widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

januari 2007
Z m D w d v Z
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Afl. 1: 3. Zoek Alex

Kort na de tweede opdracht ontdekken de kandidaten dat Alex is verdwenen. Hij blijft een hele nacht onvindbaar. Als ze de volgende ochtend aan het eten zijn dan zien ze hem plotseling op de tv. Hij vertelt dat hij in een Chinese tempel zit in de Chinatown van Bangkok en dat de andere negen hem moeten zoeken. Karel legt even later uit dat ze puzzels moeten oplossen om uit te vinden waar Alex is verstopt. Als ze een fout maken dan worden ze in de verkeerde richting gestuurd en dan moet er één van hen achterblijven. Voor iedere kandidaat die bij Alex in de tempel komt, kan 250 euro worden verdiend voor de pot.

Dit zijn de puzzels:

  • Sudoku: eerst moeten ze spullen neerleggen in een vierkant met 81 vakjes (9×9). Iedereen legt drie persoonlijke spullen neer en Karel vraagt ze wat er in één van de onderste vakjes moet liggen: iets van Nadja (ga links), iets van Menno (rechtdoor) of iets van Dick (rechts). Eva lost de puzzel op: Nadja en ze slaan rechtsaf (correct).
  • Motorblok: even later staan ze bij een motorblok. Ze moeten kijken of dit een dieselblok is (rechts) of een benzineblok (links). Paul herkent een dieselblok en ze gaan rechts (correct). De richting wordt aangegeven door Sander maar Eva en Renate denken dat hij dat verkeerd doet.
  • Afstand meten: Dan komen ze bij een bord met de tekst Hoeveel meter is het vanaf de dieselmotor naar dit punt Alternatieven: 210 (links), 220 (rechtdoor) en 230 (rechts). Menno stelt voor dat ze het allemaal individueel met stappen opmeten en dat doen ze ook. Even later komt hij met een meetlint aan maar de eenheden blijken niet te kloppen. Renate stelt voor om 210 te kiezen en de rest gaat mee. Ze slaan linksaf (fout). Er wordt geloot wie moet achterblijven (voorstel van Menno) en Dick verliest. In de tweede poging lijken ze rechtdoor te gaan (correct).
  • Radio: dan komen ze langs een radio waar een man het nieuws voorleest. Hij zegt dat als ze denken dat hij oudkandidaat Toine is, ze linksaf moeten. Renate zegt onmiddellijk dat ze Roderick herkent. De nieuwslezer zegt daarna dat als ze denken dat hij Roderick is, ze rechtsaf moeten gaan. Ze gaan naar rechts (correct).
  • Siam: vervolgens ontmoeten ze Karel. Hij belt op naar Alex en vraagt hem of hij weet hoe Thailand vroeger heette. De kandidaten moeten raden wat Alex antwoordde. Zei hij geen idee dan moeten ze naar links en gaf hij het goede antwoord (Siam) dan gaan ze rechtdoor. Liesbeth gaat onmiddellijk voor Siam en Renate en Menno volgen. Eva twijfelt. Ze gaan toch rechtdoor (fout). Menno offert zich op om achter te blijven.
  • Brommerkoerier: Tenslotte ontmoeten ze een brommerkoerier. Alex vraagt ze via de telefoon om te controleren welk cijfer hij op de rug heeft (66) en zegt ze vervolgens om naar rechts te gaan. Dat doen ze ook (correct).

Bij aankomst bij de tempel moeten ze kiezen of ze 1 of 2 keer op een bel slaan. Alex vertelt ze dat 1 keer slaan geld oplevert en 2 keer slaan voor hem een vrijstelling betekent. Ze slaan 1 keer maar Alex blijkt ze te hebben voorgelogen: het was precies andersom. Hij wint een vrijstelling en er komt geen geld bij in de groepspot.

Resultaat: de opdracht is mislukt en de groepspot blijft staan op 4300 euro.

Analyse: dit is de meest interessante opdracht van deze aflevering. De beste positie voor de Mol is in de groep die beslist over het slaan op de bel want daar wordt het resultaat van de opdracht bepaald. Alex heeft hier minder invloed op en de achtergebleven Dick en Menno al helemaal niet. Liesbeth en Eva namen het initiatief bij het kiezen voor 1 keer slaan dus zij zijn verdacht.

Hoe weet de Mol welke beslissing Alex heeft genomen? Dit kan op een eenvoudige manier worden doorgegeven van de crew naar de Mol door een afgesproken onopvallend detail in omgeving aan te passen. Bijvoorbeeld een deur open laten staan betekent kies 1, dicht betekent ga voor 2.

Reacties

Reactie van Joff
Datum: 07/01/2007, 11:47

Na de beslissing van Alex is Nadja een moment afwezig. Ook op dat moment kan haar, als zij de mol is, zijn doorgegeven wat Alex gekozen heeft.

Reactie van T0P0
Datum: 10/01/2007, 13:39

het slaan op de bel was een beslissing van de hele groep. Slechts een iemand, Paul, ging voor 2x slaan

Reactie van Anneke
Datum: 31/01/2007, 21:39

Alex zelf kan ook mol zijn… hij kan gewoon zelf beslissen wat t wordt en kan t voorliegen voor zijn eigen en tegen de pot enz

Geef een reactie