widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

maart 2012
Z m D w d v Z
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 4: Opnieuw bekeken

20120305b De vierde aflevering begint op het munitiedepot. Liesbeth fietst meteen naar haar eigen bunker en staat al na 35 seconden fietsen buitenspel in deze opdracht: onMols. Anne-Marie zegt dat het bord met I AM misschien wel bij William hoort: verdacht. Maar even later koppelt ze correct Gulpje aan Hadewych en Hoog, kijk omhoog aan William: onMols. Daarna fietste Anne-Marie met Marit een heel stuk om: verdacht. Maar dan herkent ze onmiddellijk haar eigen bord: onMols. Als Hadewych in het spel komt is de opdracht al opgelost. De opdracht slaagt met nog 43 seconden op de klok. Een hint naar Joeris vodcast?

20120305a Anne-Marie en Hadewych bieden zich onmiddellijk aan om te gaan snorkelen. Liesbeth kijkt eerst wat de rest van de groep doet voordat ze zich als vrijwilliger aanbiedt. De eerste drie foto’s in beeld zijn de ouders van Anne-Marie, Liesbeth en Tim (16:39). De laatste drie overgebleven kandidaten met uitzondering van de Mol? Op de foto met Liesbeths ouders staat inderdaad geen Mollogo (19:12). Maar dit lijkt niet de originele foto: hij heeft geen witte rand en mist ook het gewichtje en ballonnetje dat de andere foto’s wel hebben. Een poging van de regie om Liesbeth verdacht te maken?

Anne-Marie en Hadewych doen het in het eerste koppel uitstekend en hebben alleen foto’s 3 en 5 fout. Hadewych herkent een lastige: de ouders van Liesbeth: onMols. Ze lezen hun rijtje hardop voor zodat Marit het goed kan horen. Dat is onMols maar ze hadden wel twee fout. Ze moeten van Art foto 3 en 7 op het plankje plaatsen en maken dus daarin een fout (foto 3).

Tim gaat samen met Liesbeth. Hij mist meteen de eerste foto maar Liesbeth corrigeert hem (20:37): onMols. Ze moeten foto’s 2 en 4 op het plankje plaatsen en maken daarbij ook een fout (foto 4). Ze zeggen niet waar ze welke foto’s hebben en Marit heeft ook niks aan hen: verdacht. Als Marit de foto’s neerlegt dan maakt ze vier fouten: drie vanwege fouten van het koppel Frits-William (foto’s 5, 6 en 7) en een vanwege het duo Anne-Marie-Hadewych (3).

In de bus komt Hadewych met het voorstel om niet meer alle informatie in de groep te gooien (28:25). En voor een Mol is dit gedrag van de kandidaten natuurlijk niet handig. Maar Anne-Marie ondersteunt het voorstel onmiddellijk en ook Liesbeth is het ermee eens. Frits suggereert nog dat de dames dit samen hebben voorbereid. Als dat klopt dan blijven alle drie genoemde dames verdacht wat betreft deze actie.

20120305c Als Art ze vertelt dat het nu al tijd is voor de test en vraagt om een vrijwilliger dan roepen Anne-Marie en Liesbeth meteen Nee en Liesbeth stapt terug in de groep (31:21). Hebben zij nog tijd nodig om te studeren voor de test? Maar dan zijn zij niet De Mol.

Over de onderhandelingen in het Höfðihuis is al veel geschreven. We zien vier kandidaten het huis binnenlopen maar Tim niet. Is hij de persoon die in plaats van rood groen heeft gestemd? Anne-Marie kijkt verbaasd als Art de eerste rode kaart laat zien (47:16). Hadewych kijkt verbaasd bij de tweede rode kaart (47:55). Iemand heeft afgesproken rood te stemmen maar stemde groen. Als dat de Mol is dan moet Liesbeth de Mol zijn want zij is de enige van de drie roodstemmers die nog in het spel zit.

Samenvattend: bij het Höfðihuis is 10.800 euro uit de pot gegaan doordat iemand die had gezegd rood te stemmen, groen heeft gestemd. Van de drie kandidaten die afspraken rood te stemmen, is alleen Liesbeth over. De logische conclusie van deze aflevering moet dan ook zijn dat Liesbeth de Mol is. Maar in de rest van de aflevering deed ze een stuk minder verdacht. Bij het munitiedepot zette ze zichzelf onmiddellijk buitenspel en bij het snorkelen corrigeerde ze Tim toen hij een belangrijke fout maakte. Zou het dan toch Anne-Marie of Hadewych zijn? Maar wat is er dan gebeurd in het Höfðihuis?

