijn van kans om het goede antwoord te vinden bij dit dictee. Betekent dit dat de Mol in dit klaslokaal zat?

Google Street View: Mogi High School

Reacties

Reactie van Swifty
Datum: 29/01/2010, 09:54

Duits: er zijn 2 rijtjes die voorzetsels die de naamval van het woord daarna bepalen.
Derde naamval:
mit
nach
bei
seit
von
zu
aus
ausser
entgegen
gegenuber

Vierde naamval:
durch
für
ohne
um
bis
gegen
entlang

Durch staat dus in het andere rijtje dan de andere voorzetsels 😉

Reactie van Piet
Datum: 29/01/2010, 09:55

Uitleg vraag Duits: durch is het enige voorzetsel waarna de 4e naamval komt, alle andere voorzetsels gaan met de derde naamval.

Reactie van suzan
Datum: 29/01/2010, 10:08

Swifty haalt me de woorden uit de mond. Duits vond ik juist de eenvoudigste vraag omdat het meteen duidelijk was dat het om “aus bei mit nach seit von zu” ging. Frits leek dat te weten (“volgens mij is het zo’n rijtje”) maar maakte toch de verkeerde keuze.

Reactie van suzan
Datum: 29/01/2010, 10:09

O ja, en dat antwoord van Barbara bij Peter en de Wolf was wel heel treurig! Ook zonder de iPod zouden veel mensen geweten hebben dat grootvader de fagot is maar als je dat niet weet en je luistert dan hoor je toch een laag blaasinstrument de rol van opa vertolken! Heel vreemde fout.

Reactie van René
Datum: 29/01/2010, 10:23

Ik vond dat wat Kim deed typisch iets voor een mol: ze was op de goede weg met Pythagoras, maar verpestte het wel.

Sanne was erg passief bij deze opdracht, onmols. Maar het was ook raar geweest als ze met haar mavo dingen had geweten, terwijl veel andere deelnemers met vwo (in ieder geval Kim, Frits, Arjen) er al niet uit kwamen.

Reactie van René
Datum: 29/01/2010, 10:25

Duits wist ik overigens ook wel (aus bei mit…) maar die Peter en de Wolf wist ik ook niet. Ik ben zelf muzikant, maar ik kan ook echt niet alle instrumenten herkennen aan hun geluid. En Barbara kan sowieso al niet meer de mol zijn, dus waar maken we ons eigenlijk druk over?

Reactie van Swifty
Datum: 29/01/2010, 11:23

Ik kom nog niet uit Scheikunde. Het is een bekend raadsel, maar dan is er ook een emmer van 5 liter bij. En ik vraag me af wat het met scheikunde te maken heeft?

Reactie van cynthia
Datum: 29/01/2010, 11:30

weet je zeker dat Frits geen andere emmer heeft gehad? Als je rond 8:15 kijkt, denk ik een andere grijze emmer te zien, linksonder.
Anders was deze opdracht toch uberhaupt niet haalbaar?
Trouwens, ik begin Frits te verdenken. Hij antwoord hier ‘de mol’ en zegt dat degene die de vrijstelling pakt de mol is. En hij pakt het zelf. Een mol hoeft trouwens niet populair te zijn om een goede mol te zijn. Denk maar aan Miloushka in 2006.

Reactie van René
Datum: 29/01/2010, 12:01

@cynthia: Erg opvallend inderdaad, met Frits. En ook de aflevering waarin de mol bekend gemaakt zou worden. Daar zei Karel: “Frits is de Mol!”. En PJ zei: “Misschien is de presentator wel gewoon de mol”. Kortom, veel aanwijzingen dat Frits de mol zou zijn.

Misschien wordt ons continu de oplossing in de schoot geworpen, maar verwerpen wij die telkens weer.

(Toch denk ik niet dat hij het is)

Reactie van René
Datum: 29/01/2010, 12:02

Overigens is Erik ook presentator, dus die opmerking van PJ kan ook altijd nog op hem slaan.

Reactie van cynthia
Datum: 29/01/2010, 12:10

@rene Ik vind het ook lastig te geloven hoor, maar houdt hem toch wel in de gaten!

Net als Arjen en Erik, een Sanne een klein beetje nog.

Kim en Hind zijn het duidelijk niet voor mij.

Reactie van Harm
Datum: 29/01/2010, 14:43

Mee eens. Kim en Frits zijn hier de hoofdverdachten.

Reactie van Ivo
Datum: 29/01/2010, 16:23

Het antwoord bij Engels is me ook niet helemaal duidelijk. Volgens het woordenboek (http://www.merriam-webster.com/dictionary/spill) is zowel ‘spilled’ als ‘spilt’ goed. Spilled wordt zelfs als voorbeeld gebruikt bij de uitdrukking: http://www.merriam-webster.com/dictionary/spilled

Reactie van Erwin
Datum: 29/01/2010, 22:39

Scheikunde was wel mogelijk, mits de kraan ook water zou geven!. Ik neem aan van wel!

Duidelijk te zien dat er 3 emmers zijn, dus:

Vul de grijze af tot 1 van de 2 middelste streepjes, dit is “vier” liter.
Giet daar 3 liter uit, houd je “1” liter over. Bewaar deze liter in de andere emmer.

Vul opnieuw af op hetzelfde streepje, weer 3 liter eruit, “1” liter bewaren.
Nog een keer hetzelfde.
Dan zit er al het goed is 3 bij elkaar gegooide liters in de emmer. Meet dit nu in de maat emmer met 3 liter. Komt dit precies overeen, heb je het goede streepje, heb je te weinig, kies je het streepje(s) erboven, Heb je te veel, kies je het streepje(s) eronder.

