poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies een Mol | Stemmenoverzicht

 

Wie is De Mol?: Jaargang 4, Aflevering 4

Kijkers: 0.83 miljoen (bron: Stichting KijkOnderzoek).

In de vierde aflevering mochten Aafke, Astrid, Chandrika, Patricia, René en Ron het in zes individuele houthakkersproeven opnemen tegen zes Canadezen. Ondertussen werden Elise en Ferdi vertroeteld in een kasteel. Zij konden een vrijstelling verdienen door te raden hoe goed de andere zes het er vanaf zouden brengen. De volgende dag moesten de acht geblinddoekt een boom in een bos terugvinden. In de afvalronde werd Aafke naar huis gestuurd.

Intermezzo 1

Bij het gesprek van Angela met de Mol komen meteen de foto's van René, Elise en Ferdi in beeld. Zijn dit de finalisten? Angela raadt de Mol aan voorzichtig te zijn. Ze vindt dat de Mol veel risico neemt. Ze geeft hem een lijst waarop staat wie wie verdacht na aflevering 3: Aafke (verdenkt Ferdi), Astrid (Ferdi), Chandrika (Ferdi), Elise (Aafke & Ron), Ferdi? (Chandrika), Patricia? (Chandrika), René? (Astrid) en Ron (Elise). Angela adviseert om te spelen tegen een lumberjack en om ze hoog te laten inzetten.

Proef 1: Duchesnay

Aafke, Astrid, Chandrika, Patricia, René en Ron gaan lumberjacken: een serie van individuele wedstrijden voor houthakkers. Ze nemen het op tegen zes Canadezen waarvan drie goede lumberjackers zijn en drie amateurs. De zes kandidaten kiezen elk een enveloppe met een taak. Daarna kiezen ze elk één van de tegenstanders. Voor elke wedstrijd die ze winnen kunnen ze duizend euro voor de groepspot verdienen. Dit zijn de taken:

 1. Waterkoken
  Chandrika neemt het op tegen een lumberjacker en verliest.
 2. Boomstamrollen
  Aafke speelt tegen een amateur en verliest ook.
 3. Bijlgooien
  René moet tegen een amateur en verliest toch met 7 (1, 3, 3) tegen 0 punten. Bij het opwarmen deed hij het nochthans goed met 8 punten in drie pogingen (1, 4, 3).
 4. Houtklieven
  Patricia slaagt er sneller dan haar amateurtegenstander in om een blok hout met een bijl in vier stukken te klieven.
 5. Boomklimmen
  Ron mag tegen een lumberjacker en wint! Hij had 22 seconden nodig om naar boven te klimmen en zijn tegenstander 23.
 6. Houtzagen
  Tot ieders verbazing weet Astrid met een kettingzaag vijf plakken boomstam af te zagen die dunner zijn dan die van haar lumberjacktegenstander.

Drie van de wedstrijden zijn gewonnen door de kandidaten. Ze hebben dus 3000 euro verdiend voor de groepspot. Maar de proef is nog niet voorbij...

Terwijl de zes zich fysiek inspanden, werden Elise en Ferdi vertroeteld in hotel Chateau Frontenac in Quebec. Elise kreeg een massage en nagelverzorging, en Ferdi kreeg een massage, zat in een schuimbad en ging naar de kapper. Beide kregen daarna samen een luxueus diner aangeboden. Na het diner kregen ze een dilemma voorgeschoteld. Ze moesten proberen te raden hoeveel wedstrijden de andere zes bij het lumberjacken zouden winnen. Als dat goed was dan konden ze één vrijstelling krijgen in ruil voor het dubbele van het gewonnen geld.

Ferdi gokte op drie gewonnen wedstrijden en Elise ging mee. Elise wilde wel voor de vrijstelling gaan maar Ferdi niet. Maar Ferdi vond het uiteindelijk best dat Elise voor de vrijstelling ging maar hij wou hem niet zonder meer aan haar geven. Uiteindelijk hebben ze er om geloot. Ferdi gooide een munt op (munt) en won de vrijstelling.

Bij deze proef is eerst 3000 gewonnen door de kandidaten bij het lumberjacken. Daarna gaven Elise en Ferdi 6000 euro weg in ruil voor een vrijstelling. Er is dus 3000 euro verloren gegaan. De groepspot daalt naar 20.900 euro.

Aardige proef met wat gevaarlijke onderdelen. Gelukkig ging alles goed. De mensen in het hotel hadden alle controle over de winst en verlies in de proef en dus zou je zeggen dat de Mol daar moest zitten. Als de Mol niet in het hotel zat, dan krijgen de prestaties van de andere zes plotseling een andere betekenis. Diegenen die hun wedstrijd wonnen (Astrid, Patricia en Ron) hebben de groepspot dan geld gekost en zijn verdacht.

