widmblog Volg widmblog
op Twitter

 

Seizoen 2012

 

Main menu:

 

Seizoen 2011

 

Seizoen 2010

 

Seizoen 2009

 

JuniorMol

 

Seizoen 2008

 

Seizoen 2007

 

Muziek

 

Overige

Zoek in de blog

(meer)

juli 2021
Z m D w d v Z
« mrt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categorieën

Archief

Andere blogs

Feeds

Einde

En met de fandag van 2012 komt dan ook een einde aan een jarenlange intensieve speurtocht naar de Mol. We duiken onder, en deze keer voorgoed. Alle lezers: bedankt voor de vele bezoeken en reacties. Nog veel plezier met de komende Molreeksen!

MolFanDag 2012

20120318h Op zondag 18 maart 2012 was de fandag voor de twaalfde serie van Wie is de Mol?. Deze werd zoals bijna elk jaar gehouden in de Observant in Amersfoort. Vanaf 13:00 konden de fans van het programma napraten over de serie, zowel met elkaar als met de kandidaten en andere mensen van het programma. Er waren vijf kandidaten aanwezig: Marit, Frits, Tim, Liesbeth en Hadewych. Mol Anne-Marie kon vanwege een optreden in Groningen niet aanwezig zijn. Er was een liveverbinding met een groot beeld op een scherm geregeld zodat de fans toch een paar minuten met haar konden spreken.

De MolFanDag bevatte de traditionele onderdelen: fandagquiz, meet&greet, veiling en finale van de internetquiz. Bij de meet&greet konden de fans individueel spreken met de kandidaten, om een handtekening vragen en met hen op de foto. Bij het vragenvuur werden geselecteerde vragen van fans beantwoord. Daar kwam interessante informatie uit. Zo hoorden we dat de originele bestemming niet IJsland was maar Marokko. Anne-Marie kreeg tijdens de opnames lastminutetips van de crew via sms en Tim kan nog altijd niet uitleggen waarom hij groen stemde in het Höfðihuis. Niemand vroeg op wie Marit in de test stemde toen zij afviel maar deze vraag blijkt zij al op Twitter te hebben beantwoord: alles op Anne-Marie. Vreemd dat zij toch moest vertrekken.

Op de veiling werden diverse attributen van het programma verkocht. Het kwartetspel uit aflevering 8 bracht het meeste op: 325 euro. In totaal bracht de veiling 2225 euro op voor een goed doel, Energy4All, wat kennelijk was voorgesteld door Frits.

Het was weer een geslaagde MolFanDag. Erg leuk om de andere fans weer te ontmoeten en met hen van gedachte te wisselen over de serie. Organisatie: bedankt!

Foto’s en verslagen van de MolFanDag zijn te vinden op het forum van wieisdemol.com en op Twitter. Er is ook een vodcast van Joeri.

Afl. 10: Kijkcijfers

Aflevering 10 van Wie is de Mol? 2012 heeft een recordaantal kijkers getrokken: 2,11 miljoen! (bron: Stichting Kijkonderzoek). Deze aflevering is daarmee de op-1-na-bestbekeken aflevering aller tijden. Hierdoor eindigt het seizoen 2012 toch nog gelijk met 2011 wat betreft het gemiddeld aantal kijkers per aflevering:

Bestbekeken afleveringen Bestbekeken seizoenen
1. 2,14 miljoen 2012, afl. 1 1. 1,78 miljoen 2011
2. 2,11 miljoen 2012, afl. 10   1,78 miljoen 2012
3. 1,97 miljoen 2011, afl. 1 3. 1,56 miljoen 2010
4. 1,95 miljoen 2011, afl. 11 4. 1,45 miljoen 2005
5. 1,92 miljoen 2012, afl. 9 5. 1,43 miljoen 2008

 

Afl. 10: Onze keuze

20120308e En toen bleek dus Anne-Marie dus de Mol te zijn. Heel knap, we zijn volledig op het verkeerde been gezet. Iemand die twee keer in een opdracht 2500 euro in de pot lijkt te spelen, kan natuurlijk niet de Mol zijn. Wat te denken van het afvallen van Marit als vierde terwijl ze op Anne-Marie zat: streep door Anne-Marie als Mol. En dan het kwartetspel op leven en dood. Wie zo fanatiek om een vrijstelling speelt, kan niet de Mol zijn. En toch…

Chapeau!

