iFarm.nl

Main menu:

filler

Doorzoek blog

Feeds

Categorieën

Archieven

oktober 2011
S M T W T F S
« Sep   Nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Twitterplaatjes

Gisteren hebben we op het werk ademloos zitten kijken naar de Twitterplaatjes van Eric Fischer. Hij heeft van tweets verzonden via smartphones de locatie en de taal opgezocht en daarna heeft hij de tweets met puntjes op een vlak gezet. Een kaart van de wereld werd daardoor zichtbaar met Europa en daarin Nederland prominent in beeld. De verschillende taalgebieden zijn herkenbaar aan de kleuren. Als je inzoomt dan zie je tweets verstuurd vanaf de boot Harlingen-Terschelling en vanuit de chunnel, en zie je Nederlanders aan de kust van Portugal.

Maar wij verzamelen ook al een tijdje tweets. Wat zou er gebeuren als we onze tweets in een plat vlak zouden plotten? Het zijn weliswaar allemaal tweets in het Nederlands maar toch leuk om uit te proberen. Hier is een eerste resultaat:

20111029

De grijze puntjes zijn 2,5 miljoen Nederlandstalige tweets met locatie-informatie verstuurd in juli-oktober 2011. Dankzij de taalrestrictie scharen zij zich automatisch in de vorm van Nederland met daaronder, minder dicht gevuld, Vlaanderen. De rode puntjes zijn de 18.000 tweets uit dezelfde periode die het woord trein bevatten. Het spoornet van Nederland wordt zo zichtbaar.

We kunnen dit soort kaartjes tekenen dankzij de Twitteraars die hun berichten versturen van smartphones en daarbij de huidige locatie van het apparaat doorgeven. Dit is privacygevoelige informatie en maar 1% van de tweets die we binnenkrijgen bevat dan ook locatie-informatie. Maar we zijn er blij mee.

Reacties

Reactie van Peter
Datum: 31 Oct 2011, 14:51

Tof! Hier kun je volgens mij veel leuke dingen mee doen.

Reageer