widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2011
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Lezen en schrijven

20110211 In de eerste opdracht van aflevering 6 worden de kandidaten in twee groepen verdeeld: de schrijvers (Anna, Karin en Patrick) en de lezers (Art, Pepijn en Soundos). Soundos bepaalt wie in welke groep komt. De schrijvers moeten een woord kiezen en een route lopen die het woord uitbeeldt. Via een mobiele telefoon vertellen ze hoe ze lopen aan de lezers en die moeten later proberen het woord te raden.

De schrijvers hebben de keuze uit acht verschillende woorden, onder andere bus, regen, koffie, vulkaan en executie. Bij de woorden horen verschillende geldbedragen. Ze kiezen executie voor 1600 euro en gaan op pad.

De lezers vertrekken iets later. Ze krijgen een mobiele telefoon mee. Eerst lukt het ze niet om de andere groep te bereiken. Als dat wel is gelukt, gaan ook zij op pad. De schrijvers vertellen ze wel hoe ze moeten lopen maar zeggen niet dat de route de vorm van een woord heeft. Het is lezer Pepijn die daar na een tijdje mee komt.

De schrijvers gaan als een speer en het lukt ze om E+EcuTi te spellen binnen de beschikbare tijd (1 uur). In plaats van de x gebruiken ze dus wel een plusteken. Dit was bedacht door Anna. Bij de lezers gaat het een stuk trager. Als het uur voorbij is dan hebben ze E+i gespeld.

Bij Pieter Jan zien de lezers hun gelopen route op een kaart. Ze weten niet wat ze ervan moeten maken. Soundos wil voor executie gaan en Art wil meegaan. Maar Pepijn reageert niet. Pepijn zegt dan Mol, omdat een gekantelde E ook een m kan voorstellen (bedacht door Art), en Art gaat mee. Maar deze keuze is fout.

Resultaat: de opdracht is mislukt en er wordt geen geld verdiend. Er gaat zelfs geld uit de pot: 100 euro omdat de kandidaten aan het begin van de aflevering laarzen kochten. De pot daalt naar 13.390 euro.

Analyse: het zou heel gemakkelijk moeten zijn om uit deze opdracht de Mol te halen. De schrijvers schreven zeven letters, ruim voldoende om het woord te kunnen raden. Daar zat de Mol dus niet. Bij de lezers stelde Soundos het juiste antwoord voor en wilde Art meegaan. Zij zijn het dus ook niet. Alleen Pepijn blijft over dus hij moet wel de Mol zijn.

Maar is het allemaal wel zo eenvoudig? Als Pepijn de Mol is dan waarom zei hij dat de route een woord voorstelde? En Art leek wel mee te gaan met het goede antwoord maar uiteindelijk koos hij ook het verkeerde antwoord. Verder waren de lezers afhankelijk van de schrijvers voor instructies. Kregen zij slechte instructies en lazen zij daarom maar twee en een halve letter? En wie verzint het om een x te gaan schrijven in een stratenplan met alleen maar straten die loodrecht op elkaar staan?

Zo te zien kun je met deze opdrachten toch weer alle kanten op…

Reacties

Reactie van suzan
Datum: 12/02/2011, 12:22

Ik vond het gezicht van Pepijn veelzeggend op het moment dat Soundos “executie zei”. Ik zal een screendump maken en op het forum zetten, als iemand anders het al niet gedaan heeft.

Reactie van kikker
Datum: 12/02/2011, 14:38

… Daar zat de Mol dus niet. Bij de schrijvers (je bedoelt lezers??!!!) stelde Soundos het juiste antwoord voor en wilde Art meegaan. Zij zijn het dus ook niet. Alleen Pepijn blijft over dus hij moet wel de Mol zijn.

Reactie van erikt
Datum: 12/02/2011, 14:47

Je hebt gelijk. Ik heb het veranderd. Bedankt voor de tip!

Reactie van Luc
Datum: 12/02/2011, 18:20

Pepijn zei dat het 2e teken een plusteken is en suggereerde ook dat het 1e letter een “m”kan zijn. Dat maakt hem erg verdacht.

Reactie van Swifty
Datum: 12/02/2011, 21:51

Door deze opdracht ben ik helemaal geswitcht naar Pepijn. Hij deed alsof ie het door had, dat ze een woord gingen schrijven, dacht er onderweg al over na en zo. Maar doordat ie steeds op muren ging schrijven verloren ze tijd. Bovendien schreef hij verkeerde letters, terwijl het duidelijk was dat ze een E liepen. En hij kan wel zo briljant zijn geweest om als speler te denken dat ze een woord lopen, als mol weet je dat je later de beslissing welk woord er geraden wordt kunt beïnvloeden.

Reactie van maxporter
Datum: 14/02/2011, 11:50

De mol wil volgens mij ook graag de controle houden over een spel. En in dit geval was het alleen Karin die telefonisch de lezers aanstuurde. Het leek erop dat ze dit een beetje onhandig deed. Verdacht?

Geef een reactie