Intermezzo 2

Tijdens het kampvuur dat volgt na de lumberjackproef, interviewen de kandidaten elkaar. Chandrika spreekt met Patricia. Patricia ontkent de Mol te zijn en zegt dat ze de vorige dag op de brug een vrijstelling heeft weggegeven voor de groep. Chandrika zegt wel eens te liegen maar zegt niet waarover. Astrid spreekt met René over alles behalve de Mol. Aafke ondervraagt Elise om informatie los te krijgen over hoe het met Ferdi was gegaan in het hotel. Elise zegt dat ze opnieuw voor een vrijstelling zou kiezen. Aafke houdt zich op de vlakte wanneer Elise haar vraagt wie ze verdenkt en of ze de Mol is. Ferdi spreekt met Ron en zegt te weten wie wie verdenkt. Hij zegt het leuk te vinden als Ron erin blijft.

De volgende ochtend vertelt Aafke aan de groep dat ze haar koker heeft geopend. Ze vertelt niet wat er in zat maar vraagt de rest wel om de koker niet te openen. Ze zegt dat de koker informatie bevat en als mensen die openen dan gaat die informatie verloren.

Proef 2: Parc de la Montmorency

De acht kandidaten staan bij een boom in een besneeuwd bos. Angela vraagt ze om maximaal 5000 euro in te zetten voor de volgende proef. De groep kiest ervoor om 5000 euro in te zetten. Angela spijkert het geld vast in de boom. Daarna leidt ze de acht weg. Ze worden geblinddoekt. Als ze met alle acht binnen een half uur terugzijn bij de boom dan wordt hun inzet verdubbeld teruggegeven. Anders is hun inzet verloren.

René leidt de groep aan het begin van hun speurtocht. Het is erg chaotisch. Iedereen spreekt door elkaar. Bij een boom ontstaat verwarring tussen Aafke en René aan de ene kant en Ferdi aan de andere kant. Ron lost het probleem op. Als het lijkt alsof ze verkeerd lopen, neemt René het initiatief om om te keren. Even later besluit Ferdi om op handen en voeten verder te gaan. René vindt uiteindelijk de boom met nog 1 minuut en 55 seconden te gaan.

De proef is geslaagd. Er is 5000 verdiend en de groepspot stijgt daardoor naar 25.900 euro.

Het is moeilijk om uit deze proef te halen wie de Mol is. René vindt het geld en lijkt het daarom niet te zijn. De rest kan het allemaal nog zijn.

Rijtjes en feitjes

De introductiefilmpjes zijn hetzelfde als in de vorige aflevering: Ron (aflevering 3, puzzelwandeltocht), Astrid (4, lumberjackproef), René (5, abseilen), Chandrika (5, dansen), Patricia (1, verlaat helikopter), Aafke (3, supermarktproef), Ferdi (?, paintballschieten) en Elise (?, slipcursus). Bij alle kandidaten zijn aanvuringen of commentaar te horen van anderen behalve bij Patricia waarbij het angstig stil is. Volgens deze filmpjes blijven Elise en Ferdi na aflevering 5 nog in het spel omdat ze worden getoond in proeven die nog niet zijn geweest. Voor de andere vijf is dit onzeker.

Biechts: Ron, Astrid, Elise, Ferdi, Patricia, Aafke, René, René, René, Aafke, Ron, Elise, Aafke, Elise (aflevering 3), René (geen beeld), Ron (geen beeld), Chandrika, Ferdi (aflevering 3), Patricia (geen beeld), Astrid, Aafke, Elise, René (geen beeld), Ron, Chandrika, Aafke (geen beeld), Elise, Aafke, Aafke, Patricia, Aafke, René, Ron, Aafke en Ferdi. Aafke (9 keer) komt verreweg het meest aan bod in een biecht met René (6) op de tweede plaats. Astrid (2) en Chandrika (2) komen het minste aan bod in biechts.

Tekst in krant: Saint John wind blows The Mole off schedule, TV: Spectacular jumps postphoned till today for contestant safety (Wind in Saint John blaast Wie is de Mol? uit schema, TV: Spectaculaire sprongen voor de veiligheid van de deelnemers uitgesteld tot vandaag). Kamernummers in motel Astrid (111) en Ferdi (108). In het promotiefilmpje was ook nog nummer 116 te zien. Hoort dit bij de Mol? Naam motel: Colibri. Nummerplaat auto Elise en Ferdi: TSD1100(?). Volgorde trekken enveloppes bij lumberjackproef: Astrid, Patricia, Aafke, Ron (buiten beeld), Chandrika en René. Volgorde kiezen tegenstander: Chandrika, René, Astrid, Patricia, Ron en Aafke. Opvallend: in de shots van twee personen voor de lumberjacktaak staat altijd de winnaar links behalve bij Astrid.

De stemronde: Astrid (verdenkt Aafke), Aafke (Ferdi), Elise (Ferdi), Chandrika (Patricia), Ron (?), René (Astrid) en Patricia (Chandrika). Ferdi had een vrijstelling. Afvalronde: Patricia, Astrid, René, Chandrika, Aafke (valt uit). Bij de aftiteling komen in beeld: Ferdi, René, Ron en Aafke in de blinddoekproef, René en Aafke bij een trap, Ferdi en Elise in een limousine, Patricia met een bijl, Aafke, (?), René en Ron bij het kampvuur.

