widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

februari 2009
Z m D w d v Z
« jan   mrt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 5: Wie stemde op wie?

We hebben enige achterstand opgelopen bij het bijhouden van de tests maar dat krijg je als het nog niet duidelijk is wie de Mol is. We hadden twee tests verwerkt. Op naar derde!

 • Sebastiaan heeft het over Anniek, Hans en Paula
 • Hans noemt Froukje, Jon, Anniek en Viviënne
 • Viviënne noemt Jon en Rick
 • Froukje vindt Paula verdacht
 • Anniek denkt aan Paula
 • Rick vraagt zich af of hij op Dennis moet stemmen
 • Dennis denkt dat Paula de Mol is
 • Paula heeft het over Anniek (ook Dennis in beeld)
 • Jon verdenkt Dennis

De kleurtjes geven aan wat voor soort scherm iemand later kreeg. Opvallend: Anniek weet niet op wie zij moet stemmen. In de vorige seizoenen was het verzinnen van een verdachte vaak een probleem voor de Mol.

En zijn de kandidaten consequent? Op wie stemden ze in aflevering 4?

 • Dennis heeft het over Sebastiaan
 • Sebastiaan zegt niets (Anniek in beeld)
 • Paula zegt niet op wie zij stemt
 • Anniek denkt dat Jon de Mol is; spreidt ook op Rick en Sebastiaan
 • Viviënne zegt ook niks (Jon in beeld)
 • Jon noemt Rick en Viviënne
 • Froukje zegt niks (Sebastiaan in beeld)
 • Rick heeft het over Anniek

Laten we maar meteen doorgaan met de vijfde test:

 • Froukje laat niks los over haar verdachte
 • Sebastiaan noemt Rick
 • Rick zegt niks (Anniek in beeld)
 • Anniek noemt Jon en Rick
 • Jon noemt zijn verdachte niet (Anniek in beeld)
 • Viviënne heeft het over Jon
 • Dennis had een vrijstelling en stemde niet

Als je de stemmen naast elkaar legt dan blijkt dat de kandidaten helemaal niet consequent stemmen. Hans, Paula en Viviënne zijn de enige die drie keer achter elkaar dezelfde verdachte lijken te hebben. Hans had drie keer Froukje op zijn lijstje staan. Maar deze twee zijn allebeide al naar huis dus daar hebben we niks aan.

Bij Paula werd drie keer Dennis in beeld gebracht. Paula is naar huis. Dennis zit nog in het spel maar was al boven elke verdenking. Als een afvaller hem als verdachte noemt dan gaat hij de finale niet halen. Paula had het bij de derde test over Anniek, misschien heeft zij wel al die tijd op Anniek gestemd. Dan is Anniek niet de Mol.

Viviënne leek in de laatste drie tests Jon te verdenken. Test 5 in interessant om eens nader te bestuderen. Viviënne zei in twee zinnen dat ze (1) Jon verdacht vond omdat (2) hij weinig had bijgedragen aan de opdracht met de waterpijpen. Maar dat klopt niet, Jon was 1 van de meest actieve deelnemers aan deze opdracht. De enige man die weinig heeft bijgedragen aan het herkennen van de waterpijpen was Sebastiaan. Zou Viviënne in werkelijkheid hem verdenken?

Het zou wel kloppen met de scène uit aflevering 4 waarin ze hem als verdachte aanwees voor het verdwijnen van de geldpot. Maar waarom mag de kijker dan niet weten dat Viviënne Sebastiaan verdenkt? Zit ze goed of ligt ze er binnenkort uit?

Reacties

Reactie van joris
Datum: 10/02/2009, 20:30

We kunnen de test-informatie ook op de volgende manier bekijken. In het eerste lijstje staat hoevaak de naam is genoemd door een afvaller in die aflevering:

0 Rick
1 Sebas
1 Viv
1 Dennis
2 Jon
2 Anniek

0 Froukje
0 Paula
0 Hans
0 Vera

Rick is als enige nog nooit genoemd door de afvaller. Is dit een aanwijzing dat Rick de mol is? Sebas werd in ieder geval genoemd door Anniek in afl.2 toen ze een rood scherm kreeg.

Opvallend is dat alle kandidaten die er al uit zijn tot nu toe ook nog nooit zijn genoemd door de afvaller. Om als kandidaat in het spel te blijven moet je jezelf dus op een goede manier verdacht maken bij de andere kandidaten! De uitzondering is Rick. Hij is ook nog nooit genoemd door de afvaller, maar hij zit nog wel in het spel. Is dit nog een aanwijzing dat Rick de mol is?

Dit tweede lijstje geeft aan hoe vaak iemand genoemd is bij de test:

8 Rick
7 Jon
6 Anniek
4 Sebas
4 Dennis
2 Viv

0 Froukje
6 Paula
5 Hans
0 Vera

Rick is dus het meest genoemd in de test. Dit zegt op zich nog niks. Opvallend is wel dat de kandidaten die er al uit liggen in geen enkele aflevering Rick hebben genoemd bij de test. De kandidaten die nog in het spel zitten noemen dus vaak de naam van Rick, tegen nooit voor de kandidaten die er al uit liggen. Is dit een derde aanwijzing dat Rick de mol is? Echter dit tweede lijstje is makkelijker door de AVRO te manipuleren.

Reactie van Ron
Datum: 11/02/2009, 13:13

Ik denk dat dit belangrijke info is (wie vindt wie verdacht en hoe consistent is die persoon daarin). Vooral omdat het je verdenking sterkt als je een ronde verder mag. Hoe verder je komt des te minder je geneigd bent over te stappen naar een andere mol. Dat doe je alleen in het uiterste geval (je mol valt af, of je ziet iets wat alles op zijn kop zet). Het is alleen een beetje vervelend voor ons thuis dat alles valt te manipuleren. Je weet nooit zeker hoe iemand denkt.
Vooral de opgenomen gesprekjes worden af en toe nogal gestuurd. Zoals: “Ja, ik weet dat je Anniek verdenkt, maar als je iemand anders als mol moest noemen wie zou dat dan zijn en waarom?”
“En vertel eens iets over Sebastiaan. Vond je hem tijden de opdracht niet heel verdacht bezig?”
Op die manier kunnen ze juist tijdens die gesprekjes je laten zeggen wat ze willen en ons thuis op een dwaalspoor zetten. Dus als het een vaag verhaal is: “ik vind die of die wel een beetje verdacht omdat blablabla” Dan hoeft ie het niet over zijn mol te hebben. De kans is, wat mij betreft, zelfs groter dat ie het niet over zijn mol heeft.

Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit 🙂

Geef een reactie