Afl. 10: Hints

20120308d Elk jaar zijn er aanwijzingen in het programma verstopt die leiden naar de identiteit van de Mol. Helaas zijn er nog meer aanwijzingen te vinden die leiden naar kandidaten die niet de Mol zijn. Maar goed, voor de volledigheid vermelden we toch de hints waarmee wij volgens aflevering 10 Anne-Marie als Mol hadden kunnen herkennen:

 • Bij de munitieopdracht stond AM op de muur achter Frits en Liesbeth: klopt (4:05:09), niet gezien maar er stond wel veel graffiti daar op die muren
 • Bij dezelfde opdracht stond Anne-Marie bij een bord met opschrift I AM: gezien, en destijds voor ons dé reden om van Anne-Marie als Mol af te stappen wegens een te duidelijke hint
 • In de haven van Reykjavik stond AJ op een boot: gemist en we kunnen het beeld met de gele letters niet terugvinden in de aflevering (4:30:26)
 • Er stond AJ op een gokkast in aflevering 8: gemist, er stond inderdaad op meerdere gokkasten AJ (8:28:52) maar dat is niet zo vreemd: Ace en Jack van het kaartspel
 • Anne-Marie zei in aflevering 4 dit is sowieso The Worst Fashion Mole ever: gehoord (4:17:04) maar niet gezien als hint
 • Op de gletsjer zei Anne-Marie: O ik mag niet graven, ik wilde gaan graven: gehoord (1:27:24), grappig
 • De titels van de afleveringen verwijzen naar de Mol. Er worden drie titels uitgelegd: 1: de eerste 2 uur: omdat de Mol als eerste bij het vliegtuig was om de klok terug te zetten; 6: rookgordijn, vanwege het claimen van de pijl; 7: zelfkennis: omdat Anne-Marie het schilderij van Marie-Therese Walter uitbeeldde: de tweede is ok maar de andere twee zijn zwak

Er waren dus genoeg hints die naar Anne-Marie verwezen. Maar ze waren niet allemaal even sterk.

Afl. 10: De acties van de Mol

20120308a Aflevering 1: Bij de dropping heeft Anne-Marie de klok in de Dakota een uur teruggezet. Hierdoor hadden de kandidaten een uur minder de tijd om de opdracht te laten slagen. Op de gletsjer is ze bewust voorbij de vrijstellingen gelopen naar een andere plek (waar geen kokers lagen?). Op de brug koos ze de groep die streed om het meeste geld en liet zich door Frits afschieten door haar dekking te verlaten: geen 1500 euro in de pot.

Aflevering 2: Op de trap gaf Anne-Marie alleen goede antwoorden. Ze probeerde wel verwarring te zaaien over de rekensommen: maal verwisselen met min. In de jeepopdracht reed ze geen strakke rechte lijnen. Ze herkende wel drie letters correct maar noemde natuurlijk niet het hele woord. De opdracht met de rooksignalen is niet uitgelegd in de uitzending maar Anne-Marie kon daar op de positie waar ze zat weinig doen om de opdracht alsnog te laten mislukken.

Aflevering 3: Bij de riverjet heeft Anne-Marie met opzet het bord van William niet herkend. Het jokerspel en de torenopdracht in Reykjavik zijn niet besproken in de uitzending. Bij de eerste pakte Anne-Marie natuurlijk een joker en geen enveloppe. Bij de tweede hield ze juist mensen tegen die de toren binnen wilden gaan (waardoor geen geld in de pot zou komen). Vreemd.

Aflevering 4: Tijdens de opdracht op het munitiedepot wilde Anne-Marie geld verdienen omdat ze verwachtte bij het onderhandelen dat weer uit de pot te kunnen halen. Het snorkelen is niet besproken in de uitzending. Bij het onderhandelen heeft Anne-Marie geprobeerd iedereen ervan te overtuigen om groen te stemmen. Ze wist wat de rest had afgesproken. Frits, Liesbeth en Tim spraken af rood te stemmen. Het geld is uiteindelijk uit de pot gegaan omdat Tim toch groen heeft gestemd.

