iFarm.nl

Main menu:

filler

Doorzoek blog

Feeds

Categorieën

Archieven

maart 2011
S M T W T F S
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Verkiezingen voorspellen met Twitter

20110303 Bij Informatiekunde aan de RUG hebben we deze week geprobeerd de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen te voorspellen via Twitter. Het is erg eenvoudig: je verzamelt alle Nederlandstalige Twitterberichten met een partijnaam erin, gooit de dubbele en de negatieve weg, telt wat overblijft en zet de resultaten om in aantallen zetels in de Eerste Kamer. Vervolgens hebben we daar een webdemo omheen gebouwd en die op een groot scherm in de kantine van Letteren geplaatst. We hebben hier veel enthousiaste reacties op gekregen.

De verkiezingen zijn nu voorbij en iedereen wil natuurlijk weten hoe goed onze voorspellingen waren. Er zijn nog geen officiële uitslagen maar volgens de prognoses hebben we van 2 partijen het correcte aantal zetels voorspeld (CU en SGP) en zaten we er in totaal 18 zetels naast. De twee grote peilingen Politieke Barometer en Maurice de Hond hadden voor respectievelijk 1 en 2 partijen het aantal zetels goed en zaten er in totaal 14 zetels naast.

Voor de korte tijd die we hier in hebben gestoken (2 weken) is dit een aardig resultaat. We willen nu de webdemo gaan aanpassen aan aantallen zetels in de Tweede Kamer. Als dat werkt, dan hebben we gratis en voor niets een dagelijkse voorspelling van de zetelverdeling in het parlement, handig voor de volgende verkiezing.

Reageer