Reacties

Reactie van invmat
Datum: 06/03/2012, 07:54

“De logische conclusie van deze aflevering moet dan ook zijn dat Liesbeth de Mol is. Maar in de rest van de aflevering deed ze een stuk minder verdacht.”

Logische verklaring: de geschiedenis herhaalt zich. Inge Ipenburg spekte de pot ook eerst in dezelfde aflevering waarin de pot leegging.

“Zou het dan toch Anne-Marie of Hadewych zijn? Maar wat is er dan gebeurd in het Höfðihuis? ”
Meest logische verklaring: iemand heeft zich vergist of wilde per se dat William en Marit zouden blijven, ookal werd tegen hem/ haar gezegd dat die rood moest stemmen.

Nou, dames en heren, oordeel zelf maar. Welke situatie is waarschijnlijker?

Reactie van Luc
Datum: 06/03/2012, 10:19

De meest waarschijnlijke conclusie is dat Liesbeth als mol groen heeft gestemd ipv. rood. Als mol zou ik mij voordien rustig houden omdat de pot toch leeg zou gaan bij de onderhandelingen. Inge spekte de pot voordien ook om dan toe te slaan in de veiling.

Dat iemand als gewone kandidaat van rood naar groen is geswitcht lijkt mij onwaarschijnlijk. Hij wist goed genoeg dat de pot dan leeg zou gaan en waarom daarover liegen?

Andere mogelijkheid: iedereen heeft gestemd zoals afgesproken en de mol heeft nadien in de stembus een rode stemkaart vervangen door een groene. Niet erg fair maar het kan en in dit geval kunnen ook Anne-Marie en Hadewych de mol zijn.

Ik opteer voor de meest waarschijnlijke conclusie.

Reactie van Talpa
Datum: 06/03/2012, 12:34

Ik denk dat Tim alsnog is geswitcht naar groen, omdat hij toch liever niemand zag vertrekken. Hij spreekt weliswaar met Frits af dat hij rood gaat stemmen, maar dat ging niet van harte. En bij het jokerspel in aflevering 2 houdt hij zich ook al niet aan de afspraak met Frits.

De Mol moest er voor zorgen dat twee kandidaten groen gingen stemmen, zodat haar eigen stem leidde tot een groene meerderheid. AM kreeg de kans om met de minst kritische personen van het gezelschap te onderhandelen en stuurde inderdaad aan op groen. Daarnaast ging ze als allerlaatste stemmen, zodat ze kon weten wat de anderen hebben gestemd. Als IEDEREEN groen had gestemd, kon ze dus nog switchen naar rood. Nu was dat niet nodig, omdat ze haar onderhandelingen goed had gedaan: Hadewych en Tim hebben beide groen gestemd, zodat AM’s groene stem de doorslag gaf.

Reactie van Tritorus
Datum: 06/03/2012, 15:19

Scherpe analyse Talpa, AM zat hier inderdaad op de ideale molpositie voor risicoloos 3x groen meerderheid! Dat wist ze zeker na de eerste twee, op 46:55, en kon met moeite haar gezicht weer in de plooi krijgen. Aan het eind heeft ze zelfs haar hand erbij nodig, prachtig om terug te zien. Als je het wilt zien natuurlijk….

Reactie van zwft
Datum: 06/03/2012, 16:09

@Talpa: Dat Tim naar groen geswitcht is heb ik vanaf het begin al bepleit. Je zegt dat AM on weten wat de anderen hebben gestemd door als allerlaatste te stemmen. Dan ga je er dus vanuit dat ze de stembox heeft opengemaakt, want hoe kan ze het anders weten? Nogal een grove molactie… een stembox open maken.

Reactie van Tritorus
Datum: 06/03/2012, 16:10

Risicoloos omdat de pot hooguit hetzelfde zou blijven, als het – meerderheid rood – zou worden. Unaniem groen kon ze als laatste nog voorkomen door zelf rood te stemmen na – zonodig – een suptiele waarschuwing van de regie.