Aflevering 5: de drie opdrachten van deze aflevering zijn niet besproken in de uitzending: vliegtuigvragen, Wild West en speurtocht in Almeria.

20120308c Aflevering 6: Anne-Marie heeft voor de opnames boogschieten geoefend. Ze heeft bij het inschieten met opzet naast geschoten en claimde de rake pijl in de hooibaal die eigenlijk door Hadewych was geschoten. Hadewych speelde het spel mee toen Anne-Marie zei dat het haar pijl was. In de mijn ging Anne-Marie als een van de laatsten zodat ze kabels kon verwisselen. Maar verwisselen was niet nodig omdat de eersten al fouten hadden gemaakt. De luciferpuzzel is niet besproken in de uitzending.

20120308b Aflevering 7: Bij de stier schreef Anne-Marie de woorden op de kop waar ze niet zichtbaar zouden zijn. Ze gooide in beeld een krijtje weg: leuke actie. Anne-Marie voorspelde natuurlijk wat iedereen ging doen bij het abseilen. Ze had voor zichzelf gezegd dat ze het wel ging doen en het koste meer moeite dan verwacht om ook echt te gaan abseilen. De kunstopdracht is niet besproken in de uitzending.

Aflevering 8: In het doolhof liet Anne-Marie zich met opzet pakken. Ze ging als laatste en had het geluk dat de enveloppe met het meeste geld nog klaar lag. De opdracht op het plein is niet besproken in de aflevering evenmin als het kwartetten. Maar bij die laatste opdracht stond toch geen geld op het spel.

Aflevering 9: De ontvoering van Liesbeth is niet besproken in de uitzending. Hier had Anne-Marie een belangrijk aandeel in het slagen van de opdracht.

Samenvattend: een acceptabel aantal Molacties. Wel jammer dat het uiteindelijk Tim blijkt te zijn die 10.800 euro uit de pot haalde in het Höfðihuis. Het claimen van de pijl was erg slim en het weggooien van het krijtje kwam goed in beeld. Dat zijn de acties waarmee Mol Anne-Marie over een paar jaar nog herinnerd zal worden.

Afl. 10: Samenvatting

Op een geheime locatie in Nederland komen de tien kandidaten van Wie is de Mol? 2012 bij elkaar. Samen kijken ze terug op een geslaagde serie. Maar de kijker zit natuurlijk op de ontknoping te wachten. Hadewych pakt het geld en Anne-Marie is de Mol!

Wie is de Mol?

20120307a Op donderdag 8 maart 2012 wordt de identiteit van de twaalfde Mol van het programma Wie is de Mol? bekend gemaakt? Wie zal het zijn? We verwachten dat de traditionele bekendmaking van de winnaar of de verliezend finalist dit seizoen zal worden overgeslagen en dat meteen Hadewych zich bekend zal maken als Mol.

Wie het ook zal worden, de kijker zal nog wel een paar vragen beantwoord willen zien over het seizoen 2012. Als Liesbeth niet de Mol is dan willen we horen wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld bij het onderhandelen in het Höfðihuis. Als Hadewych niet de Mol is dan zijn we benieuwd op wie Marit en Frits hebben gestemd toen ze moesten vertrekken. Als Anne-Marie de Mol is dan willen we weten waarom ze zowel bij het boogschieten als bij de ontvoering van Liesbeth 2500 euro in de pot speelde. Een vergelijkbare vraag kan je stellen als Hadewych de Mol is maar dan over het abseilen (+1000), over de troostvraag bij de pleinopdracht (+500) en over het doolhof (+500).

We zullen het zien. En wie verdenkt de lezer van deze blog als Mol?

