widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2010
Z m D w d v Z
« sep   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 1: Op de brug

20100107 Op het dak van een gebouw liggen vier kistjes met 10 sleutels. Elke sleutel heeft een sleutelhanger met daarop de naam van 1 van de kandidaten. De kistjes bevatten elk 1000 euro. De kandidaten mogen 1 sleutel op een kistje passen en als het dan opengaat dan is de inhoud voor hen. Lukt het ze om alle vier kistjes te openen dan wordt het bedrag verdubbeld.

Om uit te vinden welke sleutel bij welk kistje hoort, wordt een ingewikkeld spel gespeeld. Vier kandidaten, Arjen, Hind, Kim en Sanne, worden op een boot geplaatst. Vier anderen klimmen op een brugpijler van de MegamiOhashibrug: Barbara, Frits, Loretta en Manuel. Zij staan respectievelijk op de pijlers oost, zuid, noord en west. De bootreizigers moeten de brugkandidaten herkennen en hun positie met gekleurde vlaggen doorsturen naar een helikopter waar Erik en Tim in zitten.

Zo verloopt het spel:

        brug       boot ziet    helikopter ziet
oost(rood)   Barbara(geel)  Barbara(geel)  Barbara(geel)
zuid(groen)  Frits(rood)   Tim(oranje)   Tim(oranje)
west(blauw)  Manuel(groen)  Erik(blauw)   Erik(blauw)
noord(geel)  Loretta(paars)  Manuel(groen)  Manuel(groen)
 

De combinatie Barbara-Oost doet iedereen goed. De andere keuze van de bruggers worden niet besproken, waarschijnlijk zijn deze goed. De mensen op de boot maken drie fouten. Erik en Tim nemen alles correct van de boot over.

Resultaat: Alleen met de sleutel met label Barbara is het gelukt om een kistje te openen. Bij deze opdracht is geen 4000 maar 1000 euro verdiend. Dit is het eerste bedrag in de groepspot die door Tim wordt beheerd.

Analyse: Alle fouten zijn ontstaan op de boot en dit lijkt ook de beste positie voor de Mol. Hind herkent Barbara correct, onmols. Arjen lijkt zich bezig te houden met het ophangen van windrichtingvlaggen. Sanne helpt met de vlaggen. Hind krijgt de schuld van de Frits-Tim-verwisseling. Kim blijft buiten schot maar houdt wel lange tijd de kijker vast. Zou zij de boel aan het verstieren zijn?

Maar Sanne zegt in de garage tegen Tim dat Kim zichzelf verdacht probeert de maken. De Mol zou zichzelf niet verdacht willen maken. Dus Kim is niet de Mol of Sanne spreekt niet de waarheid en is zelf niet de Mol. Maar waarom zou niet-Mol Sanne zoiets verzinnen over een andere kandidaat? Dus Kim is niet de Mol. Dan moet het Arjen of Sanne zelf zijn.

20100107 Mooie hints op het dak bij de helikopter. Er liggen tien sleutels en alleen die van Hind heeft een rood label (net als haar kleding). En alle labels zijn leesbaar behalve die van Erik. Opvallend is ook zijn links-rechts verwisseling bij rood-geel op het dak. Dit kwam uiteindelijk goed. Dan heeft Tim Erik gecorrigeerd en dan is Tim dus niet de Mol.

Google Street View: overlegplek van Barbara, Frits, Loretta en Manuel; MegamiOhashibrug (vanaf wegdek); helikopterplatform, vertrekpunt van Erik en Tim (alleen kaart); boot waarin Arjen, Hind, Kim en Sanne voeren.

Reacties

Reactie van Niels
Datum: 13/01/2010, 12:30

Is het zeker dat Frits, Loretta and en Manuel ook op de juiste pijler stonden? Het kan natuurlijk zijn dat ik iets geist hebt, en het lijkt me ook aannemelijk dat zij op de juiste plaats stonden, maar et 100% zekerheid kan dit volgens mij niet gezegd worden?

Reactie van erikt
Datum: 13/01/2010, 14:20

Nee, het is niet zeker dat de andere drie kandidaten hier goed stonden. We hebben geen informatie over de vragen en de antwoorden die ze gaven bij deze beslissingen. Maar als ze fout stonden dan zijn er minstens twee fouten gemaakt en dat lijkt onwaarschijnlijk. Zo moeilijk waren de vragen bij Barbara nou ook weer niet.

Reactie van Niels
Datum: 13/01/2010, 15:41

Dat is zeker waar, daarom zei ik ook dat het me aannemelijk lijkt dat ze allemaal op de juiste plaats stonden. Echter, als de mol in de bruggroep zat, en iemand zou verkeerd gaan staan (voor wat voor een rede ook), dan is het natuurlijk heel makkelijk om ook op een andere plaats te gaan staan.
Ikzelf vind dat de eerste opdracht matig in beeld is gebracht, aangezien er vooral op de bootgroep gefocused wordt.

Reactie van erikt
Datum: 13/01/2010, 15:48

Ik zou als Mol niet op de verkeerde plek gaan staan nadat iemand anders dat doet. De kandidaten zijn voortdurend bezig elkaar te testen en dit zou zo’n test kunnen zijn. Ik zou als Mol dan de kandidaat proberen te verbeteren om vertrouwen te winnen.

Maar of ze nu goed of fout stonden op de brug, feit blijft dat er op de boot heel veel fouten zijn gemaakt. De kans dat de Mol daar bezig was, is groter.

Reactie van Heinz
Datum: 13/01/2010, 21:44

“Dan heeft Tim Erik gecorrigeerd en dan is Tim dus niet de Mol.” -> Misschien heeft Erik zijn fout zelf wel gecorrigeerd.

Reactie van erikt
Datum: 14/01/2010, 13:29

Dat zou inderdaad kunnen. Ik ging ervan uit dat hij de fout met opzet maakte omdat hij de Mol was of wilde klooien. Maar als het per ongeluk was dan zou hij zichzelf kunnen hebben gecorrigeerd.

Geef een reactie