widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

maart 2007
Z m D w d v Z
« feb   sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Serie 7: Een terugblik

De zevende serie van Wie is de Mol? zit erop. Tijd voor een terugblik. Wat was goed en wat kan beter?

De Mol: Eindelijk eens een Mol met wat meer levenservaring. De oudste van de voorgaande Mollen was 35 en dat is jong vergeleken met de Vlaamse Mollen waarvan de jongste 40 was. Inge (49) was een prima keuze als Mol. Ze heeft zich goed verstopt in de groep, had plezier in het onopvallend saboteren van opdrachten en behandelde haar medekandidaten met respect.

Kandidaten: Dit was een leuke groep mensen die op een positieve manier met elkaar omgingen. Een klein nadeel was dat sommigen, in het bijzonder de actrices, elkaar al wel erg goed leek te kennen. De kandidaten hebben ervoor gezorgd dat dit een leuke serie was om naar te kijken, veel meer dan de door onderlinge conflicten geplaagde zesde serie.

Hints: Het aantal uitgelegde hints is net als vorig jaar klein (4 in vergelijking met 8 in Vlaanderen). Maar de kwaliteit van de hints is wel beter dan die van vorig jaar. Twee leuke kleine hints en twee hints die over verschillende aflevering waren uitgesmeerd. De Toen-hint was leuk en was op meerdere manieren op te vatten. De handalfabethint kwam jammer genoeg in aflevering 8 en 9 te duidelijk in beeld en was te sterk ondersteund door andere hints. Voor veel kijkers die ook via Internet speuren, was de spanning er daarom wel af na aflevering 8. Zo’n duidelijke hint hoeft er van ons het volgend seizoen niet meer in.

Molacties: Vorig seizoen was de strategie van de Mol om alle opdrachten om zeep te helpen. De Mol werd daardoor door diverse speurders snel ontdekt. Dit seizoen was de Mol voorzichtiger maar wel iets te voorzichtig wat ons betreft. Het is niet het eerste seizoen dat de Mol vrolijk geld in de pot brengt maar wel de eerste keer dat deze acties niet worden uitgelegd. Als je kijkt wat de geldbalans is van de acties van Inge dan kom je voor de veiling uit op +1000 euro, na de veiling op -1900 euro en over de hele reeks dus op -900 euro. Dit is een teleurstellend saldo. Maar je kan je afvragen of je dit de Mol moet aanrekenen of de manier waarop de acties van de Mol zijn uitgelegd in de laatste aflevering.

Opdrachten: Deze serie zat vol met schitterende opdrachten die leuk waren voor de speurende kijker. We noemen de speurtocht naar Alex, de afdaling van de Baiyoketoren, de nachttrein, de veiling, de opdracht met de olifanten, de lift, de foto-opdracht en de toropdracht. Met uitzondering van de liftopdracht waren al deze opdrachten interessant voor de Mol om toe te slaan. Maar voor veel van deze opdrachten is onduidelijk wat de Mol precies heeft gedaan. Een grote verbetering: er waren geen levensgevaarlijke situaties voor de kandidaten in de opdrachten zoals in 2006.

Finale: Het zwakke punt van deze reeks was de laatste aflevering. Veel tijd voor discussies tussen afgevallen kandidaten, een saaie en korte ontknoping, onvoldoende uitleg van Molacties en hints, en veel herhalingen van beelden die we al gezien hadden. De ontknoping kan veel spannender (kijk maar naar de buitenlandse series). De kijker zit natuurlijk niet te wachten op herhalingen maar op beelden die niet eerder waren vertoond. Geef elke afgevallen kandidaat een halve minuut en gebruik de gewonnen tijd voor een betere uitleg van Molacties en hints. En waarom niet eens de laatste aflevering eindigen met drie minuten van bloopers met een vrolijk muziekje eronder?