Reactie van Luc
Datum: 06/03/2012, 16:17

Volgens de analyse van Talpa zou Anne-Marie dan moeten hopen dat één van de 3 roodstemmers alsnog op groen switcht. Ik geloof nooit dat de mol zulke cruciale opdracht aan het toeval zou overlaten.

Waarom wordt er van uitgegaan dat Tim als gewone kandidaat terug naar groen is geswitcht? Hij vertrouwde Anne-Marie niet (dat liet hij duidelijk merken) en stelde zelf aan Frits voor om voor rood te gaan. En waarom zou hij nadien daarover liegen? En waarom zou een gewone kandidaat de pot willen leegmaken om een kandidaat in het spel te houden waardoor hij een concurrent meer heeft?

Ik kies voor de meest logische conclusie: Liesbeth (zat van de drie in de beste positie) is naar groen geswitcht en is dus de mol. Maar ik hou ook rekening met die andere mogelijkheid (zie eerder).

Reactie van Tritorus
Datum: 06/03/2012, 16:17

@zwft openen is niet nodig als de regie kan zien wat er gestemd wordt, en alleen waarschuwd als unaniem groen dreigt. Rest is afgesproken en voorkennis.

Reactie van Luc
Datum: 06/03/2012, 16:21

De stembox openmaken, inderdaad, dat bedoelde ik ook. De kandidaten stemden zoals ze hebben afgesproken en de mol hoeft dan enkel een stem te verwisselen.

Reactie van Tritorus
Datum: 06/03/2012, 16:22

@Luc Het is juist mooi om het ergste scenario aan de kandidaten over te laten. Maakt ook WIDM veel sterker!

Reactie van Tritorus
Datum: 06/03/2012, 16:27

@Luc Stemmen verwisselen gaat mij veel te ver.
Hooguit kan de mol zelf in de stembox kijken, maar uitgebachte stemmen vervalsen sluit ik echt uit.

Reactie van zwft
Datum: 06/03/2012, 16:31

@tritorus: als er al naar de kaarten gekeken is dan lijkt me niet dat de regie hiervoor waarschuwt … want in dat geval is de mol alleen maar een uitvoerder van regie-instructies. Dat heeft niets met mollen te maken. Als AM als mol zelfstandig de box openmaakt en controleert dan is dat een molactie al blijf ik het een vrij grove en niet echt elegante actie vinden.

Reactie van Luc
Datum: 06/03/2012, 17:01

Stemmen verwisselen (met behulp van de regie) vind ik ook te ver gaan maar helemaal uitsluiten doe ik het niet. Maar een mol die bij de 2 groenstemmers zit en hoopt dat één van de 3 roodstemmers zich alsnog zou vergissen of zou switchen is evenmin geloofwaardig. Daarom denk (en hoop) ik dat de meest waarschijnlijke optie (Liesbeth is als mol naar groen geswitcht) het wordt.

Reactie van Tritorus
Datum: 06/03/2012, 17:02

@zwft de reactie van mol AM na zien van twee keer groen verteld me dat ze meer weet, maar ga er niet vanuit dat ze de uitslag al kent.

Ik veronderstel alleen dat ze unaniem groen al bij het stemmen heeft kunnen uitsluiten, verder weet ze dat Art het spannend houd tot de laatste kaart, en daarom bij twee groen al ziet dat het goed zit.

Reactie van Tritorus
Datum: 06/03/2012, 17:06

Zonder regie waarschuwing of openmaken van de stembox zou AM voorkennis kunnen hebben van de hoeveelheid groene en rode kaartjes bij begin van de stemming. Dat zou een meer elegante verklaring zijn.

Reactie van Luc
Datum: 06/03/2012, 17:25

De mol zal zeker kennis hebben gekregen van de uitslag na de onderhandelingen. Maar die is 2x groen en 3x rood. Anne-Marie zit als groenstemmer in een slechte molpositie en kan dan enkel hopen dat één van de 3 roodstemmers alsnog op groen switcht. Zeer onwaarschijnlijk dat een mol op die manier te werk gaat.

