poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht

 

Wie is ... De Mol?: Jaargang 3, Aflevering 5

Kijkers: 0.97 miljoen. (bron NOS Teletekst).

Opnieuw kregen de deelnemers drie proeven te verwerken. Zes van hen moesten tegen elkaar in een paintballgevecht uitkomen. Voor de winnaar lag er een vrijstelling klaar. Daarna moesten de zes Nederlandse volksliedjes herkennen die door George en Jantien aan een Portugese studentenband waren geleerd. Tenslotte werd Kerstin ontvoerd en probeerden de andere zeven haar te bevrijden. Deze opdracht was de laatste voor Kerstin want in de afvalronde werd ze naar huis gestuurd.

Proef 1: Talasnal

Zes kandidaten gaan in een verlaten stadje paintballen. Ze strijden twee-aan-twee tegen elkaar. Degene die als laatste overblijft, krijgt een vrijstelling. Ze moeten ook proberen te raden wie het spel wint en als de meerderheid het goed heeft dan komt er 10.000 euro bij in de pot. Mislukt dit, dan gaat er 10.000 euro van de pot af.

De kandidaten voorspellen de volgende winnaars: Prince (Karen, Kerstin, Ellen en Harry) en John (Prince en John). De eerste wedstrijd is Karen-Kerstin en Karen wint. Daarna moet Karen tegen Prince maar dat verliest ze. Vervolgens moet John het opnemen tegen Ellen en hij verliest omdat hij de beveiliging op zijn geweer in de verkeerde stand had staan. Ellen verslaat daarna ook nog Harry en Prince en wint een vrijstelling. De groep verliest wel 10.000 euro. Er zit nu 28.800 euro in de pot.

Dit is een vreemde proef. Het is eenvoudig om een sabotage uit te voeren door je laten raken maar saboteren door te winnen is een stuk lastiger want de tegenstander werkt waarschijnlijk niet mee. Als finalist kan je de meeste invloed uitoefenen op het eindresultaat. Je hebt de grootste kans om in de finale te komen als je als laatste in een pool van drie aan de beurt komt (Prince en Harry) omdat je dan maar 1 wedstrijd hoeft te winnen om finalist te worden. Die positie lijkt de beste startpositie voor de mol.

Proef 2: Coimbra

George en Jantien moeten op de Universiteit van Coimbra een band van de universiteit vier Nederlandse liedjes leren. Ze kunnen de vier kiezen uit:

 1. Dromen zijn bedrog (Marco Borsato)
 2. Sinds een dag of twee (Doe Maar)
 3. Daar gaat ze (Clouseau)
 4. Een beetje verliefd (André Hazes)
 5. Tulpen uit Amsterdam (Herman Emmink)
 6. Even aan m'n moeder vragen (Bloem)

De woorden mogen niet gezongen worden. George en Jantien kozen de liedjes 5, 2, 4, en 6. Bij het raden wordt steeds een groepje aangewezen om de liedjes te raden: Harry (5), Ellen en Prince (2), John, Karen en Kerstin (4), en alle zes (6). Alle liedjes worden goed geraden. Er wordt 5000 euro verdiend en de pot komt op 33.800 euro.

Leukste beeld in deze opdracht: Harry die na afloop stilletjes het geld zit te tellen.

Proef 3: omgeving Coimbra

Kerstin wordt ontvoerd en gebracht naar een geheime locatie. De andere zeven krijgen twee aanwijzingen over de positie van twee sleutels die ze nodig hebben om haar te bevrijden. De sleutel van de Kerstins cel is in het Buçacopaleis en de sleutel van haar handboeien hangt in een kerkje in Luso (Capela do Luso). Daarnaast mag Kerstin drie keer een minuut bellen met de bevrijders om ze uit te leggen waar ze zit opgesloten. De zeven hebben minder dan twee uur voor deze opdracht. John, Prince, George en Karen gaan naar Luso en Harry, Ellen en Jantien gaan naar het Buçacopaleis.

De groep van John vindt hun sleutel en krijgt de handboeien van Kerstin los. De groep van Harry ontdekt de sleutel pas een paar seconden voordat de tijd verstrijkt. De proef mislukt en er gaat 5000 euro van de pot af waardoor deze weer op 28.800 euro komt te staan.

Er was een grappige opmerking van George in deze proef: 't is geen dood lichaam. Even later John: Dit is de televisie. We moeten hier naar binnen. Ok?

Rijtjes en feitjes

In de terugblik op de vorige aflevering zagen we Prince met een walkie-talkie en Jantien op een bergtop. Daarna kwamen Ellen en Harry in beeld bij de rugzakkenproef. Dit werd gevolgd door Kerstin op het touw met Karen, Ellen en Harry(?) langs de kant. Tenslotte waren alle kandidaten tegelijkertijd te zien bij de verrassende afvalronde.

De introductiefilmpjes waren precies hetzelfde als bij aflevering vier: John, Prince, Harry, Ellen, Kerstin, George, Karen en Jantien. Ook de daaropvolgende groepsfoto is hetzelfde als in de vorige aflevering.

Bij de paintballproef zagen we de volgende kandidaten biechten: Karen, Prince, John, Harry, Harry, Prince, Ellen en John. Het is opvallend dat bij de drie wedstrijden waar Ellen aan meedoet de namen van de deelnemers precies zeven keer in beeld komen. De zevende letter van het alfabet is de G van Geen Mol. Echter bij de wedstrijden van Karen gebeurt dit 13 keer en de dertiende letter van het alfabet is de M van Mol. Zijn dit hints?

