widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

maart 2009
Z m D w d v Z
« feb   sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

De fouten van De Mol

Bij deze serie was het erg lastig om De Mol te ontmaskeren. Bijna 60% van de frequente kijkers zat fout in de finale toen er maar twee kandidaten over waren. Maar de Mol heeft dit jaar ook veel dingen gedaan die je niet van een Mol verwacht. Kijk maar naar het volgende lijstje:

 • In aflevering 1 moeten de kandidaten voor het slagen van een opdracht 10 camera’s vinden in een fabriek. De Mol vond van alle kandidaten de meeste camera’s: vier.
 • In de tweede aflevering zoeken de kandidaten in twee groepen naar geld in het voormalige kantoor van de bouwers van de Titanic. De Mol vond van alle kandidaten het meeste geld: 2030 euro.
 • In de derde aflevering voeren de kandidaten in drie teams een puzzeltocht uit in Belfast. Het team van De Mol was haalde als enige de finish.
 • Daarna zoeken ze in een theater naar de zeven woorden van een geheime zin die geld op zou leveren. De Mol noemde van alle kandidaten de meeste woorden als eerste: vier.
 • In de slotopdracht van aflevering drie kunnen de kandidaten geld verdienen door met auto’s ruiten stuk te rijden op een autokerkhof. De Mol verbood de halveerauto de 1000-euro-ruit stuk te rijden en gaf de locatie door aan de verdubbelauto waardoor 1500 euro extra werd verdiend.
 • In aflevering vier kunnen de kandidaten zowel geld winnen als verliezen in een flipperspel. Slechts twee van de zeven kandidaten wonnen hier geld. De Mol was 1 van die twee.
 • In aflevering vijf winnen de kandidaten 1350 euro door onder andere vragen goed te beantwoorden bij een ganzenbordspel. Tenminste 750 van deze 1350 euro wordt verdiend door vragen die goed beantwoord werden door De Mol.
 • Ook in aflevering zes zit een puzzeltocht die deze keer afgelegd wordt in taxi’s. De Mol legde de laatste 100 meter van de tocht sprintend af waardoor zijn deel van de opdracht net werd gehaald: 500 euro extra in de pot.
 • Bij de lunchopdracht in aflevering 7 krijgen de kandidaten de kans om het reeds gewonnen bedrag te verdubbelen. De Mol accepteerde het aanbod en hielp mee om het geldbedrag te verdubbelen: 850 euro extra voor de pot.
 • Tijdens een treinreis in aflevering 8 kunnen de kandidaten geld verdienen door een aan hen toegewezen kluis te openen. Slechts twee van de vier overgebleven kandidaten haalden geld binnen voor de pot. Opnieuw was De Mol 1 van die twee.
 • Bij 1 van de laatste opdrachten, in aflevering 9 bij de kaarsjes, kunnen de kandidaten geld winnen als ze de juiste antwoorden geven op vragen. De Mol gaf op 5 van de 10 vragen een goed antwoord en ondersteunde 4 goede antwoorden die van anderen kwamen.

Iemand met een dergelijke staat van dienst kan je onmogelijk een Mol noemen. We hebben hier te maken met een topkandidaat die niet zou hebben misstaan als winnaar van het programma. Het dieptepunt voor De Mol werd bereikt bij de kaarsjesopdracht waarover hij later in interviews heeft verklaard bewust te hebben meegewerkt aan het slagen omdat hij vond dat de winnaar het geld van deze opdracht best mocht hebben. Zo’n “Molactie” zijn we nog niet eerder tegenkomen in Wie is de Mol?.

Natuurlijk heeft De Mol een dubbele taak: niet alleen moeten de kandidaten worden tegengewerkt maar dat moet ook nog eens onopvallend gebeuren. Bovenstaand lijstje laat zien dat de eerste taak niet goed is uitgevoerd. Maar ook op de tweede taak kun je aanmerkingen hebben omdat een recordaantal kandidaten op deze Mol heeft gestemd bij de tests.

