widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2012
Z m D w d v Z
« sep   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 4: Munitiedepot

20120126a De zeven kandidaten worden door Art verspreid over zes bunkers. Bij elk van hen hangt een bord met een tekst maar wel de verkeerde tekst. Ze moeten de juiste persoon bij de juiste tekst krijgen. Hiervoor hebben ze een tandem gekregen waarmee ze met twee personen van bunker naar bunker kunnen fietsen. Bij elke bunker waar ze stoppen moet iemand van de tandem wisselen met de persoon in de bunker. Ze mogen in totaal maar 10 minuten op de fiets zitten.

Dit is de beginsituatie:

  • Liesbeth en Frits: staan in een lege bunker en krijgen de tandem
  • Marit: staat in een bunker met de tekst Palindroom (voor Liesbeth)
  • Anne-Marie: staat in een bunker met de tekst I am (Frits)
  • William: staat in een bunker met de tekst Nee, nou wordt ie mooi! (Anne-Marie)
  • Tim: staat in een bunker met de tekst Gaat het een beetje? (Marit)
  • Hadewych: staat in een bunker met de tekst 3-1=2 (Tim)
  • Art: staat in een bunker met de teksten Gulpje (Hadewych) en Hoog, kijk omhoog (William)

Frits en Liesbeth gaan op pad en komen bij Marit. Ze zien dat het woord Palindroom bij Liesbeths achternaam (Staats) past. Zij blijft achter en Frits en Marit fietsen verder. Ze vinden Anne-Marie en vinden dat haar woord I am bij Frits hoort of mogelijk bij William. Frits blijft achter. Anne-Marie en Marit fietsen naar de volgende bunker maar daar staat Art. Dit is het eindpunt en dus moeten ze verder zoeken. Ze weten nu wel welke teksten bij Art staan. Anne-Marie zegt welke persoon bij welke tekst hoort.

Anne-Marie en Marit fietsen naar drie vergelegen bunkers die leeg blijken te zijn. Dan vinden ze William. Zijn tekst Nee, nou wordt ie mooi! past bij Anne-Marie. Zij blijft achter en Marit en William fietsen verder. De twee fietsen de verkeerde kant op en komen weer bij Frits terecht. Marit wordt achtergelaten en de twee heren fietsen snel naar een andere bunker. Daar vinden ze Tim. Tim zegt dat zijn tekst Gaat het een beetje? bij Marit hoort. William blijft achter en stuurt de andere twee terug naar Marit. Daar blijft Frits achter en Tim rijdt met Marit weer terug naar William. De mannen laten Marit achter en fietsen verder.

Marit wees ze de bunker aan waar waarschijnlijk Hadewych zit en dat blijkt te kloppen. Tim laat trouwens William in zijn eentje trappen. Hadewychs tekst 3-1=2 hoort bij Tim. Hij blijft achter. Hadewych en William fietsen naar de bunker van Art. Als ze aankomen dan hebben ze nog 43 seconden over.

Resultaat: de opdracht is geslaagd. Er wordt 2500 euro verdiend. De groepspot stijgt daardoor naar 10.800 euro.

Analyse: hoe langer de Mol op de fiets zit, hoe meer hij invloed kan uitoefenen op het verloop van de opdracht. Liesbeth en Hadewych zaten in 1 etappe op de fiets. De anderen vaker: Anne-Marie (2), Frits (4), Marit (5), Tim (3) en William (4). Marit zat het het vaakst op de fiets en gedroeg zich ook erg verdacht met het fietsen naar de verre bunkers. Maar zij wees wel Hadewychs bunker aan aan het eind van de opdracht. Ook Frits en William zaten veel op de fiets maar ook zij deden wel iets goed. Lastig om hier een Mol uit te halen.

Reacties

Reactie van zwft
Datum: 27/01/2012, 02:17

Je verhaal is niet helemaal compleet.
Behalve dat Marit 5x op de fiets zit en het ‘I Am’ van Frits (wat toch vrij duidelijk is) in twijfel trekt, fietst ze naar drie ver gelegen bunkers. Nadat ze Anne-Marie heeft afgezet, fietst ze inderdaad de verkeerde kant op. Dit gebeurt echter niet per ongeluk maar expres. Marit fietst naar Frits en overlegd met Frits of William of hijzelf daar nou moet staan. Sterker nog; door deze actie moet Frits weer uit de bunker waar hij correct staat. Allemaal tijdrekken van Marit. Het is uiteindelijk William die de juiste logica hanteert om iedereen zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen.

Marit molde hier op een opvallende manier. Ik vond het zelfs te opvallend en ik begin het programma onderhand een beetje te simpel te vinden.

