iFarm.nl

Main menu:

filler

Doorzoek blog

Feeds

Categorieën

Archieven

maart 2013
S M T W T F S
« Nov   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Fraude bij filmwedstrijd Bessensap

Het grootste deel van de stemmen op de winnaar van de NWO filmwedstrijd Bessensap is afkomstig van 1 bron, zo blijkt uit een analyse van de stemmen die werden uitgebracht tijdens de wedstrijd.

Bessensap
Figuur: stemaantallen van de beste zes Bessensapfilmpjes in de periode 7 tot 25 maart 2013 met een duidelijk ander stemverloop voor het winnende filmpje van het Erasmus MC (EMC)

Deze maand heb ik meegedaan aan de filmwedstrijd Bessensap van NWO. In deze competitie konden onderzoekers een filmpje van 1 minuut insturen. NWO zou de filmpjes aan journalisten en andere belangstellenden laten zien. Zij zouden dan de beste vijf filmpjes kiezen en die vijf konden een prijs winnen. Ik achtte mijn kansen op een prijs niet zo groot maar deze competitie leek mij wel een mooie gelegenheid om mijn onderzoek onder een groter publiek bekend te maken.

Ik was verbaasd toen na het verstrijken van de deadline bleek dat de populariteit van de 41 inzendingen zou worden gemeten via YouTubelikes. Zo ging de wedstrijd niet meer over wie het meest relevante onderzoek had gedaan maar over wie de meeste vriendjes had die wilden stemmen. Kennelijk was de organisatie ook niet bekend met het bestaan van websites als BuyYoutubeLikes.com, waar je voor een paar dollar zoveel likes kon kopen als je wilde.

Een groot gemis bij de competitie was een overzicht van de tussenstand. Het leek er niet op dat NWO deze zou aanbieden en ook via YouTube was er niet snel een overzicht te krijgen. Ik heb daarom zelf een programma geschreven dat de stemaantallen ophaalde van YouTube en deze overzichtelijk op 1 webpagina plaatste: ifarm.nl/bessensap2013. De overzichten werden eens per vier uur gemaakt. Met het oog op mogelijke fraude heb ik alle tussenstanden bewaard op de website.

De eerste week van de competitie gebeurde er niet veel bijzonders. Maar in week twee was het mis. Het filmpje van het Erasmus MC (EMC) steeg op 14/15 maart in 24 uur van 46 naar 906 likes, een aantal dat bijna drie keer zo hoog was als het filmpje dat tot dat moment aan de leiding stond. Had dit filmpje misschien de landelijke media gehaald?

Tussenstand Bessensap 15 maart 2013 16:00
Figuur: Tussenstand filmwedstrijd Bessensap op vrijdag 15 maart 2013 16:00. Het filmpje “DNA Code” van het Erasmus MC heeft 50% meer likes dan views.

Het vreemde aan de stijging van het EMC-filmpje was dat het aantal views, het aantal keren dat het filmpje was bekeken, niet evenredig meesteeg. Aan het begin van de stijging op 14 maart 16:00, stond het filmpje op 46 likes en 431 views. 24 uur later stond het op 906 likes en 608 views. Het filmpje was in de tussentijd 177 keer bekeken en had 860 nieuwe likes gekregen. Raar.

Deze statistieken kunnen volgens mij op twee manieren worden verklaard. Ten eerste zouden de likes kunnen zijn gegeven door computersoftware waardoor het filmpje niet geladen en dus niet bekeken werd. Ten tweede zouden de likes kunnen zijn gegeven door mensen die op de like-knop hebben gedrukt binnen enkele seconden na het starten van het filmpje en daarna onmiddellijk de pagina hebben verlaten. Dan wordt waarschijnlijk het bekijken van het filmpje niet geteld.

Beide manieren van uitleg wijzen op stemmen die van 1 persoon afkomstig zijn. Dat iemand meerdere keren op hetzelfde filmpje stemt, is bij dit type competitie moeilijk te voorkomen. Maar als het zoals in dit geval gaat om vele honderden stemmen van 1 persoon dan is dat wel een ernstige vervalsing van de competitieuitslag.