In de vooruitblik op de volgende aflevering zien we: René abseilen in een waterval, Ron die daar het touw vasthoudt, Ferdi(?) en Ron(?) die dansen, Patricia, Elise en Chandrika die rennen, Ron, René en Ferdi met een telefoon in een bos, Ferdi die belt, Patricia die wandelt, Angela die belt op een mistige helling (Basiliek de St. Ann de Beaupre), Patricia (bellend), Elise (schrijvend) en Chandrika, René op een tv (Ik ga op reis en ik neem mee een jogamatje en erwtensoep), iemand die schrijft, Chandrika die fietst, Angela met geld op een tv ('t Is maar liefst 7000 euro) en de kandidaten (zonder Astrid?) die kijken. Astrid kwam in deze vooruitblik niet in beeld.

Het promotiefilmpje voor deze aflevering was hetzelfde als de vooruitblik de vorige week met uitzondering van de twee extra beelden van Angela en de kandidaten in de afvalronde aan het einde. Door het afvallen van Aafke staat Ferdi al na vier afleveringen los van de andere kandidaten op de groepsfoto. Het losstaan van een kandidaat van de rest was een belangrijke hint in de eerste en tweede mollenreeks.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

 • Ferdi: getipt door Aafke en Elise (2)
 • Chandrika: getipt door Patricia (1)
 • Patricia: getipt door Chandrika (1)
 • Astrid: getipt door René (1)
 • Aafke: getipt door Astrid (1)

Ferdi had een vrijstelling. Ron noemde Patricia maar het was niet duidelijk of hij op haar stemde. Aafke noemde ook nog Astrid en Patricia. Ze viel uit terwijl het vrij duidelijk was dat ze op Ferdi stemde. Volgens de logica van dit programma betekent dit dat Ferdi de Mol niet is en dat hij de finale niet zal halen (net als Ellen vorig jaar).

Verdenkingen

We hebben voor enkele kandidaten verdachte zaken kunnen noteren tijdens deze aflevering:

 • Ferdi: gaf geld weg in ruil voor een vrijstelling. Staat zeer verdacht op de afvallersfoto.
 • René: verloor zijn lumberjackwedstrijd van een amateur.
 • Patricia: heeft een andere blinddoek om dan de rest.
 • Elise: gaf geld weg in ruil voor een vrijstelling.

Voor Astrid, Chandrika en Ron konden we niks verdachts vinden.

Onze keuze

Mol: Elise. Winnaar: Ron. Volgende uitvaller: René.

Helaas, onze Mol Aafke ligt eruit. Gelukkig zitten er onder de kandidaten nog genoeg verdachte personen om uit te kiezen. We blijven geloven in de methode die we in aflevering 2 gebruikten om de Mol te kiezen: kijken wie er op kansrijke posities zat om proeven te saboteren. We proberen het dus opnieuw:

 1. Bij de puzzelwandeltocht in aflevering 3 was meer geld te verdienen dan bij de supermarktproef. De Mol zat waarschijnlijk dus bij de puzzelwandeltocht. Hierin konden Ron en Elise het meest verkeerd doen. Beide krijgen een punt.
 2. Bij het bungeespringen werd geld verdiend. De Mol heeft dus vermoedelijk niet gesprongen. Punten voor Aafke, Elise, Ferdi en Patricia.
 3. Tijdens de lumberjackproef in deze aflevering is de beste positie die in het hotel. Wat de anderen ook doen tegen de Canadezen, de Mol kan in het hotel hun werk ongedaan maken. Punten voor Elise en Ferdi.
 4. In de blinddoekproef heeft iedereen dezelfde sabotagekans. Punten voor iedereen.

In combinatie met de lijst in aflevering 2 levert dit overzicht de volgende tabel op:

         1 2 3 4 5 6 7 8 9
  1. Elise   . + . + + + + + + # 7
   Ferdi   + + + + . . + + + # 7
  3. Patricia  . + + + . . + . + # 5
   Ron    . + + . + + . . + # 5
  5. Chandrika . + . . + . . . + # 3
   René    + . . + . . . . + # 3
  8. Astrid   . + . . . . . . + # 2

Elise en Ferdi staan gedeeld eerste met 7 uit 9. Bij het stemmen voor het opgeven van de groepspot in aflevering 2 stemde Elise voor en Ferdi tegen. Op basis hiervan kiezen we nu Elise als Mol. Ron laten we staan als winnaar. Het kiezen van de volgende afvaller is lastig. Op basis van de introductiefilmpjes kunnen we alleen Elise en Ferdi uitsluiten omdat zij in proeven worden getoond die nog niet zijn geweest. We kiezen nu maar voor René als volgende uitvaller.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Kies een Mol | Stemmenoverzicht
Last update: April 16, 2003. erikt(at)xs4all.nl