Net waar je dan nog 2 streepjes over hebt, en daarmee nog niet duidelijk is, moet je een her test doen, anders zou je het daarmee kunnen weten.

Wel zonde van het water dan trouwens 🙂

Reactie van erikt
Datum: 29/01/2010, 22:43

Heel mooi! Bedankt voor de uitleg!

Reactie van lo n
Datum: 29/01/2010, 23:02

Grappig dat dit onderwerp zoveel respons oplevert. We hebben blijkbaar allemaal op school gezeten ;).

Maarre wat mij het meest opviel is dat Arjen het meteen aan Kim liet te beslissen wie door mocht gaan na hun foute dictee antwoord.

Zij reageerde razendsnel dat zij dan door zou… als mol weet je toch dat Kim er als de kippen bij is en geef je niet zo’n opening maar ga je loten oid???

Reactie van Erwin
Datum: 29/01/2010, 23:36

Ik zie trouwens net op de officiele wie is de mol site dat er wel een emmer was met 5 aangestreept (staat bij hints)

Dusja, dan is mijn strategie wat omslachtig, maar is de oplossing wel erg simpel

3 in 5, 5 vullen uit 3, houd je 1 over in 3, 5 leeg, 1 overgooien, 3 vullen, 3 overgooien=4 liters. En dan niet knoeien Frits!!! want daar begon je ook al mee, die streepjes staan toch best dicht bij elkaar 🙂

Reactie van swifty
Datum: 30/01/2010, 09:57

Geniaal Erwin, die oplossing met slechts 2 emmers!

Maar erg opvallend dat Frits die laatste emmer zogenaamd niet zag. Ik vind ‘m steeds verdachter…

Zul je zien dat Karel en Angela de opdracht hebben gekregen om Frits aan te wijzen, en dat PJ na afloop zegt, ik zei toch in de derde aflevering wordt de mol bekend…

Reactie van Erwin
Datum: 30/01/2010, 14:19

Geniaal of niet, dat was nog steeds een oplossing met 3 emmers, en die waren ook echt beschikbaar, komt eigenlijk opdezelfde tijd in beeld als die emmer waar het streepje op staat van 5 liter!

Het is zelfs mogelijk om het met 2 emmers te doen, als alleen 3 liter bekend is, en 4 liter de onbekende, maar toch aan te nemen is.

Dan moet je het als volgt doen:
“4” liter, 3 eruit, “1” over, deze “1” in de 3 liter emmer overgooien.
“4” liter opnieuw afmeten, “2” liter eruit om 3 liter af te meten in de emmer.
Houd je “2” liter over, deze “2” overgooien in de 3 liter emmer.
Weer “4” liter afmeten, en “1” overgooien om 3 liter af te meten in de blauwe emmer. Houd je “3” liter over in de grote emmer. Dit controleer je door over te gooien in de kleine emmer of het klopt, te veel of te weinig is.

Maargoed, deze beide oplossingen kunnen niet zo heel snel bedacht EN uitgevoerd worden, dus binnen de 5 min was dit toch niet haalbaar. Daarom was het aardig dat ze er ook een emmer met 5 liter bij hebben gedaan :). Maar mochten jullie is voor dit raadsel staan met 2 emmers, en maar 1 zekere maat, en een andere die aangenomen kan worden, dan moet je ff hier aan terug denken 😛

Maar erg verdacht dat Frits er niet uit kwam met 3 en 5 liter!!!

Reactie van erikt
Datum: 30/01/2010, 14:21

Heel mooi, deze twee-emmeroplossing!

Reactie van Harm
Datum: 03/02/2010, 18:51

Maar dan moet dat woord wel met een M beginnen, want die fout maken ze. Dus bijvoorbeeld “een consciëntieuze molvanger etc.”

Reactie van Jayson
Datum: 08/03/2010, 11:21

Aangezien ik het nog steeds opvallend vind dat Kim hier die theekamer binnenloopt met slippers en dergelijke heb ik deze opdracht nog eens nader bekeken. Veel van de antwoorden lijken hints te zijn naar Kim. Alleen van Kunstgeschiedenis (vermeer) en Muziek(fagot) is me nog niet duidelijk.

Duits:
‘Durch’ is het 5e woord van de 7 woorden en hoort niet in het rijtje thuis. Er zijn in aflevering 4 nog 7 kandidaten. Is dan de 5e kandidaat de mol, die hoort niet in het rijtje thuis? Kim was 5e op de groepsfoto van aflevering 4. Kim staat ook 5e in de rij kandidaten na afloop van de schoolopdracht.

Engels:
Het gaat om een spilT “T” -> thee?

Scheikunde:
Bij de scheikundeopdracht staan er 2 namen van 7 letters aan 1 kant en Tim + de mol aan de andere kant. Kim heeft ook drie letters, moet hier Kim staan?

Nederlands:
ZCT -> Zet ze thee

Geschiedenis:
papiervouwkunst -> samoerai beheersten alle 3, papiervouwkunst hoort niet bij theeceremonie de andere 2 zijn daar wel zeer belangrijk

Wiskunde:
6 -> kim doet deze zelf. 6de mol van de 10de (ook getal) serie. De 8 komt vaker voor, waar dit precies voor is is me nog niet geheel duidelijk.

Reactie van Jayson
Datum: 08/03/2010, 17:50

met zesde mol bedoel ik de zesde BN-mol

Reactie van Ab van Poppel
Datum: 24/10/2011, 22:26

Weet iemand welke muziek wordt gebruikt op de achtergrond???

Geef een reactie