poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies een favoriete kandidaat | Stemmenoverzicht

 

Wie is De Mol?: Jaargang 5, Aflevering 6

Kijkers: 1.55 miljoen (bron: Stichting KijkOnderzoek). Net als vorige week een absoluut record. Nog nooit keken zoveel mensen naar een aflevering van Wie is de Mol!

Net als in de vijfde aflevering, zaten er in de zesde aflevering drie opdrachten. Eerst voerden de zeven overgebleven kandidaten individueel krokodillen terwijl een collega daar foto's van nam. Daarna keken ze, weer ieder apart, naar een televisieprogramma in een bos vol met enge dieren. In de laatste opdracht zaten ze in een stuntvliegtuig en moest de rest raden welke stunt het vliegtuigje uitvoerde. Aan het einde bleken ze als groep minder af te weten over de Mol dan in de vorige aflevering en daarom werden er twee personen naar huis gestuurd. De onfortuinlijken waren Gijs en Jim.

Opdracht 1: Darwin, Adelaide River

De kandidaten krijgen de opdracht om vanuit een boot in een rivier langszwemmende krokodillen te voeren met een hengel met daaraan een stuk rauw vlees. Een collega moet een polaroidfoto maken op het moment dat de krokodil uit het water komt om het vlees te pakken. Voor elke gelukte foto, maximaal één per kandidaat, wordt door de fotograaf 250 euro voor de groepspot gewonnen.

Jim neemt de eerste (gelukte) foto van Marc-Marie maar de foto wordt door iemand gestolen zonder dat de rest er iets van merkt. De andere foto's lukken ook al lijkt er bij de foto's van Yvon en Lottie aanvankelijk iets mis te gaan. Volgorde na Jim: Gijs (foto van Isabelle), Sander (Gijs), Isabelle (Sander) Marc-Marie (Jim), Yvon (Lottie) en Lottie (Yvon). Als de groep op land komt, keurt Angela de zes foto's goed. De foto van Yvon (als laatste gecontroleerd) zag er het minst goed uit. Marc-Marie geeft later in een biecht toe dat hij de foto heeft gestolen.

Resultaat: Er zijn zes foto's gelukt en daarmee is 1500 euro verdiend. De groepspot stijgt daardoor naar 13.750 euro.

Analyse: Alle zeven foto's zijn gelukt. Daar vallen dus geen conclusies uit te trekken. Marc-Maries vreemde actie kostte 250 euro voor de pot en dat komt het dichtst bij een mogelijke Mollenactie.

Opdracht 2: Goat Island

Op het krokodilleneiland Goat Island, krijgen de kandidaten de opdracht om 's nachts alleen in een bos naar een televisieprogramma te kijken. De volgende ochtend zullen ze elk een vraag krijgen over het programma. Voor elk goed antwoord kunnen ze 250 euro verdienen. Als alle antwoorden goed zijn, wordt het totaalbedrag verdubbeld en mogen de kandidaten onderling. een vrijstelling verloten. Jim mag in deze opdracht niet meedoen omdat hij in de vorige opdracht geen goed foto kon overleggen. Maar als een kandidaat de opdracht niet wil uitvoeren, mag Jim de plaats van deze kandidaat innemen.

Dit is een enge opdracht want op het eiland lopen krokodillen rond die door de enige bewoner, ene Dennis, worden gevoerd. Tijdens de voorbespreking steelt Jim het notitieboekje van Isabelle. Als de kandidaten in hun eentje in een kring fakkels naar de tv aan het kijken zijn, klinken rondom hen enge geluiden waardoor sommigen erg afgeleid worden. Ze kijken in de volgorde: Lottie (programma: krokodillendocumentaire), Sander (krokodillendocumentaire), Yvon (Wie is de Mol 2000, aflevering 2), Gijs (krokodillendocumentaire), Marc-Marie (Crocodile Dundee) en Isabelle (krokodillenhorrorfilm, vermoedelijk Crocodile). De volgende ochtend worden ze door Angela ondervraagd over de programma's:

 1. Waar kan een krokodil nou extra voedsel opslaan als z'n maag vol is?
  Lottie: In z'n maag? (correct: slokdarm)
 2. Wat bepaalt het geslacht van een krokodillenjong?
  Sander: Geen idee. (correct: temperatuur ei)
 3. Noem zes kandidaten van de eerste Mollenserie.
  Yvon: Arnoud, Petra, Deborah, Robin, Willempie? (correct: ook nog Foke, John, Sandy, Warner, Wilmie en Willy)
 4. Hoeveel eieren legt een groot wijfje per jaar en hoe lang doet ze dat?
  Gijs: 1 per jaar en een half jaar (correct: 80 per jaar en 50 jaar)
 5. Uit welke plaats komt Crocodile Dundee?
  Marc-Marie: Melbourne (correct: Walkabout Creek)
 6. Hoe heet het hondje uit de film?
  Isabelle: Princess (correct!)