Reactie van Talpa
Datum: 06/03/2012, 17:34

@zwft Ik denk niet dat ze zelf de stembox heeft opengemaakt, maar dat ze – zoals Tritorus al zegt – hulp heeft gehad van de regie. Een lege pot is in het belang van de mol (zij heeft dan de belangrijkste missie van het seizoen volbracht), maar ook in het belang van de programmamakers. Iedereen heeft het erover, zelfs weken later nog 🙂 Prima reclame dus voor WIDM.

Ik vind overigens wel dat er grenzen zijn aan de hulp van de regie. Stemmen verwisselen gaat te ver, maar dat zal echt niet gebeurd zijn. De mol wat extra (voor-)kennis geven, dat is heel gebruikelijk.

Reactie van Jordy
Datum: 06/03/2012, 19:12

Guys take a look at this:

http://www.wieisdemol.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=43930.0;attach=125609;image

Anne-Marie heeft haar molboekje bij haar en dat heeft alleen de mol meestal bij zich.

En: Patrick Stoof was aanwezig bij de opnames:
http://www.wieisdemol.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=43930.0;attach=125608;image

Reactie van De Mol op Reis
Datum: 06/03/2012, 23:59

Ik denk dat Jordy hier inderdaad een punt heeft. Dit wordt waarschijnlijk onthuld als hint.

http://www.wieisdemol.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=43930.0;attach=125609;image

Reactie van Tritorus
Datum: 07/03/2012, 01:45

@Talpa Dat AM veel molloten op het verkeerde been zet is inderdaad goede WIDM promotie!
Diegenen die het nog niet willen zien, moeten bij terugkijken van Afl. 5 nog eens goed opletten wat de regie ons voorschotelt als terugblik!
Precies als de teller van 10k eur terugloopt naar nul, is AM in beeld die haar vreugde nauwlijks kan verbergen. Ze komt ermee weg omdat iedereen kijkt waarom maar twee rood, terwijl zij in het spel zonder hulp het beste in staat is om 3x groen te organiseren. In afl. 5 pleit ze zichzelf precies met deze actie vrij en brengt de aandacht naar wie dan toch niet rood heeft gestemd. Hadewijch zegt het, iedereen ziet het, maar tegelijk vertrouwd niemand het, echt een kroonjuweel van WIDM 2012!

Reactie van zwft
Datum: 07/03/2012, 03:40

Eh kroonjuweel? Ik vond het een slecht seizoen met een hoop suffe opdrachten waar nauwelijks iets bruikbaars uit te halen viel. Het doel van de regie was duidelijk: zolang mogelijk alle opties nog open houden. Er zou in de toekomst ook voorkomen moeten worden dat teveel kandidaten mollen om zichzelf verdacht te maken terwijl ze de mol niet zijn.
Geen van de finalisten heeft echt haar best hoeven doen. Bovendien is er een aantal kapitale fouten gemaakt door de regie (neem de trapopdracht waar Liesbeth maar liefst 90 treden van Art verwijderd staat. Het waren er toch 28? Volgens de speltheorie is het zo goed als zeker dat al het geld uit de pot zou gaan, ook vanwege de +3000. Interessanter was het geweest als die was omgewisseld met de -3000. Dat het zo knap is van de mol dat er weinig geld in de pot zit is nonsens.

Ik ben zeer benieuwd wat voor molacties er donderdag uit de hoge hoed getoverd worden, die ik had kunnen zien, maar niet gezien heb.

Reactie van Jordyep
Datum: 07/03/2012, 09:23

@zwft je hebtgelijk wat betreft de opdrachten, die waren vorig jaar iets beter. Maar mollende kandidaten, die horen gewoon bij het spel 😉 en dat is misschien maar goed ook, anders heb je te snel de goede mol te pakken.

Reactie van Tritorus
Datum: 07/03/2012, 11:54

@zwft Grotendeels met je analyse eens, maar dat maakt het nog geen slecht seizoen. Gegeven dat doel van de regie, dit jaar overduidelijk, zullen molloten er anders naar moeten kijken, en proberen te achterhalen waarom de regie het zo voor ons neerzet. Lijstjes maken met beweegredenen van de regie, regie scenario’s bedenken of zelfs regie score bijhouden. Spel wordt meer Waar-is-de-mol ons echt getoond, en de acties van de mol zelf worden minder belangrijk of zelfs triviaal.
Een ander spel, maar toch een kroonjuweel vind ik, als je het dilemma en keuzes van de regie mee neemt in je overwegingen.

Geef een reactie