Afl. 4: Opnieuw bekeken

20120305b De vierde aflevering begint op het munitiedepot. Liesbeth fietst meteen naar haar eigen bunker en staat al na 35 seconden fietsen buitenspel in deze opdracht: onMols. Anne-Marie zegt dat het bord met I AM misschien wel bij William hoort: verdacht. Maar even later koppelt ze correct Gulpje aan Hadewych en Hoog, kijk omhoog aan William: onMols. Daarna fietste Anne-Marie met Marit een heel stuk om: verdacht. Maar dan herkent ze onmiddellijk haar eigen bord: onMols. Als Hadewych in het spel komt is de opdracht al opgelost. De opdracht slaagt met nog 43 seconden op de klok. Een hint naar Joeris vodcast?

20120305a Anne-Marie en Hadewych bieden zich onmiddellijk aan om te gaan snorkelen. Liesbeth kijkt eerst wat de rest van de groep doet voordat ze zich als vrijwilliger aanbiedt. De eerste drie foto’s in beeld zijn de ouders van Anne-Marie, Liesbeth en Tim (16:39). De laatste drie overgebleven kandidaten met uitzondering van de Mol? Op de foto met Liesbeths ouders staat inderdaad geen Mollogo (19:12). Maar dit lijkt niet de originele foto: hij heeft geen witte rand en mist ook het gewichtje en ballonnetje dat de andere foto’s wel hebben. Een poging van de regie om Liesbeth verdacht te maken?

Anne-Marie en Hadewych doen het in het eerste koppel uitstekend en hebben alleen foto’s 3 en 5 fout. Hadewych herkent een lastige: de ouders van Liesbeth: onMols. Ze lezen hun rijtje hardop voor zodat Marit het goed kan horen. Dat is onMols maar ze hadden wel twee fout. Ze moeten van Art foto 3 en 7 op het plankje plaatsen en maken dus daarin een fout (foto 3).

Tim gaat samen met Liesbeth. Hij mist meteen de eerste foto maar Liesbeth corrigeert hem (20:37): onMols. Ze moeten foto’s 2 en 4 op het plankje plaatsen en maken daarbij ook een fout (foto 4). Ze zeggen niet waar ze welke foto’s hebben en Marit heeft ook niks aan hen: verdacht. Als Marit de foto’s neerlegt dan maakt ze vier fouten: drie vanwege fouten van het koppel Frits-William (foto’s 5, 6 en 7) en een vanwege het duo Anne-Marie-Hadewych (3).

In de bus komt Hadewych met het voorstel om niet meer alle informatie in de groep te gooien (28:25). En voor een Mol is dit gedrag van de kandidaten natuurlijk niet handig. Maar Anne-Marie ondersteunt het voorstel onmiddellijk en ook Liesbeth is het ermee eens. Frits suggereert nog dat de dames dit samen hebben voorbereid. Als dat klopt dan blijven alle drie genoemde dames verdacht wat betreft deze actie.

20120305c Als Art ze vertelt dat het nu al tijd is voor de test en vraagt om een vrijwilliger dan roepen Anne-Marie en Liesbeth meteen Nee en Liesbeth stapt terug in de groep (31:21). Hebben zij nog tijd nodig om te studeren voor de test? Maar dan zijn zij niet De Mol.

Over de onderhandelingen in het Höfðihuis is al veel geschreven. We zien vier kandidaten het huis binnenlopen maar Tim niet. Is hij de persoon die in plaats van rood groen heeft gestemd? Anne-Marie kijkt verbaasd als Art de eerste rode kaart laat zien (47:16). Hadewych kijkt verbaasd bij de tweede rode kaart (47:55). Iemand heeft afgesproken rood te stemmen maar stemde groen. Als dat de Mol is dan moet Liesbeth de Mol zijn want zij is de enige van de drie roodstemmers die nog in het spel zit.

Samenvattend: bij het Höfðihuis is 10.800 euro uit de pot gegaan doordat iemand die had gezegd rood te stemmen, groen heeft gestemd. Van de drie kandidaten die afspraken rood te stemmen, is alleen Liesbeth over. De logische conclusie van deze aflevering moet dan ook zijn dat Liesbeth de Mol is. Maar in de rest van de aflevering deed ze een stuk minder verdacht. Bij het munitiedepot zette ze zichzelf onmiddellijk buitenspel en bij het snorkelen corrigeerde ze Tim toen hij een belangrijke fout maakte. Zou het dan toch Anne-Marie of Hadewych zijn? Maar wat is er dan gebeurd in het Höfðihuis?

