widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2010
Z m D w d v Z
« sep   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 2: Speuren naar kokers

20100114 De negen overgebleven kandidaten krijgen van Pieter Jan de opdracht om zich in drie groepjes te verdelen. Arjen gaat samen met Erik en Kim. Barbara voegt zich bij Frits en Hind. En Manuel gaat in een drietal met Sanne en Tim. Ze reizen met een tram door de binnenstad van Nagasaki. De groepen stappen op drie verschillende plekken uit en gaan daar op zoek naar kokers met aanwijzingen. Ze hebben een uur de tijd om te proberen bij het eindpunt van de opdracht te komen.

Het team van Barbara, Frits en Hind stapt als eerste uit. Ze ontdekken dat hun instructies over de posities van de kokers in het Japans zijn. Het blijkt niet eenvoudig om iemand te vinden om uit te leggen wat de instructies betekenen. Frits klaagt dat Barbara erg langzaam loopt. Ze komen aan bij een Nederlandse begraafplaats waar Barbara de eerste koker vindt. De volgende koker blijkt op een bergtop te liggen. Ze pakken de kabelbaan naar boven en daar vindt Barbara weer een koker. Ze zijn de laatste groep die weer in de tram stapt. Ze openen meteen de kokers en vinden daarin papiertjes met de woorden: Oranje en Lennon.

Arjen, Erik en Kim stappen als tweede uit. Ook zij hebben moeite met de Japanse instructies. Ze vinden iemand die hen verwijst naar een parkje. Arjen en Kim gaan 1 voor 1 kijken maar vinden niets. Erik vindt even later een koker achter een grote steen met Japans opschrift. Ze hebben nog 20 minuten en besluiten niet in de tram te stappen maar de tweede koker te zoeken. Erik vindt een koker op een plek waar ze al een paar keer langs zijn gelopen. Ze komen op tijd aan bij de tram, openen de kokers en vinden de woorden Florence en Rodin.

Manuel, Sanne en Tim zijn de laatsten die uit de tram stappen. Sanne let goed op en herkent de Japanse tekens van de instructies op een verkeersbord. Manuel vindt hun eerste koker in een parkje. De tweede blijkt moeilijker te vinden. Hun tijd is bijna voorbij. Sanne stelt voor om in de tram te stappen. Ze openen de koker en vinden een papiertje met daarop Washington.

Erik en Arjen ontfermen zich over een laptop die in de tram ligt en tikken de woorden erop in. Ze komen erachter dat woorden die zijn geassocieerd met de ontmoetingsplek, worden herkend door de computer. Ze stappen uit bij het Park van de Vrede (Lennon) op de plek waar de atoombom (Washington) viel. Daar vinden ze Pieter Jan bij een standbeeld (Rodin) geschonken door Middelburg (Nederland) aan Nagasaki. Er zijn slechts 80 seconden van hun tijd over als ze daar arriveren. Frits klaagt dat Erik en Manuel het laatste stukje te langzaam renden.

Resultaat: 1 koker is niet gevonden maar de kandidaten kwamen wel allemaal op tijd aan bij het ontmoetingspunt. Daarmee is de opdracht geslaagd. Er wordt 2500 euro verdiend en de groepspot stijgt naar 5500 euro.

Analyse: de Mol vindt de kokers liefst niet zelf (levert tijdwinst op) dus Barbara, Erik en Manuel lijken vrijgepleit in deze opdracht. 1 groep miste een koker: de vrijgepleite Manuel, de afgevallen Tim en Sanne. Zou de Mol zo eenvoudig uit de opdracht zijn te halen? Sanne herkende wel tekens van de instructie op een wegwijzer en Manuel noemde haar in het park openlijk De Mol (16:29). Beide zijn niet zaken die je van een Mol zou verwachten.

Arjen was in zijn groep druk bezig zonder veel resultaat. Kim kwam niet erg naar voren en dat gold eveneens voor Frits en Hind. Op basis van deze opdracht zou je Sanne en Arjen aanwijzen mogelijke Mol. Zij waren ook al verdacht in aflevering 1.

Google Street View: Dejima, het tramstation waar Arjen, Erik en Kim uitstappen (04:42); straathoek waar Erik de tweede koker vindt (11:41); wegwijzerbord van Sanne bij station Shiminbyoinmae (06:21); omgeving waar Manuel, Sanne en Tim zoeken (08:47); bergtop waar Barbara de tweede koker vindt (09:47, alleen kaart).

Reacties

Reactie van lo n
Datum: 16/01/2010, 22:29

Het meest opmerkelijke fragment vond ik toch wel dat Kim bovenop de cruciale laptop gaat zitten!

Wie doet dat uberhaupt, op zo’n duur ding gaan zitten? Maar zonder laptop zeker mislukken opdracht dus kan magistraal zijn geweest.

Pingback van Wie-is-de-Mol?-Blog » Afl. 2: Kandidaatsacties
Datum: 19/01/2010, 23:08

[…] Speuren naar kokers: de kokers werden gevonden door Erik (2), Barbara (2) en Manuel. Erik en Arjen losten de computerpuzzel op. Frits spoorde iedereen aan om te gaan rennen. Vijf kandidaten ontvangen hier een Kandidaatspunt. […]

Geef een reactie