widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2008
Z m D w d v Z
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 3: Maak een zin

In het pittoreske stadje Tepoztlán krijgen de kandidaten te horen dat ze een zo lang mogelijke zin moeten vormen. Ieder van hen krijgt een dubbel reclamebord omgehangen met aan elke kant een woord. Ze moeten in een dusdanige volgorde gaan staan dat de woorden een zin vormen. Voor elk woord in een correcte zin, verdienen ze 250 euro voor de groepspot.

Dit zijn de woordparen die door de kandidaten worden uitgekozen:

 • Edo: op mol (6)
 • Coen: kandidaten zie (2)
 • Dennis: acht ik (1)
 • Regina: rennen die (3)
 • Dunya: het en (4)
 • Patrick: en de (7)
 • Joris: neer maar (8)
 • Georgina: dorp saboteert (5)

De nummers achter de woorden geven aan wat de positie van de kandidaat is in de optimale volgorde (een zin waarin alle zestien woorden zitten). Deze nummers stonden niet op de borden.

De acht worden 1-voor-1 het dorp in gestuurd en moeten elkaar vinden. Wanneer twee of meer kandidaten elkaar ontmoeten dan kiezen een volgorde en vervolgens worden ze met handboeien aan elkaar geketend in die volgorde zodat ze niet halverwege van volgorde kunnen wisselen. Zo verloopt het spel:

 • Regina vindt Coen en ze vormen zie die (meteen fout)
 • Zij zien Edo en maken zie die mol
 • Dan komt Dennis erbij en wordt het: ik zie die mol
 • Dunya ontmoet Patrick en ze maken en het
 • Dan komen de twee groepjes bij elkaar: ik zie die mol en het
 • Vervolgens sluit Joris aan: maar ik zie die mol en het
 • En tenslotte vindt Georgina het groepje: maar ik zie die mol en het dorp saboteert (na het voorste woord van Georgina lezen ze verder op de andere kant)

Pieter Jan keurt de zin van negen woorden goed maar hij vertelt hen meteen dat de optimale oplossing alle woorden gebruikt: acht kandidaten rennen het dorp op en neer maar de mol saboteert en die zie ik.

Resultaat: er is negen keer 250 is 2250 euro verdiend. De groepspot stijgt van 4275 naar 6525 euro.

Analyse: De Mol moet er in deze opdracht voor zorgen dat de optimale volgorde niet wordt gevonden. Dat kan door ervoor te zorgen dat zijn woorden met de verkeerde andere woorden worden verbonden. Maar van de zeven gemaakte verbindingen, past er maar 1 in de beste volgorde: Dunya-Georgina. Iedereen heeft fouten gemaakt in deze opdracht. Het enige wat je nog zou kunnen vaststellen is dat de Mol een betere plek heeft om te saboteren aan het begin of in het midden van de opdracht. Als je als laatste bij de groep komt dan is het aantal keuzemogelijkheden kleiner.

Er zitten mooie hints in deze opdracht verstopt. Natuurlijk loopt Edo rond met het bord met daarop: mol. Maar Edo had niet de eerste keuze: voor hem lagen er nog maar vijf paren met borden. 1 van de paren die weg was, was het paar ik acht. En dit is de achtste reeks van Wie is de Mol? en het antwoord op deze vraag is vanuit het gezichtspunt van de Mol: ik. Het is Dennis die rondloopt met deze fraaie woordcombinatie.

Reacties

Reactie van MacGyverMagic
Datum: 18/01/2008, 00:25

Dat heet nu tunnelvisie. Je ziet die hints omdat je wil dat Dennis de mol is.

Reactie van erikt
Datum: 18/01/2008, 02:26

Best mogelijk, ja. We zien het wel in de finale of eerder als hij eruit vliegt.

Geef een reactie