Afl. 9: Wie verdacht wie?

20120304b In de laatste test is het helemaal duidelijk wie op wie stemt: Hadewych en Liesbeth stemmen op Anne-Marie en Anne-Marie stemt op Liesbeth. Hadewych zegt dat Anne-Marie al vanaf het eerste moment haar hoofdverdachte was (29:03). Dat is raar want in aflevering 3 leek ze te zeggen dat William voor haar de Mol was (43:20). Anne-Marie had lang Tim als hoofdverdachte met Liesbeth als tweede. Haar keuze voor Liesbeth is logisch na het afvallen van Tim. Liesbeth ging lang voor Frits maar noemde in aflevering 6 en 7 ook Anne-Marie als verdachte. Ook haar keuze in de finale klopt met wat we eerder hoorden.

Deze week komen maar liefst 19 vragen in beeld bij de test. Daarbij vallen een paar dingen op:

 • Anne-Marie stemt op zichzelf bij de vraag over de jeepopdracht (35:20). Is dit een aanwijzing van de Mol naar zichzelf of zien we hier een kandidaat die zich vergist?
 • Bij vraag 21 Welke kwartetten heeft de Mol op tafel gelegd? bij Liesbeth ontbreekt het alternatief voor Liesbeth (geen). Wil dit zeggen dat zij niet de Mol is?
 • Bij vraag 28 Welk bedrag zat er in de enveloppe van de Mol? bij Anne-Marie ontbreekt het alternatief voor Anne-Marie (geen 1250 euro). Wil dit zeggen dat zij niet de Mol is?

Hier is een lijst van alle testvragen in beeld in aflevering 9:

 • Aan welk bord heeft de Mol meegewerkt bij pimpampet? (bij Liesbeth; geeft antwoord voor Anne-Marie)
 • Met wie heeft de Mol onderhandeld? (bij Liesbeth; geeft antwoord voor Anne-Marie)
 • Waar stond de Mol bij het boogschieten? (bij Liesbeth; geeft antwoord voor Anne-Marie en Hadewych)
 • In welk team zat de Mol bij de kunstopdracht? (bij Liesbeth; geeft antwoord voor Anne-Marie)
 • Welke route reed de Mol bij de jeeps? (bij Anne-Marie; geeft antwoord voor Anne-Marie!)
 • Welke kwartetten heeft de Mol op tafel gelegd? (bij Liesbeth; klikt op antwoord voor Anne-Marie)
 • Waar stond de Mol op de trap? (bij Anne-Marie; geeft antwoord voor Liesbeth)
 • Als hoeveelste ging de Mol het veld bij de mijn in? (bij Anne-Marie; geeft antwoord voor Liesbeth)
 • Wie is de Mol? (bij Liesbeth; klikt op Anne-Marie)
 • Waarmee eindigde de Mol bij de WildWestopdracht? (bij Anne-Marie; geeft antwoord voor Liesbeth)
 • Welke ouders moest de Mol aanwijzen? (bij Hadewych; geeft antwoord voor Anne-Marie en Hadewych)
 • Hoeveel geld zat in de enveloppe van de Mol in het doolhof? (bij Anne-Marie; klikt op antwoord voor Liesbeth)
 • Waar stond de Mol in de beginsituatie? (bij Hadewych; geeft antwoord voor Anne-Marie)
 • Heeft de Mol haar standpunt gewijzigd in het Höfdihuis? (bij Anne-Marie; klikt op antwoord voor Liesbeth)
 • Als hoeveelste ging de Mol het veld bij de mijn in? (bij Hadewych; geeft antwoord voor Anne-Marie)
 • Wie is de Mol? (bij Anne-Marie; klikt op Liesbeth)
 • In welk team zat de Mol bij de kunstopdracht? (bij Hadewych; geeft antwoord voor Anne-Marie)
 • Wat had de Mol aan op het plein? (bij Hadewych; geeft antwoord voor Anne-Marie)
 • Wie is de Mol? (bij Hadewych; klikt op Anne-Marie)

Er zijn zeven vragen voor Anne-Marie en zes voor zowel Hadewych als Liesbeth.