Alleen Isabelle weet het antwoord op haar vraag. Het gewonnen bedrag wordt dus niet verdubbeld en de kandidaten krijgen ook geen vrijstelling.

Resultaat: Slechts één kandidaat wist een antwoord en daardoor wordt slechts 250 euro gewonnen. De groepspot stijgt daardoor naar 14.000 euro.

Analyse: Schitterende opdracht op een prachtige locatie. Maar liefst vijf van de zes kandidaten (Jim deed niet mee) wisten niet wat het antwoord op de vraag was. De Mol is waarschijnlijk één van deze vijf.

Opdracht 3: Darwin, Emkaytee Aerodome

In de laatste opdracht vormen de kandidaten vrijwillig drie paren (Gijs/Jim, Yvon/Marc-Marie en Sander/Lottie). Van elk paar gaat er één vliegen in een stuntvliegtuig. Deze moet een uitgevoerde stunt via een walkie-talkie beschrijven aan de partner en deze moet, zonder de stunt te zien, raden om welke stunt het gaat. De kandidaten krijgen vooraf de vier stunts te zien waaruit ze moeten kiezen:

 1. Stall turn with half vertical roll
 2. Double loop with half roll
 3. Barrel roll with aileron
 4. Stall turn with barrel roll

Bij deze proef kan er 3000 euro verdiend worden voor de groepspot maar als hij mislukt gaat er 3000 euro uit de groepspot. Jim gaat het eerst de lucht in. Het vliegtuigje voert stunt 4 uit en Jim beschrijft dit prima aan Gijs. Marc-Marie voert in de lucht stunt 2 uit en ook hij weet dit goed uit te leggen, aan Yvon. Tenslotte voert Lottie een stunt uit (3?) maar weet dit niet goed uit te leggen aan Sander (kiest 4). Het is niet duidelijk wie van de twee de mist in gaat.

Nu het zestal heeft gefaald, komt Isabelle aan de beurt. Zij moet in het stuntvliegtuig één stunt uitvoeren die dan geraden moet worden door de andere zes, wederom zonder dat zij het vliegtuigje zien. Isabelle voert haar taak uitstekend uit en het zestal raadt dan ook de stunt. Welke het was wordt niet gezegd.

Resultaat: De opdracht is gelukt. Er is 3000 euro verdiend. De groepspot stijgt daardoor naar 17.000 euro.

Analyse: Er zijn in deze opdracht maar twee personen waarbij iets misging: bij Lottie en Sander. Het is niet duidelijk wie van beiden de cruciale fout maakte.

Rijtjes en feitjes

Terugblik: straat in centrum Adelaide, geblinddoekte Jim die het stadion binnenkomt (They come out. They are blindfolded.); Sander in een werkplaats; Lottie zingt op een grasveld: You never catch me alive met Victoria, Gijs en Jim erbij; de kunstkenner (I'll say that) en Angela; Jim belt: Met wie spreek ik? Lottie en Yvon doen een blinddoek af bij Angela; Jim en Sander steken over door rood en Isabelle niet (Ja, Jim, dat vind ik niet relaxed, hè jongens); Lottie met een plattegrond op een computer; Jim, Victoria, Marc-Marie, Isabelle en Sander (Gijs moet er ook bij zijn) rennen door een straat; Marc-Marie (Ja, ik vind jou ECHT raar!) en Sander (Wacht effe) bij een deur; Victoria; Angela bij computer; rood scherm (Hè!)

Introductiefilmpjes: zijn hetzelfde als die van aflevering 1. De filmpjes van Roeland, Yvonne en Victoria zijn er nog steeds bij maar bij hen verschijnt een rode duimafdruk. Van een aantal kandidaten weten we met wie ze de opdracht in hun filmpje uitvoeren (dit was een hint naar de finalisten in 2002): Gijs (met Yvonne, Roeland en Jim), Jim (alleen, geen opdracht), Marc-Marie (met Yvon), Roeland (met Sander), Sander (met Marc-Marie), Victoria (met Isabelle en Yvonne), Yvon (met iedereen), Yvonne (met iedereen). Het zou kunnen dat de finalisten in een opdracht met de Mol als enige partner worden getoond. Dan zou Isabelle of Lottie in de finale moeten komen en is Marc-Marie of Sander de Mol. Volgende week goed opletten bij wie Lottie in een groep zit bij het duiken. Trouwens het blijkt dat Marc-Marie de enige is waarvan het shot met de groene lijn ook voorkwam in het programma. Betekent dit dat hij de Mol is of komt hij samen met Isabelle en Lottie in de finale?