De Mol is kennelijk wel ontsnapt aan de aandacht van veel kijkers. Maar kan iemand daar wel trots op zijn als hij zich tijdens het programma zo weinig als Mol heeft gedragen?

Volgend seizoen graag weer een echte Mol!

Reacties

Reactie van Heinz
Datum: 17/03/2009, 12:46

“Volgend seizoen graag weer een echte Mol!” Dit jaar hadden we ook een echte Mol: Anniek. 😉

Reactie van myy
Datum: 17/03/2009, 17:04

Ik vind het best meevallen.
Het is juist leuk dat we, een voor sommige ‘onverwachte’ Mol hebben!
Jon zei het zelf: ‘Niet alles gaat altijd goed’. Dat is juist het leuke van het spel.
Het is toch ook niet leuk als de winnaar maar €10.000 wint?
DE LUNCHOPDRACHT: Jon dacht dat Viv het zou verpesten. Dit deed ze niet, dus Jon kon niet anders dan meedoen.
TREINREIS: Jon heeft dan wel het geld gevonden, maar hier was wel een echte Molactie! Hij won €100,- ipv €300,-!!!!!!!!
Zo zijn er nog meerdere dingen.

Reactie van Hilje
Datum: 17/03/2009, 22:27

Beetje laf dit. Sowieso slaat meer dan de helft van je punten nergens op:

– de mol vond veel camera’s, klopt, maar zette daarmee veel mensen buiten spel.

– de mol vond veel geld, wetende dat dit geld bijna helemaal niet in de pot zou komen én hij ging als eerste. Mocht hij het niet vinden, dan zou bijna alles toch wel gevonden worden. Door deze actie lijkt hij fanatiek, waardoor niemand hem verdenkt. Hij heeft immers 2030 euro binnengehaald! Niet dus…

– Het team van de molde mocht dan de finish halen, maar werd er geld verdiend voor de pot? Nee. Jon speelde hier gewoon in op het feit dat Anniek en Hans het nooit zouden halen. Waarom zou hij nog verder mollen als de opdracht toch al mislukt? Om zichzelf nog even lekker verdacht te maken? Die tweede taak die jij noemt doet hij dan niet echt goed he.

– De mol noemde de meeste woorden, maar wederom was er geen succes, want hij noemde ook de meeste woorden niet. Leverde zijn actie geld op? Nee. Goede mol dan.

– Autokerkhof was inderdaad onmols.

– Flipperspel is niet goed te mollen. Je hebt te maken met de natuur en die is niet te manipuleren.

– Ganzenbord verdiende hij wel wat geld, maar zorgde er ook voor dat de anderen snel doorkonden waardoor er niet nóg meer geld verdiend kon worden. Zo moeilijk waren die vragen nou ook weer niet?

– Taxi’s: zoals hij zelf zegt. Hij kan moeilijk vrolijk terugzwaaien naar de kandidaten en vervolgens doodnormaal verder de verkeerde kant oprennen.

– Lunch, zie reactie myy

– Treinreis: zie reactie myy (Dennis actie vond je vorig jaar nog geweldig als ik het me goed herinner, dat hij die briefjes weggooide van het cruiseschip. En nu Jon het doet is het opeens een slechte molactie?)

– kaarsjes: inderdaad onmols

– dat hij zoveel verdacht werd komt ook zeker doordat bijvoorbeeld een Dennis en een Vief meededen die het ene bedrag na het andere binnenhaalden. Ja, die worden dan ook niet snel verdacht. Anniek legt het er zo dik bovenop dat die ook al snel niet meer verdacht is. Dus hoe goed een mol qua undercover blijven is hangt meer af van de medekandidaten dan van de mol zelf.

Kortom: “volgend seizoen weer een echte mol?” Ik hoop eerder op volgend seizoen wat minder gezeur over de ‘kwaliteit’ van de mol. Ieder z’n eigen tactiek en die van Jon was prima.