Dieptepunt: Voor ons is het dieptepunt in deze serie het voor de gek houden van Renate in de liftopdracht (zij kwam ondanks foute antwoorden toch bij de Mol uit). Zij kan zich troosten met de gedachte dat zij niet de enige kandidaat is die door de programmamakers werd benadeeld. In 2002 moest de oudste deelnemer Dick al peddelend een grote afstand over water goedmaken die daarvoor door de Mol grijzend op waterski’s was afgelegd. In 2003 werd de stem van Chandrika in de uitzending van de finale zodanig verdraaid dat zij op de verkeerde persoon leek te stemmen. Over die keer dat de makers net deden alsof ze de bagage van een paar kandidaten hadden opgeblazen, zullen we het nu maar niet hebben.

Samenvatting: Dit was een goede serie met mooie opdrachten, leuke kandidaten en een goed gecaste Mol. Voor volgend jaar hoeft er van ons weinig veranderd te worden al hopen we wel op een betere laatste aflevering en een iets actievere Mol.

Reacties

Reactie van Cosmic Fool
Datum: 20/03/2007, 14:47

Ik ben er van overtuigd dat Inge meer molacties zou gedaan hebben als het mogelijk was geweest, maar veel opdrachten ging al in een zodanig vroeg stadium de mist in dat ze simpelweg niets meer kon doen. Het contrast met de voorgaande mollen kon niet groter zijn :-). Wat de liftopdracht betreft deel ik volledig je mening. De crew had de finesses veel beter moeten uitleggen aan de kandidaten. Ik kan me best inbeelden dat Renate zich wat bedrogen voelt. Al bij al was het een topserie. De beste sinds de derde reeks imho!

Reactie van Luc
Datum: 20/03/2007, 18:31

Ik ben het grotendeels eens met deze terugblik. De meeste opdrachten waren leuk, hoewel de veiling niet hoefde voor mij. De laatste twee afleveringen stelden wel teleur. In de 9e aflevering was maar één lang uitgesmeerde opdracht, gevolgd door overbodige beelden en argumenten waarom een kandidaat al dan niet de Mol was. De laatste opdracht zat vol overbodige discussies van de afgevallen kandidaten en herhalingen van beelden die we reeds hadden gezien, maar geen beelden of uitleg van achter de schermen. Hier konden ze een voorbeeld nemen van de Vlaamse reeksen.

Een absoluut dieptepunt vind ik de liftopdracht en meer bepaald de manier waarop Renate om de tuin werd geleid. Ondanks haar foute antwoorden kreeg ze toch de Mol te zien, waardoor ze Inge niet meer verdacht en kwam er ten onrechte € 1000 in de pot. Een rode kaart voor de crew, dit kan absoluut niet! Ik hoop de programmamakers hun excuses aan Renate bieden en dat ze alsnog een troostprijs krijgt.

Wat de Mol zelf betreft, hulde voor Inge haar acteerprestaties, maar een onvoldoende voor haar mollenacties. Alleen met het abseilen en de bagageopdracht krijgt ze mijn duim omhoog. De opdrachten met de tenten was ook wel goed, maar wat zou Inge gedaan hebben moest ze die vrijstelling niet geloot hebben? Voor het overige was ze te passief en liet ze de andere kandidaten maar knoeien, of was ze niet efficiënt. Ik vond het hierbij jammer dat een kandidate als Nadja, die werkelijk niets in de pot bracht, erbij was. Dat een kandidaat als hulpmol speelt kan ik nog begrijpen en dat was soms wel grappig. Maar in het geval van Nadja was het te opzichtig en zelfs belachelijk. Maar het werkte blijkbaar, want vrijwel alle kandidaten stemden op haar.

Dat de meeste kandidaten acteurs of actrices waren en elkaar voordien kenden is ook een minpunt. Ik mis de spontaniteit die je had bij onbekende kandidaten. Buiten Paul en Dick had ik de indruk dat de kandidaten niet steeds zichzelf waren.

Over de presentatie van Karel is in de terugblik niets gezegd, maar die vond ik uitstekend en zelfs educatief en/of humoristisch. Hopelijk doet de volgende presentator het even goed.

Wat er nog veranderd moet worden? Terug met onbekende en gedreven kandidaten, een Mol met meer lef en vindingrijkheid, jokers voor kandidaten die een opdracht doen slagen en waterdichte opdrachten die goed uitgelegd zijn naar de kandidaten en de kijkers toe.

Geef een reactie