Details: Naam bestuurder boot: Morgan. Volgorde controle krokodillenfoto's: Marc-Marie, Sander, Lottie, Isabelle, Gijs en Yvon. Starttijdstip opdracht 2: 20:10. Opschriften vliegtuig: VH-RAL en Experimental.

Biechts: Marc-Marie, Marc-Marie, Jim, Isabelle, Marc-Marie, Isabelle, Yvon, Lottie, Marc-Marie (verdenkt Yvon), Yvon (verdenkt Lottie), Marc-Marie, Jim, Marc-Marie (niet in beeld), Jim [einde opdracht 1], Jim, Lottie (niet sprekend in beeld), Sander (niet sprekend in beeld), Yvon (niet sprekend in beeld), Gijs (niet sprekend in beeld), Marc-Marie (niet sprekend in beeld), Isabelle (niet sprekend in beeld), Lottie (denkt dat ze niet verdacht wordt), Gijs (wil meer verwarring), Jim (denkt dat Sander hem verdenkt), Yvon (denkt dat ze niet verdacht wordt), Sander (niet sprekend in beeld; denkt dat hij verdacht wordt), Isabelle (weet niet of ze verdacht wordt), Marc-Marie (denkt niet verdacht te worden) [einde opdracht 2], Yvon, Jim, Yvon, Sander, Lottie, Isabelle, Sander, Lottie, Jim en Yvon. Marc-Marie (8 keer) kwam het vaakst in beeld tijdens een biecht. Gijs (2) het minst vaak.

Stemronde: Yvon (stemt op Lottie), Isabelle (heeft het over Yvon), Lottie (weet het niet; noemt Sander en Marc-Marie), Marc-Marie (noemt Yvon en Lottie), Sander (noemt Jim en Gijs), Gijs (noemt Jim) en Jim (verdenkt Gijs).

Afvalronde: percentage: 38%! Dat is minder dan de vorige keer (40%) dus moeten er twee naar huis. Volgorde: Lottie, Jim (rood scherm!), Marc-Marie, Isabelle, Sander en Gijs (rood scherm!). Jim en Gijs vertrekken.

Groepsfoto met uitvallers: Doordat Victoria is uitgevallen staat Sander sinds vorige week los van de rest in de foto. In de eerste twee reeksen was dit een belangerijke hint naar de Mol (zie foto's bij Robbie: 2000 en 2001). Is het dit jaar Sander?

Vooruitblik: Isabelle (Dus jij vindt dat ik geen inzicht heb? Daar komt het eigenlijk op neer.), Sander (Jawel. Nee, dat zeg ik niet; ik heb nog geen keuze gemaakt) en Lottie aan tafel in een restaurant(?); iemand onder water; Yvon (spreekt Indonesisch: Buwa, bawang!) en Isabelle achter de toonbak in een groetenwinkel; Sander fietsend langs een rijstveld; Isabelle laat foto's vallen: Oe, shit! Oh!. Marc-Marie komt in deze vooruitblik niet in beeld.

Lange promo: wegwijzers op snelweg: Export Park, International Terminal en Domestic Animal; vliegtuigvleugel gezien door vliegtuigraam; bord Welcome to Darwin; biecht Marc-Marie: Ja, dat is wel het spel. Je kunt niet met z'n alleuh naar de finale; krokodil in water; Marc-Marie en Sander (Ja, maar er zijn maar twee doden gevallen in vijf jaar) bekijken een poster; krokodil zwemt naar aas dat hangt aan hengel; Isabelle kijkt toe; krokodil hapt; Isabelle lacht; krokodil hapt; nog eens; Yvon (Ik heb 'm niet), Lottie en twee anderen in een boot; Marc-Marie (Alsof het dan niet eng is) en iemand anders op de wal; man met baard (Dennis), lachend; Lottie (Nou!) bij tv; Sander bij tv in bos; Yvon (kijkt verschrikt achterom) bij tv; Gijs bij tv; Isabelle (Gaat daar niet buiten een krokodil?) en Marc-Marie binnen; Marc-Marie (Boe!) bij tv; blauw-wit vliegtuigje in de lucht bezig met capriolen; Marc-Marie, Gijs, Jim en Yvon kijken: Whooo!; vliegtuigje; Jim in vliegtuigje; Marc-Marie in het vliegtuigje: Op m'n rug!; vliegtuigje maakt schroef.