Reactie van lo n
Datum: 18/03/2009, 00:09

Ik ben dit wel met je eens Erik. Ik zou van veel nog een verklaring willen horen…. of zit de molredactie ook met de handen in het haar en ging het dus echt erg fout? Zoals die halve biljetten in de fabriek, bleef daar na samenstellen echt 0 euro over, zoals zou moeten, of —verdiende— de mol gewoonweg geld?

Reactie van erikt
Datum: 18/03/2009, 00:16

De lijst met 11 punten bevat alleen feiten. Natuurlijk kunnen voor bijna al deze feiten verzachtende omstandigheden worden genoemd maar de feiten blijven staan.

Het klopt dat de verschillende Mollen alleen maar goed kunnen worden vergeleken door van allemaal zo’n lijstje te maken. Bij de laatste drie series heb ik dat niet gedaan maar er is wel iets vergelijkbaars voor 2001-2005 (zie: Sitemap / Overzicht per jaar / Dossier finalisten). Al die Mollen deden het een stuk beter dan die van 2009.

Dan nog over De Mol van 2008. Die verdiende inderdaad 200 euro op het cruiseschip. Dat was de eerste keer dat hij in zijn eentje geld binnenhaalde en het gebeurde in de achtste aflevering. Dat is een staat van dienst die onvergelijkbaar is met deze Mol.

Reactie van Luc
Datum: 18/03/2009, 10:32

De Mol heeft zoveel mogelijk willen saboteren maar sommige acties hadden een averechts effect zoals het autokerkhof, het ganzenbordspel en de lunchopdracht. In andere gevallen haalden zijn sabotages niets uit zoals bij de camera’s zoeken en bij het standjutten en de waterpijpen deed de Mol gewoon niets.
Goede molacties waren wel bij het topitospel, de puzzeltocht, het theater, de treinreis, petra en de vlaggen. Bij de veiling speelde Jon ook een belangrijke rol, in de supermarkt werd hij kennelijk betrapt waardoor iedereen hem verdacht. Voor Dennis en Anniek moet het verlies zuur zijn, want zij zaten ook op de goede Mol.
De sabotageacties waren duidelijk niet goed voorbereid. Was het dan toch zo dat de Mol daadwerkelijk in de eerste aflevering gekozen werd? Dit is zeker niet voor herhaling vatbaar!

Reactie van myy
Datum: 19/03/2009, 19:12

Jon heeft sommige, door jullie ‘fouten’ genoemd, wel uitgelegd!
En wat ik het goeie vind van WIDM is dat als een actie mislukt, ze het gewoon mislukt laten!
Dat maakt het juist spannend!
Het was echt een grappige Mol!
Wel erg jammer voor Dennis & Anniek.
Als we keken daar wie wie verdacht, had de finale met 4 personen moeten zijn…
Dennis, Anniek én Viv verdachten Jon…
Da’s erg lullig…
Maar ik wou nog een keer zeggen dat het WEL een goede Mol was.
Als Anniek de Mol was gewees, was er net zo goed veel commentaar op haar geweest (opvallendheid), dus dit zegt niets…

Reactie van Rynk
Datum: 20/03/2009, 16:42

Dit slaat echt helemaal nergens op. De meeste acties brachten toch geen geld op in het laatje, dus wilde Jon zichzelf minder verdacht maken. Soms mislukte er dan wel een molactie, maar JOn werd wel in het diepe gegooid, dus dat was nog best wel knap van hem! Zoals myy al zei, vielen Viv, Dennis en Anniek sowieso af als mol..vandaar dat iedereen toen op hem zat!
Wel lullig voor Anniek, had ze de goede Mol, verliest ze alsnog door foute antwoorden…

No offense though, je argumenten zijn alleen erg makkelijk de tegenbeargumenteren(mijn creatie =P)

Geef een reactie