widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2010
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 6: Tempeltrap

20100211 De kandidaten gaan de trap van de tempel Yama-dera beklimmen. Ze moeten om de zoveel treden iemand achterlaten die ze niet vertrouwen. De persoon die alleen boven aankomt moet een belangrijke beslissing nemen maar ze weten niet welke beslissing.

De eerste die wordt achtergelaten is Frits. Hij moet kiezen uit twee enveloppen: 1 met 500 euro voor de pot en 1 met een joker. Hij kiest voor het geld.

De tweede die wordt achtergelaten is Erik. Hij mag kiezen tussen 500 euro en twee jokers. Ook hij kiest voor het geld.

Kim is de volgende. Zij mag kiezen tussen 500 euro en drie jokers. Zij pakt het geld.

Arjen moet kiezen tussen 500 euro en vier jokers. Hij kiest wel voor de jokers.

Sanne komt alleen boven aan. Pieter Jan laat haar kiezen tussen 500 euro en vijf jokers. Ook zij kiest de jokers.

Maar het spel is nog niet afgelopen. Sanne en Pieter Jan lopen naar beneden en hij vertelt haar dat het geld wat anderen eventueel hebben gekozen, alleen in de pot zou komen als Sanne voor geld had gekozen. Dit is niet gebeurd en daarom hebben Erik, Frits en Kim geen geld verdiend.

Resultaat: in deze opdracht is geen geld verdiend. De groepspot blijft staan op 12.900 euro. De uitleg van de opdracht is niet helemaal duidelijk maar het lijkt erop dat alleen geld kon worden verdiend als iedereen de jokers had afgewezen. Arjen heeft nu vier jokers bemachtigd en Sanne vijf.

Analyse: de kans is erg klein dat een kandidaat bij de keuze tussen 500 euro en 5 jokers voor het geld gaat. Deze opdracht was daarom gedoemd om te mislukken. Voor de Mol is het het mooist als een kandidaat bovenkomt die onzeker is en daarom de jokers kiest. Daardoor wordt ten eerste geen geld verdiend en ten tweede ligt de schuld niet bij de Mol. De actie van Kim om Sanne boven te willen laten finishen is daarom verdacht.

Reacties

Reactie van MacGyverMagic
Datum: 12/02/2010, 00:16

Kim is niet als enige verdacht. Arjen zei dat hij zich er in kon vinden om achter te blijven als Sanne bovenaan zou komen. Dus ook hij is schuldig. Des te verdachter is het feit dat als Sanne voor het geld had gekozen, de opdracht nog altijd was mislukt want ook Arjen koos voor de jokers. Dus was Sanne deed was irrelevant.

Reactie van René
Datum: 12/02/2010, 01:08

Ik vond Kim ook verdacht hier. Volgens mij is haar gewoon ingefluisterd dat ze moet gaan voor het geld, zodat de ketting doorbroken zou worden.

Volgens mij had enkel Sanne al 500 euro in de pot kunnen brengen. En andere kandidaten hadden dit eventueel nog kunnen verhogen. Dus een molactie zou gewoon degene zijn die als eerste afwijkt van de nummer 1.

Reactie van Irma
Datum: 12/02/2010, 01:27

Als Sanne voor het geld had gekozen, dan had al het geld wat er gekozen was toch geteld?

En ik meen me te herinneren dat Sanne op het moment van kiezen al op de hoogte was van het feit dat er niets verdiend zou worden als ze voor jokers zou kiezen.

Het typetje Sanne doet me denken aan Milouska uit jaar 2006.
Wat dommig, maar soms ook weer slim. Milouska was toen de mol. Sanne ook?

Reactie van René
Datum: 12/02/2010, 10:03

Volgens mij is mijn interpretatie ook logischer: mensen die je vertrouwd (die voor het geld gaan) zet je zo hoog mogelijk, zodat je een zo lang mogelijk ketting van geld hebt.

Reactie van suzan
Datum: 12/02/2010, 10:23

Ja, inderdaad, ook als Sanne wel voor het geld was gegaan was er geen geld in de pot gekomen omdat Arjen de jokers had gepakt. Heel sneaky van Arjen dat niemand dat opmerkte!

Reactie van lo n
Datum: 13/02/2010, 10:44

Ik heb een fout van de productie ontdekt! Als het gezelschap bij Kim is aanbeland en Kim vertelt dat ze het geld heeft gekozen hoort ze terug dat de anderen jokers hebben.

Ze zegt dan “Dus mijn geld zit niet in de pot?!?!” Sanne pruttelt dan wat dat ze het niet weet waarna PJ pas uitlegt dat dat inderdaad niet zo is. Arjen roept dan “Oh maar dat wist ik ook niet”.

Dus zowel Sanne (beetje dom van haar) als Arjen hadden deze kennis niet. Bij Arjen speelde het ook niet zo maar op het moment dat het 1e geld in zicht komt weet Kim al precies de consequenties (voorkennis!).

De beelden tonen niet of PJ het spel al uitvoerig uitgelegd heeft aan Kim maar dat lijkt me niet. Het lijkt me dat hij met Sanne afdaalt naar eerst Arjen en dan niets zegt maar alleen de kale confrontatie zoekt tussen meest vertrouwde en die op 1 na. Daarna verder naar beneden etc. Alleen Sanne heeft vantevoren het spel uitvoerig uitgelegd gekregen.

Geef een reactie