widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2010
Z m D w d v Z
« sep   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 2: Jokerspel

20100118 We hebben 1 opdracht van aflevering 2 tot nu toe onbesproken gelaten: het jokerspel. Hiermee kan geen geld worden verdiend dus hier ligt geen taak voor de Mol. Die kan in deze opdracht doen wat hij wil. Hij kan al zijn jokers weggeven want hij heeft ze toch niet nodig. Maar hij kan ook proberen veel jokers te verzamelen zodat hij lijkt op een fanatieke kandidaat. Dit is geen goede opdracht om de Mol mee te proberen te ontmaskeren.

Toch is het slim van de makers van het programma om deze opdracht in het spel te plaatsen. Immers, het zorgt ervoor dat kandidaten die mogelijk samenspelen, tegen elkaar worden uitgespeeld. Samenspelende kandidaten zijn lastig voor het verborgen houden van de Mol. Samen hebben zij meer informatie en dat maakt het gemakkelijker om de Mol te ontmaskeren. Denk maar terug aan vorig jaar, toen Viviënne zowel samenwerkte met Anniek als met Dennis. Drie spelers ontdekten toen wie de Mol was, een van de slechtste resultaten in de geschiedenis van het programma.

Hoe verliep dit jokerspel? Eerst werden de kandidaten gevraagd op koppels te vormen. Dat werden Arjen-Barbara, Erik-Frits, Kim-Manuel en Sanne-Tim. Hind bleef alleen over. Vervolgens werd van elk koppel 1 persoon afgevaardigd naar een kamer waar ze van Pieter Jan jokers kregen aangeboden. Maar de jokers die ze pakten waren niet voor henzelf maar voor hun partner. Alleen Hind mocht jokers voor zichzelf pakken.

De acht kandidaten werden daardoor voor een enorm dilemma geplaatst. Het hoofddoel van iedere deelnemer in Wie is de Mol? is niet geld verdienen of de Mol ontmaskeren maar de volgende ronde halen. Het verzamelen van jokers, die extra punten opleveren bij de test, is voor het bereiken van de volgende ronde erg interessant. Maar je wil niet dat de andere kandidaten veel jokers krijgen want dat maakt de kans kleiner dat jijzelf genoeg punten haalt in de test. Eigenlijk wil je als kandidaat bij deze opdracht helemaal geen jokers pakken voor jouw partner.

Aan de andere kant weten de kandidaten ook dat het hebben van een betrouwbare vriend cruciaal kan zijn om ver te komen in het spel. Als zij jokers pakken voor hun partner dan verdienen ze daarmee vertrouwen, nuttig voor de komende afleveringen. Maar extra jokers voor hun partner maken de kans groter dat zij er zelf na de volgende test uitliggen. Ziedaar, een klassiek dilemma van een kortetermijndoel dat in conflict is met een langetermijndoel.

Er is geen perfecte oplossing voor dit dilemma en je ziet ook dat de kandidaten verschillende strategieën volgen. De eerste groep bij het jokerspel bestaat uit Arjen, Erik, Hind, Kim en Tim. Pieter Jan stapelt 1 voor 1 de jokers op tafel. Ze mogen elk maar 1 keer jokers pakken. Hind pakt de eerste twee jokers. Daarna pakt Tim 1, Erik 2 en Kim 1. Pieter Jan zegt dan dat het spel voorbij is. Dus Arjen blijft zonder jokers.

In de tweede ronde spelen Barbara, Frits, Manuel en Sanne. Frits pakt de eerste joker. Daarna pakt Sanne 2 en Barbara zelfs 3. Manuel wacht geduldig af terwijl Pieter Jan er nog 3 neerlegt. Maar als hij ze wil pakken dan is Pieter Jan sneller en gaan de jokers weer terug in de bak. Ook Manuel blijft achter zonder jokers.

Het spel had hier afgelopen kunnen zijn maar het gaat gewoon door. De koppels worden tegenover elkaar geplaatst en zij mogen zeggen hoeveel jokers ze hebben gepakt. Daarna begint een onderhandelingsspel waarbij ze mogen liegen over het aantal jokers dat ze hebben gepakt en waarbij ze ook gepakte jokers zelf mogen houden. Opnieuw krijgen ze het dilemma tussen nu de test overleven en later in het spel een betrouwbare partner hebben.

Erik (2 jokers) en Frits (1) zijn het eerst aan de beurt. Na enig onderhandelen, ruilen ze hun jokers. Het vertrouwen is er nog! Kim (1) en Manuel (0) zijn de volgende. Manuel is eerlijk over de jokers maar Kim maakt hem wijs dat ze niks heeft gepakt. Zij houdt dus 1 joker. Dan volgen Arjen (0) en Barbara (3). Ze zijn allebeide eerlijk over hun jokers. Barbara laat Arjen de verdeling kiezen en hij neemt 2 jokers waardoor er 1 voor haar overblijft. Sanne (2) en Tim (1) zijn het laatste koppel. Tim is eerlijk maar Sanne maakt hem wijs dat ze maar 1 joker heeft. Ze ruilen de jokers waardoor de aantallen hetzelfde blijven.

Ook nu had het spel afgelopen kunnen zijn. Maar het gaat nog steeds door! Barbara maakt de test maar Arjen komt de kamer binnengelopen en gaat tegenover haar zitten. Het blijkt dat iedereen de test maakt met zijn partner tegenover zich. Hierdoor kan iedereen zien hoeveel jokers de ander inzet en dus ook of de ander de waarheid heeft gesproken. Alle spelers zetten alle jokers in die ze hadden. Arjen krijgt gewetensbezwaren en geeft 1 van zijn jokers aan Barbara.

Deze gecombineerde jokeropdracht-test was prachtig om te zien en is 1 van de hoogtepunten in Wie is de Mol? van de afgelopen jaren, wat ons betreft. De vraag alleen is of de programmamakers er verstandig aan gedaan hebben om de tests in koppels te laten maken. Er ontstaat zo wel een hele sterke band tussen de spelers die elkaar blijken te hebben vertrouwd. Maar goed, de opdracht heeft waarschijnlijk wat vertrouwen betreft meer kapot gemaakt dan opgebouwd. En die duotest heeft ook prachtige televisie opgeleverd. Hulde!

Reacties

Reactie van Cosmic Fool
Datum: 18/01/2010, 00:23

Mooie analyse, Erik! Ik vond het ook één van de mooiste opdrachten van de laatste jaren in WIDM. Meer van dat graag!

Geef een reactie