widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2009
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 5: Ganzenbord

20090206 De zeven kandidaten spelen levensecht ganzenbord in het Romeinse amfitheater in Amman. Ze doen dit in twee teams van drie personen. Om de teams in te delen, is het volgende bedacht: iedere kandidaat verplaatst een gekleurde pion naar links of rechts op een tafel. Elke pion correspondeert met een kandidaat maar ze kunnen niet zien wie bij welke kleur hoort. Zo verloopt dit spelletje:

 • Rick verplaatst geel (Dennis) naar links
 • Froukje verplaatst groen (Sebastiaan) naar rechts
 • Jon verplaatst blauw (Anniek) naar rechts
 • Sebastiaan verplaatst wit (Viviënne) naar links
 • Anniek verplaatst violet (Rick) naar links
 • Viviënne verplaatst rood (Jon) naar rechts
 • Dennis en indigo (Froukje) komen niet meer aan de beurt

Zo ontstaan er twee teams: Dennis (strateeg) met Viviënne en Rick, en Sebastiaan (strateeg) met Anniek en Jon. Froukje blijft over en komt in de gevangenis terecht.

Analyse: dit lijkt een onbelangrijk spelletje maar we kunnen er nuttige informatie uithalen over de Mol. De Mol wil namelijk niet op de plek van Froukje terechtkomen want anders valt er niks te saboteren. Dus de Mol moet in 1 van de 2 teams terechtkomen. Dat kan geregeld worden door 1. de Mol haar eigen pion in een team te laten plaatsen (is niet gebeurd), of 2. de Mol te laten wachten bij de pionnen totdat haar pion door iemand anders in een team is geplaatst (Sebastiaan, Anniek, Viviënne en Dennis). Op basis van dit spelletje kan je Rick, Froukje en Jon uitsluiten als Mol.

We gaan verder met de opdracht: de twee teams moeten hun beide spelers het ganzenbordspel laten uitspelen. Het team dat dit als eerste lukt, wint een vrijstelling maar verliest al het geld dat het onderweg heeft verzameld. Het team dat verliest brengt geld in de pot.

Onderweg moeten er vragen worden beantwoord die elk 250 euro waard zijn. Er zijn twee typen vragen: vragen over een land (op het ganzenbord een vingerafdruk met een vraagteken) en vragen over een kandidaat (poppetje met vraagteken). Daarnaast leveren sommige velden op het bord ook direct geld op als je erop landt (bedragen van 50, 100 of 150 euro). Froukje wordt bevrijd uit de gevangenis als iemand anders op dat veld landt. Hier zijn de vragen die werden gesteld:

 • Voor Viviënne: Wat is het thema van Sebatiaans tatoeages?
  Antwoord: cirkels (goed)

 • Voor Anniek: Hoe heten de grote scheepskranen in Belfast?
  Antwoord: David en Goliath (fout)

 • Voor Viviënne: Welke Nederlandse politicus is de held van Anniek?
  Antwoord: Wim Kok (goed)

 • Voor Jon: Welk land ligt ten noordwesten van Jordanië?
  Antwoord: Irak (goed)

 • Voor Jon: In welk jaar zonk de Titanic?
  Antwoord: 1912 (goed)

 • Voor Viviënne: Wat zijn de voornamen van Jon?
  Antwoord: Johannes Petrus Hendricus Elizabeth Colleta (goed)

 • Voor Anniek: Wie had je als Mol bij de tweede test?
  Antwoord: Viviënne (fout)

 • Anniek finisht
 • Voor Viviënne: Hoe heet de koning van Jordanië?
  Antwoord: Mohammed (fout)

 • Voor Jon: Waar lag de supervrijstelling in het kantoor?
  Antwoord: bovenaan de trap (goed)

 • Viviënne finisht
 • Rick finisht en team Dennis/Rick/Viviënne wint het spel!

Team Sebastiaan/Anniek/Jon had vijf vragen goed en pakte onderweg 100 euro mee. Het andere team dobbelt om de vrijstelling en Dennis wint.

Resultaat: met vijf goede antwoorden van 250 euro en 100 gevonden euros wordt in deze opdracht 1350 euro verdiend. De pot stijgt daarmee naar 8950 euro.

Analyse: De Mol wil niet in de gevangenis komen. Door het uitvallen van Froukje weten we dat dat ook niet is gebeurd. Bij de strategen valt weinig te saboteren dus de Mol moet bij de pionnen zitten: Anniek, Jon, Rick en Viviënne. Anniek volgde de perfecte Molstrategie: zelf geen goede antwoorden geven zodat haar team weinig geld kon winnen en dan de antwoorden van het andere team voorzeggen zodat dat team won. Maar dit was allemaal zo overduidelijk en het leek wel alsof iedereen haar verdacht. Maar als zij het niet is wie is het dan wel?

Aanvulling: als strateeg kan je toch wel invloed uitoefenen op het spel. Er zijn twee pionnen en de strateeg mag kiezen welke gespeeld wordt. Na het gooien van de dobbelsteen kan hij een pion verplaatsen die niet op geld of op een vraag terechtkomt. Zo kan hij de winst van zijn team beperken, het team vertragen, en heeft hij waarschijnlijk controle over het verliezende team, het team dat uiteindelijk geld binnenbrengt.

Geef een reactie