Wie verantwoordelijk is voor de extra stemmen, is moeilijk na te gaan. Iedereen kan op websites als de eerder genoemde BuyYoutubeLikes.com likes kopen voor een willekeurig filmpje, ook als je deze niet zelf op YouTube hebt geplaatst. Het is mogelijk dat de extra likes zijn besteld buiten medeweten van de onderzoeker die verantwoordelijk is voor het filmpje. Maar het maakt niet uit wie het gedaan heeft. Het zou netjes zijn als iemand die dit overkomt zijn inzending zou terugtrekken om ervoor te zorgen dat de competitie eerlijk blijft.

De stijging van het aantal likes van het EMC-filmpje is na klachten bij YouTube gestopt. Maar de verworven likes zijn grotendeels blijven staan. De andere filmpjes konden het gat met dit filmpje niet overbruggen en het filmpje is op de eerste plaats blijven staan. NWO heeft het filmpje inmiddels een prijs toegekend. Zij hebben ook geconstateerd dat er vreemde dingen zijn gebeurd bij het filmpje maar zij konden vals spel niet bewijzen. Ik vind dit vooral jammer voor het filmpje dat nu zesde werd en dat hierdoor een welverdiende prijs misloopt.

Wat hebben we nu geleerd van deze episode? Dat YouTubelikes geen ideale manier zijn om de populariteit van filmpjes te meten? Maar dat wist ik al. Gelukkig zijn ze er bij NWO inmiddels ook achter. Dat vals spel loont? Maar dat is iets wat ik niet wil leren.

Reacties

Reactie van erikt
Datum: 28 Mar 2013, 14:16

Reactie van NWO: Naar aanleiding van de uitslag van de vijf winnende pitchfilmpjes zijn kritische opmerkingen en vragen gekomen van deelnemers over mogelijk vals spel en publiceerde een deelnemer een kritische blog. NWO neemt de opmerkingen, klachten en vragen serieus en heeft contact gehad met de betrokkenen. De organisatoren van Bessensap hebben geconstateerd dat er wat vreemde ‘score’-activiteiten waren rondom de pitch voor “DNA Code”. Mogelijk is een aantal ‘likes’ op niet-sportieve wijze verkregen. Zeker weten doen we het niet, en daarom is de pitch als één van de vijf winnaars geaccepteerd. Bessensap leert van deze eerste keer, en bekijkt volgend jaar alternatieven voor pitches via YouTube. Bron: http://www.nwo.nl/actueel/evenementen/bessensap/bessensap+filmwedstrijd

Reactie van Koe
Datum: 28 Mar 2013, 20:06

En nu maar hopen dat de resultaten van het onderzoek niet op dezelfde manier tot stand komen!

Reactie van erikt
Datum: 10 Apr 2013, 12:19

Nieuwsbericht Hoger Onderwijs Persbureau (Bas Belleman): in Cursor (Technische Universiteit Eindhoven): http://www.cursor.tue.nl/nieuwsartikel/artikel/filmwedstrijd-nwo-gekaapt/ ; in Delta (Technische Universiteit Delft): http://www.delta.tudelft.nl/artikel/filmwedstrijd-nwo-gekaapt/26539 ; in DUB (Universiteit Utrecht): http://www.dub.uu.nl/artikel/nieuws/stemming-filmwedstrijd-bessensap-gekaapt.html ; in Observant (Universiteit Maastricht): http://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/tabid/126/articleType/ArticleView/articleId/1210/Filmwedstrijd-NWO-gekaapt.aspx ; in Trajectum (Hogeschool Utrecht): http://www.trajectum.hu.nl/filmwedstrijd_nwo_gekaapt ; in UT Nieuws (Universiteit Twente): http://www.utnieuws.nl/nieuws/filmwedstrijd-nwo-gekaapt

Reactie van Jan Taco te Gussinklo
Datum: 22 Apr 2013, 21:18

Proficiat voor fraai uitzoekwerk.

Hoe denk je over deze hypothese?
http://www.dutchbuttonworks.com/2013/04/fraude-in-competitie/

Reageer