Uit de tweede opdracht valt niet veel te halen.
Marit maakt logische keuzes en niemand is echt verdacht. Hooguit het rommelig zwemmen van Frits.

De derde opdracht is zo duidelijk dat het eigenlijk niet leuk meer is. Kenners van de speltheorie weten (waar Liesbeth op een gegeven moment ook achter komt) dat unanimiteit schier onhaalbaar is omdat men elkaar altijd verdenkt.

Anne-Marie maakt nog een onware opmerking door William en Marit te betitelen als degenen die de test het slechts hebben gemaakt. Het is slechts 1 van hen (of geen van hen).

Wat er gebeurt is dat Tim uiteindelijk groen stemt omdat hij Frits verdenkt als mol (Frits zegt dat hij het niet zo bezwaarlijk vind dat er een executie komt en Tim zegt ‘ja weet ik’ met een grijns).

Frits stemt rood omdat hij vermoed dat de mol bij de vijf zit. Tim stemt groen omdat hij Frits verdenkt mol te zijn en er dus vanuit gaat dat Frits niet gaat doen wat hij zegt en groen zal stemmen. Dit is de kern van wat speltheorie vaak inhoudt.

Het lijkt er op dat niemand rekening houdt met het feit dat William of Marit evengoed de mol kunnen zijn. Het voordeel is dat ze, zoals nu ook gebeurt, nauwelijks nog verdacht worden terwijl ze geen risico lopen. De kans op unanimiteit is zo goed als nihil. Dan blijven er nog twee opties over: geen geld in de pot en een kandidaat (niet de mol natuurlijk) eruit of een lege pot. Men zal uit solidariteit en sociaal gevoel eerder voor geen executie kiezen dus is de kans dat er een lege pot overblijft aanzienlijk.

Om eerlijk te zijn was de uitkomst van de onderhandelingen precies zoals ik verwachtte.

En ineens zien we een ontspannen Marit die niet meer aan haar gezicht zit. Nog nooit een kandidaat die er zo uitgewipt kan worden zo ontspannen zien zitten, dit in tegenstelling met haar gedrag dat we tot noch toe mochten aanschouwen.

WIDM is nu wel heel erg voorspelbaar. Jullie zullen Frits wel blijven verdenken. Marit is deze aflevering nog meer mol geworden dan ze al was. Ze zit in een zetel.

Reactie van Talpa
Datum: 27/01/2012, 03:18

@zwft:
Maar als er 11.000 euro uit de pot gehaald kan worden, dan wil je als mol toch niet toekijken? Zelfs niet als de kans groot is dat de kandidaten het vanzelf wel verprutsen. Van alle opdrachten die zijn geweest en nog gaan komen is dit DE opdracht waar de mol moet toeslaan. Toekijken is dan geen optie, vind ik. 🙂

Reactie van zwft
Datum: 27/01/2012, 03:59

Oke prima best. Wacht maar af.

Reactie van erikt
Datum: 27/01/2012, 04:13

@zwft: ik ben het met Talpa eens dat de Mol bij de onderhandelingen aanwezig moet zijn. Ik kan mij uit het verleden maar 1 opdracht herinneren waarbij de Mol volledig buitenspel stond en dat was lang niet zo’n cruciale opdracht als deze.

Wat betreft het simpel zijn van het programma: laten we wachten met die conclusie tot na de laatste aflevering. Op dit moment is het onzeker hoe het allemaal af gaan lopen.

Reactie van zwft
Datum: 27/01/2012, 04:47

Het programma is simpel als mensen er zo simpel op reageren. Blijkbaar is dat dus het niveau.

Ik vind het bijna obsceen hoe Marit reageert. Ja knikkend glimlachend terwijl iedereen geschokt is door de uitslag. Had ze niet een beetje haar best kunnen doen te reageren als een niet-mol?

Dit was niet zomaar een opdracht, dit was speltheorie. Niemand die iets weet van speltheorie hier blijkbaar.

Maar goed, ik vind het oprecht jammer dat ik mijn analyses hier niet kan delen met anderen.

Veel plezier met de volgende afleveringen.

Reactie van Monique
Datum: 27/01/2012, 11:55

Zwft, blijf alsjeblieft wel je bevindingen delen op deze site, want ze worden met belangstelling gevolgd door andere Marit-verdenkers en je duidelijke uiteenzettingen worden zeer op waarde geschat, geloof me!

Reactie van henk
Datum: 02/03/2012, 10:25

NOU ZWFT ER KLOPT DUS GEEN BAL VAN! :p

Geef een reactie