Kerstin wordt ontvoerd uit Hotel Astoria met een auto met nummerplaat 8540 BBG. Ellen leest bij het ontbijt een krant met de kop Bush finds gravitas in time of trial (Bush wordt ernstig als het echt moet). Kerstin zit opgesloten in Serra do Buçaco. Bij haar foto houdt ze de krant Diário Coimbra vast. In de biechts bij deze proef zien we achtereenvolgens George, Prince, John en Jantien. Bij de eerste sleutel lag een briefje met de Portugese tekst Neste lugar considera o sepulchro emque depositraõ osmo corpode j.c. p.n. a.m. en Karen vertaalt dit als: Op deze plaats gedenkt men de dode lichamen die hier zijn begraven. Ook na de opdracht komen enkele kandidaten in beeld bij een biecht: Karen, George, Harry en Ellen. George was de enige die bij deze proef twee keer biechtte.

Voor de stemronde opnieuw biechts: John en Harry. De volgorde in de stemronde: Kerstin, Prince, John, Jantien, Harry, George en Karen. Ellen had een vrijstelling. De stemronde: Karen, George en Kerstin (viel af). Als we in de vijf stemronden alle duidelijke stemmen tellen, dan blijkt dat Karen (18 stemmen) het meest wordt verdacht, voor Ellen (8), John (5) en Jantien (4). Op de drie heren Harry, George en Prince is nog door niemand gestemd. In de afvalronden is iedereen precies twee keer aan bod gekomen met uitzondering van Karen (3 keer) en George (4).

Tijdens de aftiteling komen in beeld: Karen, Kerstin en Harry, George samen met Jantien, vervolgens Harry, Prince en John, daarna allen met uitzondering van Kerstin, gevolgd door Jantien, Harry en Ellen. De vooruitblik op de volgende week start met Karen en George bij foto's, Karen alleen bij schedels, Prince en John binnen, en George en Karen terwijl ze naar een vliegtuig kijken. Het zou kunnen dat Harry op het vliegtuig staat. Ellen en Jantien komen niet in beeld.

De vooraankondiging van de aflevering was een samenvatting van de vooruitblik van de vorige week. In beeld kwamen Prince bij het paintballen en Prince en John bij het bevrijden van Kerstin (niet in beeld). Prince en John zijn sinds aflevering 2 te zien geweest in elk aankondigingsfilmpje.

Stemronde

De kandidaten stemden op de volgende personen in de stemronde:

 • Karen: getipt door Kerstin, Prince, John en Harry (4).
 • Jantien: getipt door Karen
 • Ellen: getipt door Jantien.

Prince noemt Ellen als tweede keuze. Jantien denkt dat John, Prince, Karen en Harry geen mol zijn. George noemde Jantien en Prince als zijn belangrijkste verdachten. Karen verdenkt ook nog Kerstin. Ellen had een vrijstelling en stemde niet.

Verdenkingen

We hebben in deze aflevering voor de sommige kandidaten verdachte zaken gezien:

 • Ellen: versloeg Prince in de paintballproef en liet daardoor veel geld lopen. Bleef opvallend stil bij het raden van het liedje. Zat in de groep die de sleutel te laat vond.
 • Prince: had een gunstige startpositie bij het paintballen en verloor daar van Ellen waardoor er 10.000 euro verloren ging.
 • Jantien: zat in de groep die de sleutel te laat vond. Close-up in beeld nadat Kerstin was afgevallen.
 • Harry: had een gunstige startpositie bij het paintballen. Zat in de groep die de sleutel te laat vond.
 • Karen: er zat mogelijk een hint over haar in de paintballproef.

George en John hebben zich niet verdacht gemaakt in deze aflevering.

Onze keuze

Mol: Jantien. Winnaar: Karen. Volgende uitvaller: Ellen.

Door het vertrek van Kerstin zijn we onze mol kwijtgeraakt. Net vorig jaar lukt het ons maar niet om een molkeuze meer dan twee executies met afvaller vast te houden. Karen doet nog steeds mee en we houden haar aan als winnaar. Om de zaken kloppend te krijgen, kiezen we nu net als Karen Jantien als mol. Gezien de geschiedenis van onze keuzes betekent dit waarschijnlijk dat Jantien ergens in de komende drie weken naar huis vertrekt.

De vorige week hebben we gemist dat het stukje uit Kerstins introductie (met de deken) in deze aflevering zou komen maar dat was verder niet van invloed geweest op onze eigen keuze. We proberen ook deze week te kijken wie er zeker niet uit zullen gaan met behulp van het lijstje dat we maakten in aflevering 2. George (boom omhakken), Harry (safari/stierenvechten?) en John (schaapjes/abseilen/steirenvechten?) lijken veilig maar Ellen, Jantien, Karen en Prince kunnen op basis van dit lijstje in de volgende aflevering afvallen. Karen en Jantien hebben we al een andere rol toebedeeld. Prince zit al enige tijd in de gevarenzone en ontsnapt steeds. We kiezen nu maar weer eens voor Ellen.


poeha.com/demol | Vorige | Home | Volgende | Muziek | Stemmenoverzicht
Last update: January 19, 2003. erikt(at)xs4all.nl