Korte promo: Enkele beelden uit het midden van de lange promo.

Verdenkingen

We hebben voor de volgende kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • Marc-Marie: stal Jims foto bij het voeren van de krokodillen (kostte 250 euro). Kon zijn vraag niet beantwoorden. Hij is de enige van wie het introfilmpje ook in het programma zat.
 • Lottie: gedroeg zich verdacht bij het voeren van de krokodillen. Kon haar vraag niet beantwoorden. Het stuntherkennen met Sander ging fout.
 • Yvon: gedroeg zich verdacht bij het voeren van de krokodillen. Keek als enige naar Wie is de Mol? Kon haar vraag niet beantwoorden.
 • Sander: kon zijn vraag niet beantwoorden. Het stuntherkennen met Lottie ging fout. Staat als eerste los van de rest in de afvallersfoto.
 • Gijs: kon zijn vraag niet beantwoorden.
 • Jim: raakte zijn foto kwijt.

Voor Isabelle konden we niets verdachts vinden.

Onze keuze

Mol: Sander. Winnaar: Marc-Marie. Volgende uitvaller: niemand.

Jim is vertrokken en dus moeten we op zoek naar een nieuwe Mol. De kandidaatskansen kunnen helpen. We maken dus weer een samenvatting van de opdrachten:

 1. Bij het voeren van de krokodillen maakte iedereen een goede foto maar Marc-Marie verspeelde 250 euro door Jims foto te stelen. De andere zes krijgen een punt.
 2. Na het bekijken van de tv-programma's op Goat Island kon alleen Isabelle haar vraag beantwoorden. Jim deed niet mee. Deze twee krijgen een punt.
 3. Bij het stuntvliegen ging er iets mis bij het koppel Lottie-Sander. De anderen krijgen een punt.

Niemand haalt nul punten in deze aflevering. Omdat de berekening een minimale score van nul vereist, worden alle scores met 1 punt verlaagd. Hier zijn de afleveringsscores en kandidaatskansen (zie ook de uitleg bij het verslag van aflevering 3):

 KK% Naam    1 2 3 4 5 6
 99% Yvon    1 1 1 2 2 1
 99% Lottie   1 1 1 1 1 0
 99% Isabelle  0 1 2 1 1 2
 98% Gijs    1 2 2 2 0 1
 97% Sander   0 2 1 1 1 0
 86% Marc-Marie 1 0 0 1 1 0
 4% Jim    0 0 2 0 0 2

Jim staat nog altijd onderaan in deze lijst maar hij kan de Mol al niet meer zijn. [Aangepast op 19 februari:] De meest voor-de-handliggende Mol volgens deze lijst is Marc-Marie. Maar hij zou een vreemde keuze zijn want hij wordt al vanaf de eerste aflevering prominent verdacht in beeld gebracht. Dat is geen gebruikelijke strategie voor het neerzetten van de Mol in dit programma.

Het herbekijken van aflevering 1 levert een een alternatieve interpretatie op van het commentaar tijdens de reis dat Jim aanwees als Mol: je kan de woorden van Isabelle, Roeland en Yvonne ook koppelen aan de persoon die in de beelden daarvoor de vragen beantwoordde. In dat geval is Roeland de eerste afvaller (redelijk), Sander de Mol (verrassend!) en Marc-Marie de winnaar. Sander is op een betere manier dan Marc-Marie neergezet in deze reeks: onverdacht in aflevering 1 en over het algemeen minder promonent in beeld dan Marc-Marie. We kiezen daarom hem als vervangende Mol voor Jim en Marc-Marie als nieuwe winnaar.

Voor de volgende afvaller zouden we het liefst op Isabelle stemmen maar zij is juist de enige die er in de volgende aflevering niet uit kan gaan. Voor de finale (aflevering 10) zijn er nog drie afleveringen (7, 8 en 9) waarin er maar twee personen hoeven te worden weggestuurd. We gokken er daarom nu maar eens op dat er de volgende week niemand afvalt.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies een favoriete kandidaat | Stemmenoverzicht
Last update: March 12, 2005. erikt(at)xs4all.nl